XBMC-Kodi.cz
Zajímavé články - všehochuť, aneb zprávy pro Vás - Verze k tisku

+- XBMC-Kodi.cz (https://www.xbmc-kodi.cz)
+-- Fórum: Ostatní diskuze (https://www.xbmc-kodi.cz/forum-ostatni-diskuze)
+--- Fórum: OFF TOPIC - BEZ ZAMĚŘENÍ (https://www.xbmc-kodi.cz/forum-off-topic-bez-zamereni)
+--- Téma: Zajímavé články - všehochuť, aneb zprávy pro Vás (/prispevek-zajimave-clanky-vsehochut-aneb-zpravy-pro-vas)

RE: Zajímavé články - všehochuť, aneb zprávy pro Vás - meda - 07.10.2025

@JiRo: Ještě si vybavuji osumdesátky, že v Mělnické elektrárně dodali při výstavbě "trojky" řídící systém turbíny (elektrický) ze Škodovky Plzeň - ale nevzpomenu si na jména konstruktérů, se kterými jsme se systém učili ... A že testovala vzdálené řízení pro CV firma 1.Brněnská s moduly Festo .....a já už ta jména zapomněl. Ostuda. Tak jen, jestli jsi "jel okolo nich".

RE: Zajímavé články - všehochuť, aneb zprávy pro Vás - JiRo - 07.10.2025

@meda: No jo, jsme tady malej dvorek. Na EMĚ jsem na přelomu 70. a 80. letech minulého století jezdil přicmrdávat v rámci "pomvěda" na katedře, kde jsme ladili model bloku Dukovan, a z lidí co stavěli "trojku" jsme vysávali nějaké informace pro nastavení charakteristik generátoru. Ale jména lidí už taky nevím. Pak jsem tam, v 10. létech tohoto století, ještě dělal nabídku na řízení horkovodu do Prahy, ale to s elektrárnou moc společného nemělo. Nedávno jsme měli sraz bývalých kolegů a zkoušeli jsme tam sepsat kdo na kterých elektrárnách a rozvodnách ČEPS něco dělal. Na tepelkách a jaderkách ČEZU jsem něco dělal na všech, na Vltavské kaskádě taky, stejně jako v Dalešicích a na Dlouhých Stráních. A rozvodny ČEPS má projité taky všechny. Někde dokonce tak, že jsem tam v jedné firmě dodával řídící systém a za 10 roků a v jiné firmě ho vyměňoval za nový. Mně se ostatně často stává, že někde někoho potkám, představím se a dotyčný mi řekne: "Ale vždyť se známe. Vy jste u nás na rozvodně zprovozňoval před 20 lety řídicí systém."

RE: Zajímavé články - všehochuť, aneb zprávy pro Vás - beepee - 08.10.2025

@JiRo: @meda: Chlapci, smekám před vámi. Jako čistokrevný strojař jsem vždycky obdivoval lidi, rozumějící elektrice, elektronice a programování, na což já nikdy buňky neměl.  7

RE: Zajímavé články - všehochuť, aneb zprávy pro Vás - meda - 08.10.2025

@beepee: Já naopak smekám před tebou a dalšími s jinými profesemi, kteří umí proniknout k audio video "stavebnici" v dnešní digitální době. A některé funkční "kostky" si někteří také umí naprogramovat.
Já naopak, jak jsem mimo zhruba 15 roků, jsem v původních profesích už nepoužitelný.

RE: Zajímavé články - všehochuť, aneb zprávy pro Vás - JiRo - 08.10.2025

@beepee: Každá profese chce svoje. Já třeba na průmyslovce naprosto pohořel v dílnách při soustružení - prosoustružil jsem požadovaný průměr a zničil u toho dva nože a při svařování jsem místo housenky vykouzlil něco, co se podobalo nádoru. Na tyhle obory napúrosto nemám.

RE: Zajímavé články - všehochuť, aneb zprávy pro Vás - Rossi D - 08.10.2025

Čip z Česka se začal masově vyrábět. Tropic Square jako první na světě nemá tajnosti

[Obrázek: GDlEAwU.png] Česká firma Tropic Square zahájila masovou výrobu svého bezpečnostního čipu TROPIC01, který se od konkurence liší otevřeným designem a transparencí. Jedná se o první Secure Element na světě, jenž se nespoléhá na „security through obscurity“, ale na takzvaný Kerckhoffův princip. Čip slouží k ochraně kryptografických klíčů a provádění kryptografických operací, přičemž jeho návrh a testování probíhá v České republice a výroba na Tchaj-wanu.

[Obrázek: VueRFyv.png]

Komentář: Ohlédnutí za tragickou funkčností eDokladů při volbách do poslanecké sněmovny. Jak se z ní poučit?

[Obrázek: 1WeM8hR.png] Webová stránka kritizuje „tragickou funkčnost“ aplikace eDoklady během voleb do Poslanecké sněmovny, kdy systém selhal kvůli přetížení a podcenění zájmu ze strany Digitální a informační agentury (DIA). Mnoho občanů tak nemohlo aplikaci použít k prokázání totožnosti, jelikož se nemohli přihlásit, nebo jejich digitální doklad nebyl platný, často kvůli neznalosti nutnosti pravidelné aktualizace. Tato situace vedla k rezignaci ředitele DIA a poukazuje na potřebu lepší přípravy a informovanosti pro budoucí digitální služby.

[Obrázek: jnlALHr.png]

RE: Zajímavé články - všehochuť, aneb zprávy pro Vás - beepee - 09.10.2025

"Komentář: Ohlédnutí za tragickou funkčností eDokladů při volbách do poslanecké sněmovny. Jak se z ní poučit?"
Tohle je docela průser. Já chápu, že žádný systém není dokonalý, ale stát se něco takového v den voleb je prostě neomluvitelné. Sám jsem tomu utekl jen "vo fous" - běžně si takové krátké cesty beru jen klíče a mobil s tím, že v něm mám jak platební karty, tak OP. A ani nevím proč jsem si v pátek při odchodu k volbám vzal i šrajtofli s dokladama. Do volební místnosti to mám cca 10 minut pěšky a vrátit se domů zpátky pro OP by nebyl až takový problém, ale rozhodně by mě to nasralo.

RE: Zajímavé články - všehochuť, aneb zprávy pro Vás - JiRo - 09.10.2025

I když eOP mám taky a používám, občanku jsem si k volbám také vzal. A to jsem o problémech nevěděl. Snad je to takový léty zažitý reflex, automatizmus. K volbách vždy s občankou. Takže jsem si s sebou vzal vybraný a zakroužovaný volební lístek, občanku, telefon, klíče a vyrazil jsem.

Sám mám zkušenosti se různými IT systémy (řízení v energetice) a vím tedy, jak je důležité ještě ve fázi úvodní analýzy, parametrů při výběru dodavatele, basic designu, designu, výroby, instalace i testování, podchytit všechna možná rizika, mimořádné situace, kdy takový systém pracuje v netypickém/nenormálovém stavu, a které mohou mít na jeho funkci zásadní vliv. Proto mě v odkazovaném článku zaujalo vyjádření ředitele DIA Martina Mesršmíta, kde je podle mne všechno špatně:
Citace:Došlo k nesprávnému odhadu a testování na tuto zátěž. Zájem o eDoklady byl velký, což nás velmi potěšilo a velmi nás mrzí to, že se nepodařilo zájem pokrýt kapacitou systému.
  • žádný odhad v jakékoliv fázi řešení nemá místo. Musí jít o výsledek komplexní úvodní analýzy, jejího auditu i škálování možných požadavků na funkce systému po celou dobu jeho používání. Při spuštění systému, při jeho zálohování, instalaci nové verze, ve dne v noci, v pracovních dnech, sobotu i neděli, o svátcích, na začátku pracovního týdne, na jeho konci, na začátku prázdnin, na jejich konci, při volbách, Olympiádě, vysokých teplotách i těch nízkých, za sucha, při povodních, ... Záměrně to přeháním, ale takhle komplexní to musí, případ od případu a systém od systému, pokud jsou ty jednotlivé situace pro něj nějak signifikantní, být.
  • řešit tohle až při testování, je pozdě. Ano, při testování se ty očekávané mimořádnosti musí ověřit (nejlépe nasimulovat), ale musí se tak dít na základě nějakého seznamu, které mimořádnosti a definice toho jak budou vypadat, který byl zpracovány už v úvodních analýzách, tedy ještě dávno před tím, než se systém začal poptávat. A na tyhle mimořádnosti musí být systém, resp. jeho parametry a požadavky na něj, už od úvodních fází celého projektu, navržen. Testování pak už jen ověří, jestli bylo vše provedeno správně.
To, že ředitel DIA nakonec rezignoval je asi správné, ale i to nemusí být jednoznačné. Je samozřejmě otázka, kdo tu úvodní analýzu a podklady pro výběrové řízení připravoval. Pokud on ten požadavek na funkci systému při mimořádných situacích do zadání a požadavcích na parametry systému neuvedl, je to jeho chyba. Je pak otázkou, zda to dodavatel mohl či chtěl ovlivnit. Velmi často je to tak, že když na to například účastník výběrového upozorní, tedy že je to zadání slabé, je z výběru vyřazen. Když to ale v dobré míře zohlední, cena naroste a neuspěje taky.

Já jsem se ve své profesní praxi účastnil snad všech zmíněných procesů, napřed jako uživatel a zadavatel, pak jako vývojář, realizátor, product manager, project manager a nakonec i jako obchodník, který systémy nabízel. A ze všech těch procesů jsem si odnesl dost zkušeností, ale jedna z nich mi, s ohledme na diskutované téma, připadá jako klíčová:

Úroveň a kvalita nabídky je přímo úměrná úrovni a kvalitě poptávky.

A tohle je něco, co se zejména ve státní správě, kde ta úroveň poptávky bývá někdy skutečně tristní, potvrzuje. A patrně se to teď propsalo i do případu eDokladu. Jednoduše řečeno, zapomněli na to, že přijde den, tedy den voleb, kdy tu eObčanku použije několikanásobně víc lidí, než kdy jindy.

RE: Zajímavé články - všehochuť, aneb zprávy pro Vás - Rossi D - 09.10.2025

Operátor O2 uvedl nové routery Smart Box, které se umí propojovat do mesh sítě

[Obrázek: v4JbLhn.png] Operátor O2 představil nové routery Smart Box, které se umí propojovat do mesh sítě, což umožňuje vytvoření jednotné Wi-Fi sítě s automatickým přepínáním mezi jednotkami pro lepší pokrytí větších prostorů. Nové zařízení, nazvané O2 Smart Box Optic + Booster, funguje jako hlavní nebo rozšiřující jednotka a lze ho ovládat přes mobilní aplikaci Moje O2 s funkcí rozšířené reality pro optimální umístění. Tyto routery podporují Wi-Fi 6 a nabízejí rychlejší kabelové připojení.

Zblázní se nám televizory? Den, kdy se datum převrátí na nulu: 23. duben 2038

[Obrázek: lyYp5Nt.png] Článek pojednává o potenciálním problému s digitálními televizními systémy (DVB) k datu 23. dubna 2038, který je přirovnáván k problému Y2K a souvisí s počítáním času v digitálních systémech. Výzkumné pracoviště BBC zjistilo, že od půlnoci tohoto data by mohlo dojít k problémům se signalizací dat v transportních tocích DVB, což by ovlivnilo téměř všechny televizní přijímače. Tento digitální problém zdůrazňuje potřebu řešení pro zajištění dlouhodobé budoucnosti terestrického televizního vysílání a univerzálního přístupu k televizi.

[Obrázek: HCKSs3U.png]

Ubisoft zrušil hru Assassin's Creed z období po občanské válce v USA kvůli obavám z politické reakce

[Obrázek: bpFocpm.png] Ubisoft údajně zrušil plány na hru ze série Assassin's Creed, která se měla odehrávat v Americe po občanské válce, během éry rekonstrukce. Důvodem pro zrušení projektu, který byl ve fázi konceptu, byly obavy z politické nestability v USA a negativní reakce na černého samuraje Yasukeho v připravovaném titulu Assassin's Creed Shadows. Hra s hlavním hrdinou, bývalým otrokem, který by se střetl s Ku Klux Klanem, byla interně považována za „příliš politickou v příliš nestabilní zemi“.

[Obrázek: rg2rBEJ.jpeg]

RE: Zajímavé články - všehochuť, aneb zprávy pro Vás - meda - 13.10.2025

OSA – most plný děr a nahnilých prken
ČESKO PLUS, Petr Medřík, 26/09/2025

-> https://cesko.plus/osa-most-plny-der-a-nahnilych-prken/
OSA sice oficiálně vybírá poplatky za hudební produkci, ale v mnoha případech je to spíš odhad než přesný výpočet. Pořadatelé musejí ... Jenže když něco nesplní, OSA hned hrozí právníky. A naopak, když OSA sama odhadne poplatek nepřesně, nikdo ji nekontroluje. Takže tu vzniká obrovská díra v tomhle pomyslném mostě, na kterou se OSA tváří, jako by neexistovala. A to rozhodně není fér vůči nikomu zúčastněnému.

... jako byste poslali kamarádovi peníze a někdo je po cestě „stopil“. Právě tohle ukazuje, jak moc by pomohlo, kdyby tu působilo více autorských svazů, které by jednaly transparentněji a férověji. ... A co poplatky za nenahraná média?
...
Ve výsledku tak OSA vybírá poplatky za prázdná média s argumentem, že by na nich mohl být uchováván autorský obsah. Jenže autory, které nezastupuje, z toho vůbec nezohledňuje. Ve finále je tedy OSA organizací, která kasíruje peníze od všech, ale přerozděluje je jen úzkému okruhu vyvolených. A právě proto je na místě volat po větší pluralitě a spravedlnosti v systému autorských práv.

...už v roce 2008 Evropská komise doporučila, aby byla v České republice zavedena větší pluralita autorských svazů a trh se otevřel konkurenci. Bohužel za celých 17 let ... OSA se tomu ale bránila s argumentem, že data nelze sdílet.

RE: Zajímavé články - všehochuť, aneb zprávy pro Vás - beepee - 13.10.2025

@meda: A proto nemám žádné výčitky svědomí, pokud něco "upirátím". I když tedy je pravda, že hudbu i hry mám už jen legálně a to pirátění se týká "pouze" filmů a seriálů. Což má zase souvislost s tím, že v této oblasti neexistuje jednotná služba typu Spotify či Steam.

RE: Zajímavé články - všehochuť, aneb zprávy pro Vás - JiRo - 13.10.2025

Ano, OSA je příkladem určitého univerzáního fenoménu, který se u nás dlouhodobě a úspěšně udržuje při životě. Univerzální metoda zahrnuje ustanovení nějakého principu, čím podivnějšího, komplikovanějšího a neprůhledného, tím lepšího. Neprůhledného zejména pro ty, kteří se nachází mimo jeho sféru. Nijak zásadně lidi neomezuje nebo nevyčerpává, ale žije z podstaty principu "nemusí pršet, stačí když jen kape". Ale zato furt!

Svým způsobem je založen na principu saturovaného letadla. Letadla proto, že velká část lidí přispívá, ale jen malá část letí. A saturovaného proto, že na palubu další pasažéry většinou nepřibírá. A pokud ano, tak jen velmi sporadicky a v omezeném množství.

Je to u nás skutečně na pováženou. Principy, které platí jinde, si vždycky dokážeme upravit tak, aby vyhovovaly jen některým. Ale nesmíme si myslit, že je to jen případ OSA. Takových příkladů se dá najít více. Víte o nějakém takovém?

Já jeden mohu přidat ze svého profesního oboru, energetiky. Téměř všechny vyspělé státy při odběru elektřiny účtují výsledné saldo všech tří fází. V ČR stále lpíme na zastaralém a z mnoha důvodů omezujícím principu účtování "po fázích". Je to výhodné pro dodavatele, ale některé zákazníky, při snaze o aplikování moderních technologií, to omezuje a způsobuje jim to celou řadu komplikací. Diskutuje se o tom už roky, ale stále se nic neděje. Např. Slovensko na tom bylo podobně, ale tam se už, zdá se, ledy pohnuly.

RE: Zajímavé články - všehochuť, aneb zprávy pro Vás - beepee - 13.10.2025

"Svým způsobem je založen na principu saturovaného letadla. Letadla proto, že velká část lidí přispívá, ale jen malá část letí. A saturovaného proto, že na palubu další pasažéry většinou nepřibírá. A pokud ano, tak jen velmi sporadicky a v omezeném množství."

To je překvapivě docela trefné přirovnání.

RE: Zajímavé články - všehochuť, aneb zprávy pro Vás - Rossi D - 13.10.2025

.... Omluva za absenci, nějak v poslední době nic volnočasového nestíhám, mnoho práce, hlava pouze jedna ....

Světové VOD služby v Česku. Na kolik vás přijdou a jak hlídají přístupy?

[Obrázek: 6FzkDf3.png] Článek na Lupa.cz shrnuje situaci globálních VOD služeb v Česku, zdůrazňující ukončení cenových válek a následné zdražování předplatného většiny velkých služeb. Dále se zaměřuje na zpřísnění kontroly sdílení hesel mimo domácnosti a omezení zkušebních období. Nezapomíná ani na problematiku dostupnosti českého dabingu a titulků u některých titulů.

Satelitní internet je zde. Startup nyní slibuje sluneční světlo na vyžádání v noci.

[Obrázek: kbePSwN.png] Startup Reflect Orbital plánuje pomocí flotily 57 satelitů s mylarovými zrcadly odrážet sluneční světlo na Zemi v noci, čímž by prodloužila dostupnost solární energie a umožnila „slunce na vyžádání“ pro solární farmy a potenciálně i pro osvětlení. Cílem je zvýšit efektivitu solárních elektráren a poskytovat energii i po západu slunce.

[Obrázek: c5A8YRA.jpeg]

Generální ředitel Cryptology Key nalezen mrtvý v Lamborghini na Ukrajině uprostřed krachu kryptoměnového trhu

[Obrázek: ONWULs3.png] Ukrajinský krypto podnikatel Konstantin Galish, známý také jako Kostya Kudo a spoluzakladatel Cryptology Key Trading Academy, byl nalezen mrtvý ve svém Lamborghini s střelnou ranou. Policie vyšetřuje jeho smrt jako možnou sebevraždu, která by mohla souviset s nedávným propadem kryptoměnového trhu a údajnými finančními ztrátami ve výši 30 milionů dolarů. Před svou smrtí Galish údajně sdílel se svými příbuznými zprávy o své depresi a finančních potížích.

[Obrázek: rg2rBEJ.jpeg]

Neil Young plánuje stáhnout svou hudbu z Amazonu, protože se ohradil proti Jeffu Bezosovi za podporu Trumpa

[Obrázek: 8i8eBI3.png] Neil Young plánuje stáhnout svou hudbu z Amazonu na protest proti podpoře Jeffa Bezosem vládě Donalda Trumpa a vyzývá fanoušky, aby místo velkých korporací podporovali lokální podniky. Argumentuje tím, že velké korporace "prodaly Ameriku" a vláda nepodporuje běžné lidi. Youngovo rozhodnutí je součástí jeho dlouhodobého odporu proti velkým technologickým společnostem a jejich politickým postojům.

[Obrázek: cZ7bDMp.jpeg]

RE: Zajímavé články - všehochuť, aneb zprávy pro Vás - Rossi D - 14.10.2025

12+4pinové konektory u GPU jsou pořád nebezpečné. Čtyři spálené RTX 5090 za dva dny, selhal i u Radeonů

[Obrázek: uNXRXQ8.png] 12+4pinové napájecí konektory pro grafické karty, a to i v revidované verzi, jsou stále problematické a dochází k jejich tavení a poškození. Problém se týká zejména grafik Nvidia GeForce RTX, přičemž nedávno bylo během několika dní hlášeno několik případů selhání u nových karet RTX 5090, a to i přes tvrzení Nvidie o vyřešení potíží. Tyto incidenty ukazují, že riziko roztavení konektoru přetrvává, potenciálně zhoršeno vyšší spotřebou nových generací karet.

[Obrázek: jnlALHr.png]

Zařízení internetu věcí stále častěji vzhlížejí k nebi

[Obrázek: toPHA79.png] Zařízení internetu věcí (IoT) se stále častěji spoléhají na satelitní komunikaci, jelikož jen asi desetina povrchu Země má přístup k pozemním komunikačním službám. Tento trend představuje obrovskou příležitost pro satelitní IoT, s očekávaným masivním nárůstem počtu připojených zařízení v následujících letech. Satelitní připojení doplňuje pozemní sítě a je klíčové pro aplikace v odlehlých oblastech, jako je zemědělství, sledování majetku nebo doprava.

[Obrázek: TmMK0rD.jpeg]

RE: Zajímavé články - všehochuť, aneb zprávy pro Vás - Rossi D - 15.10.2025

Commodore se na Microsoft obořil kvůli konci Windows 10 a snaží se nespokojené uživatele nalákat na svůj operační systém Vision 3.0 založený na Linuxu - "Microsoft vás možná opouští. My ne.

[Obrázek: b2gV9Me.png] Commodore využívá blížící se konec podpory Windows 10 (14. října 2025) k propagaci svého bezplatného operačního systému Vision 3.0, založeného na Linuxu. Cílí na nespokojené uživatele Windows, kterým nabízí retro-futuristickou alternativu s více než 200 hrami a slibuje, že je "nenechá na holičkách". Tento systém se prezentuje jako útočiště pro ty, kteří hledají odklon od Windows 11 a chtějí "zachránit své PC".

[Obrázek: fHCNTca.png]

Společnost Intel se s novými grafickými procesory Crescent Island opět vydává na trh s čipy pro umělou inteligenci

[Obrázek: WR7t8ap.png] Intel Corporation se znovu pokouší prosadit na trhu s čipy pro umělou inteligenci s novými grafickými procesory (GPU) s kódovým označením Crescent Island. Tyto čipy jsou optimalizované pro inference úlohy a energetickou účinnost, s cílem konkurovat stávajícím hráčům a získat podíl na lukrativním trhu s AI akcelerátory. Společnost cílí na vzorky pro zákazníky ve druhé polovině roku 2026.

[Obrázek: WTNQEPm.jpeg]

RE: Zajímavé články - všehochuť, aneb zprávy pro Vás - Rossi D - 16.10.2025

Prodeje Tesly Cybertruck nejsou ani 10 % plánů, Musk je dodává sám sobě do xAI a SpaceX

[Obrázek: PKprRmM.png] Prodeje Tesly Cybertruck výrazně zaostávají za očekáváním, dosahují jen asi 10 % původního plánu roční produkce 250 000 kusů. V důsledku nízkého zájmu jsou stovky neprodaných vozů dodávány do dalších společností Elona Muska, jako jsou SpaceX a xAI, což někteří vnímají jako snahu o umělé navýšení prodejních čísel.

[Obrázek: FZsKZS0.jpeg]

RE: Zajímavé články - všehochuť, aneb zprávy pro Vás - Rossi D - 17.10.2025

La Niña je tu. Ovlivní počasí na celé planetě

[Obrázek: Ra40AWV.png] Jev La Niña, charakterizovaný chladnějšími teplotami vody ve východní části tropického Pacifiku, se v posledních letech chová neobvykle, objevuje se častěji a je silnější než v minulosti. Má rozsáhlé dopady na globální počasí, projevující se například megasuchem na západě USA a ovlivňující hurikánové sezóny v Atlantiku. Vědci se snaží pochopit toto nečekané chování, které je v rozporu s některými počítačovými simulacemi klimatických změn.

[Obrázek: 7Tq0Ghy.png]

Apple a Formule 1 uzavřely pětiletou smlouvu o streamování v USA, takže všechny závody budou k dispozici na Apple TV

[Obrázek: sFTxN6z.png] Apple a Formula 1 uzavřely pětiletou dohodu, která od roku 2026 přenese všechny závody F1 výhradně na Apple TV v USA. Tento krok posiluje streamovací nabídku Apple a poskytne předplatitelům přístup ke všem tréninkům, kvalifikacím, sprintům a Grand Prix, přičemž vybrané závody a všechny tréninky budou k dispozici zdarma v aplikaci Apple TV. Dohoda navazuje na úspěch filmu "F1 The Movie" od Apple Original Films a má za cíl rozšířit dosah Formule 1 v USA.

[Obrázek: 214OZrw.jpeg]

Nový materiál Superwood je pevnější než ocel

[Obrázek: TLX3eTv.png] Startup InventWood vyvinul "Superdřevo" (Superwood), revoluční materiál, který je až desetkrát pevnější v poměru k hmotnosti než ocel a šestkrát lehčí. Vzniká chemickou úpravou a kompresí běžného dřeva, což mění jeho molekulární strukturu a zvyšuje hustotu. Tento nový materiál nabízí udržitelnou, uhlíkově šetrnou alternativu k oceli a betonu s vysokou odolností proti ohni, hmyzu a vlhkosti.

[Obrázek: ABsxXxi.jpeg]

RE: Zajímavé články - všehochuť, aneb zprávy pro Vás - JiRo - 17.10.2025

Tak hlavně, aby se to dřevo těžilo udržitelně...

RE: Zajímavé články - všehochuť, aneb zprávy pro Vás - meda - 18.10.2025

Zkomprimovaný Deštný prales. Musk bude mít dřevěné rakety. 44