XBMC-Kodi.cz
K čemu je vlastně KODI? - Verze k tisku

+- XBMC-Kodi.cz (https://www.xbmc-kodi.cz)
+-- Fórum: Obecná diskuse (https://www.xbmc-kodi.cz/forum-obecna-diskuse)
+--- Fórum: Obecné otázky a dotazy (https://www.xbmc-kodi.cz/forum-obecne-otazky-a-dotazy)
+--- Téma: K čemu je vlastně KODI? (/prispevek-k-cemu-je-vlastne-kodi)

Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8

K čemu je vlastně KODI? - smazany_uzivatel - 17.6.2025

Zdravím. Jak to tady čtu a procházím tak nabývám dojmu, že tady chybí (nebo je mi skryta) anketa na téma "K čemu vlastně používáte kodi?" a k tomu pak diskuze. Když si vzpomenu já na svůj první android box s kodi tak to jsem měl k tomu že jsem si pořídil nějaké disky do PC a hodiny převáděl kopie dvd a avíčka z cédček a potřeboval jsme přehrávač co to všechno přehraje. Postupně jak jsme zrychlil internet jsem všechny (no všechny ne, o některé jsme přišel) filmy stáhl v lepší a posléze s výměnou za novější android box filmy v lepší kvalitě. Jak jsem vyměnil televizi za 4K UHD tak požaduji jen nejvyšší kvalitu. No poslední dobou mi i kodi přestává stačit a apple tv (box) je s placeným přehrávačem mnohem kvalitnější zvuk a hlavně obraz. Na zvuk a obraz bylo Apple vždy na vrcholu. Osobně tedy nevím kdo co na Kodi přehrává ale na internetovou čt nepotřebuji kodi, na oneplay taky ne a na prima+ taky ne a youtube premium mi taky přehraje televize. Tak na co je potřeba KODI když dnešní televize kde co přehrají samostatně? Navíc mít kodi na raspbery? Tak to akorát na ty avi soubory.

RE: K čemu je vlastně KODI? - meda - 17.6.2025

Já kvituji (pro majitele zdrojových TV streamů nevhodnou) vlastnost, že doplňky na Kodi mají schopnost nenatahovat reklamní šoty. Zatím.
Anketu si můžeš sestavit sám z obsahu všech témat a příspěvků. Mně by k ničemu nebyla.

Ani statistika užívání různého HW, různého SW, ani statistika různých názorů.¨

A mám nepříjemný pocit, že titulní otázka je tak trochu flame, pokud nechceš napsat:
"Poradím vám lepší způsob sledování a poslechu médií. Budeme vážit společně."

RE: K čemu je vlastně KODI? - JiRo - 17.6.2025

Zkusím moji odpověď na otázku nějak strukturovat. Jasně, některé důvody, proč používám Kodi nebudou úplně racionální, ale to nebudu vysvětlovat, snad to z konetxu vyplyne.
  • Začnu tím, že nejsem žádný audio/video (myslím tím technickou kvalitu reprodukce) fajnšmekr. A možná to bude pro další body rozhodující či vysvětlující. A mám to tak odjakživa. Možná je to proto, že mi v mozku chybí nějaké recpetory, ale já prostě kvalitu moc neřeším. Spokojím se s FHD ale když je video 4K, tak si ho vyberu spíše, ale jinak už dál nejdu. Všechny TV máme doma bez schopnosti přehrání DV a zvuk jen stereo. A ano, víme, jak to vypadá a zní, když je to v superkvalitě, ale nikomu z nás to nic neříká. Když chceme mít zážitek odpovídající záměru autora u filmu, který za to stojí, jdeme na něj do kina.
  • Kodi a před tím MediaPortal používáme doma už asi od roku 2005 nebo 2006, takže jsme na něj jednak zvyklí a jednak jsem ho dostal přesně do stavu, kdy nám plní ty funkce, které chceme a které nejčastěji používáme. Popíšu je dále.
  • Kodi mě neskutečně baví. Právě proto, že mi dáva poměrně dobrou základnu k tomu, abych si do něj mohl, a jednoduše, doplnit takřka vše, co si vymyslím. A co hlavně, všechno v jednotném a léty neměnném a stabilním prostředí, kde všechno na sebe logicky navazuje, se vším se pracuje stejně, a všechno dává stejné výsledky. Toho, co se kolem mění je tolik, že do toho už nechci zařazovat změny týkající se toho, jak mám postupovat, když si chci něco, co mě zajímá, pustit. Tady bych chtěl ale říci, že např. Netflix a některé další služby si platíme také, ale konkrétně na Netflix se, ti netrpěliví, dívají na TV. To je jedna z mála výjimek.
  • A teď bod po bodu to, čeho si z pohledu toho, že stále používám Kodi, cením nejvíce:
    • TV a Radio vysílání - sice pro základní příjem používám Tvheadend, ale jeho klient v Kodi mi dovolí v jednotném prostředí využít všechny funkce a všechny stejným způsobem, ať je zdrojem TV vysílání DVB, OTT, Live vysílání Internetových TV a nebo třeba Live kanály na Youtube. Takže s ovladačem v ruce a na jedné stránce Guide (EPG) nebo na jednom seznamu všech kanálů nebo kanálu tématicky zařazených do jedné skupiny, si vybírám co si přehraji, co si nahraji, případně i to, co si úplně stejně vyberu k pozdějšímu přehrávání nebo, co si trvale uložím do domácí videotéky.
    • Domácí videotéka - k tomu asi není třeba dodávat nic extra dalšího. Kromě NAS, kde máme léta shromažďovanou sbírku toho, co jednoduše nelze sehnat jinde, jen snad to, že stejně, jako mám Live Kanály Youtube zařazené do TV funkcí, tak mám kanály Youtube a jejich playlisty zařazení do domácí videotéky. Takové filmy a seriály tak najdu v běžných seznamech knihovny Kodi se všemi obvyklými funkcemi.
    • Podpora a vazby týkající se zejména správy filmů a seriálů, které mě zajímají a které chci sledovat. Vytváření seznamů a vazba na Trakt a TMDb, včetně trailerů a informací o premiérách a další funkce. Vše na jednom místě a vše propojené k danému filmu nebo seriálu.
    • Youtube - tady mám většinou funkce hodně podobné tomu, co YT nabízí i na svém webovém rozhraní, ale sestavené tak, že mi nabízí přehledy, seznamy novinek, organizované tématicky a oborově tak, jak to YT na svém rozhraní nedokáže. Mám např. YT kanály společně s dalšími funkcemi tematicky orientované na jednotlivé tematické stránky. Např. Vesmír, Sailing, Hory, Auta, ... Když si sednu ke Kodi a chci vědět, co nového se objevilo např. u SpaceX, zobrazím si její stránku a vidím tam jak přehled novinek jejich kanálu, NASA, Kosmounatix a dalších zdrojů. Když má dané téma i svou LIve TV, tak i volbu na spuštění příslušného TV kanálu.
    • Doplňky (nejčastěji video), které mi mediální zdroje rozšiřují poměrně významně. Tedy pokud to řešení a struktura toho zdroje dovolí. A to buď takové, které jsou veřejně dostupné, nebo takové, které jsem si napsal sám nebo je napsal někdo z mých přátel a podělil se o ně. Sem samozřejmě patří i celá skupina funkcí a doplňků, o kterých se raději nebudu šířit...
    • Možnost rozšíření klientů na celou domácnost. Máme doma několik TV a na každém stejné Kodi a v něm stejné funkce. Navíc, každý člen domácnosti má Kodi instalované na svém osobním počítači a co vím, tak ho mnozí i často používají. Já mám v pracovně PC se třemi monitory a když pracuji, tak mi na jednom z nich běží Kodi a na něm to, co pokládám za nutné alespoň po očku vidět. Ať už je to TV a v něm sport či zprávy, webkamera z lodi přátel v Egejském moři nebo přímý přenos ze start Starship.
Asi je to příliš konkrétní a detailní, ale kdybych to měl zestručnit, tak bych snad mohl napsat, že Kodi je mi k tomu, aby mi splnilo většinu mých požadavků na funkce komplexního a jednoduše, jednotně a přehledně ovladateného mediálního centra, ve kterém najdu většinu z toho, co nečastěji sleduji. A to mi zatím jiné řešení splnit nedokázalo.

RE: K čemu je vlastně KODI? - smazany_uzivatel - 18.6.2025

Napadla mě jedna možnost jak bych KODI využil. Pokud to tedy umí. V poslední době já a manželka využíváme všechno mediální k sledování takto. Máme zaplacený NETFLIX, youtube premium, oneplay a prima+. Budeme měnit televizi a já koukám po androidí televizi. A když už bude u změny pak vodafone tv vyměním za lepši.tv. 
A to co bych potřeboval od KODI?
abych měl na jedné stránce, v jednom seznamu vybrané seriály napříč tím vším co mám k dispozici. Aby v jednom seznamu byly seriály z novy, z netflixu, z primy, z i vysílání české televize. Aby mi nějaký multidoplněk tohle dokázal nastavit. Protože manželka se nechce s...rát s hledáním čudlíků a procházením desítek obrazovek aby našla poslední díl oblíbené detektivky...a já už vůbec ne...
Tak jestli tohle KODI umí pak paráda ale jestli ne tak fakt nevím k čemu by mi už bylo doma dobré...

RE: K čemu je vlastně KODI? - aarn - 18.6.2025

tak to na Kodi rovnou zapomeň, tam jsou taky potřeba čudlíky.

RE: K čemu je vlastně KODI? - playman22 - 18.6.2025

Keď sa mňa pýtajú, že na čo je dobré Kodi, tak im zvyknem povedať, že Kodi je dobré na skoro všetko, na čo ho človek potrebuje, aj keď je zopár lepších alternatív na konkrétne potreby, ktoré ale zvládnu len zlomok toho, čo Kodi.
V skratke Kodi dokáže to, čo ho dokáže užívateľ prinútiť aby vedel, keďže to nie je len prehrávač videí, alebo obyčajné mediálne centrum, ale základ pre celý ekosystém pluginov, stránok, programov a aplikácií a hlavne rôznorodého hardvéru, ktoré Kodi spája dokopy..
Garantujem ti, že keby vidíš ako Kodi používajú niektorí tunajší alebo zahraniční mediálny nadšenci, tak nechápeš ako veľmi podceňuje 99% už existujúcich užívateľov schopnosti tohto ehm.. ,,mediálneho centra" 1 Používam ho minimálne 15 rokov a vždy ma vie prekvapiť, k čomu ho dokážu niektorí programátori donútiť..
A porovnávať schopnosti Netflixu s možnosťami Kodi, je ako porovnávať powerbanku s jadrovým reaktorom

RE: K čemu je vlastně KODI? - JiRo - 18.6.2025

@sachlj: Udělat jde (skoro) všechno, ale je otázka, zda se to vyplatí. Mně zatím ano, protože Kodi už takhle provozuji hodně dlouho a celkem slušně ho znám. Pro tebe by se ale asi vyplatilo nastudovat nějaký launcher/integrátor pro Android/Google TV. Psal tady na fóru o něm tuším @Rossi D. Taky by nemuselo být špatné prostudovat si Plex, tedy pokud máš doma nějaký HW, na kterém by mohl jeho server běžet, např. NAS.

RE: K čemu je vlastně KODI? - MarinV7 - 19.6.2025

Kodi prevádzkujem už od začiatku (XBMC). Začal som na PC, neskôr aj Rpi, a momentálne ho používam na Nvidia Shield.
Vždy som ho používal ako prehrávač na filmy a tv seriály (prevažne vlastná zbierka)+ za tie roky sa prestriedalo veľa doplnkov.
Kodi som vylaďoval a hustlil tak, aby ho vedela používať pre svoje potreby celá rodina.

Technológia napredovala a prichádzal nový hw a sw, android krabičky,streamovacie služby, IPTV ...atď
No skrátka všetko má svoju aplikáciu a prepínanie medzi nimi je rýchle a svižné, takže all in one riešenie netreba.

Z lineárnej tv nenahrávame a lineárnu tv pozeráme len zriedka. 

Momentálne sa u nás Kodi používa taktiež len zriedka, skoro vôbec.

Neviem si pomôcť ale zdá sa mi že je to hlavne tým, že je málo dobrých nových filmov a seriálov a keď je niečo dobré zbehneme na to do kina prípadne si to pozrieme na ktorejkoľvek streamovacej platforme alebo na nemenovanom doplnku.

Takže Kodi vlastne používam len zriedka a výhradne iba na jeden jediný doplnok.

Piece

K čemu je vlastně KODI? - beitlj - 20.6.2025

….
Chybné téma.

RE: K čemu je vlastně KODI? - smazany_uzivatel - 28.6.2025

(20.6.2025, 18:09)beitlj Napsal(a): ….
Chybné téma.

Mohl bych parafrázovat. Neexistuje hloupá otázka, existují jen hloupé odpovědi.
Osobně doopravdy s tím, že SCC skončlo nechápu na co je jinak dobré KODI. Prima+, Netflix, youtube premium, ivysílání, oneplay jdou lépe přímo z televize a nebo cestou Apple TV (na její hw žádné rpi, android box ...nemají) . nechápu tedy co jiného KODI může nabídnout. Radio? To mám z televize z netu. Počasí? Na to mám netatmo stanici. Fotky? Ty mám v icloudu a tak se kodi nedostane ale apple tv normálně. Hambatý kanály? Na co? dyď je toho plnej net. Dětské kanály? Nepotřebuji ale je toho všude hafo. Tak jedině to SCC. není pravda, že tam všude kam mám placený přístup seženu úplně všechno. Například ivysílání má na spoustu filmů ale i seriálů zakázané vysílání po internetu (licence) takže i tady je to omezené. HBO max jsem měl několik let, paráda, vše v češtině ale málo obsahu. Jeden film dávali dokola i měsíc. A na HBO inet toho taky moc nebylo a navíc starší věci mazali. Chtít se podívat na film co jsme viděl před dvěma roky? Nenašel jsem ho v nabídce. takže pokud nebude SCC doplněk funkční je pro mě KODI zastaralé a už de fakto nahrazené. A taky by mě zajímalo. Někdo kdo má repro za cenu auta, televizi za cenu 100 tis+ , televizní místnost s křesly z imaxu tak ten používá KODI?

RE: K čemu je vlastně KODI? - JiRo - 28.6.2025

@sachlj: Tak pár odpovědí na tvou otázku, proč lidé používají Kodi, jsi dostal. Jestli ti to nestačí, nebo jsi tomu nerozumněl, tak prostě Kodi asi nebude pro tebe. Nebo tě snad někdo nutí ho používat? A jestli se ptáš proto, že tě zajímá, co jiného lidé používají místo SCC (na které se až nezdravě často odvoláváš jako na jediný důvod, proč jsi Kodi používal), tak ti snad musí být jasné, že právě na tohle ti tu už dneska nikdo neodpoví.

RE: K čemu je vlastně KODI? - smazany_uzivatel - 29.6.2025

Pokud jen jeden napíše k čemu KODI používá není pro mě směrodatné zda má KODI vůbec v dnešní době šanci na používání. Skutečně v dobách kdy jsem převáděl CD a DVD na soubory do PC mělo KODI zásadní výhodu oproti vlc. Dalo se spouštět z android boxu přímo na televizi. Když jsem měl svůj první NAS D-LINK se dvěmi šachtami to bylo naprosto nedostižné když to umělo sambu. Nicméně svět chvátá dopředu. SCC byl de fakto doplněk co přistupoval k mega nasu s z něj četl soubory tak jako to KODI dělá v lokálním prostředí. Tedy aspoň nevím o tom, že by KODI umělo číst třeba na chatě kde je internet soubory uložené na Synology někde doma na druhé straně republiky. To mi jde na iPADU pomocí apky synology drive. Zatím jsem nezkoušel jak je to koukatelné filmy s 4K UHD kvalitě. KODI je pro mě když zase bude něco jako SCC i kdyby se za to mělo platit.

RE: K čemu je vlastně KODI? - JiRo - 29.6.2025

@sachlj: No vidíš, a Kodi číst kdekoliv, kde je vhodný internet, soubory uložené na NAS někde doma na druhé straně republiky, samozřejmě může. Ostatně, rodina mojí dcery na Moravě to takto používá. Však jsem také vnukům vytvořil na NAS v Praze zvláštní sekci dětských filmů a seriálů a konečně se "nechal mým providerem přesvědčit", a objednal si lepší tarif, resp. tarif s lepším uploadem. Při 500/250 Mbps, si tak v Brně z pražského NAS mohou streamovat cokoliv. Nedávno si zkoušeli přehrát rip 4K/DV s 67 Mbps, a prý to jelo bez problémů. Je samozřejmé, že nesdílíme jen data z NAS, ale to už je jiná písnička... 4

RE: K čemu je vlastně KODI? - jkmh - 29.6.2025

K čemu je dobré? Asi takhle: Podle vkusu každého soudruha

RE: K čemu je vlastně KODI? - meda - 29.6.2025

@sachlj: Výborně. Tak už jsme se dověděli, co máš koupené, nasmlouvané a že je to nejlepší.
Že jsi položil chytrou otázku a dostáváš hloupé odpovědi.

Pomáháš někomu pochopit (...někdo se tě ptal) lepší cestu k domácí zábavě nebo máš jiný cíl?
Měl bys vlastní myšlenkou otevřít oči teamu Kodi TV, že vyvíjejí centrum úplně zbytečně.

RE: K čemu je vlastně KODI? - JiRo - 29.6.2025

@meda: Tak ono je fakt možné, že jsme ten smysl dotazu @sachlj: úplně nepochopili. Že mu nešlo o to, dozvědět se nějaká fakta, ale jen si tím připravil půdu pro vlastní exhibici a/nebo možnost alespoň naznačit, že ti co Kodi používají i v době, kdy tu už není SCC, jsou, mírně řečeno, bláhoví. Možné je všechno, a když si přečtu tu jeho stále se opakující mantru, smysl mi to dává.

Možná by tedy lepší odpovědí na to, k čemu je Kodi, místo výčtu toho, k čemu Kodi aplikaci používám, byla odpověd, že mě přináší uspokojení z toho, že pro něj můžu psát doplňky, rozvíjet mé laické programátorské schopnosti a dokazovat si, že to stále ještě dokáži. Někdo má v důchodu zahrádku, jiný chodí na hory, další cestuje po světě nebo se plaví lodí po moři. Já zahrádku nemám, ale chodím na hory, cestuji po světě, každý rok strávím minimálně jeden měsíc na moři a k tomu všemu si hraji s Kodi a vytvářím pro něj doplňky. Baví mě to a přináší mi to uspokojení a ještě k tomu nám to přináší užitek v podobě funkcí, které jen tak snadno jinde a v takové podobě nezískáme.

Smysl jeho (@sachlj:) polemiky je stejný, jako se například zeptat turisty, proč jde na Sněžku pěšky, když tam může s daleko menší námahou vyjet lanovkou, horolezce, proč leze na skálu, když tam z druhé strany vede pohodlná cesta, nebo plavce, který se vydal napříč jezerem, když na jeho druhou stranu mohl dojít daleko rychleji a pohodlněji suchou nohou podél jeho břehu.

RE: K čemu je vlastně KODI? - playman22 - 05.7.2025

Ja ho asi chápem, lebo mám podobných kamarátov/kolegov/rodinu, ktorí rozmýšľajú opačne ako tunajší multimediálny nadšenci. On rozmýšľa štýlom ,,rýchlo, jednoducho, nech to stojí čo to stojí a nevadí, že to má jednu desatinu možností, lebo neviem o ničom lepšom alebo by to nebolo rýchlo a jednoducho" a hlavný dôraz je na tom ,,neviem o ničom lepšom", lebo keď o niečom neviem, tak ma netrápi, že to nemám.

No a my rozmýšľame štýlom ,,chcem maximum, čo sa dá z niečoho vytrieskať (a ešte o trošku viac), za čo možno najmenej peňazí, ale keď už to niečo stojí, nech to má nejakú pridanú hodnotu a že to chce počiatočné rozmýšľanie, nastavovanie a dodatočné špekulovanie ako to vylepšiť zo 150% funkčnosti na 160% nám vôbec nevadí, lebo sa v tom radi vŕtame"

A tým nechcem uraziť nikoho alebo tvrdiť že robí niečo zle, len poukázať na to, že rozmýšľame inak o veciach a inak sa staviame ku rôznym problémom. Niekto si kúpi drahšie rýchle auto a len ho nosí do servisu a tankuje, druhý si kúpi lacnejšie auto a vŕta sa v ňom, kým nejde rýchlejšie ako to drahé..

PS: @sachlj: preto tomu nerozumieš, lebo si si zaplatil a používal niekoho iného ekosystém (SCC) a my niektorí/viacerí tu máme vlastné ekosystémy.
Na všetko čo používaš, je nejaká lepšia alebo lacnejšia alternatíva ale vyššie si spomenul toľko i-zariadenía služieb, že je ti zbytočné čokoľvek vysvetľovať, lebo kto ide do Apple vecí, stráca 99% možností na akékoľvek vylepšenie funkčnosti.

RE: K čemu je vlastně KODI? - smazany_uzivatel - 07.7.2025

Zdravím. Budeme měnit televizi. Zatím mám v plánu google tv od JVC případně Sony. A tak mě napadá že kdybych zrušil 8K Evolveo box a KODI nainstaloval na televizi aby to bylo napřímo a nešlo to kabelem, s tím, že ty dnešní televize mají i AI čipy. Tak mě ale zajímá jestli KODI bude umět všechny moderní zvuky rozkódovat a optikou poslat do recieveru tak aby se ten postaral jen o zvuk. Zvládne KODI bez škubání, bez zadrhávání přehrát plnokrevný zvuk v krystalické kvalitě? O plnokrevném obrazu 4K UHD nediskutuji, ten musí být.

K čemu je vlastně KODI? - beitlj - 07.7.2025

Platí jedno pravidlo které je zde zmiňováno stále.
Hardwarové vybavení “chytrých” TV plně nenahradí externí Android box.
HW vybavení TV je degradované a leckdy podporuje jen 100Mbit ethernet.
Nepředpokládám že si budete pořizovat u vámi zmiňovaných značek TV (Sony, JVC) jejich prémiové modely které u Sony mají 3GB RAM a stojí 100kKč. U JVC nevím ale jejich launcher mi nevyhovuje. A jejich HW vybavení je také slabé. Mám ji 3 týdny.
U Sony se zase jako prioritní TV aplikace spouští jejich LiveTV a nedá se to zrušit. Je to obtěžující pokud chcete po zapnutí TV aby se spustila aplikace vašeho IP TV providera.
Podívejte se po jiné značce TV, někdo tady zmiňoval Xiaomi TV. Zkuste pohledat recenzi a zkušenosti tady na fóru.
A ano, chytré TV Sony a JVC mám a mám k nim připojené Android boxy a pokud ne (LG TV) využívám nativní aplikace VOD poskytovatelů a nevyužívám Kodi.

RE: K čemu je vlastně KODI? - smazany_uzivatel - 07.7.2025

Na apple tv mám placenou aplikaci infuse, ta při přehrávání jednoho uloženého filmu zjistila že je možnost ho přehrát i premiovým zvukem a nabídla mi za úplatu doinstalovat nějaký kodek. To jsem odmítl protože na přehrání mi pak chybí reciever. Předpokládám, že u KODI všechny tyhle kodeky jsou zdarma a jsou k dispozici. Apple TV je 1000 MB ale to 8K Evolveo má lan 100 a prehistorický android. Jo hw má dostatečný ale co z toho když je android i na telefonech takový jaký je.
Manuál 8K Evolveo