XBMC-Kodi.cz

Úplná verze: Jak pomáhá Ai -- stvořená "inteligence"
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si plnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
*** Jak pomáhá Ai -- stvořená "inteligence" ***
R.2022/2023 odtajnil informační chaty, které čerpají a zveřejňují data mechanizmem, který nazýváme umělou inteligencí.

Dokud budeme rozhodovat my (lidé), co tím získáme,...
...bude to naštěstí řízený filtr využívající kombinatoriky.
Několik tipů a odkazů:

::
OpenAi - ChatGPT po zřízení účtu nebo přihlášení pomocí Google, Microsoft. Česky.
Microsoft - BingChat v Edge** po přihlášení k účtu. Česky.
Google - Bard po přihlášení k účtu. K dnešku v Česku nedostupný.
**/Poznámka - V Linuxu mám smůlu, chybí Edge. Zato do Android tabletu existuje.

::
Dopňky do webových prohlížečů
Zatím se mi líbí jeden:
ChatGPTBox pro Firefox, je jich samozřejmě vícero.
Source Code: Na GitHub
Video demonstration: Na YouTube
Je schopen použít zdroje a API z víc modelů. Lze nastavit otevření v samostatném okně!

Použil jsem dvě otázky, pro zdroj ChatGPT a pro Bing (vyzkoušejte si):
Dostanu lepší odpovědi z chatu na platformě BING nebo na platformě OpenAI?
Jakým příkazem v terminálu zjistím, zda je disk GPT?


Samostatně ještě existuje PeakGPT, je potřeba podle oprávnění, stejně jak při instalaci jiných, uvažovat o bezpečnosti a vyzrazování soukromých a uložených údajů.
..
S Bingem jen v doplňku, s Gůglem si teď neškrtám.
[attachment=9122] . [attachment=9121]
ChatBing a vůbec celé Edge jak jsem již psal moc nemusím.
S dotazy se obracím na platformu "OpenAi", grafiku vytvářím v Midjourney, Ai hudba je již za rohem v podobě MusicLM a zbývá jen čekat na možnost zpracování videa z textu. Hned bych Ai předložil knihy od J.M.Trosky a shlédnul vygenerované filmy o kapitánovi Nemovi (Nemova říše, Rozkazy z éteru, Neviditelná armáda, Zápas s nebem, Pistole míru, Metla nebes)   1

Popsal jsem Ai "Kapiána Nema", ale není to ono:

[Obrázek: UizM0DB.png]

asi špatně "podávám" text:

[Obrázek: B7zq6Q6.png]

a poslední pokus:

[Obrázek: MttK6Sd.png]
: Ale to vypadá moc dobře. Pochopitelně moje a tvá představa se můžou lišit.
Na okraj: Neff "překládá" příběhy postav Julese Verna - znám jen ukázku, nebyla špatná.

Já Midjourney ještě nezkoušel, zatím jsem neprošel zadávací procedurou - nějak mně jde Discord proti srsti, takže teď už zase jen za platbu.

Není jiné rozhraní, než Discord? Webová klasika, dialogové okno?
Možná alternativy jako DALL-E 2, Stable Diffusion (DreamStudio). Začínám v možnostech mít zmatek.
Překopíruji sem znovu dva odkazy, jak na to;
https://www.lupa.cz/clanky/jak-z-generat...azkove-ai/
https://www.pcworld.cz/clanky/jak-pomoci...ho-zadani/
OT k tématu AI...

Docela čumím, jak jsme se "potkali" i v tomto tématu. J. M.Troska byl svého času můj guru. Po Vernovi a před dalšími autory asi v té době nejčetnější autor z oblasti sci-fi. Po něm samozřejmě přišli těžké váhy, Lem, Asimov, Bradbury, ... a to pak už nabralo trochu jiný směr.

Začal jsem Troskovým Vládcem mořských hlubin, což je v podstatě prequel k Nemovi. A malá zajímavost, jako první jsem četl vydání z Protektorátu, na kterém bylo zajímavé, že ti "hodní" byli z Říše, a ti "zlí" byli Angličani z Inteligent Service. Dodnes si pamatuji na tu pasáž z knihy, kdy se Pavlovi cestou do Berlína za okny vlaku mihne hákový kříž a on ví, že právě překročili hranice Protektorátu. Mimochodem, do Berlína jel proto, že jedině Říše mu mohla garantovat mírové využití holanitu 1 . Táta mi k tomu musel jako klukovi udělat výklad, protože jsem v tom měl zmatek. Jak by si s tímhle dobovým a ideologickým kontextem asi dnes poradila AI... 3
AI lže, jako když tiskne  1 Před časem jsem si hrál s ChatGPT, a jedna z mých otázek byla, ať mi vypíše text písně planeta Hieronyma Bosche 2. AI odpověděla, že neví, abych jí poskytl nějaké upřesnění. Napsal jsem tedy další informace - skladba je od skupiny Progres 2, z alba Dialog s vesmírem. následovala odpověď:

"Omlouvám se za předchozí nedorozumění. Píseň "Planeta Hieronyma Bosche 2" je skutečně písní od české rockové skupiny Progres 2, která se nachází na albu "Dialog s vesmírem" z roku 1984. Níže najdete text této písně:"

Pominu to, že deska je z roku 1980, ne 84. Horší bylo, že mi AI vypsala úplně jiný text. Nejdříve jsem si myslel, že jde o omyl, záměnu, že mi prostě poskytla text jiné existující písně třeba s podobným názvem - ne. Schválně jsem text zadal do vyhledávače, jestli najde nějakou shodu - a nic. Ten text byl prostě AI stvořený originál. Abych si to potvrdil, napsal jsem, že se plete a poslal AI první čtyři verš správného textu. A co myslíte? AI se znovu omluvila a poslala text nový, který začínal tím mnou poskytnutým, načež následoval další vymyšlený, ovšem jiný, než ten první. Závěr je, že když AI nemá relevantní informaci, tak si ji vymyslí, ani se nezačervená  3.
P. S. To není myšleno jako hanění schopností AI, jen pro pobavení. Konec konců, ty texty vlastně nebyly vůbec špatné. Rozhodně lepší, než třeba TOHLE  9
No, jestli se ChatGPT učí na internetu, tak vlastně odpověděla v duchu toho, co podle jejich znalostí tam získaných, zabírá. Když neví, tak si něco vymyslí. Funguje to v reálním světě, tak proč to nezopakovat i v tom virtuálním, a do toho reálného to poslat. A protože to má hlavu a patu, tak to bude pro mnohé přijatelné, ba možná přijatelnější, jak skutečnost. Tím spíše, čím více AI pochopí, co tak asi chtějí (někteří) slyšet. Tedy že pravda je v tomto případě atribut sdělení, který je v jejich preferencích až někde hodně vzadu. Teď je situace taová, že AI zkouší lidé, co mají obecně vyšší než průměrné znalosti a shopnosti, proto jsou k výsledkům AI kritičtí. Až si ale AI nejde cestu mezi obyčejné lidi, tak to teprve bude masakr. Babiš, Okamura, Vrábel i Rajchl hadr...
:  V téhle souvislosti mě napadá, že riziko ovládnutí, případně vyhlazení lidstva zlou AI je sice nenulové, nicméně asi velmi malé. Mnohem nebezpečnější mi připadají možnosti vytváření smyšlených informací, které se díky dokonalým obrazovým i zvukovým "důkazům" budou tvářit naprosto věrohodně. A pak už opravdu bude nutné pochybovat o čemkoli, co se v mediálním prostoru objeví. Věřit budeme pouze tomu, co uvidíme/zažijeme na vlastní oči... a to kdoví jestli.
Vidím to podobně. Rozdhodně se nebojím AI s tendencí vědomě vyhladit lidstvo, jakou měl např. Skynet. Nebo ne v nějaké dohledné době. Musíme si uvědomit, že je celý obor teprve v počátcích. Ano AI dělá velké pokroky, ale to dítě např. ve 3 letech věku také, zvlášť když si uvědomíme, že to ještě před 3 lety a 9 měsíci byla pouze jedna jediná buňka. Na to, aby AI pokročila do podoby nějaké explicitní hrozby je třeba ještě dlouhého vývoje a hlavně navýšení její "mozkové kapacity" o několik řádů a také to, aby získala přístup a měla dostatek dostatek výkonných funkcí.

Co ale cítím jako skutečnou hrozbu, to je to, že AI může začít zásadně promlouvat do společenského podvědomí a tím formovat společnost tak, jak to ona bude vidět jako nejoptimílnější. A třeba i s ohledem na blaho společnosti a její rozvoj. To znamená, že jejím cílem nebude lidstvo zničit, ale posunout ho na nějakou vyšší úroveň. Přičemž nutně to "vyšší" nemusí znamenat lepší či inteligentnější z našeho dnešního pohledu.

A ano, máš pravdu v tom, že s vývojem AI a jejím vlivem na zdroje informací a média budeme muset zcela změnit paradigmata související s tím, jak se k nim máme stavět. Je možné, že to paradoxně může působit jako jakási autoregulace, která naopak způsobí že se vliv AI na společnost a její podvědomí neutralizuje. Nebo alespoň to, že se nebude eskalovat tak, jak se budou eskalovat její (AI) schopnosti. Ostatně takových autoregualací kolem sebe v přírodě vidíme nespočet.
: Bohužel jsem musel Discord "přežvýkat" ať jsem chtěl nebo ne, jiná možnost jak se dostat k Midjourney bohužel není. Rozhodně nelituji, Discord k ničemu jinému nemám než k připojení na Ai generátor.

[Obrázek: HFeC8NC.png]

Vytváří se tam vážně moc pěkné věci, člověk se má pořád co učit a ta maličkost v podobě mezičlánku zvaném Discord se nechá přetrpět ... Bohužel pokud chceš tvořit, nebýt omezený počtem vygenerovaných věcí a nečekat až se uvolní pro tebe "slot", je nutné si službu zaplatit.

Stačí "Basic"
[Obrázek: CSwXJQq.png]

Podat Ai dostatečně výmluvně co chci aby vytvořil, není až zase tak jednoduché jak se na první pohled zdá. Udělal jsem si vlastní "kanál" kde mě nikdo neruší a mohu si tam libovolně vymýšlet 4
Hodně to odnesl náš pes, byl po ruce a "zmorfoval" jsem jej do všeho možného, už se mnou po dlouhé době konečně mluví ... nelíbilo se mu to .. pár ukázek ... nekamenovat prosím 4

Náš papouch křížený s hafanem:
[Obrázek: n6Ib7f5.png]

Hafan Chewbacca:
[Obrázek: CJ8ZS5S.png]

Pekinéz prý pochází z lásky lva a opice:
[Obrázek: btu5aKW.png]

Neříkejte, že tu nevidíte podobu s Eonkem 1
[Obrázek: Q0b5YbO.png]


: Jj, ten samý knižní proces jsem měl i já, četl jsem od mala díky tetě která do mě od mých tří let "hustila" abecedu. Bez přednesu abecedy a jejího vizuálního rozpoznání nebyla pohádka. No každopádně jsem při nástupu do první třídy uměl plynule číst a částečně psát i počítat, však jsem si to díky pohádkám odpracoval  1
Nemo od Trosky byl mou jedničkou a každý rok jsem vše o něm přečetl minimálně dvakrát, pamatuji se, že jsem občas naslouchal zvukům zda z podzemí nezaslechnu hukot strojů  1
Další na čem jsem ulétával byli bratři Strugačtí, Souček, Gert Prokop (již jsem to tu někdy někde psal, detektiv Timothy Truckle a jeho příběhy), Bulyčov, Lem, Asimov (povinnost přečíst ... zákony robotiky (Nadace)), Neff, Železný a spousta dalších. Mrak sesbíraných sešitů "Karavana" či "Ikarie".

: Ano i to se mi několikrát stalo, Ai se omluvila a do následující odpovědi zahrnula i mou "nápovědu". Bral jsem to spíše za svou textovou neohrabanost a mé špatné/nekonkretizující podání dotazu.
Umělá inteligence bere vše doslova a vysvětlit jí občas o co mi jde, je opravdu nadlidský úkol ... věřím však, že to bude jen lepší a lepší.

Neskutečně mě tenhle současný vědecký svět baví, jsem ve svém živlu a těším se na každý příští den co přinese opět nového a že přinese, na to můžeme vzít jed.
Na čistě zdokumentované technické dotazy odpovídá ChatGPT celkem dobře. Občas si domýšlí, to ano, třeba parametry příkazu inxi zřejmě nemůže číst z helpu, takže vyfabuluje, že teplotu přečte s parametrem -t (jako temperature) a ne s parametrem -s (jako sensors).

Hodně záleží na gramatice otázky. (Ne)funguje jako rozhovor dvou žen, kdy nezáleží na přesnosti, ale na množství stráveného času (a rozluštění významu přichází nejdříve s koncem dialogu).

ChatGPT odpovídá s mírou fabulace mezi 0 až 2, takzvaná "Temperature". Běžné nastavení je na 1. Doplněk ChatGPTBox umožňuje tohle v menu nastavit.
Nula má dát striktní odpověď.

Dotaz "Planeta Hieronyma Bosche II" jsem si vyzkoušel a rovnou mne upozornil, že text bude fabulovat.
Při dalším přesnějším požadavku oznámil, že tyto informace nemá a doporučil způsob, jak se k nim dostat.

Bing o sobě tvrdí, že je přesný, o ChatGPT tvrdí, že je zábavný. Dotaz "Planeta..." jsem, pro Bing chat přes doplněk ChatGPTBox, už nepoložil, snad jindy.
Ano, bez "prompů" nelze generovat i když můj nejčastější a v rychlosti daný je pouze rozměrový --ar 3:2, nebo v případě našeho hafana prompt /blend  1 1 ​​​​​​​ 1
D:  "... Gert Prokop (již jsem to tu někdy někde psal, detektiv Timothy Truckle a jeho příběhy)..."

Díky za připomenutí! Nedávno jsem si na tohle vzpomněl, ale zaboha jsem si nemohl vybavit autora a název. Jen jsem věděl, že část povídek byla součástí nějaké antologie, a zbytek vyšel v samostatné knize. Teď už to konečně najdu.
(Copak nohy se kradou?)  4
: Ano přesně to je ono, moc dobré čtení ! 

- Copak nohy se kradou ? 

- Tři minuty věčnosti 
Do tabletu Android jsem si dal Edge browser. Kvůli přihlášení k MS účtu a přístupu k Bing Chat Ai.

Chvíli jsem to trápil, podobně jako ChatGPT dříve. Zda je to i na PC nezkouším ale - klíčová slova napsaná do vyhledávacího řádku Edge (a použitá k nalezení odkazů) se po klepnutí na ikonku Chat do řádku Bing Chat nepřenesou, píšu je znovu. Velká škoda!

A další nedomyšlenost, pokud odpověď chatbotu obsahuje i odkazy, jejich použití (a otevření další záložky prohlížeče) stránku chatbotu prostě přečaruje na prohlížeč a dialog je fuč. Ale to se může změnit.

Obvyklá otázka pro Ai: Je lepší Bing Chat nebo Chat GPT?
Variace odpovědí chatbotu jsou ze stránky https://itigic.com/cs/chatgpt-vs-bing-ch...is-better/
Musel jsem připomenout, že odpověď chci česky.

Citaci zkrátím: ... je potřeba dobře vědět, jaké jsou jejich silné a slabé stránky.
Data, se kterými byl ChatGPT trénován, jsou omezena na rok 2021 ... Bing Chat má však připojení k internetu, takže všechny (jakékoli) informace, které zobrazuje, jsou vždy aktuální, ... můžeme vést bezproblémové konverzace. ChatGPT však používá GPT verze 3.5 (verzi 4 jen placenou $20), Microsoft používá GPT verze 4 (zdarma). GPT-4 je mnohem kompletnější a efektivnější. ... GPT-3.5 nabídne méně přesné výsledky než Bing Chat s GPT-4, protože tato verze je schopna zpracovat mnohem více dat a lépe porozumět tomu, na co se ptáte. ... ChatGPT má jeden mod, zatímco Bing Chat má až 3 možnosti odpovědí: Kreativní, Vyvážený, Přesný, díky GPT-4.


Přístup k oběma zhodnotím sám, MS zde kalí vodu.
Oba Chatboty lze provozovat na prohlížečích, které jsou přihlášeny k účtu, Bing ovšem potřebuje Edge.
(Jojo, sebechvála Microsoftu pěkně zapáchá.)
Dostat se k oběma lze i z mobilního zařízení.

Ukládání chatu v Edge/Bing neexistuje nyní jinak, než kopírováním textu do jiné aplikace/souboru.
(Tak mi sám chatbot odpověděl.)
ChatGPT si dialogy pamatuje a máte je k dispozici pod titulkem, který je možné upravit.
Doplňky prohlížeče pro oba lze instalovat jen v desktopu (u mne v Androidu na Smasungu ne), z některých můžete ukládat soubor.
Znovu opakuji, že test jsem provedl na tabletu, na Windows PC může být obsluha chatbotu lepší.
.
Dnes jsem porovnával výstupy dvou konkurenčních TOP Ai a jejich generování obrázků na stejné téma.

Zadané téma:

"Create a photorealistic 3:2 image of a futuristic picnic by the lake. The scene should feature flying cars, robots, and people relaxing and doing nothing. Capture the fun and optimistic mood of the future in this photograph"

Jasper Ai (Art Jasper)

Creator $49/Month
Unlimited* words generated by AI
1 seat
50+ templates
1 Brand Voice
50 memories

[Obrázek: MBZpIvk.png]

Midjourney

Basic$10/Month
Fast GPU Time - 3.3 hr/month
3 concurrent Jobs
10 Jobs waiting in queue

Standard - $30/Month
Fast GPU Time - 15 hr/month
Relax GPU Time Per Month - unlimited - super funkce, pokud uživatel nepospíchá, lze zapnout "Relax" režim, který neplýtvá Fast GPU Time a nic tak nikde neubírá z předplatného
3 concurrent Jobs
10 Jobs waiting in queue

[Obrázek: eZgzJiX.png]

... tak nějak je pro mě Midjourney stále jasná volba ...

... a Bing (je vidět že má s Jasprem dost společného)

... nohy, ruce propletené, prostě chaos v končetinách, šilhající oči, neforemné tváře ...

[Obrázek: kt7gq5M.png]
Do obrázků se zatím nepouštím. Vidím subjektivně a podobně jako ty, že Jasper a Bing zpracovávají obraz s jednoduchým chápáním lidského vnímání nálady - a Bing výsledek doslova přeplácal. Midjourney umí pracovat příjemně s hloubkou, tedy naznačit přirozeně perspektivu a výsledek je "útulnější".
Pánové, i ,  nelze než souhlasit. Midjourney je o míli vpředu. Nejen technicky a kompozičně, ale i v realistickém pojetí scén. Vkládá do nich reálné "bugy", nepořádek, spadané listí, místy s náhodně rozmístěným jídlem (jako to na pikniku u vody často bývá) atp. A i to scény zútulňuje, jak píše . Jasperovy obrázky připomínají propagační materiály svědků Jehovových nebo podobných uskupení, chybí tam jen nad tím vším se vznášející Mesiáš, ať už jím je kdokoliv.... A Bingovy "Příšerky s.r.o." ani nestojí za komentář. A pokud, tak "hrůza..."
... jak říkáte pánové, tak to je ... hláška : o propagačních letácích svědků Jehovových je BOMBA, tohle přirovnání bych opravdu nevymyslel a budu si jej pamatovat pro (s dovolením) přidání někde k lepšímu, samozřejmě s dodatkem "to mám od kolegy"  1 1 1  

: jasně a stručně popsáno kde je to "jádro pudla" 

V každém případě je ve světě TOP Ai například Jasper nad Midjourney což je vidět i v poplatku za jeho užívání. Nevím proč, ale možná tam opravdu dělá své Discord kde Midjourney běží.
​​​​​​​Bing je holt zdarma a je to hodně znát (bohužel)
: Svědkové jehovovi sedí jak prdel na hrnci!
Možná i zadání "piknik svědků jehovových u jezera Bled v roce 2100" by dopadlo dost podobně 5 3 2
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15