XBMC-Kodi.cz

Úplná verze: Dotaz na Synology DiskStation / A vše okolo
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si plnou verzi s příslušným formátováním.
Ahoj,
před časem jsem sdílel zkušenosti s domácím NAS postavený na desktopových komponentech. Nyní jsem se rozhodl pro "revitalizaci celé sítě" a přestavbu. Avšak nemám Synology DiskStation. Každé HTPC doma má svůj SSD 512GB + 2TB disk. Dosáhl bych rád toho, že po každém spuštění jakéhokoliv HTPC by si to šáhlo na Synology DiskStation, a zkopírovalo si to nové seriály nebo filmy. Lze to takto nastavit? Nebo si to představuji jak Hurvínek válku?
CCD.
Asi to podle použitého operačního systém nastavit lze - SW pro synchronizaci podle podmínek. Ale NAS je přeci centrální úložiště, proč nepřehrávat rovnou z něj?
Jedu na LibreELEC na obou HTPC. Proč takové řešení? Rád bych při nějakém výpadku sítě nebo nefunkčnosti nechtěl být závislý na síti, a měl tak možnost přehrát lokálně na HTPC.
rCodeDroid Dost kuriozní požadavek, stejně jako dost kuriozní zdůvodnění. Obvykle lidi od jejich záměrů neodrazuji, snažím se jim poradit a pomoci, ale v tomto případě bych to rád udělal. Z mnoha důvodů. Počínaje tím, že to jde skutečně proti smyslu všech myslitelných konceptů používání Kodi a NAS, přes praktické důvody - to se ti po startu Kodi budou několik minut kopírovat nové soubory? A konče až po to tvé zdůvodnění "Rád bych při nějakém výpadku sítě nebo nefunkčnosti nechtěl být závislý na síti," které rozumím ze všeho nejmíň. Píšeš o revitalizaci sítě a přitom předpokládáš, že by ti i pak měla nějak zásadně vypadávat?! Obecně platí, že síť by měla být (a v drtivé většině i je) tím nejspolehlivějším prvkem a pokud vypadne, měla by se taky jako první zprovoznit. Ano, pokud se někdy stane, že ti odejde její centrální prvek (switch), pak je to problém. Ale problém tak zásadní, že myslet při tom na to, abych si za této situace mohl přehrávat nové filmy a seriály, mi připadá poněkud nesmyslné. A pokud by ses bez toho skutečně neobešel, pak stačí vzít USB, a těch pár filmů a seriálů, bez jejichž sledování nemůžeš být, si na něj z NAS přehrát.
Zrovna jsem chtěl napsat něco v duchu odpovědi od JiRa ..... Drahně let mám hlavní/centrální úložiště multimédií na NASu a závady které bych konkrétně jemu za celou dobu přičetl na vrub, jsou téměř nulové. Výpadky elektřiny  či jiné okolnosti znemožňující sledování TV jsou daleko častějšími nepříjemnostmi, rozhodně ani ty by mne však nepřesvědčily v to mít vše ve video-archivech "zdublované". Ano, existují věci, které jistě stojí mít za to zálohované na vícero místech pro případ nějaké neočekávané elektronické "katastrofy", mezi ně však prvky zábavy nepočítám ..... Toť můj názor ...  4
-Na LibreELEC žádnou šikovnou utilitku, která by uměla co požaduješ, neznám. Asi ruční práce.

Děkuji za názor. Kuriózní zdůvodnění, hezky řečeno. Byl to jen prvotní nápad to tak udělat. Proto jsem se přišel poradit, abych se dozvěděl i jiné možnosti i to, zda je můj záměr dobrý, nebo ne. Jde o to že mám práci náročnou na čas, i mimo domov jsem velice často. A tak jsem chtěl zajistit 100% možnost dostupnosti. Nejde o to "bez jejichž sledování nemůžeš být", já koukám jen sporadicky, více žena.

D
Děkuji za názor.


Děkuji za odpověď.
Tomu rozumím, byl jsme na tom kdysi podobně (s nepřítomností a ženou). Ale myslím, že na dostupnost funkcí sítě je celkem spolehnutí. Toho bych se nebál. Samozřejmě při použití nějakého rozumného výrobku.

BTW Pokud bys chtěl realizovat tvůj nápad s kopírováním filmů/seriálů, musel bys použít nějaká "udělátka" (nebo jak píše "ruční práce") a tam by ti podle mne vznikl daleko větší zdroj potenciálních problémů.
Ahoj,
tak jsem to vyřešil následovně. O víkendu budu konečně doma, a objednal jsem tyto zařízení. Disky doma mám 4x 4 TB.

Synology DiskStation DS115j - Bude na zálohu telefonů, tabletů, NB.
Synology DiskStation DS216se - Bude čistě jen na filmy, hudbu a zálohy z KODi.
TP-LINK Archer C7 AC1750 Dual Band - Náhrada za starší TP-LINK Archer C20 AC750 Dual Band.

Podařilo se mi starší HTPC prodat výhodně, proto tyhle dvě zařízení. Děkuji za "svedení" z cesty předtím bláznivého nápadu.
CCD


Gratuluji  6 ! I když dle mého názoru vše Tebou popsané by v pohodě zvládl jeden NAS a pokud by jsi si chtěl nutně "NASově" vyhodit z kopítka, pořídil bych nějaký více-šachtový model vyšší třídy .... ale to jen tak na okraj  4
115j špatný, pomalý protože “j” volil bych DS118
216 se horší než play, volil bych 218play
TP-Link špatný, radši bych šel do Synology RT-1900ac.

Proč ?
Synology 115 (rok 2015) starý model, nižší výkon, 216se to samý, jednodiskovku budete zálohovat kam ?
Doporučuji 2x dvoudiskovou DS218 jako master a DS216se jako backup pro DS218.
Doporučuji nevytvářet jejich SHR RAID ale čistý RAID1.
Mám doma DS218play a DS216play, 2x4TB WD Red v každém NASu.
Obsah DS218 zálohuji pomocí Hyper Backup na DS216play.
Taky pozor na disky které do nich dáváte, ne každý je podporovaný a tady pozor taky na verzi firmwaru disku a její revize ...
Bohužel práce měla přednost, a já byl věčně na cestách. Nakonec jsem zvolil tohle řešeni.

30m Datacom, drát, CAT6, FTP, PVC
2x Raspberry Pi 3B+ Extra
1x ASUSTOR AS6102T
2x WD Red 4TB HDD 3.5'', SATA/600, 64MB,NASware™

Tímto jsem výhledově na pár let skončil s investicí do sítě.
Měl bych dotaz, rád bych zase změnu.
https://www.czc.cz/samsung-ue43m5602-109...19/produkt
https://www.alza.cz/43-samsung-ue43mu6192-d5095931.htm

Je reálné vynechat Malinu a použít Plex server, a tak z TV spouštět filmy na NAS?
Já to mám naopak, já z Synology NASu přehrávám mkv filmy na Samsung, LG TV a přes Wi-Fi a bez záseku.
Pravdou je že mám od nich i AC router, tedy od Synology.
Přímo, bez Plex, Media serveru a.j.
Zdravím všechny a rovnou se taky zeptám na pár věcí ohledně Synology:

Chci si zprovoznit vzdálený přístup k souborům na Synology z mobilního telefonu Samsung přes VPN tunel tak, aby se daly prohlížet fotky, přehrávat hudba a případně i video a zajímali by mne nějaké praktické postřehy, jestli to někdo takto provozuje:
1. Jaký přehrávač na mobilu použít (jedná se o upravený Android od Samsungu)? Umí to i nějaký vestavěný nebo je potřeba nainstalovat něco dalšího?
2. Jakým souborovým protokolem to lze takto přenášet (funguje SMB a DLNA)? Nebo je nutné použít nějaký streamovací server?
3. Stačí na to L3 tunel (IPsec) nebo musí být na L2 (L2TP)?
Sic nepoužívám, ale nestačil by QuickConnect ?
:  Mám NAS od Synology a na vše z tvého popisu používám právě QuickConnet.
Quick connect nepoužívám, nechci svá data sdílet s chlapci z Taiwanu.
Mám to řešeno tak že přes Synology VPN Plus klienta se připojím do své sítě a pak použiji DS File, DS Photo nebo DS Video.
VPN Plus je aplikace pro majitele Synology routeru.
Nutné mít veřejnou IP adresu.
U Quick connectu toto mít nemusíte ale zase posíláte xml s podrobný obsahem svého NASu chlapcům ze Synology Taiwan.
D a :
QuickConnect nepoužívám, protože mi přijde zbytečný. To stejné, co on, mi dělá DDNS. Navíc dle sdělení samotného Synology toho víc neumí, než umí: 6
 
Citace:Tyto služby a aplikace nepodporují QuickConnect:

Všechny služby a aplikace třetích stran
Služby vyžadující informace o IP adresách služeb nebo názvech domén:
Mapování zařízení Synology do síťové jednotky se systémem Windows nebo Mac Finder
Přístup k souborům na zařízení Synology prostřednictvím protokolů SMB, AFP, FTP, NFS nebo WebDAV
Zálohování souborů v zařízení Synology NAS do vzdáleného zařízení Synology NAS
Připojení k zařízení Synology NAS (jako server VPN) pomocí klienta VPN
Připojení k cíli iSCSI Target na zařízení Synology NAS prostřednictvím klienta iSCSI
Webové služby implementované ve službě Web Station

Ale hlavně, možná jsme se trochu nepochopili. Mě jde spíše o doporučení, jakou aplikaci na mobilu použít pro ty věci, které jsem uváděl. Na nějakém porovnávacím webu pro tyto účely uváděli jako první VLC, pak několik dalších aplikací a KODI pro Android byl, tuším, na pátém místě.

:
Taková byla moje představa. VPN mi funguje, to není problém (aktuálně mám IPsec). Nevíš náhodou, ta, kerou používáš, co je to za typ VPN? A když použiješ třeba ten DSfile, tak se video nebo hudba otevře přímo v tom nebo v nějakém asociovaném přehrávači? Jde mi o to, nemít plno aplikací na mobilu pro různé věci, které by jiná aplikace s přehledem zvládla jako all in one.
Pokud máš na jakémkoli zařízení zprovozněného vpn klienta a funguje ti připojení tak je jedno co za aplikaci si zvolíš na přehrávání.
Mě na iOs zařízeních fungují všechny Synology aplikace, hlavně tedy DS File. Soubory v něm, dokumenty, otevírám běžně a fotky také. Otevírá se to přímo v něm bez nutnosti instalovat extra program.