XBMC-Kodi.cz

Úplná verze: Autorská témata
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si plnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2
V poslední době sleduji zde na fóru jisté komplikace a nepochopení týkající se některých doplňků, které vytváří uživatelé tohoto fóra. Např. se v poslední době objevila témata týkající se různých doplňků, které jsou si podobné či řeší podobné funkce. Existují vždy dva doplňky pro sledování O2 TV, T-Mobile TV a snad i Sledovanitv. To uživatele mate a rozhodně to nepřispívá nejen ke štábní kultutuře, ale ani jejich "výchově" k tomu, aby se na fóru chovali podle jeho zásad, kultivovaně a efektivně.

Navrhuji tedy, pro témata spojená s konkrétními doplňky, definovat tzv. Autorské téma a pro něj stanovit dále uvedená Pravidla. A následně pak, pro již existující témata, provést příslušné změny tak, aby těmto pravidlům odpovídala.

Definice Autorského tématu

Autorské téma je téma, týkající se doplňku, který vytvořil autor, který je zároveň členem tohoto fóra, a pro svůj doplněk zde již vytvořil téma (nebo téma v budoucnosti vytvoří), ve kterém o svém doplňku informuje, a který případně na tomto fóru pro svůj doplněk zajišťuje i uživatelskou podporu.

a výjimka z této definice...

Současně ale navrhuji určitou výjimku z pravidla, která umoží, aby bylo možné autroské téma vytvořit i pro doplňek, který výše uvedenou charakteristiku 100% nesplňuje, a to v části "autor, který je zároveň uživatelem tohoto fóra, a pro svůj doplněk zde již vytvořil téma (nebo téma v budoucnosti vytvoří)". Myslím při tom např. na doplněk Stream Cinema Community, který má z tohoto pohledu výjimečné postavení. V případě takové výjimky by roli autora v autorském tématu převzal některý z členů tohoto fóra, v roli jakéhosi ambassadora, který bude jednak autorem 1. příspěvku příslušného tématu, a který se zaváže, že o téma bude pečovat. Tedy zejména o jeho 1. stránku.

Pravidla autorského tématu
  1. Umístění - Autorská témata budou umisťována vždy do sekce Důležitá témata příslušného subfóra
  2. Název tématu - struktura názvu tématu bude pevně daná: Doplněk <název doplňku v Kodi>. Tedy konkrétně například Doplněk IPTV Web Server. Připouští se  místo Doplněk použít Addon nebo například i Repozitář či Repository, případně místo toho konkrétnější označení typu doplňku, pokud to má smysl a je to účelné. Např. AddonVzhled, Skin, Script, Plugin, Service, ... Rozhodně ale do označení nepatří nic dalšího, tedy ani verze doplňku! Nejdůležitější v tomto bodě je, zachovat jednozančnou relaci k názvu doplňku v Kodi! Chceme-li, aby uživatelé doplňky ve svých identifikovali správně, je třeba jít příkladem!
  3. 1. příspěvek - v 1. příspěvku by měl autor doplňku věnovat popisu doplňku. Obsah ani struktura není potřeba nějak kodifikovat. Doporučuje se ale, aby vždy z 1. příspěvku uživatel získal maximum informací o tom, jak a kde doplněk získat, jak a z čeho ho instalovat, jaké jsou jeho hlavní funkce a omezení, známé chyby a problémy, nebo jak ho parametrovat. Také je možné zde uvádět aktuální verzi, případně stručný changelog. Hodí se zde i kapitola ToDo.
  4. Příspěvky - doporučuje se, aby autor jednotlivé významné změny a další informace o nich uváděl v samostatných příspěvcích tématu (a to, i když je uvede/změní v 1. příspěvku). Bude tak zajištěno, aby uživatelé, kteří o to stojí, a kteří si takové funkce ve fóru nastaví, dostávali informace o změnách automaticky ve formě, kterou si zvolili
Jak dál...
  • Předpokladem realizace uvedených změn je diskuze komunity nad předloženým návrhem, proto se nebojte se k tomu vyjádřit. Hlavně čekám na návrhy autorů doplňků. Výsledkem by měl být finální návrh Pravidel pro autorská témata.
  • Rozhodující slovo bude mít samozřejmě administrátor fóra , proto chci k vyjádření a případné spolupráci vyzvat i jeho.
  • Pokud se ukáže, že návrh je životaschopný a administrátor bude také pro, umístím sem k diskusi Seznam potenciálních autorských témat.
  • Ta témata, na kterých se jako na autorských dohodneme, pak administrátor převede do sekce Důležitá témata příslušného subfóra.
  • Autoři pak upraví témata (zejména 1. příspěvek a jeho název) tak, aby odpovídaly pravidlům. Pokud dnes autor doplňku není zároveň autorem 1. příspěvku a nemůže ho tedy editovat, bude nutné, aby administrátor tohoto autora změnil.
Stručně řečeno v textu 1.přìspěvku "Autorského tématu doplňku" by (jak chápu já) mělo být:

Znovu název doplňku, ideálně i s ikonkou.
Identifikace poslední verze.
Repozitář doplňku, odkaz k instalaci.

K čemu se doplněk používá.
Se kterou službou, webem nebo úložištěm je svázaný.
Jaké jsou parametry nutné/povinné k jeho používání.

Stránka nebo autorská diskuze doplňku mimo XBMC-KODI, pokud taková existuje.
. . . . .
Stručný changelog neboli hlavní změny - možná si autor napsat vzpomene(?).
Omezení, známé chyby a problémy vyplynou až v příspěvcích.
- - - - -

Ale jak to nebylo od počátku fóra, tak teď záleží už jen na autorech.
Obecně dobrý nápad. Doufám, že -Kodi: nám řekne jaké on možnosti nabízí, resp. jaké možnosti nabízí šablona MyBB. Nejde mi o nově založená témata, tam to bude určitě jednoduché, ale o přesun stávajících témat, které by splňovaly tebou navrženou definici. A jak naložit s příspěvky v současných tématech, které by odpovídaly definici Autorského tématu, ale této definici neodpovídá samotné téma.
Napsal jsi to pěkně a je to dobré východisko. Bylo by to tak ideální, ale nikoho samozřejmě nutit nemůžeme. Nechci, abyhom na někoho tlačili. Autoři už tak pracují pro blaho osttatních dobrovolně, tak je nemůžeme příliš dirigovat a nutit. Ale oni tam ty informace většinou +/- mají.

Já jen teď nevím, jak je to se zdejším adminem . Toho pro ty přesuny a případné změny autora 1. příspěvku potřebujeme. A já jsem o něm v poslední době tedy moc neslyšel...

Aby se to pohnulo, tak si začnu připravovat seznam doplňků, kterých by se to mělo týkat v 1. vlně. V podstatě vyjdu z obsahu repozitáře XBMC-Kodi a těch doplňků, které jsou nejvíce na fóru diskutované, a pak ty individuální repozitáře, např. :-ův a také případně s doplňky, které v repozitářích nejsou. No a pak sampozřejmě zmíněný Stream Cinema Community, ten si, z těch cizích doplňků, autorské téma zaslouží jako první. Zároveň tím vyřešíme návrh :.
Ještě mě tedy napadlo, jestli by nebylo lepší místu přesunutí autorských témat do těch Důležitých udělat změnu ještě zásadnější, tedy vytvořit pro každý doplněk vlastní subfórum, jak to má například Sosáč. A ještě ideálně v něm vytvořit to autorské téma, kam by mohl zapisovat jenom autor (nebo vybraní autoři, tedy pokud to v MyBB lze) a pak další témata, která by už vytvářeli uživatelé. To by také umožnilo provádět přesuny z nevhodně zařazených témat např. z Obecných otázek a dotazů, do subfóra odpovídajícího doplňku. Bylo by to ještě o řád náročnější a nevím, zda má pro tohle forum odpovídající funkce. Ale cítím, že tohle je už moc velká změna, která by si asi vyžádala aktivnější roli  administrátora a případných moderátorů... A na to zřejmě nemáme kapacity. 11
: Myslím, že kostru máme. Teď fakt musíme počkat na admina. Vymyslet se dá cokoliv, ale když neznáme hranice možného ....
: To už myslím je příliš zásadní a pro administrátora fóra příliš zodpovědné.
Mnoho práce s premisťovanim i nedostatečně nazvaných témat.
(Podle mne by ani Sosáč neměl mít adminem vytvořené subfórum toho jména díky šedivosti zóny.
Ten už je ale rozlezlý a nic s tím nelze udělat.)

Napadlo mne jiné řešení.
Na topu Běžných témat vytvořit pouze subfórum
Autorská témata doplňků, případně Autorská témata repozitářů a podobně.

Do autorského subfóra by mohl přemístit nové téma jen admin z Běžných a po žádosti.
Asi máš pravdu. Bylo by to pro admina asi příliš práce a komplikací. A co si pamatuji při založení fóra, tak se admin vytváření většího počtu subfór bránil. A myslím, že se u subfóra Sosáč tehdy diskutovalo, že je to výjimka a jestli je to tak správně. Podobné to bylo u Tvheadend, jestli mě pamět neklame. Takže tudy cesta asi fakt nepovede.

Ostatně i to, co navrhuješ bude pro admina možná příliš. Takže nakonec by asi bylo fakt nejjednodušší ten původní návrh. Tedy zůstat jen u těch Důležitých témat. Tam je to podle mě asi tak, že stačí téma jen připnout. Nic se nemusí zakládat a téma se po připnutí přesune nahoru automaticky. Takže tím by se mohlo začít. Nebudeme to komplikovat.
Protože struktura, jak koukám na sekce, umožňuje přidat i více záhlaví na úrovni Pravidla nebo Důležitá témata, zeptám se veřejně admina.

OTÁZKA
:
Je možnost vytvořit pod zahlavím Důležitá témata (které je nad záhlavím Běžná témata)
další záhlaví Autorská témata doplňky (v sekci doplňky) a podobně
další záhlaví Autorská témata repozitáře skiny (v sekci repozitáře skiny**),
kterážto záhlaví by obsahovala témata se stejnými oprávněním jako mají Důležitá témata?

Tedy že by se pod tato záhlaví Autorská.... dala přemístit témata z Běžných jen zásahem administrátora?
Příspěvky uživatelů by bylo možné v tomto tématu pak vytvářet (stejně jako v Důležitá....).

Děkuji za vyjádření

**Skiny podle mne patří pod hlavní sekci Doplňky, ...?
VIZ POKRAČOVÁNÍ...
...a teď mne napadá:
Vzdyť by toto mohlo být i na hlavní stránce, prostě nad sekci
Kodi - Doplňky
přidat sekci
Kodi - Doplňky - Autorská témata
...s těmi požadovanými pravidly.
???
Hiererchie v rámci taxonomie Kodi a jejich doplňků je Kodi - Doplňky - <kategorie_doplňku>. Pokud tedy někde něco týkající se autorských témat řešit, tak vždy jednotlivě až v rámci daného typu. Ona ale ta hierarchie v Kodi ani tady na fóru není úplně jednoznačná. Proto si myslím, že jediné rozumné řešení je autorská témata rešit zvlášť pro každý z typů doplňku, Ted jak v sekci Doplňky - {Video, Scrapery, Live TV & PVR, Hudba, Obrázky, Programy a hry}, tak v sekci Software - {Skiny, Repozitáře}.

Fakt bych z toho nechtěl dělat nějaké monstrum. Takže za mne v těch celkem 8 (6 + 2) subfórech připnout ta témata, která splní charakter autorského tématu, připnout jako důležitá. Bude se to jendoduše spravovat, žádné přesuny, či další kroky, prostě pokud se rozhodne, že je nějaké téma autorské, tak se připne.
: OK, vyplyne to z odpovědí admina.

Ještě jednou upozorním na to, že Skiny by měly patřit do sekce Doplňky.
Jsou i ve struktuře Kodi repozitářů tříděny jako typ Vzhled vedle ostatních.
A také v Kodi - Doplňky - Video je umístěm v Důležitých
příspěvek https://www.xbmc-kodi.cz/prispevek-video...ry-doplnku
který Skiny takto zahrnuje.
I já jsem se už při mém první příspěvku zamýšlel na tím, jestlo by Skiny neměly patřit do Doplňků. Přikláním se tedy k názoru :
: & : Tohle bude vždycky nějak "kulhat". Pokud teď budeme chtít skiny zařadit i v rámci fóra pod doplňky, mohli bychom se na to pak dívat takovou optikou, podle které bychom tam pak měli zařadit repozitáře a naopak z nich vyřadit Live TV & PVR. A to je jen jeden z možných úhlů pohledu. Z jiného úhlu pohledu bychom pak z doplňků *ELEC měli vyřadit třeba Tvheadend... Já jsem u toho korigovaného návrhu vycházel nakonec z uvědomění si, že bychom měli ve fóru udělat změny opravdu jen ty nejnutnější. Ale budiž. Bude-li tento názor převdládat problém s tím nemám.
Obecně není problém udělat cokoliv, tedy pokud se shodnete na konkrétní podobě a dáte konkrétní návrh co, kam a jak, tak se to v rámci možností provede.

S tímto ovšem souvisí i další věc a tím stále dlouhodobě chybějící moderátoři. Pánové (a dámy), děláme to pro sebe i jiné, tak proč se tomu bránit?
Díky za info.
Protože by úpravy měl zadat jen jeden, aby nebyl zmatek, navrhuji tvůrce tématu Autorská... : Předpokládám, že bude svolný a že dá i na naše návrhy, přestože definitívní bude jeho rozhodnutí. 6
: To nemůžeš odmítnout.  4 Mám pravdu : ?
Také hlasuji za Thumbup 6
Koukám, že v tom máte všichni jasno... 1

Tak, já se tomu nebráním. Dohodnu se s adminem a dám se do toho. Ale až příští týden, teď jsem mimo civilizaci.
Posunula se celá věc nějak?
Stran: 1 2