XBMC-Kodi.cz

Úplná verze: Žravé periferie do Rpi2 bez HUBu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si plnou verzi s příslušným formátováním.
Zdravím, 
Potřebuji poradit s napájením a žravými periferiemi do USB.

Abych mohl Rpi se všema těma hračkama co se připojují do USB v klidu napájet, tak jsem pořídil zdroj 5V, 7A kterým ho teď živím přes micro USB. To funguje naprosto v pohodě, Nepřehřívá se, nebrečí že má hlad, ani že papá moc.. prostě ideální stav.

Problém nastává když se rozhodnu že k němu připojím vše co potřebuju.
To znamená:
  • BD externí mechaniku (1,6A) - jelikož mám celou filmovou databázi na cca 200 BD discích.
  • Externí 2,5 HDD (1A bez rámečku) - Na hudební knihovnu
  • Externí zvukovku (bůví kolik žere) - Miluju 5.1 zvuk a s digitálním zvukem se moje bedýnky nekamarádí
  • Něakou tu flashku nebo do budoucna Wifi Dongle do USBčka (taky netuším kolik žere). 



Jde mi o to že zdroj je uživí všechny v pohodě i najednou, ale zajímalo by mě kolik unese Rpi přes microUSB port, aby takhle mohl frčet cca 12 hodin denně (Přes víkendy nonstop). Googlil jsem to několik dní ale všude se píše něco jiného .

Můžu to všechno napájet napřímo přes Rpi? Zdroj to utáhne ale při kolika Ampérech spálím Raspi?
Nebo musím zbastlit něaký externí napájení pro tyhle zařízení?

Napájený HUBy už mi nesmí do baráku, za poslední týden jsem už zkoušel 3 a všechny mě zklamaly. nemám nervy pořád lítat do alzy a vysvětlovat jim proč mi nevyhovuje. nemluvě o tom co to stojí a zabírá místa.

Takže bych rád využil potenciál toho 7A zdroje, když už ho doma jednou mám. Přes strejdu googla jsem našel i jak bych si mohl zbastlit USB Y kabel, kterej by tahal data mezi Rpi a BD mechanikou, aniž by mi Rpi něak ohrožoval.

Myslíte že kdybych ho zapojil takhle, na levou stranu připojil Rpi a na pravou BD mechaniku, tak že to pošlape a přežijou to oba?
 [Obrázek: 221-wiring.gif]
Snad jsem to sepsal srozumitelně.
Díky moc za rady ;)
7A je slušná rezerva, každopádně s tím co jste napsal se nad 3A stejnak nedostanete a to by RasPi dát mohlo (ale nevím, kolik RasPi do USB portu reálně umí dostat). Každopádně si myslím, že 3000mA napájecí vstup RasPi nijak nehohrozí (pokud tedy vůbec do USB dokáže těch 1,6A pustit).

Pokud chcete vědět přesnější spotřeby, píchněte ty periferie do Windows, ve vlastnostech USB hubu bude vidět udávaná spotřeba periferie.
Předpokládám že si RPi 2/3 nevezme více jak 15W, proto bude zdroj 7A naprosto zbytečný. Z USB nedostanš více jak 1.2A a to platí pro všechny 4 porty kombinovaně.
Posílení napájení budeš potřebovat minimálně u BD mechaniky. Jedna z možností je již zmiňovaný USB Hub nebo lze použít přídavné napájení přes kabel, ale stejně budeš potřebovat adaptér/USB nabíječku :

[attachment=1984][attachment=1985]
Ze zdroje mám momentálně vyvedené 2 USB konektory (použil jsem co dům dal).
Tak jsem zkoušel mechaniku připojit vlastnoručně vyrobeným kabelem jako jsem dával nahoře v příspěvku a supr. Rpi neumřelo, mechanika taky ne a oba si rozuměli.
Až přítelkyně dokouká ulici zkusím ještě mechaniku napájet skrz Rpi, připojené do toho 7A zdroje přes microUSB.

Jinak teda asi přeci jen svolím k tomu Hubu, kterej si přeletuju na aktivní bez proudových ochran.b

Edit: tak mechaniku naprimo neroztoci ani s timhle zdrojem. Mechanika sviti ale nenamountuje se. A Rpi hlasi nedostatek energie.