XBMC-Kodi.cz
Špatný ethernet - Verze k tisku

+- XBMC-Kodi.cz (https://www.xbmc-kodi.cz)
+-- Fórum: KODI - hardware (https://www.xbmc-kodi.cz/forum-kodi-hardware)
+--- Fórum: HW - příslušenství (https://www.xbmc-kodi.cz/forum-hw-prislusenstvi)
+--- Téma: Špatný ethernet (/prispevek-spatny-ethernet)

Stran: 1 2

Špatný ethernet - chobotmilan - 07.6.2025

Po zmene operátora,rovnaká chyba,nevyriešene.

RE: Špatný ethernet - meda - 08.6.2025

@chobotmilan: Tak to bys měl změnit avatara na odpovídajícího, smutnějšího.

Ale bez legrace. Musiš tedy uvážit, co ještě je jinak, než u kamaráda. Zkusím vymýšlet:

Co ten analiti vlastně testuje za server a soubor v internetu (proti zkoušce pres WiFi, kdy rychlost neklesá)?

Běží na v boxu ještě něco, co při kabelovém připojení doma konkuruje Kodi, treba propojení na tvé jiné zařízení ...NAS?

Doma máš za modemem operátora ještě jiná zařízení (jiná než u kamaráda), dostáváš jiné IP adresy, IP4 a IP6 (přiděluje modem operátora nebo tvůj router)?

Nakresli si zapojení cele sítě a připiš adresy, gateway a další, ať vidíš rozdíly - doma kabel, WiFi, kamarád kabel, (WiFi pokud si zkoušel).

... atd. Treba to bude jen náhoda?

RE: Špatný ethernet - smazany_uzivatel - 28.6.2025

Zdravím. Když to tady čtu...hmmm..kabel není to stejné jako kabel. Nový kabel je co? CAT7? Router a "kabel" si musí rozumět. Optika? My v Praze na sídlišti máme do baráku dovedenou optiku. Ale nechci ji. Zatím. Dokud mi do bytu nedají minimálně 2,5GB tak to nemá cenu protože koaxem od Vodafone mám do bytu 1000/50 na pevné roky neměnné IP adrese. Router. Nevěřte plastovým routerům např od značka aušus (ASUS). Na slušnou práci....no...já jedu doma celou síť na certifikovaných CAT6, router mikrotik RB4011 a switche v každé místnosti jsou d-link a nebo cisco. Profi zařízení co asi nikdy nevyužiju na 100% kapacitu přenosů. Nicméně za net neplatím almužnu. Není to levné ale netečou mi nervy že něco nefunguje. Ale ta rychlost stahování velkých souborů.....jo a začínal jsem na BBS, a fm602 a vytáčenou linkou s knihovnou winsock.dll ve win 3.11 do netu...

Špatný ethernet - chobotmilan - 19.8.2025

Ďakujem za tipy, zatiaľ som to vyriešil, že som pripojil wifi 6,rýchlosť je,len o niečo menšia,ako cez kábel, toto zariadenie mám, len ako záľubu,inak frčím na Dune HD a to ide na 100% cez kábel,preto sa môj avatar,môže stále radovať a nemusím ho meniť,zdravím všetkých.

RE: Špatný ethernet - predator.1 - 08.10.2025

No sice starší téma, ale.....
Problém s rychlostí přes kabel mám občas u Androidích krabic taky, ale přišel jsem na to okamžitě proč.
Optika na baráku doma O2 a v bytě optika od Vodafone. Různé Androidí krabice a problém je tady...
Zapojení netu do routeru a za za routerem mám ve všech případech gigové switche od DLINK a právě ty switche mi občas do krabice nepustí víc jak 100! Musím switch odpojit od šťávy cca 20s a pak už přes něj frčí full palba.
Všechny tv krabice jsou samozřejmě taky gigalankové
Ty switche mám 3 stejné, kupoval jsem je v akci 3
switche D-Link DGS-105GL
Doma router Smartbox2 od O2
Byt, TP-Link XC220
Přes WiFi vždy problémů

Ostatní věci které jsou do switche narvané se pak samozřejmě chovají stejně, takže u mne problém switche.

RE: Špatný ethernet - smazany_uzivatel - 22.10.2025

(08.10.2025, 11:31)predator.1 Napsal(a): switche D-Link DGS-105GL
Problém je ve switchíš... nejsou řízené. já mám všechno řízené a můžu zaříznou toho kdo dělá bordel. a hlavně propustnost na těch mých je 8GB/s, tj datový tok co nikdy nedokážu doma udělat. Když to vezmu tak pod stolním pc s win11 mám dlink 8 portová a ten je přímo CAT6 napojený na router. Film 40GB co posílám přímo na nas pak jde ještě dalším portem z routeru kabelem do 16 portového d-linku na kterém mám nas a celé to tam doteče do 5 ti minut. a v racku mám patch panel kam mám vše vyvedeno a přes něj propojeno.
já mám tahle switche: 
https://www.alza.cz/d-link-dgs-1100-08-d4692184.htm
https://www.alza.cz/d-link-dgs-1100-05-d4941583.htm

RE: Špatný ethernet - JiRo - 22.10.2025

@sachlj: Člověče, ty by ses potřeboval dovzdělat i v oblasti sítí. Školíš nás tady, jak tomu rozumíš a jakou skvělou síťovou výbavu doma máš, ale přitom switch D-Link DGS-105GL je úplně normální "manageovatelný" switch, s celkem obvyklou propustností. A to ani nepíši o některých lidech tady na fóru, kterým se při čemkoliv, co má "link" v názvu, otevírá kudla v kapse. Otázka je, proč ho musíš mít nutně s managementem. Možnost moci nějaký port "zaříznout" nebo omezit je sice jeden z důvodů, proč se to dělá, ale proč a jak často to děláš ty?

A mimochodem, propustnost switche se uvádí zásadně v bitech za vteřinu, případně ve specifikovaných rámcích za vteřinu, což ale pro nás v této chvíli a pro naše účely nutné není. Ty Gbps úplně stačí. Takže ta propustnost tvého switche není 8 GB/s, jak uvádíš ty, ale 8 Gb/s! A jak jsem napsal, není to nijak oslňující, je to v podstatě takový standard, který je ale pro tvé účely více než dostačující. Ty určitě nikdy nebudeš mít na síti provoz takový, abys na všech portech switche jel ve full-duplex plnou rychlostí 1 Gbps. Protože pokud ano, tak pak by tě ten swicth brzdil, protože na to, aby tenhle (hypotetický) provoz switch zvládl bez omezení rychlosti, by musel mít propustnost 8*2*1 Gbps, tedy 16 Gbps. Ale jak jsme řekl, tohle doma nikdy potřebovat nebudeš, takž těch 8 Gbps je docela v pořádku, ale není to důvod k tomu označovat tvůj domácí síťový setup jako nějaký špičkový nebo mimořádný. Prostě vcelku slušná a běžná, a pro domácí účely dostačující, konfigurace.

Já mám například doma, prakticky v podobné pozici síťové topologie, 8 portový "manageovatelný" switch Netgear s rozhraními až 2,5 Gbps, který má propustnost 16 Gbps, s cenou asi 5x vyšší jako ji má ten tvůj D-Link. Jasně, taky by mi pro plnou palbu rychlostí 2,5 Gbps full-duplex na všech portech nestíhal, ale k tomu doma nikdy nedojde. Už proto, že připojené systémy s 2,5 Gbps mám zatím jenom dva, ostatní jsou 1 Gbps. A ano, switch je s managementem, který ale já využívám pouze pro nastavení zrcadlení portu, když chci odchytat komunikaci nějakého zařízení, do kterého se s žádným potřebným SW nedostanu nebo ho tam kvůli restrikcím nebo nemožnosti root-u nemohu použít. Moc dobře se mi pomocí toho provádí reverzní engineering zejména aplikací OTT služeb.

RE: Špatný ethernet - smazany_uzivatel - 22.10.2025

Díky za upřesnění...18 let jsem dělal IT bezpečnost a do toho patřila bezpečnost pc ale i sítí. Ale teĎ už 5 let dělám účetního a nevyměním si ani toner v tiskárně. Tak se možná v názvosloví pletu páč jsem to dělal doma masivně na začátku kovidu a to jsem byl IT. Tak pardon jeslti se pletu. Tehdy jsem to postavil, nastavil a funguje to doteď.

RE: Špatný ethernet - kraftwerk007 - 22.10.2025

Ty jsi 18 let dělal v IT?
Podle úrovně tvých dotazů na zdejším fóru, jsi dělal maximálně vrátného v IT firmě.

RE: Špatný ethernet - orlov - 22.10.2025

Účetní Fantozzi ...

RE: Špatný ethernet - meda - 22.10.2025

Ad IT bezpečnost
Ve společnosti, kde jsem dělal ajťáka po působení v ČEZu, jsme také spolupracovali na předpisech tzv "jakosti".

Pro oblast IT to znamená přístupy, bezpečnost hesel, ochrana dat vlastních a zákazníků, zálohování systémů a dat, školení uživatelů, zastupitelnost správců, plány update, spamová ochrana, antivirová, správa SW licencí.....

Všechno má svou dokumentaci a je to drahé. Společnost měla oddělení pro jakost.
Třeba @sachlj: dělal dokumentaci, tedy papírování. Zná potom IT topologii HW SW ale ne detaily.

RE: Špatný ethernet - JiRo - 22.10.2025

@predator.1: Může být způsobeno problémy na propojovacích kabelech nebo případně rušením, a pak samozřejmě problémy na připojené protistraně. Ale pokud se to objeví na všech portech switche najednou, a pomůže až restart, tak bych by to spíše odhadoval na bug samotného switche, který se týká Auto-Negotiation. U těchto switchů se to objevuje dost často. BTW, co říkají kontrolní LED? Skutečně se všechny zapojené porty, i když je na druhé straně 1 Gbps, přepnou na 100 Mbps?

RE: Špatný ethernet - smazany_uzivatel - 23.10.2025

Zdravím. Zrovna včera když jsem konfiguroval CE tak mi ESET na PC hlásil podezřelou aktivitu na síti z IP adres LAN a WIFI boxu s CE. Odchytil jsem jen wifi a dal ji do white listu. Tu LAN musím ještě dohledat v black listu esetu a killnout ji odtamtud. I takové věci se v síti dějí a můžou způsobovat zpomalení a nebo neprůchodnost paketů.