![]() |
|
K čemu je vlastně KODI? - Verze k tisku +- XBMC-Kodi.cz (https://www.xbmc-kodi.cz) +-- Fórum: Obecná diskuse (https://www.xbmc-kodi.cz/forum-obecna-diskuse) +--- Fórum: Obecné otázky a dotazy (https://www.xbmc-kodi.cz/forum-obecne-otazky-a-dotazy) +--- Téma: K čemu je vlastně KODI? (/prispevek-k-cemu-je-vlastne-kodi) |
RE: K čemu je vlastně KODI? - SikySikov - 30.9.2025 Přidám se s troškou k diskuzi: K čemu je vlastně KODI? KODI je pro ty, kterým nestačí řešení Plug&Play v podobě aplikací od různých streamovacích a jiných služeb. KODI je frontend, který je možné zásobovat skrze různé backendy, dle individuální potřeb každého. Takže frontend se měnit nemusí, mění se jen backend služby. Dobré pro manželky a děti! KODI dokáže integrovat většinu platforem do jednoho prostředí. KODI na krabičce je možné sebou vozit kamkoliv, kde je TV s HDMI. Odchodem SCC pochopitelně pro celou řadu uživatelů KODI ztratilo význam, ale KODI dokáže fungovat uplně stejně i bez SCC. Sám jsem byl donucen a nakonec se uživatelský zážitek pro celou rodinu nezměnil. TMDBhelper s trakktem mi zásobují doporučeními a novinkami v UI. POV nebo FEN, yawsp a Radarr/Sonarr se starají v pozadí o obsah, díky čemuž je mi k dispozici cokoliv ze všech platforem přes dálkový ovladač, často v lepší kvalitě než bylo na SCC. Jde toho hodně, ale musí se to najít a nastavit si... RE: K čemu je vlastně KODI? - smazany_uzivatel - 06.10.2025 Zdravím. Tak už vím k čemu je KODI. Respektive asi pro koho. Aby jste to pochopili. Televize stojí na televizním stolku. Ve stolku je Apple TV a switch od fy D-LINK. Firemní gigový manažovatelný. Dále je ve stolku NAS Synology 923+. Ten má 1 GB M.2 disky na swap, a má 4x rychlé disky na ukládání 4K videí. Profi disky do dohledová centra. Chtěl jsem NAS pro brutální rychlost. Do switche je připojen dvěmi gigovými CAT.6 kabely. Stejně tak Apple TV má gigovou LAN a je připojen do stejného switche gigovým CAT.6 kabelem. Televize má jen 100 MB LAN ale i tak má CAT.6 kabel do stejného switche. Ve switchi jsou namapované MAC adresy všech napřímo připojených zařízení tak aby pakety nelítali do routeru a zpět když to switch vyřeší sám. Nedochází tak k prodlevám ve směřování paketů. Televize s Apple TV je propojena HDMI 2.1 kabelem certifikovaným na 8K videa při 120Hz. Tak a teď k jádru pudla. Snažím se u filmů kde je seženu stáhnout 4K a dolby atmos. Na televizi je instalovaná poslední verze KODI bez nějakých zbytečných a brzdících doplňků. Filmy ve 4K se chvílemi zadrhávají a KODI načítá další obsah. Kvalita obrazu mi u 4K videí přijde taková zastřená. Neumím to plně popsat. Apple TV zvládá 120Hz přenos po HDMI. Na Apple TV mám placenou aplikaci Infuse. Nic lepšího jsem nenašel. Obraz i zvuk jsou naprosto famózní. A co je hlavní vůbec nedochází ani k slabým záškubům. Takže pro koho je KODI určené? Pro někoho komu stačí videa z flešky v avi formátu při 720? Pro někoho komu stačí se dívat pluginem na nějakou arabskou televizi? Pro koho vlastně? Pro to co já potřebuji a chci rozhodně ne. RE: K čemu je vlastně KODI? - Tomik68 - 06.10.2025 @sachlj: Docela by mne zajímala tvoje motivace pro neustálé dehonestování Kodi. Opravdu myslíš, že je fér nainstaloval Kodi na tu nejhorší možnou platformu a slaboučký HW a pak tady psát jak je špatné? Dokud nevyzkoušíš Libre/CoreELEC, na pořádném HW, tak bys měl nejspíše mlčet. RE: K čemu je vlastně KODI? - smazany_uzivatel - 06.10.2025 Zdravím. Pro někoho aby se mu otevřeli oči. Že existuje něco lepší, kvalitnější a že vývoj jde dopředu. Jistě Apple TV a Synology DS923+ není pro socky. A je to pro někoho kdo tomu rozumí. Jistě je třeba rozumět i RPI ale to je pro děti aby pochopili jak to vypadá a zda by jsi nebyl přínosem pro AI. Je to jako Roboden. U nás blikají ledky na arduilu a ve světě už mají AI roboty. Televize co máme ale i samostatné krabičky nejsou slabé HW. Právě naopak. RE: K čemu je vlastně KODI? - jkmh - 06.10.2025 @sachlj: Tak jsi se pochlubil, že (podle tebe) nejsi socka. A teď tu o Červené Karkulce. RE: K čemu je vlastně KODI? - beepee - 06.10.2025 @sachlj: Takže tvoje TV s LANkou 100mbps nezvládá přehrávat velké soubory, ale viníkem je KODI? Brilantní úvaha. Pokud se ti film zasekává a opakovaně načítá, tak prostě nestíhá dostávat dostatečně rychle data. Už jsem ti jednou psal, abys vyzkoušel připojení přes 5GHz WiFi, nebo lépe USB3 Gigovou síťovku. Obojí bude stoprocentně rychlejší, než vestavěná LAN. Já mám v TV to druhé, a - světe div se - bez problémů přehrávám Dolby Vision streamy. P.S. Nikdo ti KODI nenutí, tak proč máš pořád nutkání se proti němu vymezovat? RE: K čemu je vlastně KODI? - JiRo - 06.10.2025 @Tomik68: Napsal jsi mu to správně, ale on tohle prostě nepochopí. To je mimo meze jeho chápání. Ony jsou jeho příspěvky hlavně motivovány snahou se tu prezentovat jako někdo, kdo tomu rozumí víc než většina ostatních, a kdo má doma mimořádný setup, na který se ostatní nezmůžou, ani ekonomicky (viz jeho hloupá poznámka o sockách) ani vlastními schopnostmi. Já neříkám, že to doma nemá udělané dobře, ale na to přeci nepotřebuje žádné extra znalosti. Vždy jde jen o to, správně propojit a nastavit z krabic vytažené komponenty. To mu asi jde, ale jinak jsou jeho některé jeho příspěvky, ve kterých ty své schopnosti a mimořádnost jeho setupu zdůrazňuje, až dětinsky směšné. Příkladem je věta: Citace:Ve switchi jsou namapované MAC adresy všech napřímo připojených zařízení tak aby pakety nelítali do routeru a zpět když to switch vyřeší sám. Zjevně netuší, že dnes asi tak 100% lidí (výjimky se asi najdou jen stěží), kteří si doma staví mediální setup, jehož komponenty komunikují po ethernetu, použijí switchovaný ethernet (a ani o tom, že je to a taky co to vlastně je, nemusí vědět). Jeho prinicip směrování (který on popisuje, jako jeden z highlightů svého setupu) to na příslušné vrstvě, u switchů tedy L1 a L2, zajišťují ze své podstaty. Ostatně, co taky jiného jde dnes koupit. Ne, tahle debata je zbytečná. On prostě Kodi nechce použít tak, jak je koncipováno a k čemu je určeno. A zjevně ani v tom omezeném rozsahu, jako tu popisuje, že Kodi použil, tomu nerozumí. Pak ano, Kodi (tedy alespoň pro něj) není k ničemu. Ale taky mu to nemá smysl vysvětlovat, protože to buď pochopit nechce, nebo toho není schopný. Nebudu mu to znova popisovat, jak doma na našich Kodi máme k dispozici kompletní nabídku filmů a seriálů, včetně těch nejnovějších, 300 televizních kanálů, kompletní nabídku námi sledovaných YT kanálů, a celou řadu dalších video a audio zdrojů, které členové rodiny sledují. A to vše na odpovídajícím HW, v jednotném uživatelském prostředí, se sledování na našich televizorech a u některých poslouchaných i na dedikovaných audio systémech, v té nejlepší možné video i audio kvalitě, kterou daný zdroj nabízí. A to jenom díky tomu, že si umíme představit, k čemu a jak je možné Kodi použít, ale umíme s tím i správně naložit. RE: K čemu je vlastně KODI? - smazany_uzivatel - 06.10.2025 Hele. KODI jsme měl roky, tedy vždy na nějaké krabičce. Tj něco od tesly co zvládalo 4K a mělo to gigovou LAN. To jsem dal mladým, zůstalo mi doma Evolveo 8K a taky gigová karta. Jen to už neumělo HDMI 2.1 takže jsem to dal do sklepa když máme novou televizi. Když píšu roky myslím minimálně 10 let. Ale jak jde vývoj dopředu je třeba se posunout dál. Ale i kdyby mi KODI stíhalo datový tok tak ten obraz a zvuk je z Apple TV cestou HDMI 2.1 prostě lepší. A když KODI respektive SCC nefunguje pak ztrácí smysl. Jo kdyby existovala možnost jak na KODI nainstalovat Netflix a aby mi umožňovala uložit film v plné kvalitě jak je můj účet pak nad KODI budu tleskat a vychvalovat. Umí to? RE: K čemu je vlastně KODI? - jkmh - 06.10.2025 @sachlj: No, jestli jsi svou znalost a použitelnost Kodi omezil jen na SCC a Netflix, tak to tě lituju. RE: K čemu je vlastně KODI? - smazany_uzivatel - 06.10.2025 NO doopravdy. K čemu je? Máme a to jsem psal kompletní nabídku Lepší.TV asi 160 programů, hudební, filmové, zpravodajské, sportovní, 18+...prostě všechno. Máme plnou nabídku Netflix tj, v HD kvalitě. Platíme si OnePlay kvůli voyo, Prima+ a taky youtube premium. Tak co mi ještě Kodi může nabídnout když už nefunguje SCC? Co má KODI za funkce co v tom co si platím nemám? RE: K čemu je vlastně KODI? - JiRo - 06.10.2025 @jkmh: Ano, je to tak. Skončilo SCC a pro většinou uživatelů tím skončilo i Kodi. A asi je to dobře. Společně s koncem SCC skončilo využívání Kodi lidmi, kteří vlastně o Kodi nestáli a používali ho jen kvůli SCC. A co si budeme povídat, ti většinou škodili nejvíc. Ale nejen to. Došlo i k dalším změnám. Komunita se rozdělila na několik skupin, podle toho, kdo je jak schopný, důvěryhodný, ochotný přiložit ruku k dílu, ctít psaná i nepsaná pravidla, co kdo preferuje apod. Známe to, však jsme různě po těch skupinách rozptýleni a dokážeme tak trochu posoudit (každý individuálně), co a za něco stojí, a co ne. Samozřejmě, že by někdo z nás mohl napsat, SCC sice skončilo, ale je tady... Jenže to už dneska nikdo, kdo má rozum, a po těch zkušenostech, které taky stály za koncem SCC, neudělá. A je to dobře. Bohužel to s sebou bude přinášet takové reakce, jako tady v tom tématu. Já jsem se, alespoň ze začátku, snažil reagovat pozitivně i pomoci, ale zjevně o tohle dotyčný úplně nestál, a to, co mu mu Kodi může nabídnout i po konci SCC, v těch předchozích příspěvcích neviděl. Stačilo jen reagovat alespoň trochu pozitivně. Jeho škoda... RE: K čemu je vlastně KODI? - smazany_uzivatel - 06.10.2025 Dobrá a když není SCC tak k čemu to KODI tedy je? Jako přehrávač někdo vzpomínal je lepší vlc. Nevím to mám jen na pc. Někdo sem dává odkazy na nějaké filmy 18+. v Lepsí.tv těch programů mám cca 6 nebo i víc. Sportovních mám tolik že nevím dřív na co koukat. Stejně tak filmových. Na Netflixu jsou parádní seriály. Na voyo taky z jejich produkce a prima+ má taky seriály co je lepší koukat tam že jdou bez reklam. A youtube si platím právě aby nebyli reklamy a abych měl pnou kvalitu videa. Tak nevím k čemu jinému je mi KODI než jen jako přehrávač těch videí co mám na NASu. Jo kdyby se třeba přes něj dali spustit nějaké hry co bych mohl ovládat ovladačem tím herním. To si raději zaplatím nějaký soft co umí před netflix stahovat videa. Stáhnout v plný palbě: https://www.csfd.cz/film/525549-papirovy-dum-netflix-verze/prehled/ https://www.csfd.cz/film/632661-cas-carodejnic/prehled/ https://www.csfd.cz/film/772224-hra-na-olihen/prehled/ https://www.csfd.cz/film/430582-stranger-things/prehled/ https://www.csfd.cz/film/987453-wednesday/prehled/ https://www.csfd.cz/film/419063-zaklinac/prehled/ https://www.csfd.cz/film/773395-valecna-jeptiska/prehled/ https://www.csfd.cz/film/268025-umbrella-academy/prehled/ RE: K čemu je vlastně KODI? - JiRo - 06.10.2025 Fakt, těžké pořízení. Všechno, co tu zmiňuješ, tu už padlo. Stačí jen číst, zamyslet se a nevést si tu, bez ohledu, co tu už bylo napsáno, stále stejnou ohranou písničku. A to se týká i toho obsahu. Ty k tomu v Kodi přístup nemáš, tak se s tím smiř. Můžu ti tak dát odpovědět na otázku, kterou jsi vložil i do titulu tématu. K čemu je vlastně Kodi? Pro tebe není k ničemu. Tak už to víš, tak už tu přestaň exhibovat. Ničemu, a už vůbec ne sobě, nepomůžeš. RE: K čemu je vlastně KODI? - kraftwerk007 - 06.10.2025 Z Netflixu stahovat v "plné palbě"- to jsi mě pobavil. Teď jsem dososal UHD BD Sběratel kostí 77Gb- tomu říkám plná palba. RE: K čemu je vlastně KODI? - smazany_uzivatel - 07.10.2025 (06.10.2025, 17:03)kraftwerk007 Napsal(a): Z Netflixu stahovat v "plné palbě"- to jsi mě pobavil. Mám i větší filmy. Když je to v 4K HDR10 a dolby atmos a film má dvě a půl hodiny tak se to na 50GB dostane jako nic. A právě v této kvalitě jsou filmy i seriály na Netflixu když si platíš ten nejvyšší tarif, ne jen ten základní. RE: K čemu je vlastně KODI? - JiRo - 07.10.2025 @sachlj: Zase nám jen ukazuješ, jak tomu nerozumíš. Netflix v "plné palbě" a na odpovídajícím profilu připojení (používá adaptivní protokol) bude mít průměrný datový tok maximálně někde kolem 10 Mbps (a to mu fandím, spíše je ta průměrná rychlost dnes kolem 8 Mbps, ale s 10 se to bude lépe počítat), což při 2,5 hodinovém filmu dělá cca 11 GB na celý film. Takže stáhnout z Netflix-u 2,5 hodinový film ve 4K s HDR10 a Dolby Atmos o velikosti 50 GB nemůžeš. Když už jsi tedy takový fajnšmekr, že chceš maximální kvalitu u online služeb, pořiď si Apple TV+, tam se s průměrným bitrate a odpovídajícím profilem připojení dostaneš na dvoj až trojnásobek průměrného bitrate oproti Netflix. Ale i tam bude mít stažený 2,5 hodinový film ve 4K s HDR10 a Dolby Atmos velikost nějakých 35 GB. Zkusme to tedy spočítat obráceně. Máš-li stažený 2,5 hodinový film ve 4K s HDR10 a Dolby Atmos o velikosti 50 GB, bude jeho průměrný bitrate přibližně 45 Mbps. Určitě tedy nebude stažené z Netflixu, dokonce ani z Apple+, ale bude to nejspíše rip UHD DB, tedy něco takového, o čem píše @kraftwerk007:. Ano dá se to stáhnout z celé řady zdrojů, a já to tak taky dělám, ale u řady titulů, u kterých vůbec nepředpokládám, že je budu chtít vidět více než jednou a nechci je mít ani doma na disku, se na ně podívám rovnou online. A to je právě ta chvíle, kdy k tomu použiji Kodi. A to i bez SCC. Na závěr jedna rada. Když něco nevíš, tak přeci není problém si to zjistit. Tvůj problém bude ale asi v tom, že ty to, že něco nevíš, nevíš. Tak se neboj si o tom příště raději něco zjistit. Všichni přeci nemůžeme vědět všechno. Nebudeš vypadat jako člověk, co tomu nerozumí ale přesto se tu snaží dělat chytrého. RE: K čemu je vlastně KODI? - smazany_uzivatel - 07.10.2025 Takhle. Filmy stahuji odjinud než je Netflix. A tam jsou i větší filmy než 50GB. Ano mám Apple TV, poslední verzi. A co se dá to pouštím jen z ní do televize která je tak jen monitorem. U OnePlay, Prima+, iVysilání je to jedno a to běží přímo z televize. Tam nic 4K nevysílají. Sotva 1080p. A to ani filmy které jsou jinde dostupně ve 4K, HDR10 a 7.1 zvukem. Problém s filmy a hlavně seriály je v licencích. Na iVysílání například Dobrodružství kriminalistiky přehraješ tak 2/3 dílů a zbytek ne. Spoustu filmů na iVysílání není licence pro inet vysílání. A i na Netflixu zmiznou filmy i seriály a nic s tím nenaděláš. a zkus třeba sehnat k online promítnutí třeba Pána prstenů a nebo Tanec s vlky. A co takový J.F.K. Je spousta filmů že když je nebudeš mít u sebe tak jinde nebudou. a nebo E.T? Mít tam první verzi bez cenzury? Víš jaké je v té dětské pohádce cenzůra? Co z toho filmu vystřihli? Měl jsme na avi disku jeden film co nemůžu sehnat. Byl z Koreje a byl o "komfortních ženách". Ten se nedá nikde sehnat. Protože celej svět Japonsku leze do zadku a tohle nepotřebují. Zvlášť když se to týká převážně Severní Koreje. RE: K čemu je vlastně KODI? - kraftwerk007 - 07.10.2025 Pochop konečně, že z jakékoliv stream platformy nestáhneš Full UHD BD. Kam by ten provozovatel asi přišel? Jediná výjimka o které vím je Sony Picture Core, která nabízí stream v plné palbě. O některých věcech máš dost zkreslené představy a neznalost problematiky. RE: K čemu je vlastně KODI? - smazany_uzivatel - 07.10.2025 Teď se dívám na temu a alíka po kodi tv boxech. Z pár stováků se dá koupit android 14 box který de fakto nahradí střeva tý mý televize. Dá se na to nainstalovat KODI ale tím, že se na to dá nainstalovat i Lepší.TV a spousta dalších tak na to de fakto nainstaluju všechno co mám na google televizi. A to nepotřebuji. To by bylo dobré na té už vyhozené Samsung televizi co se na ní nedalo moc věcí nainstalovat protože měla uzavřený systém Tizen. A k těm kodi boxům. Bojím se že konkrétně můj typ televize má té hw výbavy víc než tahle krabička. Tak k čemu by mi byla? Leda, že se dá odvést třeba do Norska až tam příští rok zase pojedu. Ale tam na koukání není čas. Buď na moři, nebo filetárna a nebo postel. Netflix vysílá ve 4K, dolby atmos RE: K čemu je vlastně KODI? - JiRo - 07.10.2025 Fakt jsi tam směšný nebo si z nás děláš legraci? Ale ne, nepotřebuji to vědět. Pokud něco napíšeš, tak to budu brát, jako že to myslíš vážně. Pak si to ale v hlavě utřiď, protože v každém tvém příspěvku tvrdíš něco jiného. O tom, že se v mnoha věcech mýlíš psal i @kraftwerk007:, takže to tak nevidím jen já. A jen poznámka, abys viděl, jak to chodí jinde. Mám v knihovně Kodi, kromě vlastní filmotéky a celé řady seriálů uložených na NAS, zařazeny i online zdroje filmů i seriálů. A v nich, světe div se, kromě jiných i všechny ty filmy, o kterých ty tvrdíš, že je sehnat k online promítnutí nelze. Lze. Mně tedy stačí pustit Kodi a vybrat si. Např. v nabídce kolekce Pán prstenů, díl Společenstvo prstenu, které mám v knihovně, verzi on-line. Když ho spustím, začne se přehrávat on-line z externího zdroje dostupného na internetu. Je to verze s půměrným bitrate 69 Mbps, o velikosti 115 GB a vším, co k takovému ripu patří. Mimochodem, tomuhle já říkám plná palba. Jasně, dá se to přehrávat i jinak, takže Kodi k tomu nutně nepotřebuješ, ale to už je téma, které sem nepatří. Takže mi neříkej, že takovéto filmy online nejdou sehnat. |