XBMC-Kodi.cz

Úplná verze: LibreELEC a přístup na konzoli z Kodi
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si plnou verzi s příslušným formátováním.
Někdy se hodí mít možnost dostat se na úroveň operačního systému v LibreELEC instalaci Kodi bez pomoci dalšího počítače v síti. Tzn. použít monitor/TV Kodi a klávesnici, které jsou k LibreELEC přímo připojeny. Dá se to řešit různě, podle schopností a možností uživatele. Nejčastěji pomocí aplikace mrxvt a nějakého jednoduchého scriptu, který dokážeme z Kodi spustit. Můžeme ale použít daleko snadnější způsob.

V repozitáři LibreELEC Addons, v sekci Doplňky programů, existuje celá řada užitečných addons, pomocí kterých si můžeme do LibreELEC přidat celou řadu užitečných funkcí. Jedním z nich je i System Tools. Instalací tohoto addon se příkazy operačního systému rozšíří o celou řadu známých aplikací. Kromě jiného ale tento addon obsahuje krátký python script, který se spustí v okamžiku, když se vlastní addon, příkazem Spustit, pokusíte spustit. Script neudělá nic jiného, než že (po nezbytném dotazu) spustí aplikaci mrxvt, která vám spustí emulátor terminálu, který se zobrazí přes okno se spuštěným Kodi. Kodi běží dál, máte-li spuštěný přehrávač, i ten dál přehrává, jen místo obrazovky Kodi máte okno konzolového terminálu. Zavření okna terminálu a návrat do Kodi se provede stiskem klávesy Ctrl-D.

[attachment=5858][attachment=5859]

Já tuto funkci používám dlouho a když jsem ji ukázal známému, byl překvapen že existuje a docela ji i přivítal. Tak jsem si řekl, že o tom napíšu i na fóru. Možná se někomu, kdo o ní ještě neví, bude také hodit.

Je samozřejmě možné spuštění terminálu nastavit například na nějakou klávesu. Stačí v definici přemapování příslušné klávesy zadat Kodi příkaz: RunAddon(virtual.system-tools). Já ji mám přidanou u Kodi a klávesnice s funkčními klávesami, které používám hlavně pro účely správy a testování. Pak to může vypadat například takto:

Kód:
...
<keyboard>
     <F1>ReloadSkin()</F1>
     <F2>Skin.Theme(1)</F2>
     <F3>Skin.ToggleDebug</F3>
     <F4>ToggleDebug</F4>
     <F5>PlayerDebug</F5>
     <F6>reloadkeymaps</F6>
     <F12>RunAddon(virtual.system-tools)</F12>
</keyboard>
...

Samozřejmě,  že použít takovéto mapování u klávesnice a Kodi, které používají i ostatní členové rodiny dobrý nápad není.  1

Kdo nechce spuštění terminálu provádět přes mapování klávesnice, ale chce si zachovat rychlost přepínání mezi zobrazením okna Kodi a terminálu, může použít klávesu Alt-Tab, kterou se přepíná mezi jednotlivými okny. Tzn. že si spustí terminál a při přepnutí do Kodi ho neukončuje, ale jen přepíná mezi ním a oknem Kodi. Terminál není žádný velký "žrout" ani výkonu CPU ani paměti, takže by to ničemu vadit nemělo.

Mezi základní funkce terminálu patří možnost vytvořit v něm více záložek, takže je možné mít k dispozici více nezávislých terminálů a přepínat si mezi nimi. Bohužel v dané chvíli jsem nepřišel na to, jak použít nějaké shortcuts. Ty, které jsou uváděny v manuálu k mrxvt mi u LibreELEC nefungují. Asi si to budu muset přečíst pořádně. 1 K přepínání mezi záložkami tedy zatím používám myš (touchpad na klávesnici).