![]() |
|
Nálada, Na dojezd, Vaření, Energetické.... - Verze k tisku +- XBMC-Kodi.cz (https://www.xbmc-kodi.cz) +-- Fórum: KODI - Doplňky (https://www.xbmc-kodi.cz/forum-kodi-doplnky) +--- Fórum: Hudba (https://www.xbmc-kodi.cz/forum-hudba) +--- Téma: Nálada, Na dojezd, Vaření, Energetické.... (/prispevek-nalada-na-dojezd-vareni-energeticke) |
Nálada, Na dojezd, Vaření, Energetické.... - jnvk2486 - 12.8.2025 Na spotify ale i jinde, vídám takové zvláštní dělení hudby do skupin. Třeba Nálada, Na dojezd, Vaření, Energetické, Párty, Spánek a jiné. Napoprvé mi to přišlo dost ujetý, ale začíná se mi to líbit. Chtěl jem se zeptat, jestli je to dělané přes nějaké specielní mp3 tagy a jestli je na to nějaké doporučení, jaké a jak používat, aby to fungovalo napříč aplikacemi. Chtěl bych si něco podobného udělat na svojí domácí sbírce mp3. Díky. Třeba v Kodi by to šlo určitě použít přes Chytré seznamy. RE: Nálada, Na dojezd, Vaření, Energetické.... - JiRo - 12.8.2025 @jnvk2486: Tak nevím, jak to dělá Spotify, ale určitě v konečné fázi má pro přílsušnou skupinu vytvořený plalylist. Ale je to jeho playlist, takže se asi těžko dá využít někde jinde. Dalo by se čekat, že ve své databázi má jak písně, alba i interprety otagované žánrem, stylem, náladou či nějak jinak, takže pro něj asi není složité si ty plalylisty generovat. V Kodi knihovně je to podobné, i tam pro písně, alba a interprety existují položky žánr, styl a nálada, ale obávám se, že většinově používané scrapery, tedy kromě žánru (genre), nic dalšího moc neplní. Občas jsme někde viděl vyplněný styl (style) nebo nálada (mood) u zpěváka nebo alba, ale snad ještě nikdy ne náladu písně. Ale možná, že jsem jen měl smůlu. Takže mechanismu na to by v Kodi byl, správně jsi odhadl, že pomocí chytrých seznamů stop by to udělat šlo. Ale je otázka, zda pro to v hudební knihovně budou data. Můžeš si vyzkoušet různé scrapery a uvidíš, co tam který do knihovny ukládá. RE: Nálada, Na dojezd, Vaření, Energetické.... - MarinV7 - 13.8.2025 No na tieto zoznamy je ideálne použiť AI. Napríklad chatgpt ti vie s tvojho zoznamu vytvoriť, a dkonca zoradiť podľa tvojich kritérii (dlžka, dynamika, bpm a pod.) Formát playlistu aký preferuješ .m3u alebo .pls no a tie vie prehrať snáď každý sw. RE: Nálada, Na dojezd, Vaření, Energetické.... - JiRo - 13.8.2025 @MarinV7: Tak určitě jsi to, co @jnvk2486: napsal četl. Jde mu o vytvoření takových seznamů v Kodi. A také to, že technické parametry uloženého audio obsahu mezi primární kritéria, podle kterých chce playlist sestavovat, nepatří. Nicméně myšlenka použít AI je skutečně dobrá, jako ostatně dnes vždycky a v každém tématu. Je jen otázka, které veřejné zdroje pro ni použít. Jde tady o to, kde a v jaké kvalitě jsou ty informace typu mood a style uloženy. AI si v těchto případech stále ještě skladbu neumí přehrát a poznat to, musí čerpat z nějakých dostupných zdrojů (až to bude umět, začnu se jí bát ), kde ta relace ke skladbě, albu nebo autorovi jsou uložené. A tady je to úplně stejný problém, jako u stávajících scraperů. Jen s tím rozdílem, že AI by mohla pomoci s tím, že by mohla/pomohla sloučit více zdrojů, než kolik jich mají dnešní scrapery, které jsou v různých repozitářích dostupné, dokáží. A pak, prostřednictvím importu/exportu hudební databáze Kodi, tam ty informce doplnila. Případně by poradila, jak napsat super scraper, který to dokázal přímo. Obojí jsem před časem zkoušel. Jak export knihovny, doplnění dalších informací (mezi kterými byly i mood i style) a vrácení do Kodi, tak přidat další zdroje do scraperů. Ano, dá se to, ale já to v dnešní době už pokládám za obsolete řešení. Sám hudební knihovnu v Kodi (a před tím v MediaPortal) mám už celé roky, ale prakticky ji už moc nepoužívám. V době právě Spotify to už nepokládám za preferované řešení.
RE: Nálada, Na dojezd, Vaření, Energetické.... - jnvk2486 - 13.8.2025 Spotify ani Youtube music bohužel v Kodi nejdou, a protože mám x96 s Coreelec, tak hledám řešení uvnitř kodi. Ale ani tak mi nejde o to, aby to umělo jen Kodi, aby to nějaký scraper oskrepoval, ale spíše universální řešení pomocí tagů, aby to umělo nejen kodi na tv, ale i aplikace na mobilu, které by s těmi tagy uměli pracovat. Myslím že to řešení s tagem "mood" je to správné, všechny ty "nálady" se nejspíše píší do něj oddělený snad čárkou, podle toho co jsem zatím stihl bez AI přečíst. Nemám ale moc času, dělám to spíše nárazově, výjimečně. RE: Nálada, Na dojezd, Vaření, Energetické.... - MarinV7 - 13.8.2025 No ono fakt neviem ako, kto, čo alebo podľa akých kritérií rozdeluje hudbu pre rôzne špecifické príležitosti aké boli spomenuté vyššie (workout, varenie, chill a pod.) Ja si myslým, že je to špecifické a každý človek to má inak. Pretože ako je známe človek asociuje pesničky so situáciami, časovými obdobiami alebo zážitkami kedy tá konkrétna pesnička hrala. Napríklad si neviem predstaviť že by človek čo počúva napr.hlavne Rock a Metal cvičil na workout s tanečnými pesničkami, ktoré mu ponúkajú streamovacie služby. Ja som si nechal vygenerovať v rámci testu od AI playlist z mojich mp3 a flac súborov, konkrétne žáner/folder Dance cca 671 súborov 2.- 2,5 hodinový playlist ktorý som dnes počúval pri práci, a nechal ich usporiadať tak aby sa energia tých pesničiek postupne držala alebo jemne gradovala, vo formáte m3u. A som celkom spokojný. @jnvk2486 áno tagmi si to vieš vymazliť, držím palce nech sa to podarí @JiRo sú programy aj pre DJov čo analyzujú pesničku (BPM, Hudobný kľúč, a akú má pesnička energiu) už sa treba báť
|