XBMC-Kodi.cz

Úplná verze: Zajímavé články - všehochuť, aneb zprávy pro Vás
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si plnou verzi s příslušným formátováním.
Volkswagen uzavřel partnerství s Nvidií, bude hlavním dodavatelem technologií pro umělou inteligenci nejen pro auta

[Obrázek: vw-vs-nvidia_827x510_81498570400.jpg] Citace: Volkswagen Group, největší automobilová společnost na světě, pod kterou patří značky jako třeba Škoda, Porsche, Bentley, Audi, Lamborghini, Bugatti, Ducati, Man nebo Seat, oznámila důležité partnerství s technologickou společností Nvidia.

Čtěte → [Obrázek: epXOddj.png?1]
Šance na zlevnění RAM. Čínská firma prý otevírá 19nm továrnu na operační paměti

[Obrázek: ram-test-article-main-image-min.jpg] Citace: Nedávno jsme psali o další nepříznivé prognóze vývoje trhu s pamětí DRAM, která tvoří operační paměti PC, serverů i mobilních zařízení. Těchto čipů je na trhu už rok nedostatek, což šroubuje jejich ceny nahoru. Jejich výrobci, představující oligopol víceméně tří firem, bohužel nemají příliš důvodů ceny tlačit dolů tím, že by výrazně zvýšili výrobu, jelikož jinou konkurenci po sérii krachů nemají. To by ale mohla změnit Čína, kde už chvíli trvají snahy o získání soběstačnosti na poli výroby pamětí NAND Flash i DRAM. Původně se nečekalo, že by taková nová konkurence mohla vyrůst rychle, ale možná, že to přece jen tak vzdáleno není. První z čínských továren na operační paměti by se prý mohla rozběhnout už tuto zimu.

Čtěte → [Obrázek: jnlALHr.png?1]



Sony po téměř 30 letech opět začne s produkcí vinylových desek

[Obrázek: vinylfactory-8.25.2014-616x400-11-616x400.png] Citace: Gramofonové desky zaznamenávají velký retro boom, a tak ani není divu, že po téměř 30 letech chce společnost Sony obnovit jejich výrobu. Výhodou pro Sony je, že dnes si zákazníci za tento formát rádi připlatí.
Způsob nakupování hudby se postupem času hodně mění. V roce 1982 se objevilo CD, které postupně vytlačilo kazety a vinylové desky z trhu a s jejich výrobou pak Sony skončilo v roce 1989. Dnes ale už klesají i prodeje CD, neboť roste jejich náhrada, streamovací služby. Poněvadž ale historie mnohdy jako retro přichází znovu do módy, prodeje vinylových desek poslední roky hodně slušně rostou (např. v Británii se v roce 2016 prodalo o 53 % více kusů než rok předtím). Všimlo si toho i Sony, které chce v nejbližší době znovu rozjet svou továrnu na jejich výrobu.

Čtěte → [Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]
Nejostřejší laser všech dob se představuje

[Obrázek: thesharpestl.jpg] Citace: Odborníci z Physikalisch-Technische Bundesanstalt sestrojili laser se šířkou linie pouhých 10 milihertzů. Šířka linie je měřítkem toho, kolik optického spektra je pokryto. Přestože zatím stále nedisponujeme ideálním laserem s pouze jednou specifickou vlnovou délkou (fotony vysílanými na jediné frekvenci), jsme mu blíže než kdy dříve.

Čtěte → [Obrázek: 7F7np89.png?1]



Formuler F4 Turbo Combo - kvalitní kombinovaný přijímač s CI slotem a HEVC

[Obrázek: formuler-f4-turbo-combo_ies559948.jpg] Citace: V dnešní recenzi si přestavíme další linuxový přijímač značky Formuler. Tyto přijímače vyrábí známá korejská forma Fortis. Po úspěšných modelech Formuler F1, F3, a F4 přichází na řadu model Formuler F4 Turbo Combo. Přijímač umožňuje příjem SD a HD programů satelitního vysílání v normách DVB-S a DVB-S2, ale také příjem pozemního digitálního vysílání v normě DVB-T/T2 a kabelového vysílání v normě DVB-C.
Díky prodejci těchto přijímačů firmě IPON s.r.o. z Rokycan, která nabízí široký sortiment z oblasti satelitní techniky, máte nyní možnost se s tímto přijímačem podrobně seznámit.


Čtěte → [Obrázek: 84d0qtT.gif?1]



Aktuální vývoj kauzy Kodi. Dočkají se postihu i koncoví uživatelé?

[Obrázek: kodi-tv-addons-dokonale-zmizeni-1-large.jpg] Citace: Podle zjištění serverů The Independent a Endgadget se v krátké době ocitnou v hledáčku výkonných orgánů i ti obvykle nepostižení – koncoví uživatelé přístrojů s multimediálním centrem Kodi.
Úvodním výstřelem kauzy Kodi byl spor nizozemské agentury zastupující majitele autorských práv Stichting Brein proti rovněž nizozemskému podnikateli Jacku Frederiku Wullemsovi. Ten na svých webových stránkách několik let nabízel přístroj vybavený open-source softwarem Kodi. Do něj navíc předinstaloval veřejně dostupné doplňky (add-ony), umožňující bezplatné sledování děl chráněných autorským právem. Podrobný článek, objasňující proces a technické pozadí, najdete na sesterských stránkách Lupa.cz.

Čtěte → [Obrázek: czXra0h.png?1]
Nebeský internet se blíží. Tento satelit pokryje letadla nad Evropou

[Obrázek: hq720.jpg] Citace: Nad Evropou od minulého týdne visí nový komunikační satelit Inmarsat S EAN, jinak pojmenovaný též Hellas-Sat 3. První název mu dodal satelitní operátor Inmarsat, druhý pak jeho výrobce Thales Alenia Space. Satelit bude klíčovou součástí nové telekomunikační sítě European Aviation Network (EAN).
Letadla nad Evropou dostanou díky satelitu a pozemní síti LTE stanic rychlý internet, který pak mohou prostřednictvím palubní Wi-Fi nabídnout cestujícím. Dvouapůltunovou družici na orbitu vynesla raketa Ariane 5 vypuštěná 29. června z Kourou ve Francouzské Guyaně. Z pozice 39° E bude její signál dostupný pro všech 28 členských zemí EU, Norsko a Švýcarsko.


Čtěte → [Obrázek: jnlALHr.png?1]



V uTorrentu lze pořídit hry legálně. Přibyl do něj integrovaný obchod

[Obrázek: utorgame.jpg] Citace: Vývojáři oblíbeného torrentového klienta uTorrent hledají další způsob, jak svůj produkt zpeněžit. Po zavedení předplatného, které z aplikace odstraňuje reklamy, má být novou cestou prodej her. Informace o novince přinesl web Torrent Freak.
V uTorrentu tak nově najdeme záložku Game Store, o které ale vývojáři nijak zvlášť neinformovali - ať už oznámením na webu nebo alespoň na Twitteru. Drobnou zmínku najdeme pouze v seznamu změn pro poslední verzi klienta.

Čtěte → [Obrázek: mvecar2.png?2]
NanoPi NEO Plus2: konkurence Raspberry Pi 3 s poloviční velikostí i cenou

[Obrázek: NanoPi-Neo-Plus2-25-Mini-PC.jpg] Citace: Mezi oblíbené vývojové desky a mini počítače patří především Raspberry Pi. Zároveň je ale dostupná celá řada konkurenčních modelů, které mohou zaujmout třeba vyšším výkonem nebo naopak menšími rozměry. Na druhou variantu vsází i NanoPi Neo Plus2, které je ve srovnání s RPi poloviční.

Čtěte → [Obrázek: mvecar2.png?2]

Gigastorage musí odškodnit firmu Philips za porušení patentů na CD i DVD

[Obrázek: hidisc_GSC003_50.jpg] Citace: Gigastorage myslím netřeba v Česku příliš představovat, i kam se dostala tato levná a obvykle ne moc trvanlivá zapisovací CD a DVD média. Gigastorage se tím jednu dobu slušně živil a jak nyní plyne z rozhodnutí tamního soudu, tak trochu na úkor toho, co měl platit Philipsu.

Čtěte → [Obrázek: Rv0OPLX.png?1]
Netflix přináší Dolby Atmos do obýváků, ale zatím jen omezeně

[Obrázek: Dolby-Atmos-on-Netflix.jpg] Citace: Netflix minulý týden přinesl další zajímavou novinku pro své uživatele - zvukovou technologii Dolby Atmos pro streamované filmy. Prvním filmem, který toho využije, bude Okja a další mají přibývat.

Čtěte → [Obrázek: mvecar2.png?2]



Slovensko má první 4K kanál na satelitu - test sportovní 213

[Obrázek: shutter-ultra-hd-651.jpg] Citace: Na běloruském telekomunikačním satelitu Belintersat 1 na pozici 51,5°E byly spuštěny technické testy distribuce programu v Ultra HD rozlišení. Slovenská sportovní stanice 213 spustila svoji promo smyčku, která slibuje spuštění stanice 213 4K.

Čtěte → [Obrázek: 84d0qtT.gif?1]
Google Earth nově nabízí živé přenosy z různých koutů světa

[Obrázek: 1*zYjq1hMjLAlY16bmofa7gA.png] Citace: Populární platforma Google Earth, která vám dává možnost nahlédnout na celou planetu a prozkoumávat neprobádaná místa z pohodlí gauče, se začátkem roku dočkala solidních novinek, jako je podpora internetového prohlížeče, 3D mapy a jiné. Nyní se k tomu přidává další skvělá funkce - živé přenosy.

Čtěte → [Obrázek: mvecar2.png?2]
Intel ruší produkty a propouští v divizi internetu věcí. Expanze do IoT asi nešla dle plánů

[Obrázek: intel-banner.jpg] Citace: Nedá se věru říct, že by se Intelu vedlo nějak zle (viz ostatně poslední kvartální výsledky). Ovšem letos přesto přicházejí signály, že úplně spokojen se svou pozicí není. Intel si v poslední době několikrát „kupoval přístup“ na nové trhy, nejvýrazněji s firmou Altera (FPGA) a MobilEye (samořídící auta). Koupil ale také firmu Nervana vyvíjející ASICy pro strojové učení a je možné, že se obává ztráty vlivu, pokud tyto potenciálně obrovské nové trhy ovládnou jiné firmy, zatímco jeho tradiční oblasti už příliš nerostou. Intel se proto zřejmě snaží vnitřně přeskupovat a součástí toho budou patrně i škrty v jeho tradičním byznysu

Čtěte → [Obrázek: jnlALHr.png?1]
Do 100 dní, nebo zdarma. Tesla postaví největší lithium-iontovou baterii na světě

[Obrázek: dims?quality=100&image_uri=https%3A%2F%2...4df6c508b6] Citace: Americká společnost Tesla získala v Jižní Austrálii zakázku na výstavbu největší lithium-iontové baterie na světě, která má pomoci vyřešit tamní problémy s výpadky elektřiny. Zakladatel a generální ředitel podniku Elon Musk dnes potvrdil slib, že pokud baterie nebude hotova během sta dnů, nebude za ni podnik požadovat žádné peníze.

Čtěte → [Obrázek: kZul8YN.png?1]
Organizace W3C schválila DRM pro web. Může to uspíšit konec Flash Playeru, mnozí se ale přesto bouří

[Obrázek: 1280px-W3C%C2%AE_Icon.svg.png] Citace: Web dostane novou multimediální technologii, která vzbuzuje jisté kontroverze – DRM, organizace W3C totiž prakticky schválila nový standard EME (Encrypted Media Extenisons)., který je nyní ve fázi Editor’s Draft.

Čtěte → [Obrázek: mvecar2.png?2]
IBM vyvíjí revoluční procesor podobný mozku. Dosáhlo přitom dalšího milníku

[Obrázek: ibm-supercomputer-truenorth-chip.jpg] Citace: Většina dnešních počítačů stojí na 70 let staré von Neumannově architektuře, u níž procesor komunikuje s paměti pomocí pomalé sběrnice. Tento model byl v počítačovém pravěku levný a dostačující, protože CPU jen sekvenčně počítalo různé matematické úlohy.
Přestože byla tato architektura postupně vylepšována, nehodí se pro moderní typy úloh závislých na paralelním zpracování velkého množství dat, například rozpoznávání obrazu, zvuků, porozumění textu, zkrátka chápání různých vzorů. Tyto programy využívají umělé neuronové sítě simulující biologické neurony i jejich vzájemné propojení (synapse). Stále se ale počítají na neefektivní procesorové architektuře, která na podobné úlohy nebyla stvořená.


Čtěte → [Obrázek: jnlALHr.png?1]
Francie zakáže prodej aut se spalovacím motorem v roce 2040

[Obrázek: spalovaci_motor_bosch.jpg] Citace: Nejnovější zprávy hovoří o tom, že Francie zakáže prodej automobilů se spalovacími motory od roku 2040, tedy za něco málo přes 22 let. Do roku 2050 by pak ráda měla nulové emise z automobilů, což zní dnes možná jako pouhý sen, nicméně když si uvědomíme, kde byl evropský automobilový trh před 32 lety, tedy v roce 1985, tak to nezní úplně nereálně (optikou Česka, kde třeba městské technické služby jezdí často desítky let starými generátory jedovatých sazí to ale může vypadat jako utopie).

Čtěte → [Obrázek: Rv0OPLX.png?1]
Logitech koupil výrobce Astro, který se specializuje na sluchátka a další zařízení pro herní konzole

[Obrázek: astro-gaming-esports-logitech-626x314.jpg] Citace: Společnost Logitech je známá z oblasti různého příslušenství pro počítače, v poslední době ale obrovsky vzrostla poptávka po herním příslušenstvím nejen pro počítače, ale i pro herní konzole.
Logitech se tak rozhodl posílit a koupil společnost Astro Gaming, která vyvíjí sluchátka a další populární příslušenství přímo pro herní konzole Xbox, PlayStation 4 i klasické počítače. Kromě zmíněných sluchátek to jsou různé adaptéry, zesilovače, kabely, mikrofony nebo třeba i držáky a ochranné obaly sluchátek.

Čtěte → [Obrázek: epXOddj.png?1]
Obří televize místo plátna. Samsung v Koreji postavil revoluční kino

[Obrázek: Cinema-LED-Screen-PR_main_1.jpg] Citace: Korejský výrobce v dubnu představil technologii Cinema Screen, pomocí níž chce v kinosálech nahradit stříbrné plátno a projektor. Místo nich nabídne šachovnici velkých LCD monitorů s LED podsvícením.
Celek bude složen z 96 dlaždic (16 × 9). Výsledkem bude obraz o rozměrech 10,3 × 5,4 m a rozlišení 4096 × 2160 px. Sestava váží 1,5 tuny. Systém podporuje HDR a panely naplňují barevný gamut DCI-P3 využívaný kinoprůmyslem. Samsung prý vyladil kontrast tak, že černá bude opravdu černá. A jas má být desetkrát vyšší oproti projektorům, Korejci uvádějí až 146 fL oproti 14 fL (500 oproti 48 cd/m²).

Čtěte → [Obrázek: jnlALHr.png?1]



Vědci uložili GIF běžícího koně do DNA bakterie E.coli

[Obrázek: sn-crisprexplainer.png?itok=dZsGmyxX] Citace: Američtí vědci ukázali, že dokáží zapsat data do DNA a poté tato data znovu přečíst. Pomocí metody CRISPR úspěšně zakódovali do šroubovice DNA slavnou animaci běžícího koně v GIF formátu.
Některé vědecké studie hledají odpovědi na závažné otázky. Jiné oznamují převratné objevy a technologie. Ale některé studie prostě jen ukazují, co všechno už je dnes možné. Do té poslední kategorie patří i příspěvek publikovaný v prestižním časopise Nature: „Zakódování digitálního filmu do genomu živých bakterií pomocí CRISPR-Cas“.


Čtěte → [Obrázek: 4ozasU3.jpg?1]
YouTube přestal fungovat na starších Smart TV

[Obrázek: maxresdefault.jpg] Citace: Google ukončil podporu aplikace YouTube na chytrých televizorech z roku 2012 a starších. Důvodem je přechod z technologie Flash na HTML5. Uživatelům dotčených modelů společnost doporučuje dokoupit Chromecast či podobné zařízení.

Čtěte → [Obrázek: rI71bwK.jpg?1]
Pokud nevznikne 40 obřích továren na akumulátory, elektromobily nebudou mít na co jezdit, tvrdí VW

[Obrázek: quant-03.png?w=600] 
Citace: 
  • Automobilovému průmyslu chybějí výrobní kapacity na akumulátory
  • Do roku 2025 se musí postavit aspoň 40 obřích továren na výrobu baterií
  • I za deset let bude stále dominantní spalovací motor
Podle automobilky Volkswagen hrozí nedostatek akumulátorů pro auta poháněná elektřinou. Rostoucí odbyt hybridů a elektromobilů způsobí, že pokud nevznikne do roku 2025 dostatečný počet nový obřích továren na výrobu akumulátorů, nebudou mít nové elektromobily na co jezdit.

Čtěte → [Obrázek: 5NCZFG3.png?1]
Populárnímu přehrávači MPC-HC došli vývojáři a končí. Vyšla poslední verze

[Obrázek: 1] Citace: MPC-HC, Media Player Classic Home Cinema, se vyvíjel dlouhých 11 let. Vypadal jako Windows Media Player 6.4, ale měl navíc spoustu funkcí a poradil si s více multimediálními formáty. A i po 11 letech zůstal v jádru malým, nenáročným a přesto mocným programem.

Tvůrci včera vydali novou verzi s číslem 1.7.13, která opravuje některé drobné chyby. Spolu s tím však napsali na blog, že jde možná o poslední verzi vůbec. Zástupy vývojářů se prý v posledních měsících a letech zmenšovaly a momentálně už na projektu nemá kdo pracovat.

Čtěte → [Obrázek: jnlALHr.png?1]
Tak to je další mediální přehrávač "na smetišti dějin". Už dříve v r. 2013 skončil WinAmp, který sice stále lze ve verzi 5.666 najít a instalovat, vývoj pod NullSoft i pod AOL ale skončil.
To byl můj oblíbený jak pro soubory na disku a knihovnu, tak pro streamy radií s výborným tříděním a vyhledáváním. Pomocí doplňků šlo vylepšit dynamiku a spektrum MP3 a znovu uložit...
[Obrázek: logo.png]
Takže tu zbyl sotva po kotníky WinAmpu sahající ruský AIMP. (VLC, další můj favorit, je trochu jiné a spotřebuje hodně výkonu.)
[Obrázek: header-logo.png]

Na Technetu jsme si mohli v r.2015 vybrat:
[Obrázek: tech_logo.gif]
Android se snadno připojí k síťovému disku nebo NASu. Google vydal Samba Client

[Obrázek: ap_resize.php?src=http%3A%2F%2Fwww.andro....png&w=728] Citace: V Play Storu nově najdete aplikaci Android Samba Client. Díky ní můžete v systémové aplikaci Stahování číst, upravovat a mazat soubory ze síťových disků připojené přes protokol Microsoft CIFS/SMB (v1, 2 i 3). Ten se používá ve světě Windows, ale je také standardním protokolem u NASů.

Čtěte → [Obrázek: jnlALHr.png?1]



Ataribox se odhaluje. Máme první obrázky i nástin toho, co od konzole čekat

[Obrázek: atari-box1-1010380.jpg] Citace: Před měsícem jsme se dozvěděli, že Atari po 24 letech uvede novou konzoli. Zaregistrovaným zájemcům teď firma zaslala první newsletter, kde prozrazuje více. Na čtyřech renderech je vidět podoba chystané konzole. Vroubkovaný povrch a dřevěný dekor připomínají legendární Atari 2600. Výrobce ale uvede také černo-červenou variantu.

Čtěte → [Obrázek: jnlALHr.png?1]



Populární čistič CCleaner má nového majitele - český Avast

[Obrázek: CCleaner-1024x512.jpg] Citace: Populární program CCleaner na softwarovou očistu operačního systému Windows (ale i jiných) vyvíjí londýnská firma Piriform. A právě tu nyní koupil český Avast. Oznámil to na svém blogu.

Čtěte → [Obrázek: epXOddj.png?1]
Projekt otevřeného ne-x86 počítače žije. Talos II bude ještě letos, s IBM Power9 a za míň

[Obrázek: power9-slide-6-720x480-c.jpg] Citace: Loni jsme tu měli zprávu o projektu pracovní stanice Talos, což byl pokus nabourat ekosystém Windows a mainstreamových procesorů x86 (Intel/AMD) a zároveň s tím také dostat na trh počítač s maximálně otevřeným kódem nejen operačního systému, ale i firmwaru a ovladačů. Tento projekt tudíž nadchl milovníky exotických procesorových architektur (měl stavět na výkoném procesoru IBM Power8) a také ty, kdo touží po otevřeném počítači kvůli příslibům větší bezpečnosti. Stanice Talos měla ale bohužel velmi vysokou cenu a nezískala dost prostředků v crowdfundingové kampani, takže z projektu sešlo. Dobrá zpráva je, že jen přechodně – tvůrci se totiž nyní pokusí počítač na RISC architektuře Power uvést podruhé.

Čtěte → [Obrázek: jnlALHr.png?1]