![]() |
|
CoreELEC do vnitření paměti android boxu - Verze k tisku +- XBMC-Kodi.cz (https://www.xbmc-kodi.cz) +-- Fórum: KODI - software (https://www.xbmc-kodi.cz/forum-kodi-software) +--- Fórum: Operační systémy (https://www.xbmc-kodi.cz/forum-operacni-systemy) +---- Fórum: CoreELEC (https://www.xbmc-kodi.cz/forum-coreelec) +---- Téma: CoreELEC do vnitření paměti android boxu (/prispevek-coreelec-do-vnitreni-pameti-android-boxu) |
CoreELEC do vnitření paměti android boxu - smazany_uzivatel - 14.10.2025 Zdravím. Jde mi poštou : VONTAR X4 Amlogic S905X4 Smart TV Box Android 11 4GB 128G Ze stránek https://coreelec.org/dtb/ jsem stáhl verzi CoreELEC co by měla fungovat s tímto boxem. Protože to poběží testovačně jen z SD karty pak není problém vyzkoušet víc verzí až najdu tu správnou. Podle mě je to verze 4GB ram a 1000 mb LAN. Prozatím mám staženou verzi 4. Z této stránky : https://elem.wz.cz/ceemmc.htm jsem našel postup jak to pak nainstalovat do MMC. Jen se mi nepozdává alibistické rozdělení MMC na android a CoreELEC. Já tedy zvolím variantu aby se CoreELEC mainstalovalo kompletně do MMC. A otázka. Udělal tohle někdo a pak se nestačil divit, že je to všechno špatně? A nebo naopak jste nadšeni z toho jak se to povedlo a máte radost z toho jak to všechno funguje? RE: CoreELEC do vnitření paměti android boxu - JiRo - 14.10.2025 Já bych řekl, že v této chvíli není otázka zda instalovat do MMC vůbec na místě. A co se týče odpovědí na anketu, obávám se, že relevantní výsledek z ní nezískáš. Jednak těch odpovědí nebude tolik, aby to bylo nějak staticky významné, nehledě na to, že míra schopností a zkušeností jednotlivých respondentů nebude natolik srovnatelná, aby měly i jejich odpovědi srovnatelnou váhu. Z vlastní zkušenosti s touto problematikou mohu konkrétně přispět takto:
RE: CoreELEC do vnitření paměti android boxu - smazany_uzivatel - 14.10.2025 Zdravím. Nepočítám, že bude box vypnutý spíš na televizi přepnuté kam potřebuji. A nebo pokud ano pak CEC či jak se to jmenuje. Že ho oživí televize. A jestli bootuje 1 sec nebo 32 sec je mi šumák. Ale nevěřím SD kartám na běh systému. To znám moc dobře z RPI. Nicméně abych rozuměl tvé odpovědi nevím na čem KODI spouštíš. RE: CoreELEC do vnitření paměti android boxu - JiRo - 14.10.2025 Měl jsem a mám CE/LE na několika strojích (a instaloval jich desítky známým) a neřekl bych, že by to, jestli se použije vnitřní paměť box-u nebo karta nebo USB, bylo nějak zásadně významné. Ale někdo jiný, pokud těch boxů provozoval méně, jeden nebo dva, a pořídil s něčím nějakou špatnou zkušnost, může takovou zkušenost zevšeobecnit a tvrdit, že jedno, druhé či třetí řešení je lepší, horší či úplně nejhorší. To tak bude vždycky a je třeba si na to dát pozor. To samé platí o vypínání vs. uspávání. Je tolik způsobů chování boxů a televizí i např. i propojení HDMI, různých typů, výrobců, systémů, verzí i nastavení, že ti tady lidé budou opět dávat zcela rozdílné rady a preferovat či zavrhovat různé kombinace řešení. U tebe je výhoda, že už ses rozhodl a ve výběru HW máš jasno. Takže jako další postup bych doporučoval začít u toho nejjednoduššího, tedy instalace CE na kartu, a všechno si postupně nastavit a vyzkoušet. Je to jen o nastavení parametrů a sem tam, v odpovídajících chvílích, i o restartech, takže je to proces, který může trvat jedno kratší odpoledne. Až si vybereš takovou kombinaci, a bude ti to fungovat tak, jak si představuješ, tak si to vyzálohovat a chvíli (dny, týdny) provozovat. A teprve pak začít uvažovat o tom, že bys to, pokud tě to tak láká nebo k tomu máš důvod (a je jedno, jestli je racionální nebo ne), to převést do vnitřní paměti boxu. Vrátit to, pokud to uděláš správně, se dá vždycky. A mimochodem, ta rada zálohovat, ta platí trvale. Určitě před každým update CE, před zásadní instalací/upgrade/update doplňků, významné změně v nastavení nebo přidání nějakého většího obsahu. Nemusíš si ty update syslit, stačí je čas od času promazat a nechat si jen ty, které ti umožní ony příslovečné kroky zpět, pokud usoudíš, že by tě mohly zajímat. V případě vypínání vs. uspávání je třeba zmínit ještě jednou věc. Tady záleží na tom, jaké doplňky, případně skiny, budeš používat. Někdy může být trvalý provoz jen s uspáváním dlouhodbě neudržitelný a vyplatí se, nebo je to dokonce nutné, jednou za čas ten restart Kodi nebo dokonce systému provést. Z tohoto pohledu je vypínání boxu z provozního hlediska, zejména tehdy, pokud ho používají BFU, a ty nebudeš vždy poblíž, bezpečnější. Ale ať se rozhodneš tak či onak, stejně je dobré v té úvodní fázi zjišťování co a jak, si obě varianty vyzkoušet, protože nastavení, spolu s nastavením TV, zvlášť pokud se používá i bez box-u, může být někdy oříšek. Box se zapíná/probouzí když nemá, box nebo TV se nevypnou/neuspí když by měly, ... RE: CoreELEC do vnitření paměti android boxu - smazany_uzivatel - 14.10.2025 U KODI je jedna podstatná věc co mě na něm baví. Možnost do něj doinstalovat pluginy, doplňky co přidají někdy zajímavé věci. To na Apple nejde. A je to dobré. Nicméně zrovna včera na Apple TV a to mám tu nejnovější a poslední verzí OS jsem spustil přes OnePlay kriminálku Anděl ty díly co nám utekli. A po cca 8 mém zadrhnutí jsem to vypnul, vyhodil z paměti a pustil to stejné přímo z televize kde mám tak OnePlay a ejhle, 100mb stačilo kdy to mělo obraz stejný, zvuk stejný a nezadrhlo se to u dvou dílů co jsem zkoukli. Nicméně KODI přímo na televizi nestíhá (swapuje) filmy v HDR10+, se zvukem DolbyAtmos a 4K obraz. To ale nevadí Apple TV která má gbit LAN. Když ale vyhradím rovnou na KODI v CoreELEC box co má 4GB paměť a 128GB ram a gbit LAN tak by to mohlo být i s KODI a pohodě. Bez swapování. KODI mi totiž při přehrávání dá víc informací o videu a zvuku než Infuse na Apple TV. RE: CoreELEC do vnitření paměti android boxu - jnvk2486 - 14.10.2025 hmm, poté co mi odešly asi 2x sd karty, tak posledních pár let na všech mých x96... dávám do vniřní paměti. Zrovna minulý týden x96 max +ultra. Funguje, ani jednou zádrhel. RE: CoreELEC do vnitření paměti android boxu - jkmh - 14.10.2025 @jnvk2486: Tak ona je taky karta a karta. Osobně používám všude Sandisk Extreme nebo Extreme Pro už několik let a bez problémů. RE: CoreELEC do vnitření paměti android boxu - smazany_uzivatel - 15.10.2025 Zdravím. Taky jsem používal jen ty extreme karty. Ty jsou určené pro foťáky pro brutálně rychlý zápis ze zrcadlovky. Z těch profi foťáků. Velký objem dat v jednom souboru. Nejsou určeny na zápis drobečků a čtení drobků furt a furt. Měl jsem rok a půl RPI 4 v ofiko boxu s ventilátorem a měděnými chladiči. Běžel mi na tom jen weevx což je soft na čtení dat z meteo stanice. Po roce odešla nejdřív SD karta a půl roku na to rovnou celé RPI šlo do křemíkovýho nebe. Proto RPI je na hraní, nikdy ne na něco na čem mi záleží. A SD kartu raději jen do foťáku. A RPI na M.2 disku. RE: CoreELEC do vnitření paměti android boxu - meda - 15.10.2025 @sachlj: Toto je téma o CoreELEC. Přesto zde uvedu, že Raspberry mi neodešlo ani jedno z osmi (typy Zero, 2, 3, 4). Jen jedna periferie a paměťová media mým použitím. Nevybízím k pokračování, pokud není k tématu CoreELEC. RE: CoreELEC do vnitření paměti android boxu - smazany_uzivatel - 15.10.2025 Díky za připomenutí. Během týdne se do toho pustím jakmile mi box dorazí domů. Jen se zeptám. Do KODI pod CoreELEC se dají instalovat všechny doplňky a pluginy? Nebude tam omezení že k chodu potřebují android? Například teď mám KODI na win 11. Jeden doplněk s placeným přístupem. V infu doplňku všechno funkční, přístup i UID ano ale když to spustím tak mi je odpovědí chyba že se nedá připojit k databázi. tady na foru se řeší, že se musí jen den počkat, já to řešil s podporou a nikdo nevěděl. Já to vidím v tom, že na win je i antivitr co možná tu komunikaci blokuje. Kdežto na KODI pod androidem by to mělo fungovat normálně. Pak se ještě zeptám: pokud dám KODI na mmc kdy tam mám 128GB a pokud KODI správně ten disk využije je možné mu stanovit jak velký swap disku využije? Aby například rozhodnu se, že tento soubor stáhnu a zároveň se chci dívat na film. Tak aby ten soubor stáhnul na swap a až bude stažený pak ho poslal na NAS, aby to nebyl zběsilý tok dat do té mašinky. RE: CoreELEC do vnitření paměti android boxu - meda - 15.10.2025 Doplňky Kodi se dají instalovat, ať už Kodi běží nad jakýmkoli systémem. Rozdíly mohou být, co dalšího potřebují využít. Například doplňky PVR (client) vlastně musí být dostupné pro konkrétní operační systém. CoreELEC je speciální OS obsahující Kodi. Není univerzální jako Linux, Windows, iOS, Android. OS potom umožňuje Kodi komunikovat, nabízí protokoly jako třeba SMB, SFTP. Hardware zase umožňuje Kodi využívat HW akcelerátory (codec). Ty akcelerátory, které nejsou k dispozici, běží potom v OS software a zatěžují víc procesor. Stahování do swap, tedy myšleno do jakéhosi temporary adresáře, znamená využití objemu na disku MMC. Nejedná se o rychlost tebou zvanou "zběsilý tok dat". Objem určený pro stahování bys musel vytvořit jako oddíl na MMC. Nebo stahovat na USB flešku. Rychlost stahování by musel umět omezit doplněk navázaný na zdroj, nebo ji určuje zdroj sám. Jak může fungovat souběžné stahování a sledování jsem nezkoumal. Záleží na stavbě doplňku, jestli má také část, která běží jako služba. Nepřipojení k databízi, pokud to není nová "obchodní" ochrana. Ve Windows běží antivir, ten můžeš zkusmo vypnout. Také muže komunikaci se serverem (zdrojem, databází) blokovat firewall, který může patřit k antiviru, ale také jej mají Windows 11. S tím se těžko pomáhá. RE: CoreELEC do vnitření paměti android boxu - JiRo - 15.10.2025 @sachlj: Co se týče problémů s funkcí doplňku, musíš být konkrétní. Dělat obecné závěry, že doplněk je na OS závislý jen z toho, že ti na Android funguje správně a na Windows ne, není možné. Může to tak být, ale nemusí. Jestli jde v tvém případě o doplněk, o který si myslím že jde, tak tam ta závislost není určitě. Ale vynechme dohady. Příště piš konkrétně a tak, aby to dávalo zřejmý smysl i tomu, kdo to bude číst. Nejenom tobě. K druhému dotazu. Kodi funkci stahování nemá. To řeší vždy nějaký konkrétní doplněk a používá k tomu většinou jen ty základní a jedn oduché procedury práce se soubory. Nic složitějšího, jakkoliv by to asi bylo příjmené, od něj čekat nemůžeš. Ostatně, nevidím důvod, proč si neukládat download přímo na NAS a z NAS zase hned přehrávat. RE: CoreELEC do vnitření paměti android boxu - smazany_uzivatel - 21.10.2025 Zdravím. Potřebuji poradit. Vontar je doma. Vložil jsme do něj SD kartu s CoreELEC ale naběhl normálně systém a né CoreELEC. Poradíte co je špatně? RE: CoreELEC do vnitření paměti android boxu - kraftwerk007 - 21.10.2025 A co jsi čekal?
RE: CoreELEC do vnitření paměti android boxu - jkmh - 21.10.2025 Že sis v https://elem.wz.cz/ přečetl jen to, co se ti hodilo. Postupy tam už polopatičtější být nemůžou. RE: CoreELEC do vnitření paměti android boxu - smazany_uzivatel - 22.10.2025 Jo vyzkouším to ještě cestou flešky a adaptéru na SD katru. A ano chyba je na židli, já zapomněl na párátkovou akci. Tak znovu a lépe. Díky.... RE: CoreELEC do vnitření paměti android boxu - jkmh - 22.10.2025 Hlavně nepospíchej. a) Ne všechny boxy umožňují bootování z flešky i USB. Nutno vyzkoušet. b) Před případným přesunem CE do EMMC všechno odlaď a nastav na flešce (USB) b) ne všechny boxy umožňují přesun z flešky (USB) do EMMC. RE: CoreELEC do vnitření paměti android boxu - smazany_uzivatel - 22.10.2025 Díky, to jsem taky četl a ten můj by to měl v pohodě zvládat. Není úplně nový ale cca 2 roky starý. Otázka. Když poběžím systém z SD karty a nastavím na něm pluginy, hesla, sambu atd tak se to pak komplet přesune na mmc? Nebudu tam pak kromě akcelerace mmc muset něco znovu nastavovat? RE: CoreELEC do vnitření paměti android boxu - jkmh - 22.10.2025 Nebudeš muset nic doinstalovávat. Ale přesto je lepší si před přesunem udělat CE zálohu. RE: CoreELEC do vnitření paměti android boxu - smazany_uzivatel - 22.10.2025 a ještě dotaz. Pokud zvolím instalaci dual boot a pak až to všechno ověřím budu chtít singl boot půjde to? |