![]() |
|
Změna IP NAS serveru zachování videotéky - Verze k tisku +- XBMC-Kodi.cz (https://www.xbmc-kodi.cz) +-- Fórum: Obecná diskuse (https://www.xbmc-kodi.cz/forum-obecna-diskuse) +--- Fórum: Obecné otázky a dotazy (https://www.xbmc-kodi.cz/forum-obecne-otazky-a-dotazy) +--- Téma: Změna IP NAS serveru zachování videotéky (/prispevek-zmena-ip-nas-serveru-zachovani-videoteky) |
Změna IP NAS serveru zachování videotéky - wlkos - 22.2.2020 Ahoj, změnila se mi IP adresa NASu, kde mám uložené filmy a seriály. Je nějaký způsob jak zachovat stávající videotéku abych nemusel znovu pro tu hromadu filmů načítat informace. Jede mi to na RaspPi 3, LibreElec. Díky za rady. RE: Změna IP NAS serveru zachování videotéky - Client - 22.2.2020 @wlkos To snad nemůže být problém, změnit si adresu NAS na tu původní, ne? A až budeš příště v Kodi vytvářet další zdroj, použij raději symbolickou adresu. RE: Změna IP NAS serveru zachování videotéky - wlkos - 23.2.2020 Client: No to právě problém je. Původně byl NAS 192.168.100.58 Nyní je 192.168.1.20 Pokud NAS chci mít na síti s ostatními PC (k čemu by mi jinak byl že) můžu mu měnit pouze koncové číslo 192.168.1.X. Předpokládám, že bude mít Kodi nějaký soubor kde bude uložena původní IP a ta pokud se přepíše na novou neměl by to být problém. Je otázkou v jakém souboru tyto informace jsou. RE: Změna IP NAS serveru zachování videotéky - Client - 23.2.2020 @wlkos Aha, tak to potom problém je. Netušil jsem, že se ti změnila i adresa subnetu. To ti určuje provider, že na to nemáš vliv? Jinak definice adres zdrojů a všeho, co k tomu patří je uloženo v adresáři ../userdata/, v souborech sources.xml, passwords.xml a mediasources.xml. Ale tam jednoduchá změna IP adresy nepomůže. Záleží, jak jsi tu adresu před přidáním zdroje definoval. Pokud jsi si síťovou adresu zdroj definoval přes Přidání umístění v síti a použil IP adresu a más tedy adresu zdroje, např. smb://192.168.100.58/..., tak i když to ve výše uvedených souborech zedituješ, nepomůže to. Budeš to muset všechno přescrapovat (doufám, že to bude stačit, že nebudeš muset ty zdroje opravdu znova vložit - vyzkouším to a dám zprávu). Ta adresa je totiž uložená v databázi. Tady je ukázka jedné mé testovací instalace Kodi, kde jsem přidal zdroj a identifikoval ho IP adresou (10.0.0.10): [attachment=6201] To je důvod, proč v takových případech doporučuji používat definici symbolických adres. Buď přes tabulku hosts v systému, kde se to hodí zvlášť, pokud používáš samba protokol vyšší verze než 1, a nebo přímo v Kodi, což je pro tento případ lepší, protože se nemusíš hrabat v systému. Pro tohle má Kodi možnost definice v advancedsettings.xml: Kód: <hosts>No, a ještě mě napadl jeden trik, který by to vyřešil rychle. Ale neznám pozadí tvé síťové infrastruktury, kdo ví, zda to někde nenarazí. Změň si masky sítí všude na 255.255.0.0. RE: Změna IP NAS serveru zachování videotéky - playman22 - 23.2.2020 Ešte jedna rada do budúcnosti, ktorú ti kolega zabudol napísať: keď sa chceš vyvarovať opätovnému scrapovaniu v budúcnosti, tak nie je na škodu si knižnicu exportovať a potom používať local nfo scraper (odporúčam vždy každému, kto má veľkú offline zbierku filmov) alebo si celú databázu v ktorej je knižnica premiestniť na NASko. V prípade, že potrebuješ preinštalovať Kodi, zmeniť zariadenie, prípadne pridať ďalšie, tak neprídeš o existujúcu knižnicu. RE: Změna IP NAS serveru zachování videotéky - jablko1 - 23.2.2020 Takže riešenie: 1. zmeniť IP NASu (aj RaspPi ak sa zmenila aj tá) na pôvodnú 2. export databázy 3. odstrániť zdroj NAS 4. zmeniť IP NASu (aj RaspPi) na novú 5. pohrať sa s nastavením, ako píše Client alebo iba pridať nový zdroj NAS 6. import databázy 7. do budúcnosti používať na scrapovanie Tiny Media Manager v PC a v Kodi nastaviť Local info ako píše playman22 + aktualizácia knižnice pri štarte RE: Změna IP NAS serveru zachování videotéky - Client - 23.2.2020 @wlkos Poznámka od @playman22 (mimochodem velmi užitečná) mi vnukla ještě jednu myšlenku. Pokud si exportuješ knihovnu do jednoho souboru, dostaneš jeden obří xml soubor. V něm pak, pomocí editoru, můžeš adresy hromadně změnit. Buď přímo na novou IP adresu a nebo raději použít doporučené symbolické označení a změnit je na ně. Ale pozor, před tím musíš v oněm výše uvedených třech souborech v userdata, doplnit popisy odpovídající novým adresám. V podstatě stačí, když tam ty nové adresy analogicky podle těch starých přidáš (ty staré tam klidně nech) a teprve po ověření správné funkce můžeš ty staré vymazat. Pokud je tam ale necháš, tak se také nic nestane. Jen se budeš po čase divit, proč je tam máš... A pokud se rozhodneš vydat cestou symbolických jmen, nezapomeň to provést taky. V případě definice hosts v systému musíš asi dát restart systému, v přípdě editace hosts v advancedsettings.xml stačí restart Kodi. Bude to delikátní operace, při které se nesmí udělat chyba, proto doporučuji nejen exportovat knihovnu a před editací exportovaného soboru si udělat jeho zálohu, ale ještě před tím si udělat celou zálohu Kodi. Což ostatně jistě děláš pravidelně .
|