XBMC-Kodi.cz

Úplná verze: Raspberry Pi 4 - 2019
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si plnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Ahojte mal by som otázku ako moc je potrebné chladenie na Rp4 4GB ram používam ho len na príjem IPTV a samozrejme sosač na nič iné a rieším teraz chladenie. Len neviem či je to nejak extra potrebné uvažujem nad týmto https://rpishop.cz/raspberry-pi-4b/1923-...pi-4b.html
https://rpishop.cz/raspberry-pi-4b/2037-...arva-cerna
čo si o tom myslíte ?

Ahoj mám na Pi4 ten samý chladič bez těch ventilátorů a teplota se horko těžko vyšplhá nad 60C při zátěži. Úplně stačí tento pasiv.
dik používa ho niekto aj bez chladiča ? asi by sa jeho životnosť skrátila aj viac ako na polovicu či ? :)
&rembrand
Přesněji mám tenhle a na Rpishopu ho myslim mají taky. Bez chladiče to snad ani nemůže fungovat. https://rover.ebay.com/rover/0/0/0?mpre=...3963219492
Jinak si projeď tady celé vlákno, chlazení už se tady určitě řešilo, možná i vícekrát...
repkadan8
Snažil som sa nájsť niečo o chladení bez úspechu asi som fakt lama :) takže chladenie je potrebné dik túto informáciu som si chcel potvrdiť. :)
Tu je pekne video o chladeni rpi4 v zatazi. Je sice v anglictine ale da sa pochopit z videa. Testuje sa FLIRC aj ten bezvetracikovy pasiv a ine. Klik
(24.11.2019, 11:17)rembrand Napsal(a): [ -> ]bez chladiča ... životnosť skrátila?

při 85°C se procesor podtaktuje (sníží se frekvence a produkuje méně tepla), takže zničení by nemělo hrozit. Pokud to takto nastavili tak bych si nemyslel že by tato teplota znamenala že by při ní došlo k významnému zkrácení životnosti..
Třeba v tomto článku  sledovali teplotu a během 10 minutového přetěžování procesoru (při přehrávání DVB-T2 HD televize k němu nedochází, tam je vytížení asi 30%) byla maximální teplota čipu (evidentně bez chladiče) 74.5°C. Říkají tedy že je možné používat RPi4 bez chlazení. Pokud je RPi v krabce a přetěžuje se, tak pak je chladič namístě..
Tématická diskuze: "Jak použít chladič u RPi?"
RPi mě láká s tím udělat si z něj plnokrevný server s možností využití síly RPi a jeho konektorů. Furt o tom koketuju a nevím jestli RPi 4 i s maximálním chladičem zvládne 24/7 provoz na plnej kotel. Mám Rpi3 kde mi běží už 2 roky weewx a je ve spojení s meteo stanicí. A zatím se drží. Mám ještě dvě Rpi3 ale z těch bych nedělal server ani náhodou. Odezva na web stránkých s přístupem do mysql není zrovna normálně rychlá.
(18.11.2019, 0:38)S474N Napsal(a): [ -> ]Kabely z Ciny ber jedine Ugreen:
> https://www.xbmc-kodi.cz/prispevek-ugree...-lightning

díky.
Našel jsem tenhle: https://www.aliexpress.com/item/32623423090.html
bude ok? díky

Pokud budeš pořádně chladit tak se stabilitou Rpi4 problém nebude. Mě jede taky 24/7, ale pravda zátěž minimální slouží mi to na Wi-Fi hotspot, přes USB lan mi to posílá internet do dalšího Pi, sdílí mi USB hdd do sítě a nonstop je tam spuštěné Kodi, přes které koukám na TV nebo filmy nebo videa z doplňků. OS Raspbian a běží to bez problémů bez jediného záseku, Pi běží nonstop a vypínám jen TV. Snad jen jednou se mi stalo, že spadlo Kodi, ale používal jsem tehdy ještě beta verzi 18.4 tak to mohlo být i tím...
Na Kodi existují stovky, možná tisíce addon. Jetedy  zbytečné bavit se o tom, co by to muselo být, aby to 1 GB překročilo. Stačí jen, aby se sešlo několik současně na pozadí spuštěných procesů z některých z nich. Příklad z dnešního dne mého hlavního "obývákového" Kodi v LE.
[attachment=5915]
Ano, dejme tomu, že Kodi využívám skutečně extrémně. Ale pak by u rad, kdy někdo napíše "Stačí 1GB..." mělo být současně uvedeno "...ale za předpokladu že budeš v Kodi používat jen přiměřeně." Vtip je v tom, že ono přiměřeně je stejně těžké definovat, jako chceš po mně, abych ti vyjmenoval co by to muselo být, aby to 1 GB překročilo. Je to podobné, jako když si člověk kupuje PC. Také člověk přemýšlí, kolik paměti si pořídí. Ale je tu jeden rozdíl. U toho PC si tu paměť lze kdykoliv rozšířit. U Rpi ne.
Z toho příkladu extrémního využití vidím, že je využito max 500MB a že je pořád 2GB volných.
Ty grafy jsou zvlastni. Bezne se prece delaji grafy na vyuziti - tedy vyuziti pameti, vyuziti CPU a ne naopak - kolik pameti je volne nebo kolik CPU idluje. Navic u te pameti ani neni videt jeji celkove maximum, to je kolik? 3 GB, 4 GB nebo 8 GB ci snad vice?
Psal jsme o procesech spouštěných na pozadí, což je u některých addons typické. A jeden takový příklad jsem uvedl. Spotřeba RAM cca 500 MB. Můj post je reakcí na to, že 1 GB pro Kodi stačí. Ano, stačí, ale uživatel si pak musí dávat pozor, které addons bude používat. Nemám, co bych k tomu dál dodal...

Netuším, co je na tom grafu divného. Zobrazuje přesně to, co je v jeho popisu, tedy volnou RAM. Kdybych chtěl zobrazovat obsazenou RAM, zvolil bych graf obsazené RAM. O absolutní velikost RAM v daném případě nejde, zobrazený graf je příkladem využití RAM jedním z addons běžícím na pozadí, což bylo motto mého příspěvku. Viz výše.
Client: no dobre, chces to tak, tak to tak mas, nicmene co to ma rici nam ostatnim? My bychom spise potrebovali vedet, kolik ji je realne obsazene, tedy vyuzite, kdyz uz se tu bavime o vyuziti RAM. Jak mame vedet, jak je vyuzita, kdyz nevime celkovou hodnotu, abychom si to mohli odecist? Takhle pouze vidime, ze mas X volne RAM.
Cliente pokud se bavime o tom kolik je vyuzito ram pro chod tak nam snad nenaservirujes kolik ji mas volne ne?! Me uz prislo rpi 2gb a musim rict ze u vseho co jsem zatim delal se to nehouplo pres 500mega. Ale myslim ze tato debata je zbytecna. Clovek co o tom neco vi si koupi co potrebuje a nekdo kdo jde po cene si klidne 1gb koupit muze s tim ze mozna bude neco muset ozelet.

Mam uplne jiny dotaz. Rozjizdel nekdo bluetooth gamepad pod Lakka? Ja to zkousel vcera asi hodinu a nic. Pokazde kdyz jsem dal connect a mac adresu gamepadu vyskocil error. Jaky se neptejte guglil jsem a zkousel a nakonec sel spat. Jel jsem dle tohoto navodu: https://www.lakka.tv/doc/8bitdo-wireless-controller/
Youtube je uplne k nicemu, tam je vsude jak mas nakonfigurovat ovladac v menu, pro koho jsou takove videa ze clovek nepochopi ze u butonu dolu ma zmacknout dolu na gamepadu...
No, vidíš. Člověk co o tom nic neví se tu zeptá a dostane odpověď, 1 GB stačí. A já na to neříkám nic jiného, že 1 GB stačit nemusí a že by se takové ultimativní rady tady dávat neměly a když, tak s jasnou a zřetelnou výhradou. A uvedl jsem jako příklad to, že mohou existovat addons/services, které při běhu na pozadí mohou zcela náhodně (s ohledem na aktivity uživatele a spouštění funkcí a addon na popředí) ukrojit značnou část paměti. Až ten člověk, co o tom ze začátku nic nevěděl a nechal si poradit že  1GB stačí, bude po čase chtít další funkce a vybere si jednu nebo i více takových zjistí, že ji mít nemůže nebo že mu Kodi začalo zcela náhodně a nevysvětlitelně padat nebo že mu bez zjevné příčiny "bufferuje", zpomaluje se, atp. Bude pak "jistě rád", že dostal radu 1 GB stačí. Ty píšeš, že se ti paměť nepřehoupla přes 500 MB, já píšu, že mě ano. Každý máme jiné zkušenosti. Podle mne a na základě mých zkušeností, i s ohledem ochranu investice do nákupu Rpi, vhodné koupit si minimálně 2 GB. Při této paměti je pravděpodobnost, že to nakonec stačit nebude zásadně nižší (klidně si troufnu v tomto případě hovořit o desítkách procent), než při koupi 1GB. A to, kolik té paměti absolutně mám já, v tom žádnou roli nehraje. Pokud tohle nechápeš, tak je další diskuse opravdu zbytečná. A to platí i pro ostatní.
Vaše debata o paměti mi přijde úsměvná.
Protože například ty problémy co jsem zde popisoval já, byly při čisté instalaci libreelecu, se standardním skinem bez jakéhokoliv addonu.

A jen na okraj na RPi3 taky s 1GB paměti vše funguje.

Ale když vás to baví
Návod jak provozovat Raspbian z externího USB disku (ideálně SSD): https://www.xbmc-kodi.cz/prispevek-urych...b-ssd-disk
Teď přemýšlím jak nainstalovat na Raspbian Buster LXC virtualizaci co nejjednodušeji.
Client a dozvime se teda, kolik je celkem GB RAM, ja porad nevim, kolik mas tedy vyuzito/obsazeno.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18