XBMC-Kodi.cz

Úplná verze: Raspberry 4 - LibreELEC 9.2.0. - 4K - 60hz
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si plnou verzi s příslušným formátováním.
Zdravím, jsem tu nováček a potřeboval bych radu zkušenějšího.
Mám Rpi4 s nejnovějším Libreelec 9.2.0 připojen k televizoru Samsung QE65Q60R
HDMI Kabel by měl být 2.0  Odkaz na HDMI kabel
k tomu  redukce Odkaz na Micro HDMI redukci
V config.txt jsem zapsal  hdmi_enable_4kp60=1

Za živého boha nemůžu v KODI zvolit rozlišení 4K  (3840x2160) při 60Hz, nabídne mi to "pouze" 30Hz. Pokud zvolím nějaké nižší rozlišení 1080P, tak 60Hz se zobrazí. Některá rozlišení se zase zobrazí jakoby jen v okně - nejsou v plné obrazovce. 
Je nějaký způsob, kde KODI vnutit, aby při 4K povolil 60Hz?
Děkuji
Tuším,  že to má být ten HDMI výstup blíže napájení a jen jako jediný. Oba najednou neobslouží 60Hz.
meda: To jsem zapomněl napsat, že mám zapojen pouze jeden HDMI výstup blíže k napájení.
Každopádně ta redukce je docela široká a pokud by byla možnost někde přenastavit výstup na ten druhý HDMI, vůbec bych se nezlobil 6. Ale zapojen bude vždycky samozřejmě jen jedno HDMI. Jedna televize mi stačí  1
Co jsem načetl ale neověřil:
Na druhém výstupu je prý u LibreElec na RPi4 zobrazeno jen menu, nikdy video.
Někomu redukce zlobí, pomohl miniHDMI-HDMI kabel.
Ještě někdo psal, že před (re)startem RPi4 je dobře zapnout TV. asi kvůli detekci - HDMI je přeci jen digitál.
Možná, že Kodi rozhraní neumí 4K a proto tu volbu nenabízí, ale videa budou v 4K přehrávána (pokud mají takové rozlišení) díky tomu nastavení hdmi_enable_4kp60=1 v /boot/config.txt na microSD kartě. Třeba při přehrávání je možné si zobrazit vlastnosti rozlišení.
ahoj kup si original kabel a malo by to ist len si neviem spomenut ci som skusal 60FPS videa a RPI4 som uz predal
RPI4 HDMI kabel
conkast: Já jsem pro jistotu objednal jiný kabel. Potřebuji 2m a u toho píšou, že to má umět i 60hz při 4K Pi HDMI 2m
Teraz 4k film bez HDR uz hadam ani nevidno a pokial viem Rpi4 HDR nevie a dlho ani nebude, ktovie ci Rpi4 nema celkovo problem z 4K a tym padom i z 60Hz
Problém vyřešen. Jak jsem jel ovladačem až dolů, tak samozřejmě jsem omylem zvolil 4096 x 2160..Tím pádem na tohle rozlišení je pouze 30Hz. Jakmile jsem to přepl na správné 3840 x 2160, lze přepnout na 60Hz - asi stařecká demence...
S čím stále bojuji, tak nedaří se mi rozchodit dálkové ovládání od televize na Kodi přes HDMI CEC. Na televizi mám zaplou podporu na HDMI 1 port (ten je v televizi), v nastavení Kodi  - Systém - Vstup - CEC.
Tam je defaultně nastaven HDMI Port value/number 0 - to asi počítám že to je označení toho HDMI výstupu blíže k USB-C napájání na Raspberry, ale přesto ovladač nejde.
Ale to když nerozchodím, nic se neděje. Stejně si Kodi ovládám z mobilu. Jen taková maličkost 6
...S čím stále bojuji, tak nedaří se mi rozchodit dálkové ovládání od televize na Kodi přes HDMI CEC.... 
Mám stejný problém, verze Kodi 17.1 mi fungovala s TV ovladačem a po upgrade na poslední verzi 18.4 za boha nemůžu rozchodit ovladače od TV. Mám ve dvou místnostech smart TV LG a další TV Samsung a ke každé Rapsberry PI3 propojeny přes HDMI a ovládání je pro mě klíčové, zatím ovládám myší ale doufám, že se to podaří. V Kodi mám zapnuté HDMI CEC. Upgrade proběhlo z balíčku včetně Libreelec z jejich stránek. Už si nevím rady, může prosím někdo zkušenější pomoct? Na fóru jsem nenašel bližší info k tomuto problému. Moc díky
S tím ovládáním si začínám myslet, že je to problém poslední verze LibreElec na Rpi 4 u vícero Samsung televizí.
Našel jsem tohle fórum, kde má dost lidí podobný problém
Odkaz na zahraniční forum
Mrknu na to moc dík...
Ahoj, mám podobný problém. Rasberry 4, Libreelec 9.2.0, Sasmung UHD HDR TV, hdmi_enable_4kp60=1 v config.ini mám. Ani za boha nemůžu dostat 3840x2160 v 60hz. Mám max. 30Hz. Konektor mám blíže k napájení, mám origoš Rasberry hdmi kabel. Kodi přes xbox hlásí 60hz v pohodě. Přes Rasberry 4 ne. Nevím, jestli to je obnovovací frekvencí, ale 4k filmy jsou taky takové mdlé, jakoby přes obraz byl nějaký opar. HD filmy běží v pohodě. Nějaké nápady? Díky za odpovědi a nápady.
@Dzimmi A xbox i rpi4 používají ten samý HDMI kabel? Ne všechny kabely podporují 4K datový tok.
Jinak nejde o soubor config.ini ale o /boot/config.txt a pak se RPI4 restartuje. Jinak možné zkusit ověřit přes příkazovou řádku, příkaz "sudo raspi-config" v tom rozhraní pak: Advanced Options, Video output a pak Advanced options, Resolution. Ne všechny porty TV musí podporovat 4K. RPi by měl mít chladič pokud přehráváte 4K. Aby se RPi4 teplota nedostávala na 85°C:
echo CPU: $(cat /sys/class/thermal/thermal_zone0/temp|cut -b -2)°
Kabel na xbox a na Pi 4 je samozřejmě jiný. Pi 4, má microhdmi. (Tím jsem chtěl naznačit, že ten stejný HDMI kontektor v TV i TV samotná to podporuje). Kabel mám tento (https://rpishop.cz/kabely/1867-OFI049.html).
Chlazení mám pasivní, i během 4k filmu teplota do 50 stupňů. 2A napájení z origoš Samsung nabíjení (nikdy se mi nastalo, že by mi vysvitla kontrolka napájení tv pravém vrchním rohu)
Změnu jsem dělal samozřejmě do config.txt. Změnu dělám přes notebook v poznámkovém bloku, viz. příloha. Mám tam i řádky na hifiberry a ty fungují.

EDIT: zkoušel jsem dát  hdmi_enable_4kp60=1 za řádek hdmi_force_hotplug1 a výsledek je, že se mi hodně zmenšilia obrazovka a 60Hz stejně nikde.

[Obrázek: V-st-i-ek.jpg]
Mně to dělá to samé. Obraz v malém čtverečku u 4K. Podle mě je to kabelem, koupil jsem "údajně" originální kabel k Raspberry pi4, co by měl podporovat 4K při 60Hz, ano podporovalo to asi 2x bootování a už přitom to dělalo artefakty v obrazu. Pak se to začalo objevoval v tom malém "čtverečku" Jedná se o tento kabel.
https://www.alza.cz/raspberry-pi-hdmi-pr...695699.htm
Už nikdy víc.
Vyřešil to pak klasický HDMI kabel 2.0  s adaptérem na microHdmi..Ale nevýhoda toho adaptéru je, že je široký a je natěsno s napájením.
A to "hdmi_enable_4kp60=1" bych vrátil zpět za řádek "hdmi_ignore_cec..."
objevila se poté i podpora 60Hz?
Pokud se nastaví hdmi_enable_4kp60=1  a použije HDMI kabel 2.0 (i s přechodkou na MicroHDMI), tak to funguje
Tak nakonec s origoš rasberry kabelem jsem to rozchodil. U Samsung TV s Tizenem je třeba v nastavení zapnout HDMI UHD Color (Nastavení -> Obecné -> Správce externích zařízení -> HDMI UHD Color). Poté se již objevilo 4k60Hz. Dnes jsem se dočetl, že Libreelec neumí dekódovat HDR videa, takže obraz je stále jakoby v mlze. Prý by to mělo být vyřešeno později tento rok. Snad to někomu pomůže.