• Vítejte na XBMC-Kodi.cz
  • Česko-slovenská komunita fanoušků XBMC/Kodi
Vítejte návštevníku! Přihlášení Registrace

Hodnocení tématu:
  • 0 Hlas(ů) - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Povídejme si o OTT službách
Na úvod povídání o OnePlay

Přemýšlel jsme, kam se svou úvahou a vyloučil jsem hned na začátku, že bych o OTT službách psal v tématech, které jsou určeny pro doplňky, které příjem těchto službe v Kodi umožňují. Tam něco takového nepatří, a i když to s tím  velmi úzce souvisí, příliš bych odpoutával pozornost od vlastního řešení. Na druhou stranu, potřeba se k tomu, co se na scéně tohoto typu služeb děje, byla silnější a proto jsem založil téma zde, v OFF TOPIC subfóru. Zásadním impulsem k tomu byl vznik nové platformy OnePlay, která sdružila doposud samostatné (po věcné stránce, protože jinak mají obě výchozí platformy stejného vlastníka) platformy Voyo a O2TV.

Co si budeme povídat. O2TV byla dosud platforma, která mi, z OTT služeb, poskytovala asi nejvíce zábavy. Využívám ji už léta vedle jiných platforem, ale O2TV sportovní kanály byly vždycky asi tím nejsledovanějším. Po loňské velké změně, v rámci které se cena služeb posunula nahoru, jsem si oddechl, protože příjem klíčových kanálů jsem dokázal udržet ve stávajícím prostředí (Tvheadend + Kodi) bez zásadnější změny. Vůbec mě nenapadlo, že totéž budu muset absolvovat rok poté. A kdyby jen to. S novým řešením, které OnePlay nabídl, přišla i nová cena. Její první uvedení mě pobouřilo, a reakce byla, že tohle už platit nebudu. Marné bylo ujištění, že v ceně sportovních kanálů je i celá řada dalších a navíc, že součástí balíčku (plánu, jak tomu oni říkají) je i přístup na Voyo. To první mě neuklidnilo, to druhé pobouřilo. Nemusím snad ani psát, proč.

Přesto jsem, protože mám rád výzvy, nakonec plán Sport Extra, zakoupil. Chvíli to trvalo, ale nakonec jsem příjem jeho kanálů zprovoznil i v Tvheadend a dostal je tak, v obvyklé skladbě funkcí, až do Kodi. Potud dobře. Stejně pozitivní bylo i to, že nabízené spektrum pořadů, zápasů, závodů a dalších sportvních přenosů, mě více než uspokojilo. A protože přijímám i sportvní kanály veřejnoprávních i dalších televizí Česka i Slovenska, a k tomu i kanál Sport+ České televize, má teď k dispozici opravdu téměř maximum toho, co lze bez větších technických komplikací a celkem pohodlně, získat. Jasně, je tu ještě další množství zdrojů, ale jejich příjem je spojen s většími či menšími komplikacemi a jistou mírou nestability, takže jsem jejich příjem přestal, až na pár výjimek řešit.
[Obrázek: C0BmZpp.jpg]
Tím by tento úvodní příspěvek mohl skončit, ale to by na začátek témetu bylo asi málo. Možná bych mohl psát o těžkostech a nejasnostech kolem rozjezdu nové služby. Ale já bych právě tohle zas jako velký problém neviděl. Jasně, byly tam nejasností týkající se přechodu ze dvou starých na jednu novou službu, možná trochu i technické komplikace a výpadky, ale v zásadě fungovalo (u mě) vše na "první dobrou". Přechod z O2TV placené kartou jsem si urychlil tím, že mi čtvrtletní předplatné před pár dny skončilo a já už s předstihem další platbu zrušil. Mohl jsme tak přejít na OnePlay okamžitě a nečekat jeden až tři měsíce, až na mě přijde řada. Na začátku to ne úplně pár hodin fungovalo, ale jakmile se překlopila půlnoc, můj přístup k účtu a všechny funkce byly 100% dostupné. Pak už stačilo si jen počkat na první verzi doplňku OnePlay a připravit si i přechod z O2TV na OnePlay na Tvheadend. Dnes, po pár hodinách nijak vysilující práce (programování beru jako zábavu), je téměř vše hotovo a rodina ani neví, že k nějaké změně došlo. Jen už nevidí kanály O2TV Sport a Fotbal a místo toho se ji objevily tři nové kanály OnePlay. Jediné, co chybí, je EPG pro OnePlay kanály, na tom budu ještě pracovat. Jo, a pak ještě multidimenze, kterou zatím v Tvheadend přijímat nemůžu. Ale vím jak na to, jen je potřeba tomu pár chvil věnovat.

Co tedy k tomu ještě napsat. Je něco co stojí za zmínku? Ano, je. Když si teď tak prohlížím nabídku kanálů tarifního plánu OnePlay Sport Extra za 599 Kč/měs, zjišťuji, že z těch asi 85 kanálů, které jsou v něm inzerovány, si přibližně celou více než jednu desítku mohu škrtnout. Provider totiž do tohoto množství počítá i verze AD kanálů a v případě ČT i čtyři regionální klony programu ČT1. Radovat se, že v ceně je i Voyo ani nechci ani nemůžu. Na celé akci a tom, jak je provedená a jakou nabídku původním zákazníkům generuje, je vidět maximalizace výnosů nez jakékoliv, byť jen hrané snahy, vyjít zákazníkovi vstříc. Je to prostě tvrdý business. Aby bylo jasno, to si nestěžuji, jen konstatuji. Zdroje, které za OnePlay stojí prostě počítají s tím, že díky své ekonomické síle dokáží naplnit obsah tak, že mu nikdo neodolá, i když si za něj řeknou o 50 až 100 % více, než konkurence. Nabízí se samozřejmě otázka, jestli má tato strategie naději na úspěch. Už si ověřili, že u Voyo a jeho typické produkce jim to funguje, tak to zkusí i u sportu. Nevím jak ostatní, ale já jsem byl po prvních zprávách o tom, kterým směrem se nová platforma vydává, přesvědčený, že tohle už platit nebudu. I za cenu, že se prostě některých sportovních přenosů sledovaných v pohodlí obýváku, vzdám. Pak jsme však stál před výzvou, zda dokáži příjem nového řešení zajisti stejně, jako ta všechna předchozí, zakoupil tarif a dal se do práce. Povedlo se, dobře, a až na ten jeden nedodělek mám hotovo. Ale přesvědčený o tom, že si nechám na konci měsíčního období strhnout dalších 600 Kč, nejsem.

A na závěr jen stručné shnutí dosavadních dojmů z nové služby OnePlay a jejího příjmu v kombinaci Tvheadend server a až 8 klientů (Kodi a přehrávače chytrých televizí).
  • většina kanálů vysílá v očekávané kvalitě FHD, bez výpadků ani žádného zaškobrtnutí se.
  • vše je plynulé, vlastní příjem i přehrávání, obraz i ve sportech, kde je velkmé množství dynamických scén, jízd kamerou a vlastního pohybu
  • specifika použitých protokolů a jejich zpracování a způsob řešení způsobují, že přepínání kanálů je u většiny klientů pomalejší (2-3 vteřiny). To je v porovnání s jinou službou (Sledovánítv) o 50 až 100 % delší čas.
Aby bylo jasno. Nechci v tomto vlákně řešit vlastní příjem a zpracování v Kodi či Tvheadend. Na to jsou určeny jiné části zdejšího fóra. Spíše mi jde o to, bavit se tady o tom, jak která služba funguje, jaké jsou s ní zkušenosti, potíže či naopak, co je na ní dobré. Také bude určitě přínosem zmínit se o službách fungování providerů, o klíčových parametrech smluv nebo otom, co obnáší službu zřídit nebo ji zrušit. Berte můj dnešní příspěvek jako začátek tématu, který může někomu, kdo se rozhoduje jakou službu si pořídit, pomoci.

Citovat
Marketingové triky Oneplay

Tak ne, že bych ze sportů sledoval na TV kde co, ale dával jsem si dohromady sledování Oneplay služby, včetně jejich tzv. multidimenzí, tzn. případu, kdy k jednomu master kanálu může běžet více steramů, což neznamená nic jiného, než že se pro daný pořad (většinou tedy zápas či zápasy kola nějaké ligy) vysílá více streamů, resp. jednotlivých zápasů. A protože toho součástí je i specifické řešení epg po kanály s multidimenzí a já jsem potřeboval příjít na to, jak to funguje, pročítal jsem epg dost často a důkladně. A kromě jiného jsem si nemohl nevšimnout, jak je ten marketing poskytovatele ošidný.

Už jsme o tom psal minule, kdy se nezdráhá do inzerovaného počtu kanálů plánu (tarifu) započítávat i regionální mutace (ČT 1), ve kterých v 95% procentech času běží to samé co v celoplošném kanálu, nebo programy s příponou AD. U těch by se to, co AD mutace nabízí, dalo vyřešit přeci úplně jinak a snadno z základním kanálu.

U sportovních kanálů Oneplay je to podobné. Nejen že se, a více ne jednou, opakují pořady/zápasy, často také současně běží jeden a ten samý i na více kanálech. Právě teď, live přenos ONE Friday fights vysílá najenou Oneplay 1, 3 i 4. Čtyřka ho ale neodvysílá celý, protože od 17:15 na něm poběží zápas play-off naší hokejové extraligy, tady v multidimenzi, tedy vlastní zápas a v druhém streamu záběr z helmy rozhodčího. Současně ale přenos vlastního zápasu ještě poběží současně na Oneplay2.
[Obrázek: xpCrPaU.jpeg]
Jasné, chápu to, ono vyplnit programový plán, zvláště v případě pokud se ve většině jedná o live vysílání, často ještě s nejasným časem konce, je složité. Tu úlohu bych řešit nechtěl a tak trochu rozumím, proč to takhle v OnePlay mají řešené. Ale využívat to u marketingu způsobem, jak to dělají, to je už odvaha. Ale asi ji v PPF mají. Uvidíme, jestli se jim sázka na takovéhle řešení a s cenami, která nabídli, vyplatí.

Já sám jsem si zaplatil OnePlay plán Extra ze zvědavosti s tím, že nepředpokládám, že si ho po měsíci prodloužím. Teď už vím jistě, že ne. Voyo nesleduji, a to, co mi ve sportu nabízí navíc, taky oželím. Dokonce ani nejsem přesvědčený, že u Oneplay zůstanu vůbec. Na některé zápasy fotbalu i hokeje se rád podívám, ale zase nějaký vášnivý fanda nejsem. A sledovat pořady jako Tiky-Taka nebo Bomby na ledu, takovou potřebu fakt nemám. Na druhou stranu, některé zahraniční fotbalové ligy (fotbal) i sporty (F1), už jsou pro mne atraktivnější. A to je možná to, co mě, pokud je nenajdu na nějaké vstřícnější platformě, nakonec zůstat i se skřípěním zubů přesvědčí.

Citovat
Tak dnes opět k Oneplay a jejímu epg.

To epg mě dnes trochu překvapilo. Zmínil jsme se o tom zde, kde je to ale poněkud off-topic. A protože chci můj prvotní  názor, že jde o chybu v epg poupravit, udělám to raději v tomto tématu.

Jak mi bylo vysvětleno, je to epg vlastně v pořádku a odpovídá to tomu, jak v Oneplay tu multidimenzi také využívají. Nejen tedy k tomu, aby vysílali různé streamy jednoho zápasu nebo aby současně vysílali více zápasů jednoho kola nějaké soutěže/ligy, ale také k vykrytí překrývajících se přenosů na jednom kanále. A to asi bude případ dnešního dne.

[Obrázek: 7B2ASS3.png]

To epg kanálu Oneplay Sport 2 vypadá na první pohled trochu divoce, protože je tam jen 45 minut multidimenze mezi 17:15 až 18:00. Ale asi to má svou logiku. Na tom kanálu se před tím vysílá golf, které podle plánu končí v 18:00. A tak se v 17:15 zahájí vysílání multidimenze a konec toho golfu se přesune do jejího 2. streamu. V 1. streamu začne v 17:15 přenos ze zápasu hokeje a až golf v 18:00 skončí, poběží vysílání hokeje už jen jako standardní kanál, tedy bez multidimenze. Já jsem opět vyměkl a hledal chybu v datech a jejich zpracování a přitom se stačilo jen zamyslet.

Že současně s tím se zápas hokeje vysílá ještě na kanálu Oneplay Sport 3 a pak i jako multidimenze na kanálu Oneplay Sport 4 je už věc jiná, a psal jsme o tom v předchozím příspěvku v tomto tématu. A vlastně to potvrzuje to, co jsem už zmínil také. Že je to asi hodně složité, a pokud chceme 100% vykrýt vysílací plán přímými přenosy, tak se asi takovým postupům nelze vyhnout.

Citovat

Přejít na fórum:

Prochází: