XBMC-Kodi.cz
Nahrávání na síťový disk z Enigma 2 - Verze k tisku

+- XBMC-Kodi.cz (https://www.xbmc-kodi.cz)
+-- Fórum: KODI - hardware (https://www.xbmc-kodi.cz/forum-kodi-hardware)
+--- Fórum: HW - příslušenství (https://www.xbmc-kodi.cz/forum-hw-prislusenstvi)
+--- Téma: Nahrávání na síťový disk z Enigma 2 (/prispevek-nahravani-na-sitovy-disk-z-enigma-2)

Stran: 1 2

Nahrávání na síťový disk z Enigma 2 - lucky323 - 25.3.2026

Ahoj.. neporadil by mi někdo co dělám špatně?
Chtěl bych nahrávat pořady na síťový disk (flashdisk v routeru). Na internetu jsem našel návod kde nastavit přístup na disk,ale na disk se prostě nedostanu. Z PC na flash se dostanu tak že vše funguje,ale na satelitu vidím jen název routeru,ale už se mi nerozbalili možnost vybrat složku na flash. Na satelitu je vše zapnuté a na routeru taky.
Je problém v nastavení routeru?

Předem děkuji
Router - Asus rt ac52u b1
satelit - Zgemma h9 combo

RE: Nahrávání na síťový disk z Enigma 2 - meda - 25.3.2026

Asi ti neporadím, nemám na čem vyzkoušet (jen nápad, jaký protokol přenosu systémy používají), ale...
Kde je odkaz na ten internetový návod?

RE: Nahrávání na síťový disk z Enigma 2 - lucky323 - 25.3.2026

Inspirace byla zde:
https://digitalne.ellano.sk/magazin-7/rady-a-tipy/digitalna-kola/item/mount-sietoveho-disku-v-e2-a-nastavenie-nahravania

jenže on popisuje jak koukat na disk v tom satelitu.. tak jsem si říkal že to musí jít i na flash v routeru..
Jestli myslíš sdílení tak na routeru je samba a možnost NFS jsme jsem tam nenašel..
Myslím si že bude problém s routerem tam bude problém.. protože se přes satelit dostanu i do složek v kodim co mám normálně v krabičce za TV

Jo, já se z linuxového PC a také z mobilu Android dostanu na složky v Kodi (LibreElec/RPi3) pomocí SMB1 až 3, SFTP. Router vyzkoušet nemohu.
Protože samba existuje ve verzích, adpoň jednu stejnou by měly znát obě zařízení.

Já používám jako USB disk právě ten vložený do RPi3. Formát exFAT.

RE: Nahrávání na síťový disk z Enigma 2 - jkmh - 25.3.2026

Tak já se z Linuxu na flešku v routeru dostanu. Ale ne tak jednoduše jako z NB. Musím v adresním řádku Linuxu (LinuxMint) volat smb://<IP routeru>. Zobrazí se mi adresář flešky. Pro otevření si router ještě řekne o přihlášení. Kvůli tomu jsem si musel na routeru zřídit účet, protože jako admina nebo anonymous mě router na flešku nepustí ani náhodou.
To neznamená, že jsi na tom stejně, ale se staršími verzemi Linuxu jsem takové obstrukce neměl. A samozřejmostí je, že router i Linux mají nastavenou stejnou verzi samby, resp. že router umí verzi z Linuxu a obráceně.

Z kodiho se na flash v pohodě dostanu,jen ze satelitu ani prd..? ještě kouknu co se dá kde nastavit ale asi bude problém s přístupem a má úvaha asi nepůjde..

Nebude nutné do satelitu doinstalovat protokol, kterým komunikují Kodi/box a PC?

Dostal jsem odpověď Ai Gemini, že router Asus rt ac52u b1 nepodporuje vyšší protokol než SMB1.
A to platí i pro nejnovější oficiální firmware (ASUSWRT) pro tento model.

Takže vyzkoušej zajistit komunikaci v tomto potokolu ze satelitu Zgemma.

[attachment=12522]

Tady je vidět co vidím.. a router prostě neukáže nabídku jako Kodi..

A tady je nastavení

CIFS je starší varianta SMB1, jak jsem se dočetl. Zápis cesty sda1/FOTO/ je cesta kam, vlastní úložiště satelitu??

RE: Nahrávání na síťový disk z Enigma 2 - lucky323 - 27.3.2026

Omlouvám se za odmlku..Ano je to cesta, ale na flash v routeru a mnou napsaná, protože se nedostanu na tu flash abych se proklínal (jako názorná ukázka prokliků na lodi)..Prostě satelit s routerem nekomunikuje a složky mi neukáže.. Jinak v PC a kodim vše vidím a funguje...

Tak že zřejmě sat. Enigma potřebuje něco někde povolit nastavit aby to spolu komunikovalo..
Ten CIFS ještě zkusím..

RE: Nahrávání na síťový disk z Enigma 2 - meda - 27.3.2026

Můžeš ještě vyzkoušet přímý zápis cesty.
Jak vypadá ta cesta v PC???
například:
smb://uzivatel:heslo@192.168.0.1:445/sdilena_slozka
nebo jen
smb://192.168.0.1:445/sdilena_slozka
///192.168.0.1:445/sdilena_slozka

Port 445 není u starších protokolů.
Starší SMB (SMBv1/NetBIOS) používaly porty 137, 138 (UDP) a 139 (TCP) pro NetBIOS nad TCP/IP.

RE: Nahrávání na síťový disk z Enigma 2 - jkmh - 27.3.2026

To by odpovídalo tomu, co jsem také nakousl. Router musí umět verzi satelitu a obráceně. Pochopitelně nejenom umět, ale taky jí mít nastavenou shodně.
Popravdě se divím, že router umí jen CIFS, protože to je tak děravá samba, že bych jí nesvěřil ani objednání pizzy, natož přístup do vnitřní sítě.

RE: Nahrávání na síťový disk z Enigma 2 - meda - 27.3.2026

@jkmh: To myslím byla podle obrázku konfigurační stránka satelitu s CIFS. Proto tam byla i cesta na disk v satelitu (jak odpověděl): sda1/FOTO/

Pokud spojení nepoběží, ja bych připojil disk do RPi a nechal systém stále zapnutý. Tam je to bez problémů.
Koukal jsem, že RPi3 a RPi4 1GB teď stojí kolem 900Kč. Pro jednoduché síťové SSD do USB, poladit odběr směrem dolů.

RE: Nahrávání na síťový disk z Enigma 2 - jkmh - 27.3.2026

@meda: Aha, špatně jsem to pochopil.

RE: Nahrávání na síťový disk z Enigma 2 - lucky323 - 28.3.2026

v PC to vidím takto:
\\192.168.0.1\foto
přes vytvořeného zastupce s odkazem.\\192.168.0.1\

teď jsem našel toto https://digitalne.ellano.sk/magazin-7/rady-a-tipy/digitalna-kola/item/ako-vytvorit-z-interneho-hdd-sietovy-disk
tak jestli nebude problém v tom :-)

RE: Nahrávání na síťový disk z Enigma 2 - jkmh - 28.3.2026

Takto je to zbytečné publikovat. Stále jsi nedodal odpověď na to zásadní. Má PC, router a satelit nastavenou stejnou verzi samby? Bez této info se nehneš. Odhaduji, že PC používá SMB3 popř. SMB2. Router taky. Už jsem ti vysvětlil, že CIFS se z důvodu bezpečnosti už nepoužívá.

asi houpá otázka sle kde to dohledám?
U PC mám povoleno i SMB 1-CIFS u roteru a sateitu nevím kde to najdu.
ale podel internetu by satelit měl poporvat SMB 2 a 3.

RE: Nahrávání na síťový disk z Enigma 2 - JiRo - 28.3.2026

@lucky323: Skutečně pozoruhodná komunikace. Ale padlo to několikrát, a ona to není skutečně žádná raketová věda, tedy dosáhnout na obou stranách stejnou verzi protokolu. Ale přesto stále není jasno... 

Router RT-AC52U B1 je už starší, podle toho, co sem byl schopný zjistit, tak tahle řada mívala verzi samby, která uměla pouze protokol SMBv1, tedy CIFS. Tomu ostatně odpovídá i to, že když máš ve Windows nastavený protokol SMBv1, tak se na ten disk dostaneš. Takže jestli chceš něco řešit a laborovat, tak jen to, jestli se dá v Enigma 2 nastavit protokol SMBv1.

Ještě bys mohl zkusit nainstalovat na modem Asuswrt-Merlin FW, který určitě SMBv2 umí. Ale tady bys měl zapátrat, jestli to tenhle model umožňuje. Co vím i z vlastní zkušenosti, tak ne všechny, zejména ty levnější modely Asusu routerů, tu možnost mají.

A úplně poslední rada, pokud se ti nepodaří dosáhnout toho, abys na Enigma a routeru dosáhl stejnou verzi protokolu SMB, tak máš ještě možnost, tedy pokud to umí Enigma, použít Ftp protokol. Routery Asusu ho většinou umí všechny.

A na závěr si neodpustím otázku. Proč proboha tyhle věci neřešíš na nějakém fóru, které se zabývý Enigma? Tohl přeci s Kodi nemá vůbec nic společného!

Děkuji za cenné rady.. osobně jsem si myslel že to bude nějaká maličkost a že je tady dost lidí co používá různé krabičky a ne jen Kodiho. Proto jsem to zkusil zde. Jinak ano řešit to přímo na fóru Enigma by bylo lepší. Tak že děkuji.

Zkusím propátrat a popř. koupím jiný router. Stejně bylo v plánu koupit nový. 6

RE: Nahrávání na síťový disk z Enigma 2 - meda - 28.3.2026

(28.3.2026, 15:38)lucky323 Napsal(a): ...popř. koupím jiný router. ...
No nevím. Často se dočítám, že USB na routeru je určené jen pro dodání aktualizačních souborů, ukládání konfigurace nebo připojení tiskárny. Že použití jako NAS není zamýšlenou funkcí.

42 A dodatečná omluva - jak jsem doplnil v pozdějším příspěvku, u ASUS zamýšlenou fukcí opravdu je!