![]() |
|
Dekodovanie youtuba - Verze k tisku +- XBMC-Kodi.cz (https://www.xbmc-kodi.cz) +-- Fórum: Obecná diskuse (https://www.xbmc-kodi.cz/forum-obecna-diskuse) +--- Fórum: Obecné otázky a dotazy (https://www.xbmc-kodi.cz/forum-obecne-otazky-a-dotazy) +--- Téma: Dekodovanie youtuba (/prispevek-dekodovanie-youtuba) |
Dekodovanie youtuba - gusto1 - 12.6.2025 KODI pouzivm ako prehravac na stream z dvoch zdrojov a to stream z DVB-S2 boxu pomocou pluginu kodi-pvr-vuplus. Toto funguje excelentne. Nedavno som nainstaloval youtube plugin a to funguje tiez, ale vidim tam niektore nedostatky. KODI prevadzkujem na klasickom desktope x86_64 (KODI zostava 20.5 (20.5.0)). KODI je nastaveny tak, ze ked sledujem stream z DVB-S2 zdroja a pomocou dialkoveho ovladaca, dam pokyn na vypnutie, tak sa vypne KODI a tak isto cely PC (shutdown) Za dalsie ak sledujem stream z DVB-S2 zdroja, tak video sa dekoduje ff-h264-vaapi (HW) a teda zataz na CPU je 0-2% (mam AMD Ryzen 5 5600G). Co mi robi vrasky na cele: Ak sledujem stream z YT, tak fan na CPU sa zacne nadmerne tocit. Nemozem povedat, ze sa CPU vytazi na 100%, ale vyzera to nejak takto (vid screenshot). Pri tom video sa podla kodi dekoduje ff-vp9-vaapi (HW). Podla mna to urcete nie je HW, kedze CPU sa celkom vytazuje a este k tomu je rozlisenie 480x360. Dalsi problem je ze ked sledujem stream z YT, nasledne chcem pomocou DO vypnut PC, tak sa zavrie len KODI a PC sa nevypne (dalsim stlacenim power na DO, PC prejde do spanku). Jednoducho z KODI uz nedokazem cez DO vyonut PC. Aj ked sa vratim na stream z DVB-S2 a chem vypnut cely PC pomocou DO, tak to nejde. Co sa tyka mojho GPU, tak HW vie dekodovat VP8/9 (AV1 nie). Aj ked na screenshote sa zda ze sa dekoduje HW, tak neviem preco to tak nadmerne zatazi cpu a este k tomu pri videach s rozlisenim 480x360. RE: Dekodovanie youtuba - meda - 12.6.2025 YT plugin: A keď nejdříve stlačíš na D.O. Stop, video YT se přestane prehravat(?), a potom stlačíš Vypnout, co se stane? Edit: Co máš za D.O. k cemu je připojené? Tuším, že ovládáš BOX, ne PC. PVR jsou dle mne a zjednodušeně na úrovni systému, YT doplněk na úrovni Kodi. RE: Dekodovanie youtuba - gusto1 - 12.6.2025 D.O. je pod linuxom identifikovane ako Kód: Bus 001 Device 002: ID 0766:0204 Jess-Link Products Co., Ltd TopSpeed Cyberlink Remote ControlJe to stare dialkove a vyzera takto. Ak sa prehrava YT stream a dam stop a potom stlacim power na D.O. tak sa zavrie len KODI (PC bezi dalej). RE: Dekodovanie youtuba - meda - 12.6.2025 Druhá informace je ono ~ D.O. má USB přijímač. Nastavoval jsi povely D.O. v Kodi addonu Keymap Editor ... System Shutdown? Ono to fungovat nemusí, například na AndroidTV nefunguje, také je vlastně Linux. Možná tu někdo umí poradit spustit Keymapem připojený vypínací skript systému. Co se týká zatížení od ff-h264-vaapi (HW), zrada může být v implementaci Kodi na systém. Nevím. Vyzkoušej si udělat bootovací flešku s generic x86 LibreELEC jen pro doplněk YT, jak se bude chovat vytížení CPU. (Jedna fleška instalační, druhá fleška cílová. Myslím že tak.) RE: Dekodovanie youtuba - gusto1 - 12.6.2025 Co sa tyka nastavenia vypnutia (celeho PC), tak mam nastavene len toto V keymap editor som to nenastavoval. Dik za pomoc, ale zatial to asi nebudem nastavovat, lebo by to chcelo laborovat a nemam na to moc casu RE: Dekodovanie youtuba - JiRo - 12.6.2025 Tohle bez debug logu a možná taky prohlídky celé instalace nebude vůbec jednouché. To chování indikuje celou řadu možných variant problémů a příčin. Jako úplně první mě napadá, že když se při přehrávání videa z YT pošle povel z DO, tak že se Kodi ne vypne, ale že spadne. Což má ten důsledek (kromě jiného), že se z něj (míněno z Kodi) do systému nepodaří přenést ten systémový povel pro vypnutí PC. Ale tohle by nám možná osvětlil právě log. I když, pokud to opravdu padá, tak tam toho moc neuvidíme. Tedy kromě toho, že se Kodi standardně neukončilo. Což je vlastně taky nějaká informace... On je ten YT doplněk pěkný parchant, a zvláště, pokud se s ním používá doplněk ISA (InputStream Adaptive) což je binární addon, a ten umí Kodi (zvláště na Windows, ale nejen na něm) shodit raz dva. Navíc teď je zase období, kdy s ním jsou větší než obvyklé problémy. Já jsem např. na YT narazil na jedno video, které mi shazuje celý LibreELEC. Jinak, když Kodi, při tom pokusu vypnutí spadne, tak od toho okamžiku je DO zpracovávo už systémem a tam je zřejmě na POWER nastavený příkaz usnutí. To by asi mohl být ten důvod popisovaného chování. Tohle mě na první dobrou napadne, když si přečtu popis chování od @gusto1:. Ale jak jsme napsal výše, těch příčin tam může být více, ale takhle zdálky a bez ničeho je to těžké hned rozlousknout... Jako první tedy doporučuji odchytit debug log při tom, když se při přehrávání YT pošle POWER povel DO a Kodi se vypne nebo spadne. RE: Dekodovanie youtuba - meda - 12.6.2025 A můžeš nám prozradit, na jakém Linuxu máš Kodi instalované? RE: Dekodovanie youtuba - gusto1 - 13.6.2025 Je to linux mint 22 (aktualny). Skusim dnes ten debug a dam vediet (ked sa k tomu dostanem). dik RE: Dekodovanie youtuba - meda - 13.6.2025 Co se týká D.O. mapování tlačítek, je tu k tomu téma a dávám sem odkaz na příspěvek, který má ke konci odkazy na seznamy povelů pro soubor XML a další. Soubor je pro rozšířené využití možno editovat ručně. RE: Dekodovanie youtuba - gusto1 - 13.6.2025 Spustim KODI, kde je nastavene spustanie posledneho kanalu s DVB-S2 streamu. Potom prejdem na plugin youtube s spustim stream. Po chvilke som stlacil na D.O. power a KODI sa zavrel. Ocakavam shutdown PC. Na zaciatku som spomenul, ze ak nespustam YT plugin a sledujem len strem z DVB-S2, tak tlacidlom power na D.O. sa vypne cely PC. Pomocou AI som z logu odstranil citlive informacie. Tu je log. Bohuzial tazko sa mi v logu nieco hlada (je tam niekolko error, ale nevyznam sa v tom). RE: Dekodovanie youtuba - JiRo - 13.6.2025 @gusto1: OK. Takže zběžný pohled do logu přiblížil problém na tvém Kodi tomu, co jsem předpokládal. Tedy, že nedojde k ukončení Kodi, ale k jeho pádu. Alespoň to naznačuje zaslaný log, který prostě skončí v okamžiku vypisování řádku. Tedy pokud budeme předpokládat, že log, který jsi podle tvých slov nějak upravoval, jsi neupravil tak, že jsi z něj odstranil nějakou jeho podstatnou část. Co to znamená? Není třeba (velmi pravděpodobně) hledat problém v mapování nebo v samotné funkci DO, ale ve funkci YT doplňku. To ale nebude nic jednoduchého. Já teď nejsem doma, takže nemám možnost se tím zabývat, ale snad se k tomu někdy později dostanu. Pro tuto chvíli tedy zbývá jen jedna otázka. Chová se ti to takhle při přehrávání libovolného videa z YT nebo jsi to vždycky zkoušel jen u stejného videa? Pokud platí ta druhá možnost, můžeš sem dát YT id toho videa? RE: Dekodovanie youtuba - gusto1 - 13.6.2025 Co sa tyka uprav, tak skript obsahuje len niekolko "sed" ktore v logu prepisali citlive inormacie. Kód: #!/bin/bashRE: Dekodovanie youtuba - JiRo - 13.6.2025 @gusto1: No, já jsme spíš myslel, že mi pošleš jednoznačnou identifikaci videa, u kterého ti to padá, tedy pokud to nepadá u všech. Tak, abych si mohl pustit stejné video a sledoval, co se při přehrávání děje. RE: Dekodovanie youtuba - gusto1 - 13.6.2025 To je vlastne jedno skus napr. toto RE: Dekodovanie youtuba - meda - 13.6.2025 @gusto1: Vyzkoušel jsem na mém PC LinuxMint a Kodi vypínání od dálkového ovládání scriptem. Není to složité. Popsal jsem to v příslušném tématu. https://www.xbmc-kodi.cz/prispevek-mapovani-tlacitek-do-tipy-a-triky?pid=137115#pid137115
RE: Dekodovanie youtuba - JiRo - 14.6.2025 @meda: Upřímně řečeno nevím, jakou to má souvislost s tímto tématem? EDIT Souvislost to má, už mi to @meda: vysvětlil. RE: Dekodovanie youtuba - meda - 14.6.2025 @JiRo: S názvem tématu zjevně ne ale s částí obsahu prvního příspěvku (a jako pokračování mého postu #4). Cituji: Dalsi problem je ze ked sledujem stream z YT, nasledne chcem pomocou DO vypnut PC, tak sa zavrie len KODI a PC sa nevypne (dalsim stlacenim power na DO, PC prejde do spanku). Jednoducho z KODI uz nedokazem cez DO vyonut PC. RE: Dekodovanie youtuba - JiRo - 14.6.2025 @meda: No dobře, ale jemu padá Kodi. To je přece závažný problém, který by měl řešit, ne to, že vypne Kodi tím, že vypne systém. I když, máš pravdu, jako řešení jeho porblému, bez ohledu na okolnosti, se to brát dá. Tak se omlouvám. RE: Dekodovanie youtuba - JiRo - 14.6.2025 @gusto1: Tak jsem ten soubor testoval horem dolem, ale podle mne to není případ, že by byl nějak v nepořádku. Možná bych potřeboval vědět tvé nastavení YT plugin a případně i ISA tedy pokud ji používáš. Ale abychom tedy našli příčinu, proč to shodí Kodi, museli bychom jít do podrobné analýzy chování doplňku, a na to tedy já dostatek znalostí nemám. @meda: ti tu naznačil, jak ty následky obejít tím, že budeš na talčítko POWER mapovat systémový sh script, což je řešení, které se používá, ale... Má několik nevýhod. Jednak je to systémově závislé a jednak musí mít uživatel při jeho implementaci alespoň nějaké minimální znalosti o systému, na kterém má Kodi instalované. Další věc je, že stále nevíme, co a jak se při tom přehrávání videa, když se snažíme Kodi vypnout, děje. A tak ani nevíme (zatím) co se bude dít, kdy Kodi dostane signál od OS, že se spustila sekvence vypnutí systému. Takže je to řešení takové nemastné neslané... Když už externí script, tak takový, které bude umět zastavit přehrávání v Kodi a teprve potom spustit vypnutí systému. A to taky není úplně jednoduché. Tohle lze elegantně např. udělat v *ELEC systémech, kde je k dispozici systémový script kodi-send, kterým je možné poslat příkaz do Kodi. Ale u jiných systémů, kde takový příkaz není, se musí použí json-rpc api, a to už je o chlup složitější. Ale jde to pochopitelně taky. Já bych tady nejspíše zvolil řešení taky se skriptem, ale ne už systémovým, ale standardním addon scriptem Kodi. Ten by se volal z keymap definice v sekci Global úplně stejně, jako to má ve svém řešení i @meda:. Script by nedělal nic jiného, než by poslal příkaz k zastavení přehrávání a po nějaké kratší prodlevě, aby se v klidu a bezpečně přehrávání v Kodi ukončilo, by poslal příkaz k zastavení systému. Buď Shutdown, jehož konečný účinek na systémovou akci je daný parametrizací Kodi nebo Powerdown, který systém rovnou odstaví. Obecně platí, že je lepší, před vypnutím systému na kterém Kodi běží, zastavit přehrávání. Já už od dob MediaPortal a později i Kodi používal DO Logitech Harmony One, kde bylo možné na POWER tlačítku namapovat makro. A v něm jsem měl nejříve akci Stop přehrávání a pak teprve Powerdown. Teď mám DO Skip1 a tam to mám úplně stejně. Je to bezpečené a ke Kodi daleko ohleduplnější. Ten addon script myslím existuje, divil bych se že ne, dá se určitě někde najít. Pokud ne, tak ho můžu napsat. Bude to trivialita. V 1. verzi ryze účelově pro tvé potřeby STOP - <prodleva nebo čekání na ukončení přehrávání> - POWERDOWN, v pozdějších verzích obecněji, aby ho bylo možné použít pro uživateli definovaná makra povelů Kodi. Ale jak jsem napsal, myslím, že takový addon script na netu najdeš... |