XBMC-Kodi.cz

Úplná verze: Skip 1s – staronový způsob ovládání Kodi
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si plnou verzi s příslušným formátováním.
Jason Kotzin, autor Flirc, navrhl a vytvořil se svým týmem, ve které jsou i vývojáři z Kodi, zcela nový dálkový ovladač, který nazval Skip 1s. Jeho koncepce navazuje na tradici takových ovladačů, jakým byly legendární Harmony od Logitech. Součástí vývoje je i SW, pomocí kterého bude možné ovladač přizpůsobit potřebám domácího mediálního prostředí.

Dobru zprávou je, že ovladač a jeho "ekosystém" podporují desítky tisíc zařízení a jeho parametrizace operuje s takovými termíny, jakými jsou zařízení a aktivity. Tomu budou uživatelé Harmony jistě rozumět. Nepříliš dobrou zprávou pak je, že komunikace ovladače bude probíhat pouze prostřednictvím IR rozhraní (jak jinak, jde o Flirc produkt). Sice můžeme v dalších textech, které se Skip 1s věnují, občas narazit na jistá, skoro až "podprahová sdělení", že co se týče fixace pouze na IR, čas ještě možná ukáže... No doufejme.

Osobně úplně dobrý dojem, po přečtení prvních infomací, nemám. Možnosti využití ovladače s IR komunikací jsou v Kodi (kde bude propagovaný jako remote) limitované, ale to snad funkce vlastního ovladače dokáže (do jisté míry) nahradit (např. dlouhé stisky kláves). Uvidíme.

Doba, kdy bude možné si ovladač objednat, je už blízko, podle annonce na stánce flirc.tv, by jím měl být podzim 2022. 3 Cena by se měla pohyboval někde kolem 1 kCZK. Registroval jsem se, takže jakmile bude možné ovladač objednat, dostanu info do mailu. Jako dlouholetého uživatele Logitech Harmony One a někoho, kdo se dálkovému ovládání Kodi dlouhodobě věnuje, si jeho koupi pravděpodobně ujít nenechám.

Originální článek je na webu kodi.tv. Je v něm i další zajímavý odkaz na reddit a v něm zase na vlastní stránku Skip 1s na webu flitc.tv.
Trochu jsem přemýšlel o nabídce tlačítek a jejich rozložení. Vlastní tlačítka jsou víceméně očekávaná a pokud bude možné odlišit jak krátký, tak dlouhý stisk, pokryje to asi většinu požadavků.

Zajímavé jistě budou ty barvy. Je fakt, že barevná tlačítka jsem už u většiny ovladačů poslední doby postrádal. Mělo je moje první DO, klasický MCE, a je fakt, že v Kodi se dala, díky mapování, dobře využít. Zvláště, pokud si člověk do skinu dodělal jednoduché menu, kde se mu aktuální význam barev pro jednotlivá okna zobrazoval na info liště. Snad jsem i pochopil, jak to bude realizované. Tady to bude asi nepřímo. Předpokládám, že tam bude volba pomocí toho čtyřbarevného tlačítka a pak se kurzorové klávesy změní v barevné. Něco jako má Samsung na svých Smart ovladačích. Tady to bude ještě vyšperkované o to, že se u těch kurzorových kláves rozsvítí příslušné barvy.

Trochu mi vadí to rozdělení tlačítek ovládání přehrávače, konkrétně to, že tlačítko RECORD a STOP jsou téměř na úplně opačném konci ovladače než PLAY/STOP, FORWARD a REWIND. To není přirozené. Patrně chtěli využít ty dvě klasicky problematická tlačítka v rozích numerické klávesnice. S těmi si občas výrobci nevědí rady. Tady mi bude chybět tlačítko DELETE, které se většinou nachází v pravém spodním rohu a já ho používám při rušení nahrávek, mazání textů, apod. Je fakt, kdyby nahoře přidali další řadu pro zbývající tlačítka ovládání přehrávače, a ty dvě tlačítka dole využili jinak (jedno z nich třeba právě pro to  DELETE), líbilo by se mi to více. Ale to už bych chtěl moc...

Jinak tlačítka ve středu, kolem OK a kurzorových kláves, jsou víceméně klasická. HOME, INFO, LIST (CONTEXT) a BACK, je už víceméně tradiční. Mapování jejich krátkého a dlouhého stisku používám už několik let téměr beze změny.
I když si nejsem 100% jistý, zda Skip 1s bude pro mne to pravé - ovládání Kodi už jsme si vychytal s jiným typem jedoduššího a významně levnějšího typu DO - jeden kus jsem nakonec objednal. Spíše než skutečná potřeba je za tím asi zvědavost a rozmar, obojí možná doplněné ještě kapkou nostalgie. Za těch několik stovek CZK to stojí.

O výsledku budu informovat...
: .. v tom případě se nabízí jednoduchá otázka, který ovladač tedy dnes používáš? Předem díky za odpověď.
Mám na DO trochu úchylku, takže jsem jich za těch skoro už 17 let, co si hraji s mediálními centry, provozoval, testoval a zkoušel celou řadu. V současné době máme u všech Kodi s *ELEC, které se ovládají pomocí DO, typ T1. Jde o radiové (RF) DO  s USB donglem (chová se jako HID klávesnice), s možností mapování IR povelu na tlačítko POWER.
[attachment=8557]
: Děkuji velice za odpověď. Chápu princip, který se mi líbí a proto bych ještě rád poprosil od nějaký odkaz na konkrétní produkt k zakoupení? Můžeš prosím něco doporučit? Mediálními centry se zabývám podobně dlouhou dobu jako píšeš ty (i když pouze jako uživatel a ve znalostech nutných k provozování vlastního, domácího a leckdy velice nestandardního multimediálního centra) a v podstatě celou tu dobu je tato oblast neustálým utrpením.
Takže si opravdu rád nechám poděkovat a navíc budu za takovou radu i patřičně vděčný, neboť dobrá rada v tomto ohledu rovná se zlatu! (čti spokojení uživatelé, rovná se rodinní příslušníci!)
Už jsem nad tím lámal hůl a někdy v únoru do Flirc napsal v lehce asertivním tónu dotaz. Byl jsem zdvořile ujištěn, že na mne nezapomněli. Sice mi nevysvětlili, proč zboží ještě nepřišlo, když v anonci na ovladač uváděli shipping Fall 2022, ale už jsem to nechal být. A najednou, začátkem června, se mailem ozval FedEx. Nejdříve s dotazem zda mi vyhovuje termín doručení 7.6. v čase 9:20 - 13:20 a s odkazem na případnou změnu data, času i místa. Pak druhý mail s dotazy týkající se celního řízení. A dnes ráno třetí mail, že balík opustil depo a míří ke mně. A skutečně, v 10:20 mi zavolal kurýr, že stojí před domem.

Vybalil jsem a zkontroloval obsah a pořídil následující fotografie.
[attachment=9194][attachment=9195][attachment=9196]

První dojem? Kvalita! Už jsem držel v ruce hodně ovladačů, v posledních letech téměř vesměs z Číny, Koreje nebo Tchai-wan-u, ale co se týče vizuálního dojmu, mechanického provedení i pocitů, když ovladač vezmu do ruky, tak se se Skip-em ty asijské nemohou srovnávat. Matné provedení je otisků prosté, nic nevrže, vše lícuje. Tlačítka mají příjemný zdvih a pěkně cvakají. Potud jsem tedy velmi spokojen...

Cena je samozřejmě, oproti výrobkům z Asie, vyšší, ale zase ne tak brutální, jako třeba u ovladačů od Logitechu. Individuální doprava ze San Jose to samozřejmě ještě o chlup navýšila. Ale jak už jsem napsal dříve, beru zálibu v dálkových ovladačích jako svou úchylku a jako každé úchylce musí i této člověk něco obětovat.

Momentálně nejsem ve stavu, že bych se hned vrhnul na zkoušení a nastavování ovladače. To si nechám až na později. Ale věřte, že pak o tom budu informovat podrobně.
Gratulace, Flirc jako DO sic neznám, ale Flirc USB velmi dobře a to ve spojení s mým stále vystaveným a funkčním HiFi HTPC  4
Jsem zvědav na "zajíždění" DO 6
První poznatky...
  • řešení logiky funkcí ovladače je hodně podobné Logitech, včetně existence zařízení, aktivit a sekvencí
  • má pouze IR komunikaci - to je samozřejmě velká škoda, ale to jsem ve chvíli, kdy jsem objednával, věděl, takže to za nevýhodu nebudu považovat. Ale škoda to je. To, že bych si mohl vybrat komunikaci pro jednotlivá zařízení mezi IR, RF a BT by hodnotu ovladače ještě více zvýšilo - ale bohužel, tohle ovladač opravdu neumí, pouze tedy IR
  • oproti Logitech jsou tu ale jen tři aktivity A, B a C - mně to ale stačí
  • jako první jsem zprovoznil vlastní TV - vybral jsem brand (Samsung) a podtyp a vše začalo fungovat. Konkrétní postřeh, stejně jako u Logitech je možné definovat POWER TOGGLE nebo zvlášť POWER ON a POWER OFF.
  • dobré je, že je možné jednotlivé funkce zkoušet i v režimu parametrizace, kdy je ovladač připojen k PC, přímo volbou příslušného tlačítka na obrazovce PC, takže lze hned vyzkoušt to co se chystáte nastavit a není třeba čekat až na provedení celkové synchronizace
  • výkon IR vysílače ovladače je slušný, vůbec nezáleží na směru natočení ovladače v místnosti (tedy alespoň v případě TV)
  • jen velmi zběžně jsem vyzkoušel box (Beelink GT King) s CoreELEC s Lirc USB IR přijímačem
  • ovladač je v Kodi vidět a mapován jak keyboard - tradiční test, jak dlouho trvá projet pomocí trvale stisknutého kurzorového tlačítka seznam o 1100 položkách - < 9 vteřin, což je hodnota stejná jako u ovladače s RF komunikací
  • i proti Lirc USB přijímači je výkon IR vysílače ovladače dobrý, ani tady vůbec nezáleží na směru natočení ovladače v místnosti (tedy alespoň v případě TV) - měl jsme trochu strach, protože IR přijímač se zasouvá do Beelink z boku. Ale obavy byly zbytečné. I když namířím ovladač opačným směrem, dokonce ven z místnosti otevřenými dveřmi, tak funguje spolehlivě.
  • pokoušel jsme se ještě nastavit ovladač tak, abych mohl box ovládat přes jeho built-in IR přijímač, ale to se mi nepodařilo. Ale plánuji se tomu věnovat v některé z dalších seancí, kde bych si rád vyzkoušel i učící režim.
  • trochu jsme si poupravil názor na ergonomii, mé bezmezné nadšení poněkud ochladlo. Ovladač je docela těžký (což nevadí), ale v kombinaci s větší délkou a poměrně "klouzavým" povrchcem se mi špatně ovládají tlačítka v celém rozsahu bez toho, že bych musel nějak přehmatávat. V totmo ohledu se nic nevyrovná Logitech Harmony One, který byl ještě větší, ale do ruky padnul jak ulitý. Ale ze zkušenosti vím, že na nový ovladač si musí člověk prostě zvyknout, takže možná to až tak zásadní výtka nakonec být nemusí
  • je tam ještě plno různých features, definice barev, intenzity a doby podsvícení kruhu kolem OK/Enter  nebo tlačítek Activity (A, B, C), ale k tomu se dostanu až časem
  • zatím jsem vůbec nepřišel na to jak v ovladači nadefinovat kód tlačítka při dlouhém stisku - i v tomto by se měl ovladač podobat těm od Logitechu (tedy těm z poslední generace ovladačů), které tuto možnost mají také. Z popisů, které jsi přečetl dříve, to tak vypadalo, ale já jsem na to teď nikde v popisu ani ve funkcích nastavení ovladače nenarazil. Působí to, jakoby tam ta možnost vůbec nebyla. Což o to, pokud bude ovladač komunikovat přes Lirc USB přijímač, tzn. bude v Kodi viditelný jako keyboard, tak se použije longpress definice co už tam je. Ale je mi to divné, protože jsme si na 99 % jistý, že jsem o té funkci dříve četl.
  • parametrizační SW je docela líný. Je označen jako Beta, takže předpokládám, že tohle se ještě zlepší. Stejně jako třeba to, že nefunguje v něm tlačítku full screen.
Suma sumárum tedy (zatím) dávám 5 hvězdiček z 10 na celek. z toho aplikace 4 a ovladač 6 (průmět tedy 5). Ale zčásti to jde na vrub tomu, že jsem nevyzkoušel (a také možná nepochopil), úplně všechno...
Další, a na dlouhou dobu asi i poslední, poznatky...
  • zatím, co první dojmy z aplikace, kterou se nastavuje ovladač, mě nenadchly, tak ty další jsou vyloženým zklamáním
  • zatímco přidání TV a funkce ovladače při ovládání TV Samsung byly bez porblémů, vše co následovalo, je už velkým zklamáním
  • podoba s Logitech ovladači stejné kategorie je jen zdánlivá (nebo částečná) a víceméně jen naznačuje, že by to mělo či mohlo nakonec fungovat nějak podobně, ale je to jen zdání (zatím)
  • aplikace je nestabilní a nevyzrálá a nejen že je pomalá, ale když se má zobrazit nějaká změna, tak se v zobrazen objevují artefakty, překrývá se minulé a aktuální zobrazení a má to i další podobné neduhy
  • s funkcemi a jejich nastavení je to ještě horší, několik očekávaných funkcí (bez kterých je to téměř k ničemu) jsem vůbec v nastavení nenašel, např.
    • není jasné, jak při změně aktivity definovat co zůstane zapnuto a co se vypne
    • vůbec se neřeší, na který vstup a co se při tom přepne
  • nabídka zařízení pro typ, který bych mohl přiřadit boxu s CoreELEC je velmi omezená, existuje sice zařízení Kodi, ale to má jen pár možností, podobné je to, když si místo toho vyberu MS Medium Centrum. To vede k toimu, že v podstatě nemohu využít všechna tlačítka s odpovídajcíími funkcemi. A namapovat na ně v ovladači něco jiného a pak to v Kodi přemapovávat se mi opravdu nechce
No, nebudu v dalším popisu pokračovat. Po dvou dnech, kdy jsem tomu věnovat vždy po 1. hodině jsem, co se týče funkční výbavy ovladače a možností aplikace pro jeho nastavení, vyloženě zklamán.

Se slzou v oku při tom vzpomínám na ovladače Logitech. Tam bylo vše jasné a vše také fungovalo. Ano, pro někoho to možná bylo složité, ale pokud člověk pochopil tu filosofii (což se dalo celkem rychle, protože měla svou jasnou vnitřní lgiku), šlo to pak celkem rychle a co hlavně, daly se s tím dělat opravdu kouzla. A co je ještě podstatnější, i laičtí uživatelé pak ovladač přijali zcela bez problémů. Vzpomínám si na dobu, kdy náš Harmony Logitech One kromě TV ovládal PC s Windows a Media Portalem a současně, když jsem dělal první pokusy s Kodi i RPi s OpenELEC, řadu přehrávačů - CD, DVD i kazetový přehrávač a receiver Yamaha. A vše bylo tak přirozené, že si s tím věděla rady i moje manželka.

Takže aktuální závěr je, že Skip, jakoliv je jeho HW povedený kousek, potřebuje aby jeho FW a také SW aplikace pro parametrizaci, ještě dozrály. Do té doby to bude jen hezká, ale nepoužitelná rekvizita. Nechávám si ho a budu sledovat vývoj na fóru Lirc a pokud budu mít náladu, určitě se čas od času k hraní s ním dostanu.

Na závěr tedy mírně OT...

Co se ale týče praktického použití, zůstávám tedy pokorně u funkčně vyhovujícího ovladače T1 z asijské provenience. Tam je ale zase mechanický problém s tlačítky, protože ta, při každodenním používání, déle jak 3/4 roku nevydrží. Zatím to řeším tak, že prostě čas od času pár kousků objednám. Je to pár stovek a u nového ovladače stačí jen vložit baterky, vyměnit dongle a nahrát IR kód POWER tlačítka.

Nyní jsme se zamiloval do BT ovladače GTCombo od GMEDIA, který se mi líbí čím dál tím více. Už jsem u něj dotáhl mapování na úrovni systému tak daleko, že nyní ho mohu celkem jednoduše, jen s malým úsilím při mapování v Kodi, použít také. Už jsem o tomto ovladači tady na fóru psal, zatím s negativním hodnocením, ale poté, co jsem zvládl to přemapování na úrovni systému, vše se jeví o hodně lépe. K popisu se vrátím v příslušném tématu...

Pravda je, že teď mám právě v obýváku připojeno k boxu celkem 6 funkčích ovladačů. 1x RF (s donglem), 1x Lirc (s IR donglem), 2x různé BT (jedou přes built-in BT v Beelink) a 2x DO Samsung (1x klasika a 1x chytrý, oba přes HDMI-CEC). Ale jak už jsem jednou napsal, na ovladače mám slabost (nebo je to možná má úchylka).