• Vítejte na XBMC-Kodi.cz
  • Česko-slovenská komunita fanoušků XBMC/Kodi
Vítejte návštevníku! Přihlášení Registrace

Hodnocení tématu:
  • 0 Hlas(ů) - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Přidání ignorovaných kanálů
Ahoj. Prosím o radu. 
Mám tvheadend (HTS Tvheadend 4.3-2375~g653bd0400) nainstalovaný na ubuntu. V usb dva tunery astrometa. Firmware mám vše je funkční, ale když proskenuji služby a chci je přidat do kanálů tak mi všechny kanály čt a radia čro ignoruje a nepřidá mi je. 
Někde jsem našel postup, že by mělo stačit u problematického muxu zaškrtnout Accept zero value for TSID. Což jsem udělal, ale bohužel i nadále mi tvheadend tyto kanály ignoruje. 
Nesetkal se s tím někdo nemáte řešení?
Tak se omlouvám za spam, mapování přes bouquets zafungovalo.

Citovat
IGNOROVANÉ KANÁLY, TEDY NENAMAPOVANÉ SLUŽBY.

Odpovidám na dotaz v https://www.xbmc-kodi.cz/prispevek-tvh-n...#pid136839
před kterým uvádím i soubor z w_scan a můj soubor cz-STA.

(Využiji toto téma k informacím, že starší TVH 4.2.8 (OS Manjaro na RPi) problém s mapováním nemá, ale
TVH 4.3-2155 (na Raspberry Pi OS) u služeb některých MUXů DVB-T/T2 problém s mapováním má. Nejvíce s ČTv a ČRo.
Připojení vždy na domovní rozvod STA, který v blízkých domech využila nějaká smluvní společnost ČRa a nejsou bližší informace, zda je to standard.
Pro další info: Smart TV naladí všechny kanály bez problému.)

Jaký obsah má můj soubor parametrů MUXů:
Otázka: Zkoušel jsi je nastavit na ten default, co je v úvodu toho souboru?
Vychozí soubor je cz-ALL. Po skenování TVH ukáže MUXy a služby.
Pro podrobnosti o MUXech jsem použil w_scan.

Skenování a mapování jsem opakoval pro několik úprav v souboru:
- Skenoval jsem nejdřív s původním souborem cz-ALL.
- Soubor cz-ALL jsem pro DVB-T2 upravil podle default, co je v úvodu toho cz-ALL souboru.
- Soubor jsem kopíroval do cz-STA a zkrátil o sekce MUXů, které rozvod STA neobsahuje.
- V souboru cz-STA jsem pozměnil parametry podle výsledků w_scan.

Žádné mnou zkoušené nastavení v TVH 4.3-2155 nepřineslo opakovaně 100% úspěšné mapování.

Citovat
@meda: No, tak na to se už nedá říci nic dalšího.

Jen ještě jedna věc. Mně to silně připomíná problémy s analogovou úrovní signálu, případně s jeho rušením. To, že se to občas nascanuje a občas ne, by tomu mohlo napovídat. Podpořené tím, že jiný HW (TV) problémy nemá žádné. A pak také to, že verze 4.2 jede v pořádku. Vím, že mezi verzí 4.2 a 4.3 jsou nějaké rozdíly ve zpracování signálu a informací např. o kvalitě a síle signálu (4.2 to umí lépe - viz. Pozn.). Taky některé přijímače mají možnost zapnout interní zesilovač. A ze zkušeností s STA vím, že právě síla signálu se pro každý kanál nastavuje individuálně. Resp. každý kanál má za splitterem vlastní zesilovač. Takže možná požádat někoho, aby to celé zkontroloval, třeba kabely do/a ze spliterů a do slučovače, a třeba i změřil sílu signálu. Těch možností, kde se to může podělat právě jen v jednom pásmu/kanálu/multiplexu, může být více.

Pozn. Teď si uvědomuji, že když jsem nedávno zkoušel starý USB EVOLVEO 0 DVB-Tpřijímač, který mi dříve fungoval správně, tak že nyní hodně "kostičkuje". Přičítal jsem to stáří a vyschlým elektrolytům, ale je možné, že to může mít stejnou příčinu. Já jsem dříve používal také 4.2, a co si pamatuji, tak mi to chodilo bez problémů.

Citovat
Software:
  • Raspbian GNU/Linux 12 (bookworm) armv7l
  • HTS TVHeadend 4.3-2416~g6693c0413 (oficiální dokumentace) – testováno i s nižšími verzemi
Hardware:
  • Raspberry Pi 3 Model B Rev 1.2
  • TV HAT s tunerem Sony CXD2880

je možné úspěšně nalézt DVB-T2 kanály pomocí předdefinovaných muxů cz-All. Podle zjištění se nejedná o chybu samotného TVHeadendu, ale o nutnost správné inicializace muxů a případné opakované skenování. Níže uvádím ověřené postupy, které vedly k plné detekci všech dostupných služeb:

Postup pro správné načtení všech kanálů:
  • po přidání předdefinovaného seznamu muxů cz-All je potřeba přejít do záložky Networks, vybrat příslušnou síť a spustit Force scan
  • pokud některý z muxů v záložce Muxes spadne do stavu Fail, lze zkusit manuálně změnit jeho stav na ACTIVE → Save, což však nemusí být vždy účinné – mux se může opět přepnout do Fail.
  • místo toho doporučuji aktivovat možnost Idle scan muxes a New muxes + changed muxes, která umožní automatické opakované skenování a sledovat aktivní průběh. Nezapomeňte znovu uložit konfiguraci po výběru předdefinovaných muxů.

Jakmile se veškeré dostupné služby objeví v záložce Services, doporučuji Idle scan muxes opět deaktivovat, aby nedocházelo k cyklickému přeskenování nalezených kanálů, ačkoliv budou v IDLE PEND - OK
Důležitá poznámka:
Proces detekce služeb může vyžadovat trpělivost – často až druhý nebo třetí pokus o skenování přinese úplný výpis dostupných kanálů. Dále je třeba věnovat pozornost záložce Services – pokud nejsou služby zobrazeny pod filtrem Parent disabled, ale pod All nebo None, může dojít k jejich ignorování během volby Map all services. Všimněte si, že také EIT:EPG-Grabber začne naskakovat.

Utility pro vlastní generování seznamu muxů (urychlení skenování):
Kód:
w_scan -f t -c CZ -x > cz-All_w_scan.conf
parametr -x (ne velké -X) je zásadní pro vytvoření výstupu ve formátu kompatibilním s TVHeadendem.
  • w_scan_cpp (sudo apt-get install w-scan-cpp) – novější fork w_scan, ale při testování došlo k přeskočení některých DVB-T muxů ve prospěch DVB-T2, což může vést ke ztrátě části muxů (v mém případě o -2, viz cz-All_w_scan_cpp_DVBT2_CZ_x_20250609.txt).
  • t2scan – tento nástroj zatím nepodporuje výstupní formát, který by bylo možné použít pro TVHeadend, nebo jsem nenašel postup pro konverzi. V mém případě ale bohatě stačí w_scan.
K porovnání vlastních seznamů, přikládám své vlastní vygenerované seznamy.

Pokud jste narazili na potíže s detekcí služeb nebo chybovým stavem muxů, snad vám výše uvedený návod poslouží jako účinné řešení. Pokud ne, můžeme stále srovnat a doladit.

EDIT: přiložené screenshoty

Přiložené soubory Miniatury

.txt   cz-All_w_scan_DVBT2_CZ_x_20250609.txt (Velikost: 986 bajtů / Stažení: 8)
.txt   cz-All_w_scan_cpp_DVBT2_CZ_x_20250609.txt (Velikost: 1,28 KB / Stažení: 5)
OS Manjaro Linux x86_64, KDE Plasma
RPi 3b + TV HAT Sony CXD2880, Raspberry Pi OS (bookworm), TVHeadend 
RPi 4, OS libreELEC  / Batocera.linux

Citovat
@yullaw: Díky za parametry w_scan. Já někde opsal velké X, tak vyzkouším výstup i takto.
Vcera a dnes jsem jestě vyzkoušel chování TVH server na RPi3B s LibreELEC 12.0.2.
Opět musím napsat, že novější verze instalovana ze Services, TVH server 4.3.x neumí bezpečně mapovat všechny sluzby ale 4.2.x mapuje opakovaně vše.

Roli jistě hraje i "kondice" muxů v mém rozvodu (2x T a 5x T2). Přesto to posuzuji tak, že verze 4.3.x je nekvalitní.
Nemohu se přece spokojit s tím, že po desátém pokusu to náhle vyjde.
Dál verze nezkouším.
#
Na diskuzi jen fórum, ne SZ.

Citovat
@meda: Zavolal jsme kamarádovi "anténářovi" a zastavil se ráno tady u mne se svým nádobíčkem. Hodinu jsme zkoušeli nastavovat pásmové útlumy a scanovali DVB-T a DVB-C kanály a dosáhli jsme skutečně stavu podobnému tomu tvému. Při zvyšování útlumu ve vybraném pásmu jsme se od 100% výsledku scanování postupně propracovali až k tomu, že scanování dávalo střídavé výsledky, až k tomu, že se při scanování nenašlo nic. Taky mi potvrdil, že v STA se to, že jednotlivá pásma mohou mít výrazně odišnou úroveň/kvalitu signálu, stává dost často. Je to věc nastavení, údržby, ale taky i rušení, které může často zasahovat třeba i jen do pásem na okraji spektra kmitočtů DVB, která jsou už blízko kmitočtů vyhrazených pro jiné technologie a služby.

Jinak já jsem to zkoušel na verzi 4.3. Byla to věc rychlého rozhodnutí kamaráda o to požádat a on řekl, že dorazí hned ráno, a mně ani nenapadlo připravit druhý server s verzí 4.2. Škoda, mohli jsme se toho dozvědět víc...

Chápu, že pro tebe řešení s dodatečným spuštěním scanování jednodlivých muxů není ideální, zvláště, když ten podíl úspěšného a neúspěšného scanování je tak nízký. Takže jestli to verze 4.2 zvládá lépe, a jsi s ní spokojený, tak proč ne. Na druhou stranu, já často laboruji s příjmem OTT služeb a tam tuhle možnost využívám. Ono je určitě lepší si pro několik změněných/přidaných kanálů, které si na stránce muxů vyberu, pustit jedním povelem scan, než ho pouštět pro celý playlist. V podstatě to většinou dělám právě takhle.

Citovat
@JiRo: Skenování MUXů a výsledný počet nalezených služeb je u mne vždy stejný a úspěšný ve verzích TVH 4.3. a 4.2.

Rozdíl je v úspěšnosti mapování služeb na kanály. Potíž nastane u v.4.3. se všemi službami konkrétního MUXu.
Pokud má MUX například 20 služeb, vždy se nenamapuje všech 20.
Potom nastanou opakované pokusy, problémové jsou například služby čtyř MUXů, a postupně namapuji s úspěchem horším než 1:10 služby jednoho, pak dalšího, atd MUXu.

Mám teď zálohu TVH 4.3. na Rasperry Pi OS (s GUI), když se mapování povedlo.
Mapovat po jednotlivostech umím, už jsem se poučil.
Děkuji za testování! Už s tím neztrácejte čas, pro použití mi stačí v.4.2.
#
Na diskuzi jen fórum, ne SZ.

Citovat
@meda: OK. Pouštím to úplně z hlavy...

Citovat
@meda:ja si pamatuji,ze jsem mel taky nejake problemy z mapovanim programu,jak s dvb t2,tak i s dvb s2.
matne si vzpominam,ze jsem si hral s nastaveni TV adapteru a to presne s MAX pocet PID,zkousel jsem vselijake nastaveni(16-64) a nejlepsi se mi jevi- MAX pocet PID: 16 a zaskrtnute Allow all PIDs
Rpi3-raspios-tvh+hyperion  ,  Kiii pro-Coreelec 9.2.8-tvh+sat (testy),  Ugoos X3 Pro dualboot ATV/CoreElec

Citovat

Přejít na fórum:

Prochází: