XBMC-Kodi.cz

Úplná verze: Jak uložit MP3 audio z video souboru MP4
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si plnou verzi s příslušným formátováním.
Video soubor MP4 obsahuje zvukovou stopu, o kterou někdy stojím víc než o obraz. Hlavně u zdrojů z YouTube.
Některé záznamy jsou legální ke stažení.
Obvykle na konverze používám SW FormatFactory. Ten ale má nevýhodu, že ukládaný výsledný formát projde procesem dekódování a opětného kódování.

Existuje ještě způsob, který využívá SW VLC a měl by proběhnout jako extrakce (pokud je v MP4 audio stopa uložena jako MP3) nebo jako překódování (pokud je stopa v jiném formátu, a k tomu najdete poznámku ***). Viz také příspěvek od JiRo dole.
Formát stopy ověříme v nějakém videopřehrávači - zobrazit vlastnosti.

Text návodu vezmu z webové stránky
https://addpipe.com/blog/extract-mp3-from-mp4/
kde jsou popsány dva způsoby. První je právě pomocí VLC, druhý využívá utilitu FFMPEG z příkazového řádku.

Je doporučeno mít instalovaný VLC bez klávesových zkratek Start a Desktop a neinstalovat žádné webové pluginy.
[attachment=2573]

Ve VLC pak postupujeme z menu Media>Převést/Uložit (zkratka Ctrl+R)
[attachment=2574]
V okně "Otevřít medium" klikneme na Přidat a vybereme soubor MP4 pro převod na MP3. Po přidání souboru klikneme dole na tlačítko Převést/Uložit.

V dalším okně "Převést" zvolíme výstupní formát (Profil), v tomto případě Audio - MP3. (***) Vybereme cílový adresář, kam chceme soubor uložit (stačí kliknout na Procházet a zadat složku, do které chceme vytvořit zvukový soubor). Zadáme název nového souboru a ujistíme se, že končí .mp3. Pro dokončení klikneme na tlačítko Uložit a vrátíme se na předchozí obrazovku, která by měla vypadat takto:
[attachment=2575]
Tlačítkem Start začne ukládání zvukové stopy do formátu MP3.
Poznámka *** Zde podotýkám, původní návod neřeší, jestli je zvuková stopa uložena opravdu ve formátu MP3 (případně jestli je stop více).
Nastavení původního profilu Audio - MP3 je "Zachovat původní zvukovou stopu" jak je ve zdrojovém souboru.
Jestli zvuk není jako MP3, je nutné si připravit profil pro překódování (zvolil jsem optimální parametry, které pravděpodobně uložený zvuk neponíží) postupem:
Upravit profil>záložka Zvukový kodek>kodek MP3 +datový tok 160 +kanály 2 +sample rate 44100. Pojmenovat a uložit profil.

Pro mluvenou řeč postačuje datový tok 96. Pro hudbu při nahrávání (není tak na YouTube) používají i víc než 256 kb/s.


Druhý způsob konverze pomocí FFMPEG z příkazového řádku je rychlejší ale uživatelsky méně přívětivý, ten si pročtěte už sami.
Výborný návod. To hodně lidem pomůže.

Jen by to chtělo asi malé dovysvětlení. MP4 není video formát. Je to typ multimediálního kontejneru, ve kterém může být uložena jedna video stopa, nejčastěji v některém z formátů MPEG-4 (nebo MPEG-4 odvozených) a jedna nebo více audio stop (nejčastěji MP3 nebo AAC, ale i další) a také titulky a ještě pár dalších typů objektů (úplně přesně je to tady https://cs.wikipedia.org/wiki/MP4). Extrakce mp3 tak, jak je popisována, je tedy možná jen pokud je audio stopa v tomto formátu (což bývá nejčastěji). Pokud ale není a chcete přesto výstup v mp3, pak se samozřejmě musí provést překódování. Ale i to VLC i ffmpeg zvládne.
Je to tak (upravil jsem terminologii), nechtěl jsem zacházet do podrobností, protože i pro mne je "kontejner" MP4 špatně stravitelný. A přesně jak píšeš, narazil jsem na nejednoznačnost převodu podle výše uvedeného návodu, protože zvuk byl v MP4 uložený jako AAC. Ten já ve VLC na Linuxu neumím (aby šel přehrát) a proto jsem musel místo volby v "Profil>Zvukový kodek>Zachovat původní zvukovou stopu" zvolit překódování.
Také pokud bude více audio stop, nehledal jsem, jak vybrat tu žádanou.
Ještě to postupně v prvním příspěvku upravím.
I pro mne, přesně jak píšeš, byl přechod k uvědomění si, co je to kontejner a co jeho obsah, kdysi obtížný. Ale praxe ukázala, že je to nutné. Což ostatně sám potvrzuješ. Dobrá práce, osvěta je nutná a hodně lidí ti za ní bude vděčných!