XBMC-Kodi.cz
K čemu je vlastně KODI? - Verze k tisku

+- XBMC-Kodi.cz (https://www.xbmc-kodi.cz)
+-- Fórum: Obecná diskuse (https://www.xbmc-kodi.cz/forum-obecna-diskuse)
+--- Fórum: Obecné otázky a dotazy (https://www.xbmc-kodi.cz/forum-obecne-otazky-a-dotazy)
+--- Téma: K čemu je vlastně KODI? (/prispevek-k-cemu-je-vlastne-kodi)

Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8

RE: K čemu je vlastně KODI? - smazany_uzivatel - 10.10.2025

Ono těch moc filmů v dolby vision není, spíš nemám a ty co mám jsou s origo zvukem a to pro manželku nechci..a i já si chi večer odpočinout a poslouchat mluvení v jazyku kterým mluvím od narození...

RE: K čemu je vlastně KODI? - JiRo - 10.10.2025

Aha, takže teď už zase Dolby Vision u boxu nehceš. Hmm, s tebou je tedy opravdu radost diskutovat. 3

(09.10.2025, 15:25)sachlj Napsal(a): Dobrý tak jaký android tv box který zvládne 8K videa, dolby vision, dolby atmos, hdr10+, má 4-8GB RAM a 32-64-128 GB na data a hlavně 1000gbit LAN.

RE: K čemu je vlastně KODI? - kraftwerk007 - 10.10.2025

@sachlj: ty jsi hodně dobrej komik  1

RE: K čemu je vlastně KODI? - smazany_uzivatel - 10.10.2025

(10.10.2025, 16:39)kraftwerk007 Napsal(a): @sachlj: ty jsi hodně dobrej komik  1

no někdo říká že jsem tragéd, já se totiž směji moc málo...hra na oliheň je někdy k smíchu...

RE: K čemu je vlastně KODI? - JiRo - 14.10.2025

Když už tady jednou to téma je, proč ho nevyužít.

Použil jsem Kodi pro velmi jednoduché řešení příjmu a zpracování jedné, nestandardní a neoficiální služby (chápejte slovo nestandardní jako eufemismus, realita je bohužel trochu jiná...). Nebudu to dál rozvádět a už vůbec ne uvádět jaké služby, popíšu jen, co nabízí a jak jsem pro ní Kodi využil.

Ona služba nabízí dva druhy video obsahu, a to za velmi zajímavou cenu. Prvním jsou Live TV kanály (bez možnosti zpětného sledování). Druhým pak nabídka sice omezeného, ale pro někoho i tak zajímavého seznamu titulů filmů a seriálů. Vše ve formě jednoho, poměrně rozsáhlého playlistu.

Původní představa je, používat playlist např. ve VLC, kde ale uživatel dostane skutečně olbřímí seznam TV kanálů, filmů a epizod, vše na jedné hromadě, ve kterém se orientovat a nějak jednoduše používat, není nijak jednoduché a už vůbec ne příjemné. Druhá metoda, už s použitím Kodi je, uvedený playlist vložit do IPTV Simple Client. Možnosti použití se tím sice o něco zlepší, ale stále to není ono. Už jen to, že kromě TV kanálů musí uživatel filmy i seriály hledat pod položkou Televize.

První myšlenka tedy byla, napsat video doplněk (plugin), který by z playlistu vytáhl informace o streamech filmů a epizod a vytvořil tradiční jednoduchou nabídku v obvyklém tvaru. Filmy, Seriály - sezony - epizody. Což o to, problém by to nebyl, ale v Kodi by přibyl další typ tohoto druhu doplňku, se všemi nevýhodami takového řešení. Šel jsem na to tedy jinak, tak, jak obvykle takovéhle případy řešívám.

Místo video doplňku jsem napsal velice jednoduchý a krátký python script, jehož úkol byl dvojjediný. Obsah playlistu parsovat a vytvořit z něj:
  • soubor playlistu, obsahující pouze TV kanály
  • dva adresáře obsahující každý (ve struktuře, na základě které scrapery dokáží vytvořit odpovídající obsah Kodi knihovny):
    • strm soubory s url adresami streamů filmů
    • strm soubory s url adresami streamů epizod
Jednoduchost takového řešení mě nijak nepřekvapila. Používám ho už dlouhé roky a nyní jsme se rozhodl ho jen dostatečně zobecnit. Pokud bych vynechal obvyklé "kudrlinky" programátorsky vyspělého řešení, jde doslova o pár desítek řádků v python. Mé řešení bylo tedy o chlup delší, ale zato univerzálnější a použitelné obecněji, nejen pro tento daný případ. Díky tomu jsem si např. vytvořil obecnou python třídu pro parsování playlistu, která se pro podobné případy bude hodit i jindy, a také zdokonalil už před tím používané třídy pro parsování názvů filmů, seriálů, které jsou v dnešní době také více než užitečné.

Můj script běží v systému (Linux), ale dokáži si ho, po velmi jednoduché úpravě, představit jako doplněk typu service, běžící v Kodi. Není nijak náročný na zdroje, načtení playlistu ze serveru služby a aktualizace obsahu zdrojů databázie Kodi zabere pár nízkých jednotek vteřin. Já ho spouštím 1x za 24 hodin. Script umí, po aktualizaci obsahu adresářů filmů a seriálů, spustit scrapování do Kodi knihovny. To iniciální scrapování, po prvním vytvoření obsahu, trvá pravda trochu déle, ale každá další aktualizace je pak už obvykle jen záležitostí několika desítek vteřin.

Co jsem tímto řešením v Kodi získal:
  • standardní obsah Televize, odpovídající nabídce služby TV kanálů
  • rozšíření knihovny filmů a seriálů o další obsah
    • v tomto případě se všemi výhodami takového řešení, které Kodi pro práci s video obsahem ve své knihovně nabízí
Co závěrem? Snad jen obvyklé konstatování, že za jiných okolností bych takové řešení rád i nabídl ostatním. Dnes je ale situace jiná, a tak chápejte tento můj příspěvek jen jako inspiraci a návod pro ty, kteří se nebojí do tvorby doplňků Kodi pustit sami. A také jako příspěvek do diskuse na téma K čemu je vlastně Kodi? V tomto případě je moji odpovědí: Také k tomu, co jsem tady teď popsal!

RE: K čemu je vlastně KODI? - smazany_uzivatel - 14.10.2025

Zdravím. Děkuji všem za názory a jak se ptám v jiné otázce tak KODI znovu instaluji tentokrát do samostatné krabičky co na ní bude přímo CoreELEC. 
Takže já bych tuhle otázku rád uzamkl.

RE: K čemu je vlastně KODI? - JiRo - 14.10.2025

@sachlj: Ty fakt nikdy nezklameš...

Proč by se mělo téma uzavírat? Ta otázka je legitimní pro mnohé, kteří se o Kodi zajímají a jsou ochotni o tom diskutovat a poučit se. Což ovšem ty, jak jsme tu mohli poznat, nejsi. To téma není tvé, abys rozhodoval o tom, zda by se mělo uzavřít. Tak ho nech těm, kteří o něj zájem mít budou.

RE: K čemu je vlastně KODI? - meda - 14.10.2025

@sachlj: Berme to tak, že na titulní otázku si už nepotřebuješ odpovídat.
Pokud budeš řešit HW nebo SW, tak vždy v příslušné sekci.
Téma se na tomto fóru neuzamykají. Uživatelé nemají možnost a administrace to nedělá.

RE: K čemu je vlastně KODI? - Rossi D - 14.10.2025

(10.10.2025, 13:40)sachlj Napsal(a): Ono těch moc filmů v dolby vision není, spíš nemám a ty co mám jsou s origo zvukem a to pro manželku nechci..a i já si chi večer odpočinout a poslouchat mluvení v jazyku kterým mluvím od narození...

No nevím, ale na stream službách je DV mrak ... a tím myslím stream služby běžně dostupné ...  19

RE: K čemu je vlastně KODI? - smazany_uzivatel - 15.10.2025

(14.10.2025, 20:05)Rossi D Napsal(a):
(10.10.2025, 13:40)sachlj Napsal(a):  

No nevím, ale na stream službách je DV mrak ... a tím myslím stream služby běžně dostupné ...  19

ano jsou ale v originále...a na kdejakou kravinu z indie, číny, atd se dívat nebudu...
btw. tam kde pracuji jsou zaměstnanci minimálně se střední školou s nadstavbou. Ale většina je minimálně bc. Na oběd se mnou chodí 4-5 kolegyň a jeden kolega. Jsem jediný co sleduje seriály v televizi ale i na Netflixu. Dokonce kolega a jedna kolegyně nemají vůbec doma televizi. Zbytek televizi má ale pouští minimálně. To akceptuji ale nechápu co dělají po večerech.

RE: K čemu je vlastně KODI? - Rossi D - 15.10.2025

Opravdu? Kraviny z Indie, Číny atd. ? Bez CZ zvuku? Seriály?

- Stranger Things
- Zámek a Klíč
- Umbrella Academy
- Ratchedová
- Ztraceni ve vesmíru
- The Sandman
- Black Mirror
- Miliardářský bunkr
- Invasion
- Daredevil ..... a spousta dalších.

Pokud ale sleduješ Netflix, tohle ti přeci nemusím vypisovat (ne všechny tituly výše s DV jsou z Netflixu, bral jsem v potaz i ostatní) ...

RE: K čemu je vlastně KODI? - smazany_uzivatel - 16.10.2025

Zdravím. Ví někdo znalý proč vlastně není KODI na iTunes? Na iTunes je spousta možná kravin ale KODI dost zásadní produkt tam není. Tak proč? Kdyby tam byl dovedete si představit co by zmohl například na Apple TV nebo na MAC mini M4? Jak by využil ten potenciál výkonu? Tak proč tam není?

RE: K čemu je vlastně KODI? - meda - 16.10.2025

Citace od @sachlj: ...proč vlastně není KODI na iTunes? Na iTunes je spousta možná kravin ale KODI dost zásadní produkt tam není. Tak proč?

Když pominu, že takto položená otázka je hloupost - promiň, ale asi víš, že "na iTunes" jsou umístěny mediální soubory, Kodi na iTunes umístěné není - pak zřejmě jediná rozumná odpověď je:
Na Kodi nemůžete nativně streamovat Apple Music, Apple TV, protože Apple aplikace používá ochranu DRM (Digital Rights Management). A samotná aplikace Kodi tuto funkci nepodporuje.

A tím definitivně končím s odpověďmi pro tebe.

RE: K čemu je vlastně KODI? - smazany_uzivatel - 26.10.2025

Zdravím.
Tak malá rekapitulace. Zakoupil jsem na alíkovi "VONTAR X4 Amlogic S905X4 Smart TV Box Android 11 4GB 128G Wifi BT AV1 Media Player TVBOX 4K 1000M Set top box". Nejprve jsem vyzkoušel že funguje. Pak jsem na něj nainstaloval CoreELEC a vyzkoušel. Nejprve problém aby se dal ovládat ovladačem. Vyřešeno. Ale..ovladač jako by zbrzděny a musel jsem několikrát zmáčknou tlačítko aby se něco stalo. A to na cca 20 cm. Pak jsem přesunul box pod televizi. HDMI 2.1. A výsledek? Ovladač na ty 3 metry jako by nestačil a pokus o něco přehrát skončil v katatonii. Box  zmrzl. Takže koupit kabel a přehrát na původního stavu. Tam byla instalovaná KODI v nějaké verzi která nefungovala protože se nedalo nic nastavit. Tak odinstalovat a instalovat KODI nově. Znovu vše nastavit a zjistit tohle:
  1. zvuk se nedá zvýšit a vše je potichu, prostě to nejde. A to jak u filmů 4K HDR10, s dolby atmos tak i i filmu 270P mizerné kvality.
  2. u filmu "Město Ember" co je v kodeku VC-1 se zadrhává video a zvuk se posunul. 
  3. navíc v KODI nastavení je natvrdo nestaveno rozlišení jen 1008i a víc nejde. Tzn, že i 4K mi zobrazí jen jako 1008i
  4. ověřil jsem HDMI vstup na televizi a je označen 4K/60Hz. A že je propojení HDMI 2.1 pak by 4K mělo KODI poskytnout.
  5. filmy i seriály oštítkovávám placenou verzí tinyMediaManagerV5. Filmy jsou v jenom adresáři a seriály v samostatném. Filmy KODI s lokální verzí infa přijalo a všechny filmy přidalo. Seriály nikoliv. Zkusil jsem tedy vybrat TVmaze a to z českých seriálů udělalo paskvil. Infuse na Apple s tím nemá sebemenší problém
 Z tohoto důvodu box asi odpojím a půjde do propadliště dějin a nechám si to co funguje spolehlivě a přehraje mi v plné palbě a to Apple TV s přehrávačem Infuse. I když je placený.
A KODI navrhuji aby se stalo placenou aplikací a hlavně aby se stalo placenou aplikací pro Apple aby jeho shitový vývoj něco nakoplo dopředu.
Jistě nebude se vám to líbit že kopu do vámi milovaného KODI ale je kašlu na to, že to tobě funguje, já chci věc vybalit z krabičky (rozbalovali jsme někdo něco od Apple-tak takhle rozbalit) a chci aby mi to fungovalo. Nechci DoDO. Nechci ladit a čekat na výsledek. Ta doba je už dáávno pryč. A KODI v té době DoDo zůstalo.

RE: K čemu je vlastně KODI? - jnvk2486 - 26.10.2025

Škoda že tady není funguje "ignorovat", něco jako na rootu, že by prostě příspěvky od určitých lidí byli pro mě komplet skrytý. Upřímně se divím všem, kdo ještě nějak, dokonce i konstruktivně, reagují. Myslím, že trollové by se neměli krmit.

RE: K čemu je vlastně KODI? - JiRo - 26.10.2025

@sachlj: Zajímavý příspěvek 3, ale postavím se k tomu věcně.

K ovladači - těžko říci, ale tohle každopádně není záležitost Kodi. Buď jsi narazil na špatný výrobek (DO nebo box), nebo jsi do něj (DO) dal vybité baterky.

K tvým bodům:

ad. 1 Věc nastavení a možná problém s dálkovým ovládáním? Hlasitost nešla ovládat ani pomocí klávesnice? Kodi s tímhle problém určitě nemá.
ad. 2 Věc nastavení. Akcelerace při přehrávání VC1 by u S905X4 měla fungovat. Začal bych tím, jeslti ji máš vůbec zapnutou?
ad. 3, ad.4 Věc nastavení. Při defaultní nastavení Kodi je takové, že gui je nastaveno na 1080. Není důvod aby bylo 4K, stejně jsou všechny skiny max. 1080 (jen výjimečně jsou i skyna na 4K). Kodi al emusíš nastavit tak, aby se při přehrávání 4K, a pokud to uvedený zobrazovač (TV), přenulo na rozlišení přehrávaného videa, tedy 4K.
ad. 5 Věc výběru metody scrapovaání knihovny a s tím souvisejícího nastavení. Kodi scrapery fungují dobře, není důvod je nepoužívat. Ano, jsou lidé, kteří preferují např. TMM, ale žádný zásadní důvod k tomu není. Nicméně pokud TMM použiješ správně, a správně nastaviš Kodi, tak i to funguje dobře.

Suma sumárum. Ano, Kodi není out-of-box záležitost. Ale to ti tady snad nikdo nesliboval. Jak už tady bylo napsáno několikrát, Kodi není pro každého, a zjevně tedy ani pro tebe. Nutnost nastavení Kodi je oproti jiným výrobkům, které stačí po vybalení z krabice jen zapnout, je třeba chápat nejen v tom, že je zadarmo a ale také v tom, že právě díky rozsáhlým možnostem nastavení ho je možné použít velmi flexibilně. Pokud tohle není tvým cílem nebo v tom nespatřuješ žádnou výhodu, a nejsi ani ochotný nebo schopný se Kodi naučit používat, tak pro tebe opravdu není k ničemu.

Kdybys tady komunikoval normálně, a reagoval na rady, které ti tu byly nabízeny, všechno ty problémy co tady popisuješ, by byly záležitostí více či méně jednoduchého nastavení. V nehorším případě pak věcí nějaké diskuse, možná poskytnutí logu. apod. Dělá to tak většina lidí, co s kodi začíná. Je jen tvoje chyba, žes touhle cestou nechtěl jít.

RE: K čemu je vlastně KODI? - meda - 26.10.2025

(26.10.2025, 19:20)jnvk2486 Napsal(a): Škoda že tady není funguje "ignorovat", ...

Ignotovat můžeš nahradit umístěním uživatele do Nepřátel. Příspěvek pak bude sbalený.
On už to z první poloviny pochopil, když napsal "já chci věc vybalit z krabičky (rozbalovali jsme někdo něco od Apple-tak takhle rozbalit) a chci aby mi to fungovalo. Nechci DoDO. Nechci ladit a čekat na výsledek."
V druhé polovině stále straší tady na fóru a pokouší se ukázat, že umí.

RE: K čemu je vlastně KODI? - Tomik68 - 26.10.2025

Tatáž písnička neustále omílaná dokola. Je to marný! Je to marný! Je to marný!

RE: K čemu je vlastně KODI? - JiRo - 26.10.2025

@jnvk2486: Já bych neřekl, že je to z jeho strany čistý trolling. Ale on tady svými příspěvky vytváří falešný obraz o Kodi, práci s ním i o jeho funkcích. A fórum je také (nebo dokonce především) o tom, že se tu lidé na těch dotazech a odpovědích učí. Takže když někdo napíše nějakou blbost, je správné to uvést na pravou míru. Takže pokud udělá 5 bodový seznam nesmyslů, je vhodné mu na něj odpovědět 5 bodovým seznamem, který to na tu pravou míru uvede.

Tohle trolling není a podle pravidel fóra ho jen tak vyhodit nemůžeme. Alespoň ne hned. Třeba je fakt jenom méně chápavý, ale zato má o svých schopnostech vysoké mínění. Znáte to. Hlupák o tom, že je hlupák, zpravidla neví. A když to vezmeme prakticky. Kdo by ho měl vyhodit? Modrátory nemáme a admin na to kašle.

Však si ho klidně dejte do nepřátel a ignorujte jeho příspěvky. Když to takhle ale uděláme všichni a se všemi podobnými uživateli, tak nám to fórum půjde do háje ještě rychleji.

RE: K čemu je vlastně KODI? - smazany_uzivatel - 27.10.2025

Zdravím. Když se podívám na návštěvnost tohoto fóra tak ...... pokud jsme tady hledal něco k nějakém nastavení tak to bylo na verzi 19 a starší a nové příspěvky chyběli. 
Add, baterky v ovladači nové, aspoň myslím, nepoužité, ale je pravda, že nějakou dobu jsou už doma. To jsou ty prodeje po "balících" po 20 ti a víc...
Kodi používám od roku ...no asi 10 let...ale ne že bych do něj nějak vrtal, prostě nastavím a funguje. Tj. večer vyberu film na který koukat a ten pustím a nevrtám do toho. Na nic jiného ho nepoužívám. Jen na přehrání uložených filmů na NASu. Fakt na nic jiného. Takže s nastavením zvuku a obrazu nějaké ty zkušenosti mám. 
Btw. klidně mě ignorujte, nicméně, já stejně za chvíli se tady odmlčím, až dosáhnu řešení KODI fuj-> pryč a nebo KODI funguje-> nechat.

https://www.youtube.com/watch?v=wRQuC4z1hPs