XBMC-Kodi.cz

Úplná verze: Zpomalené streamování na Webshare
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si plnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2
Ahoj, nevím, jestli píšu do správného vlákna...
Mám na Kodi (Matrix) doplněk Stream Cinema Community, koukám přes tento doplněk na filmy - propojený účet na Webshare (VIP účet). MMC je Evolveo C4 8K. Ve večerních hodinách, tj. mezi 20:00 a 22:30 se rychlost sníží natolik, že nelze přehrát ani HD video s dat. rychlostí 9Mbps. Každou chvíli se to načítá. Když dám v nastavení SCC "test rychlosti stahování", napíše mi to 6Mbps (přes den ale naměří i přes 60Mbps), ale na PC mi speedtest v tu samou chvíli naměří přes 30Mbps. Přes den se dá koukat bez problému i na 4K HDR filmy s dat tokem 15Mbps Nevíte co s tím? Je to na Webshare běžné, že je to v tuhle dobu tak pomalé? Nebo je chyba někde v nastavení?

Jo, samozřejmě jsem zjišťoval u poskytovatele, jestli nebrzdí záměrně nějaké servery, ale ujišťovali mě, že to nedělají.

Děkuji!
: Chyba určitě není na straně websharu, spíše máš sdílené připojení od providera a moc fanoušků streamování ve stejnou dobu.
Stalo se mi to teď 2x večer taky, ale vypadalo to na problém WS nebo peeringu, protože budík na speedtest.net ukazoval v e stejnou chvili 300Mbps
Ja to pozoruju min. tyden
Pravdu mají všichni, jen to, že by to byl problém WS je z toho nejméně pravděpodobné. To by těch, kteří si stěžují bylo mnohem, mnohem víc. To, že různé testy ukazují různé výsledky je normální, ukazuje to jen to, že různé směry v síti mají různou průchodnost. Také je třeba pamatovat na to, že u poskytovatelů na různých úrovních (a nejenom u těch koncových, i když tam se to děje nejčastěji) může být tok omezen i selektivně. Jediné, co se s tím dá dělat, kromě navýšení cachce (což ale nemusí pomoci vždy) je vyjednávat s poskytovatelem a být v tomto směru asertivní. Oni někdy tvrdí, že to u nich není, i když si buď nejsou jisti a nebo, dokonce, to naopak vědí až moc dobře.
Jak uvádí v 99,9% se jedná o omezení u ISP.
Buď mají v bytovce kam dodávají službu tzv. “manage switch” tedy že toky mohou v prime time “omezovat” či omezit tzv. “stahovače”. Což dělají velmi často i při používání stream služeb jelikož se jim najednou navýší download/upload na daném uzlu a již nedovedou rozlišit jestli se jedná o stream nebo “stahování”.
Má asertivita u mého ISP vedla k výměně jeho síťových prvků až k hlavnímu uzlu.
Mám symetrických 1Gbps/1Gbps na optice a při provozu několika stream služeb (HBO Go, Disney+, Netflix,T-Mobile TV, SledovaniTV) nemám poslední rok a půl problém.
V Kodi 19 SCC a Webshare nepoužívám, při používání mnou placených služeb to nemám za potřebí.
Dalším prvkem může být router co má člověk doma. Čím více stoupají nároky na vytížení domácí sítě musí stoupat i nárok na výkon routeru a hlavně na jeho možnosti nastavení.
Mám doma Synology RT2600ac kde všechny moje multimediální zařízení (stb, android box, chytré TV 2x) mají nastavenou vysokou prioritu + maximální beamforming.
(27.9.2022, 13:18)JiRo Napsal(a): [ -> ]Pravdu mají všichni, jen to, že by to byl problém WS je z toho nejméně pravděpodobné. To by těch, kteří si stěžují bylo mnohem, mnohem víc. To, že různé testy ukazují různé výsledky je normální, ukazuje to jen to, že různé směry v síti mají různou průchodnost. Také je třeba pamatovat na to, že u poskytovatelů na různých úrovních (a nejenom u těch koncových, i když tam se to děje nejčastěji) může být tok omezen i selektivně. Jediné, co se s tím dá dělat, kromě navýšení cachce (což ale nemusí pomoci vždy) je vyjednávat s poskytovatelem a být v tomto směru asertivní. Oni někdy tvrdí, že to u nich není, i když si buď nejsou jisti a nebo, dokonce, to naopak vědí až moc dobře.
To není můj případ, nic neomezujeme, ani selektivně. a stejně jaem to v poslední době pozoroval. Ale jen 2x
...no nevím nevím, změřím přes netspeed a mám něco kolem 315Mbps, a změřím stahování v KODI 20, SCC doplňku a mám něco přes 30Mbit...a dal bych ruku do ohně, že když jsem měl starší KODI 19, tak to ukazovalo celkem realně v SCC 270-280Mbit. Tak tedy nevím kde je problém, ale ten problém tu je...ISP mám stále stejného.
Mám podobné zkušenosti už několik měsíců se mi KODI chová obdobně jako je zde popsáno.
Speedtestrem mám stahování bezpečně přes 100Mbit/s, ale 20Mbit stream se seká. Test rychlosti v Kodim přímo na webshare je změřen cca 15Mbit/s.
Od technika u poskytovatele připojení k internetu mám potvrzeno, že k žádnému zpomalování některých služeb nedochází. Vysvětloval mi to, že jediné, co se může stát, že večer je hodně lidí na netu a síť je vytížena, takže dochazí ke zpomalení. Což je pravda, není tam 200Mbit, ale třeba "jen" 140Mb. Ale Kodi stahuje cca 15Mb a přimo z websharu stahuji podobně pomalu. situace se vždy zhorší po 20h a kolem 21h je to úplně špatně.
Přisuzoval jsem problém vytížení úložiště webshare.
143.92 Mbit/s v SCC testu na přípojce Vodafon 150 Mbit teď v 9:35 úterý.
Kodi 20.0 (2023-01-15, MS Store = aut. aktualizace) SCC 1.13.4, Win10. PC Intel 6core, LAN 1Gbit, Router Mikrotik 1Gbit, Router-modem Vodafon - smlouva 150/10. Pha Záběhlice.

Pokud nezapomenu, změřím ve 21:00
.vorisek Stále je to jen o tom pochopit, že poklesy rychlosti, které indikuješ, ze 140 Mbps na 15 Mbps, nejsou na straně serverů. To bychom tady plakali všichni. Nechce se mi to tu znova opakovat, v několika předchozích postech to tu je rozebráno a vysvětleno...

Tak jen dvě poznámky:
  • vyjádření technika, že "k žádnému zpomalování některých služeb nedochází", bych za relevantní nepovažoval...
  • mezi koncovým zákazníkem a servery WS není jen jeden provider...
A jeden modelový příklad:
  • agregace je "sviňa". Pokud se v jednom paneláku sejdou čtyři uživatelé Kodi se Stream Cinema Community a každý si ve stejnou dobu (po skončení Branek bodů a vteřin) pustí 4K HDR stream, tak zaberou pásmo odpovídající cca 25 - 50 (v počátku přehrávání, kdy se plní video cache, tak krátkodobě třeba až 100) uživatelů, kteří používají jen běžné služby IPTV nebo Netflix a ostatních podobné...
(28.2.2023, 10:42)meda Napsal(a): [ -> ]143.92 Mbit/s v SCC testu na přípojce Vodafon 150 Mbit teď v 9:35 úterý.
Kodi 20.0 (2023-01-15, MS Store = aut. aktualizace) SCC 1.13.4, Win10. PC Intel 6core, LAN 1Gbit, Router Mikrotik 1Gbit, Router-modem Vodafon - smlouva 150/10. Pha Záběhlice.

Pokud nezapomenu, změřím ve 21:00

Děkuji za prověření. Přes den není problém na 200Mbitové přípojce naměřit v Kodim 160Mbit/s. ale večer to prostě nedá víc než 40Mbit i to velmi zřídka. poslední dobou (několik týdnů) je to ve večerních hodinách jen cca 10-20Mbps.
Rád bych věděl kde je chyba, abych ji mohl případně napravit. Pokud to není omezení WS, tedy že "všem" ostatním to funguje, pak musí být chyba někde u mě, případně u poskytovatele.
Moc děkuji za pomoc.
.vorisek Já mám asi téměř shodné parametry připojení i stejného providera jako , jen jinou část Phy (P5 Barrandov), a mám i téměř na chlup stejné výsledky. Také to mohu prověřit večer, v "prime time", resp ve stejném čase ve 21:00. Bude to zajímavé porovnat.

Je ale také pravda, že jsem občas vysledoval stavy, kdy mi rychlost komunikace z webshare (SCC) jede jen blízko k reálnému datovému toku streamu, psal jsem o tom zde. Ale nic se mi vyřešit nepodařilo, a to se týká i případné závislosti popsaných chování na čase. A také jsem, téměř poslední dva měsíce, provozoval přehrávání z Webshare s hodnotou video cache nastavenou na 0. A vše fungovalo bez problémů. Takže si vyber, jaký lze z toho udělat závěr...
Test na SW a HW uvedeném v příspěvku #10:
143.05 Mbit/s v SCC testu na přípojce Vodafon 150 Mbit ve 13:30 úterý.
143.90 Mbit/s v SCC testu na přípojce Vodafon 150 Mbit ve 17:20 úterý.
141.25 Mbit/s v SCC testu na přípojce Vodafon 150 Mbit ve 21:01 úterý.
143.77 Mbit/s v SCC testu na přípojce Vodafon 150 Mbit ve 22:03 úterý.

143.93 Mbit/s v SCC testu na přípojce Vodafon 150 Mbit ve 8:57 středa.
Lupa.cz»Nástroje»Speedmeter»Výsledek měření: Rychlost stahování 148,79 Mb/s; Rychlost odesílání 10 Mb/s; PING 16 ms.


(Myslel jsem, jak Okamura skončí v parlamentu řeč, že se to zhorší, protože voliči přejdou na megaflák ze streamu.... A nic!)
Ale pamatuji se, že někdy to drhlo až na zhruba 24Mbit/s i přes den. Dnes ale pohoda.
139.59 Mbps v SCC testu ve 21:05, dřív jsme to nestihnul...  11 Mé připojení: UPC/Vodafone 150/10, lokalita Praha 5, Barrandov.
Pak jsem ještě pustil film, průběh rychlostí na začátku přehrávání, kdy se plní cache, je videt zde:
[attachment=8854]
Počítá se vždy průměrná rychlost z 5 sec přenesených dat na rozhraní eth. Film spuštěn ve 21:08:05.
21:08:06 je neúplná perioda, takže rychlost o hodně nižší než maximální (tady záleží v který čas periody měření se začne načítat stream).
21:0811 - 21:08:51 tady je vidět kolísání maximálního datového toku, to je podle mě vliv vysokého zatížení v prime time. Když ten samý film pustím mimo exponovanou dobu, bude to o hodně pravděpodobněji trvale motat kolem maximální rychlosti (150 Mbps).
Zkusil jsem to tedy ještě o něco později.
[attachment=8855]
Tady už je vidět lepší průběh.

Takže suma sumárum... Ano, vysoké zatížení v exponovanou dobu může ovlivnit maximální rychlost, u mne je to řádově v nízkých jednotkách procent. U jiného providera a jiném profilu cesty mezi koncovým uživatelem a Webshare to samozřejmě může bý jiné a i propad maximální rychlosti může být vyšší. Ale nelze to příčíst na vrub zatížení serevrů Webshare nebo změnách v rychlosti komunikace na rozhraní připojení těchto serverů do páteřní části sítě. To by to přeci pak tak měli všichni...

A ještě jsem přidal jedno měření ráno, po 6:30.
148.59 Mbps v SCC testu.
A opět spuštěn stejný stream.
[attachment=8856]
Porovnáním průběh po začátku přehrávání s předchozími pokusy je myslím celkem jasně vidět rozdíl mezi "prime time" a "ranním provozem". Je také vidět, že případný pokles rychlosti v exponované době se pohybuje skutečně v nízkých jednotkách %. Co ale z toho není vidět, zda a jak moc se na tom poklesu podílí Webshare resp. jeho servery. Tento závěr z toho prostě není možné udělat!

Podle mého je tedy dost pravděpodobný závěr, že pokles rychlosti směrem od/k serverům Webshare oproti jinému měření rychlosti (a tedy i v jiném směru) má na svědomí z větší části něco/někdo po cestě mezi ním a servery, nikoliv tedy servery samotné.
: Pěkné měření. Tím jsi se pochlubil už před rokem.
https://www.xbmc-kodi.cz/prispevek-speed-meter
Předpokládám, že je pouze privátní?
Přeci jen dost vypovídá a hodilo by se. Děkuji.
Chybí asi 20 % práce a kódu k tomu, aby se to dalo instalovat bez nějakých ručních editací ve zdrojáku, kterým se to přizpůdsbí konkrétnímu systému a skinu. Až tohle dořeším, tak to pošlu na github a z něj to pak už půjde i do repozitáře. Ale znáš to, Parretovo pravidlo je mrcha... (za 20 % času bylo hotovo 80 % funkcí, teď běží 80 % času, kdy se musí dodělat 20 % funkcí). 11 A takhle já to mám skoro se vším v privátní oblasti. Ale teď jsem změni status, pracuji už jen na 3/5 úvazku, tak snad bude více času...
: Pro orientaci všech by se zpočátku hodila nějaká osekaná lehká Beta. Jeden vzhled, jedno měřítko bez voleb. Reset (pro tříminutové měření, jak vidím na obrázku). Ty ale víš lépe, co je možné.
Ještě k tématu snížení rychlosti komunikace s Webshare v prime time. Slyšel jsme z více stran názor, že je divné, když to největší zatížení trvá jen velmi krátkou dobu, ačkoliv průměrná délka filmu je většinou kolem 2 hod. Nabízím možné vysvětlení.

Při úvahách o tom, jak to tedy vlastně je, musíme vzít v úvahu jeden důležitý aspekt. A dívat se na něj z pohledu statistiky a respektování pravděpodobnosti chování významné části uživatelů.
  • většina uživatelů má nastavenou video cache s parametry, které způsobí, že v počátku sledování filmu se ze serverů Webshare stahuje často o hodně více dat (větší rychlostí), než by odpovídalo průměrnému datovému toku streamu sledovaného titulu. U mě je to například blízko limitu tarifu (viz můj post výše, kde je vidět průběh rychlosti po spuštění filmu). Platí přitom, že ten rozdíl je tím větší, čím nižší je průměrná hodnota datového toku vybraného streamu. Konkrétně, ať přehrávám film s datovým tokem 10 Mbps nebo 80 Mbps, na začátku se data načítají vždy maximální rychlostí, tzn. kolem 150 Mbps.
  • statisticky významná většina uživatelů SCC, kteří si večer chtějí pustit celovečerní film, si ho pustí někdy po večeři, hlavních zprávách, po skončení Branek, bodů a vteřin, tedy někdy po 20. hodině. Jistě, nějaký rozptyl tam bude, ale řekněme, že v čase 20:00-21:00 si spustí přehrávání zdaleka nejvíce uživatelů. Znamená to, že se datový tok mezi 20:00 až 23:00 (předpokládám průměrnou délku filmu 2 hodiny) významně zvýší.
  • Na co se ale zapomíná, že v čase 20:00-21:00 (pokud je to čas, ve kterém předpokládáme že si film spustí nejvíce uživatelů) dochází ke špičkovému nárůstu objemu dat, protože kromě dat odpovídajících průměrnému datového toku spuštěných filmů se po nějaký (i když krátký) čas přenáší navíc ještě data ukládaná do video cache Kodi.
Takže shrnu-li to...
  • Když budeme předpokládat (pro tituly s délkou 2 hodiny), že se začátek přehrávání titulů rovnoměrně rozloží do času 20-21:00, bude v případě, že nikdo nebude používat video cache, v čase 20-21:00 objem přenášených dat plynule narůstat, v čase 21-22:00 bude konstantní a v čase 22-23:00 naopak zase plynule klesat.
  • Pokud ale bude každý z uživatelů používat video cache, bude objem dat v čase 20-21:00 vyšší právě o data přednačítaná na počátku přehrávání do video cache, po většinu doby 21-22:00 bude konstatní, s výjimkou konce této doby, kdy se u titulů spuštěných nejdříve začne projevovat vliv přehrávání z dat, která byly na začátku přehrávání přednačtena do video cachce. No a v čase 22-23:00 dojde k rychlejšímu poklesu přenášených dat, protože se podobně jako v závěru předchozího úseku začne projevovat vliv přehrávání z dat, která byly na začátku přehrávání přednačtena do video cachce.
Hodně do toho bude promlouvat právě reálná rozložení času zahájení přehrávání. Čím kratší bude nebo čím více uživatelů si spustí přehrávání v kratším časovém úseku, tím větší ta špička bude. Jak je to ve skutečnosti je už spíše na nějakou sociologickou nebo kulturně-sociologickou úvahu. Hodně by napovědělo, jak zatížení na straně Webshare vypadá ve skutečnosti. To by jistě hodně vysvětlilo. Ale z taktických důvodů bychom do toho asi moc moc šťourat neměli...
: a : Moc děkuji oběma za prověření a odzkoušení. Já jsem bohužel včera večer nemohl test provést i na mých zařízeních, ale počítám, že by se oproti předchozím týdnům nic nezměnilo.
Tedy dá se předpokládat, že omezení WS ve večerních hodinách je při běžném přehrávání do max. 70Mbitps datového toku neznatelné.
To znamená, že pokud to mě a případně i ostatním, kteří si zde stěžovali na podobné chování (výrazné snížení rychlosti), nefunguje korektně, tak problém není na straně WS, ale někde "na trase" či přímo na domacích zařízeních.
Domácí zařízení bych vyloučil, protože se u nich nic zásadního nemění v provozu přes den a v provozu večer.
Pokud budu věřit technikovi od poskytovatele, že na jejich straně nedochází k omezování jednotlivých služeb, pouze k agregasi, tak je otázkou, kde je chyba. A chyba někde být musí, když se toto projevuje více uživatelů.

Nemůže se stát, že WS rozděluje datový tok na IP adresu, tedy pokud je mnoho uživatelů schovaných za jednou IP adresou poskytovatele, že jsou na tom hůře, než ti co mají třeba veřejnou IP?
Stran: 1 2