XBMC-Kodi.cz

Úplná verze: HBB TV
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si plnou verzi s příslušným formátováním.
Ještě jsem tady nenarazil na téma HBB TV. Vím, že je to pro řadu lidí nezajímavé (asi podobně jako byl a vlastně ještě je teletext), jiní ale na to nedají dopustit. Jistě, v řadě případů, a do jisté míry, ho mohou nahradit funkce některých addon pro příjem TV vysílání z OTT služeb. Přehrávání z archivu, přehrávání běžícího pořadu od začátku, apod. Ne všichni ale OTT služby používají, takže čas od času se mě někdo zeptá, zda by to nějak řešit nešlo. Pouštět se do toho (zatím) nebudu, už jsem takto začal řešit plno jiných věcí a většina z nich stále ještě čeká na dokončení.  10 To mi ale nebrání, abych o tom nezačal uvažovat, a tak vznikla alespoň dále uvedená záklaní idea.

Jejím základem by mohl být addon HBB Launcher, který by se ovládal pomocí pomocí tlačítek DO, klávesnice nebo pomocí ikon doplněných do OSD menu Live TV přehrávání. V rámci tohoto addon by existovala editovatelná datová struktura (json), ve kterém by byl nadefinován vztah mezi právě přehrávaným TV kanálem a/nebo pořadem a aplikací, která by pro daný kanál nebo skupinu kanálů (skupinou myslím TV provozovatele, jakými jsou ČT, Nova, Prima) obsahovala data, podle kterých by se spouštěly příslušné addon a předávaly by se jim specifické parametry (např. jméno přehrávaného kanálu, titul přehrávaného pořadu). Něco podobného jsem už řešil v rámci addon RDS, který už doma provozuji několik měsíců. Bohužel ale stále není ve stavu, abych ho mohl zveřejnit, což je jeden z důvodů, proč se ani nechci zatím do realizace HBB vážně pouštět. Tak zatím jen několik postřehů a témat z prvních pokusů.

Ukázka implementace RDS a také prvních pokusů HBB. Texty HBB v záhlaví Home stránky mění své barvy podobně jako RDS. Šedivý text HBB napovídá, že je launcher HBB spuštěn. Jeho service část by se měla spouštět hned po startu Kodi. Jakmile bude spuštěn kanál Live TV, pro který existuje odkaz na příslušný HBB addon, tak by text HBB měl být žlutý nebo možná červený (AKA "červený bod na ovladači") a pokud se HBB aplikace spustí, tak HBB zezelená.
[attachment=8128][attachment=8129]

Z TV provozovatelů se jako nejlepší kandidát na první pokusy nabízí addon iVysilani. Jeho struktura a funkce nabízí několik velmi jednoduchých možností, jak ho do výše popsaného konceptu HBB TV zakomponovat.

Použití existujících addon (např. iVysilani, iPrima.cz apod.) nabízí tři koncepty řešení:
  1. volat přímo originál addon a jeho příslušné funkce,
  2. vytvořit další addon (script), který bude z původního addon využívat funkce načtení seznamů (podobně jako widgety) a zobrazí je v pokud možno jednotném HBB formátu s pomocí specifické definice skinu pro zobrazení HBB,
  3. upravit stávající addons tak, aby rovnou odpovídaly jednotnému formátu zobrazení HBB.
Koncept 3 rovnou škrtám, na koncept 2 by snad dojít někdy mohlo, ale rozhodně první verze bude podle konceptu 1.

Obecně je implementace HBB v první řadě o tom, zda existují addon, které lze využít. Minimálně o ČT strach nemám, iVysílání nabízí několik možností využití. Ostatní velcí provozovatelé jsou na tom ve funkcích už hůře, ale i tam se dá něco vytvořit. Pak už je to především o vytvoření celkem jednoduchých funkcí v rámci poměrně jednoduchého addon. Pak ještě (možná) o úpravách skinu, i když bez těch se lze i obejít (bude to pak jen méně efektní). No a nakonec asi i o celkem běžném mapování tlačítek DO/klávesnice.

Otázkou tedy je, zda i někdo jiný o HBB TV v Kodi uvažoval a o nějaké řešení se pokusil, případně má-li o nějakém řešení informace. Jinou otázkou je pak to, zda vůbec HBB pokládate v Kodi za užitečnou a potřebnou funkci.

Budu rád, když se tu o tom rozvine diskuse.
: Ty si vždycky vymyslíš takovou "békovinu"  1 , že to jednomu začne vrtat v hlavě.  Protože nemám teresciální příjem, abych využil originální funkci je to zajímavý nápad. 

OT1: ty tomu CPU teda zatápíš. 4

OT2: Dalo by se Pip udělat pomocí dvou různých současně spuštěných addonů. Např. SledováníTV a iVysílání. Napadlo mě to při tvém nedávném zveřejnění PiP.
ad OT1: Jestli narážíš na teplotu procesoru, tak ano, ale je to problém HW. Čas od času mi na S922 "vypnou" čtyři jádra a běží jen na dvě. Všechno funguje, jen občas zalaguje pohyb v menu a načtení stránky skinu a teplota pak vyskočí na 75 °C. Stačí ale provést reboot a vše se zase vrátí k normálu, včetně teploty, tzn. kolem 55 °C. Nevím čím to je, sleduji to, analyzuji logy systému i Kodi, hledám na internetu, ale stále žádný poznatek. Protože se chystám stejně na nový HW, tak už to nějak doklepu.

ad OT2: Addon PIP využívá playlist Tvheadend, tzn. že se zdrojem Live TV v addon to fungovat nemůže. Ještě bych si dokázal představit poměrně jednoduchou úpravu tohoto addon, pokud by Live TV v Kodi fungovalo prostřednictvím IPTV Simple Clienta a v playlistu byly přímo odkazy na adresy streamů OTT služeb (ne tedy volání Kodi addon!). Tam by pak asi stačilo upravit jen jednu proceduru.