• Vítejte na XBMC-Kodi.cz
  • Česko-slovenská komunita fanoušků XBMC/Kodi
Vítejte návštevníku! Přihlášení Registrace

Hodnocení tématu:
  • 0 Hlas(ů) - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dálkové ovládání Antik RC 317
Poté, co jsem se stal šťastným majitelem DO Skip 1s jsem si myslel, že už žádné další si kupovat nebudu. Názor jsem změnil, když jsem si, zcela náhodou, všiml dálkového ovládání RC 317, které ke svým STB dává společnost Antik.

Co mě přimělo změnit názor?

Jednoduše řečeno, tento obrázek:

[Obrázek: WI2NPaz.jpeg]
Z něho jsem si dovodil, že je toto DO jedno z mála zařízení svého druhu, který umí současně vysílat kód stisknutého tlačítka prostřednictví IR vysílače i prostřednictvím BT. Umožňuje tedy použí pro běžnou komunikaci BT, ale např. pro probuzení a/nebo zapnutí boxu lze použít IR. Kromě toho umožňuje pro 4 tlačítka (POWER TV, VOL TV +/- a SOURCE) naučit kód TV. Ano, tohle umí i jiné DO, ale tenhle má navíc poměrně slušnou výbavu tlačítek.

Pátral jsme po tom, zda to tak skutečně je, ale nikde jsem jasnou a jednoznačnou odpověď nenašel. A tak jsem ovladač za pouhých 316 Kč v Alze objednal. Dnes večer dorazil a tak jsem ho hned vyzkoušel. Tedy vyzkoušel jsem to, co jsem vyzkoušet mohl. Tedy funkce spojené s BT a ovládání TV. Pro zkoušku s IR musím ještě připravit odpovídající HW, což si ale nechám na později, až budu doma.

První pohled

Že bude DO větší jsem věděl, ale přesto mě ta sice úzká, ale dlouhá nudle překvapila. Proč?! Určitě by se baterky, které DO natahují do nepříjemné délky, daly umístit pod tlačítka a ten prázdná konec by zmizel. Pro srování jsem DO  (je na fotografii vlevo) vyfotil vedle DO Skip 1s.

[Obrázek: XPjMIqw.jpeg]

Povrch je matný, jakoby sténový, běžných otisků prostý. Mastné prsty na něm asi nějakou stopu zanechají. Jen si nejsme jistý, jak ten saténový povrch bude vypadat po delší době používání. S tím moc dobré zkušenosti nemám.

Tlačítka malá a menší (barevné klávesy), ale stisk jasný a zřejmý. Rozdělení tlačítek celkem smysluplné, myslím, že si na ně člověk zvykne brzy a bude tak DO používat i poslepu, což ostatně bude třeba. Podsvícení chybí.

Tlačítek je poměrně dost, takže pro Kodi bude výhoda pro uživatelská mapování. Co ale zamrzí, že DO nemá tlačítko CONTEXT MENU a ani PgUp/PgDown. Na tahle tlačítka jsme si už hodně zvykl. Ale i to se dá, právě tím mapováním, vyřešit.

První zkušenosti

[Obrázek: YmRIZi5.jpeg]

Po vložení baterek jsme omylem stikl POWER TV a zapnula se Samsung televize. A fungovaly na ní všechny další tlačítka, která se u DO dají naučit. Hmm, takže výrobce asi preferuje tutu značku. Přeto jsem zkusil ta tlačítka naučit jiné kódy, a fungovalo to přesně tak, jak mělo.

Druhý test, párování BT. Zapnul jsme ho na DO a vyzkoušel napárovat na několika BT zařízení. Notebook s Windows, NUC s LibreELEC, TV. Vždy okamžitě a bez problémů. Jen jsem zapomně vyzkoušet režim uspání a probouzení BT komunikace. Tedy pokud ho DO podporuje. K tomu se ještě vrátím.

Podíval jsme se na to, jak je na tom DO systémově. Podle popisu by se prostřednictvím komunikace IR mělo DO projevovat jako RC5, ale to zatím potvrdit nemohu. U komunikace BT pak jako HID zařízení, což jsme si i ověřil. V Linux se projeví jako dvě zařízení, Antik Remote Control a Antik Remote Control Consumer Control. Rozdělení tlačítek na tato dvě zařízení je vidět na výše uvedeném obrázku. Mapování na úrovni hwdb bude tedy asi bez problémů.

Co říci závěrem 1. testu

Zatím dobrý! Uvidím, jak si DO povede s IR komunikací a jestli opravdu bude současně vysílat na IR i BT. Pokud to tak nebude, jde vlastě o docela běžné DO, jakých mám doma v šuplíku několik. Pokud ale to, v co doufám, bude fungovat, pak je to docela zajímavý kousek. Je samozřejmé, že jeho nastavení pro fungování v CoreELEC, kdy přes IR se bude zapínat nebo probouzet box a pro všechna další tlačítka se bude používat BT, bude trochu složitěší (ale ne moc, vlastně vůbec ne), ale výsledek by mohl stát za to. Škoda, že já ho nevyužiji. Ale už teď vím, kdo by z něj mohl mít radost a že by to tedy mohl být pěkný vánoční dárek. Jen doufám, že moje ségra toto fórum nečte.
Jsem (až na výjimky) pouhým čtenářem fóra.
Nepokračuji tedy ani v tématech, která jsem založil.
To platí i pro doplňky Kodi a další aplikace, které jsou s takovými tématy spojené.

Citovat
Zkoušej, testuj. Chtěl jsem domů něco univerzálního pro případné pokusy a to se mi hodí. A za zajímavé peníze vůbec.

A povrch. Časem se určitě oleští. Tak jako se mi oleštilo Smart DO Samsung
X96max plus 4/32 + CE 21 + skin Confluence DS / TV Samsung QE55Q6FNA
X96max plus 4/32 + CE 20.5 + skin Confluence DS

AVR Denon 1600H / Dali Spektor 5.1
Win10pro + Kodi19.5
NAS Synology 215j 3TB Raid1
Router Turris 1.1

Citovat
Testování BT

Dalším krokem bylo zjistit, jak se BT část chová v případě, pokud v nastavení BT v nastavení LibreELEC povolím Pohotovostní režim. A tady nastaly první potíže. První pokusy byly úspěšné. BT se odpojilo, a dá se předpokládat, že se i DO "uspalo" a snížilo tak svůj odběr z baterií. Při stisku jakéhokoliv tlačítka generující BT povel se nejprve DO probudilo (LED aktivované stiskem tlačítka bliklo červeně), a následujcíí stisk (kdy LED již blikla modře) vygeneroval povel. Ten samozřejmě nejdříve zrušil režim Screensaver Kodi, a teprve další stisk provedl požadovanou akci. Po čase ale přišly problémy. Pokud bylo DO dlouho bez akce, tak se navázání komunikace po stisku tlačítka už nepodařilo. LED při stisku stále blikala jen červeně a LibreELEC nereagoval až po delším čase se opět rozběhl a čase nahlásil přerušení komunikace s BT zařízením.

Budu s tím dál večer laborovat, ale přijít na problém bude asi oříšek, protože to zasahuje až do obsluhy BT v systému, případně v samotném HW/FW DO. U řady BT zařízení (nejen ovladačů) jsem se s tím setkal a vyřešit se mi to nikdy úplně nepodařilo. Většinou stačilo ale nakonec prostě jen vypnout v BT v LibreELEC ten pohotovostní režim. Tak jen případné zájemce upozorňuji na to, že tady to může nějak skřípat...
To platí i pro doplňky Kodi a další aplikace, které jsou s takovými tématy spojené.

Citovat
Testování BT a/nebo IR

Tak jsem si naivně myslel, že bude možná nějaká dynamická koexistence obou rozhraní. Sice jsme nevěděl jak, možná tak, že DO bude prostě současně vysílat na obou rozhraních. Ale mýlil jsem se. Zatím jsme dospěl k těmto zjištěním:
  • pokud není BT spárováno a připojeno k nějaké protistraně, tak po stisku tačítka vysílá DO IR kódy přes IR rozhraní
  • poku je BT spárováno vysílá DO BT kódy přes BT rozhraní
To bylo jinak, než jsem přepokládal, ale vlastně, alespoň pro mé účely, dobrá zpráva. Vyřešilo by to za mě vlastně všechno, co od DO očekávám. V takovém případ by totiž režim používání byl následující:
  • pokud je box vypnutý/uspaný, BT není připojeno, takže po stisku tlačítka vyšle DO IR kód přes IR rozhraní. Za této situace je na straně boxu zpracován pouze jeden povel, tedy povel, který je schopný probudit/spustit box.
  • pokud je box zapnutý a Kodi běží, je BT připojeno, DO tedy po stisku tlačítka posílá BT kódy přes BT rozhraní
Abych mohl pokračovat dál, musel jsem si v první řadě, po instalaci CE nastavit kód pro spuštění/probuzení boxu. Testoval jsem to na ze šuplíku vytaženém letitém boxu Belink GT1 Mini 2. Je to sice starý box, takový prcek, ale stále  (i po 10 letech) funguje velmi dobře, dokonce s původní kartou. Z cvičných důvodů jsem šel standardní cestou od samotného počátku. Tedy instalace CE na kartu, kopírování dtb, spuštění a základní nastavení CE a Kodi. Obvykle v této chvíli instaluji PVR doplněk a připojím se k domácímu TVServeru Tvheadend, což mi funkce boxu prověří téměř bezezbytku. Pak následoval tradiční proces zjištění parametrů, které je potřeba zadat do config.ini aby byl možné box spustit/probudit z vypnutého/uspaného stavu.

Kód:
#------------------------------------------------------------------------------------------------------
#
# IR setup
#   Setup a custom keycode to wake the N2/C4 from suspend or poweroff
#   You can stop kodi and eventlircd and use "ir-keytable -u" to obtain a compatible u-boot
#   IR keycode
#   This setting will require a injected bl301 blob.
#
remotewakeup='0x000032cc' # Antik Remote (RC5)
#
#   decode_type can be one of the following:
#   NEC='0x0', DUOKAN='0x1', TOSHIBA='0x2', RCA='0x3', RC5='0x4', RC6A='0x5', NEC_TOSHIBA_2IN1='0x6',
#   NEC_RCA_2IN1='0x7', RCMM='0x8', NEC_RC5_2IN1='0x9', NEC_RC5_2IN1='0xa', RC6='0xb'
#
decode_type='0x4' # RC5
#
#   remote power key mask:
#   Some IR protocols implement a toggle bit, this can be ignored by the "and" mask:
#   RC5='0x37ff', RC6='0x1effff', RC6A='0xffff7fff'
#
remotewakeupmask='0x000037ff' # RC5
#
#------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vše nastaveno. Zatím, s vypnutým BT, vyzkoušeno spouštění/probouzení z vypnutého/uspaného stavu. Vše fungovalo jak bylo potřeba. Pak jsem spároval DO a box přes BT a ouha. Vyzkoušel jsem co se dalo, a fungovalo to jen zpola, resp. hodně divně. Pokud byl box zapnutý, DO komunikovalo skutečně jen přes BT. Po stisku tlačítka se rozvítila modrá LED a povel se v Kodi správně vykonal. Stiskem tlačítka POWER se ho přes BT podařilo vypnout nebo uspat (podle nastavení). Potud všechno v pořádku. Ale v okamžiku, když už byl box vypnutý, se po stisku tlačítka POWER rozsvítila modrá dioda (indikující, že se posílá BT povel) a box na to  pochopitelně nereagoval.

Chvíli jsme si s tím hrál a několikrát se mi podařilo to, že po vypnutí/uspání boxu a následném několikanásobnému  stisku POWER tlačítka se rozvístila červená LED a box se zapnul/probudil. Znamená to, že se to celé chová trochu  nevyzpytatelně.

Obecným problémem je, že neexistuje žádná podrobná dokumentace DO. Jediné, co je v té dostupné uvedeno jsem v tomto tématu uvedl. Je to trochu zklamání, ale možná, že se mi ještě podaří nějaké další informace někde získat. Pokud ne, a výše popsaný stav bude konečný, je tady samozřejmě ještě možnost používa DO jen s jedním rozhraním:
  • pouze s BT, pak ale nebude možné tlačítkem POWER box zapnout/probudit,
  • pouze s IR, pak ale bude třeba nadefinovat mapování pro Amremote nebo MessonIR, protože v obvyklých úložištích jsem ho nenašel. Na to se chystám (AmRemote) v následujcíích dnech,
  • pouze s BT a pro probouzení boxu použít tlačítko POWER TV, na které je pak poteřba namapovat povel POWER pro box.
A samozřejmě je možný i poslední způsob, tedy ovládání stavu boxu a TV řešit vzájemně přes HDMI CEC rozhraní. Ale to už do příspěvku o DO nepatří.

Ještě jsem zkusil u rozhraní BT v CE nastavit pohotovostní režim. Po pokusu Kodi zamrzlo a po nějaké době se restartovalo. Patrně jde tedy o problematické chování BT, v tomto případě je na vině možná stáří boxu a jeho BT rozhraní.

Citovat
Oprava

Musím svá předchozí zjištění opravit. Zjevně jsem poněkud zazmatkoval a popletl si tu posloupnost testů. Nyní mám tedy nový výsledek a je víceméně potěšující. Je-li DO napárováno a používá v Kodi BT komunikaci, tak:
  • pokud box uspím, chová se ovládání a přepínání BT/IR tak, jak jsme popsal dříve, ted ne tak, jak potřebuji,
  • ​p​​​okud ale box vypnu, tak se to chová podle původního očekávání, tedy že po vypnutí a následném stisku tlačítka POWER se vysílá kód IR. Tedy přesně to, co potřebuji.
Definitivní stav je tedy takový, že v okamžiku, když Kodi běží, stiskem tlačítka POWER se pošle BT kód, a box se, na základě mapování povelu (HID) v Kodi vypne. Když v tomto okamžiku stisknu tlačítko POWER, tak se pošle IR kód, na základě kterého se box zapne.

Teď tedy ještě zbývá vyřešit, jak dosáhnout toho, aby se to chovalo stejně v případě, že box jen uspím. Patrně při uspávání v tomhle případě komunikace boxu a DO přes BT neprobíhá stejně, jako při vypínání. Ale to už žádný problém v CoreELEC není, jako vždycky bude stačit jednoduchý script v sleep.d... 4.

Citovat
Přepínání režimu komunikace BT/IR

Tak se z toho trochu neplánovaně stal seriál, ale já si myslím, že když to budu popisovat krok po kroku, že to pomůže pochopit, jak to celé funguje.

Takže jsem udělal to, co jsem si myslel, že by mělo pomoci, a skutečně to pomohlo. Umístil jsem do adresáře .config/sleep.d (defaultně adresář není vytvořený, je tedy třeba použít mkdir a adrsář před tím vytvořit) soubor nazvaný bluetooth.power. Ta přípona power je důležitá, bez ní to fungovat nebude! Já jsem na to zapomněl a trápil jsme se s tím pěkně dlouho. Principem funkce je to, že při každém uspání a probuzení systém postupně spustí všechny soubory s příponou .power, které v adresáři najde a jako paramer jim předá řetěze "pre" nebo "post" podle toho, zda se systém právě uspává nebo probouzí.

Obsah mého souboru bluetooth.power je tento:

Kód:
#!/bin/sh

REMOTE_MAC="00:16:2A:80:6F:4C"

case "$1" in
    pre)
        /usr/bin/bluetoothctl disconnect $REMOTE_MAC
        # bluetoothctl power off
        # sleep 5
        ;;
    post)
        # sleep 5
        # bluetoothctl power on
        /usr/bin/bluetoothctl connect $REMOTE_MAC
        ;;
esac

exit 0

Ty dvě dvojice zakomentářovaných řádků jsem tam nechal z mých pokusů, kdy jsem zjišťoval, zda bude stačit odpojit pouze DO nebo vypnout celé bluetooth a jestli nebude potřeba tam vložit nějakou prodlevu, protože operace s BT zařízeními chvíli trvají. Zatím se ukazuje, že ani jedno není potřeba.

Obsahem proměnné REMOTE_MAC je MAC adresa ovladače. Tu musíte samozřejmě změnit a dosadit tam MAC adresu vašeho ovladače. Získáte ji takto:

[Obrázek: vZp5c6s.png]

A to je vše. Teď mi ovladač funguje v režimu BT, pokud je CE a Kodi spuštěné (a samozřejmě pokud je ovladač spárovaný a připojený), a systém ho vidí jako HID zařízení se všem výhodami (bude fungovat longpress) a nevýhodami (případné doplnění nedefinovaných tlačítek bude o něco složitější). Pokud v této chvíli stisknu tlačítko POWER, zachytí ho Kodi a na základě mapování a nastavení v Kodi box buď vypne nebo uspí. V okamžiku, jakmile se ale CE/box vypne nebo uspí, tak ovladač funguje v režimu IR. V této chvíli box reaguje pouze na povel tlačítka POWER a box se po jeho stisku spustí nebo probudí.

To ale samozřejmě není všechno. BT kódy DO některých tlačítek neodpovídají tomu, jaké CE resp. Kodi očekávají, v některých případech dokonce pro taková tlačítka ani nemají žádné funkce. Jak vyřešit tohle, k tomu se vrátím v některém z dalších přípěvků.

Citovat
To je na jedničku. Jsem zvědavý na další díl.

Vlastně si nejsem jistý, jestli budu jen čekat. S Benefit slevou mi to Alza nabízí za 283,- + mám Alza+, takže dopravu zdarma..

Z toho, co víš teď a musel by sis vybrat. Koupil bys znovu DO Skip1s nebo toto.

Win10pro + Kodi19.5
Router Turris 1.1

Citovat
@jkmh: 3 Koupil bych si znova Skip. Jednoznačně. Z důvodu, že pomocí Skip mohu plně ovládat TV. Sice je tam stále ta nutnost při přechodu z Kodi na TV vše vypnout a znova zapnout, ale pokud se s tímhle naučí člověk žít (a já se naučil), tak pak žádný další ovladač, když se rozhodnu sledovat pouze TV, už nepotřebuji. Skip mi plně nahradí Samsung DO, dokonce si troufnu tvrdit, že ho i předčí. Jasně, pokud by ta TV byla od jiného výrobce a používala např. gyro mouse, tak to se Skip neudělám. U Antik DO mám sice ty 4 tlačítka, která mohu naučit ovládat libovolnou  TV, ale to pro plnohodnotné používání TV nestačí. Pokud chce člověk používat DO Antik a zároveň, třeba jen čas od času, používat TV samostatně, tak prostě musí mít na stolku ovladače dva. Jeden na Kodi a druhý na TV. Pokud mám Skip, stačí mi ovladač jen jeden.

Citovat
No, ta odpověď se ti moc nepovedla.  51 3

Win10pro + Kodi19.5
Router Turris 1.1

Citovat
Tak nebudu ti mazat med kolem pusy... 4
Já bych řekl, že je to tak, že pokud měl někdo někdy Logitech Harmony One, tak se snaží tomuto geniálnímu DO co nejvíce přiblížit. Cesty a náhrady jsou různé. Já se vydal cestou Skip, protože je v tom zatím nejlepší. Až najdu ovladač, který na tom bude lépe a bude se mi líbit, třeba změním názor.

Citovat
I když jsi mě nepotěšil, výpovědní hodnota se nedá upřít. Klidně pokračuj, rád budu sledovat.

Win10pro + Kodi19.5
Router Turris 1.1

Citovat
Zdravím. A to je právě ta otázka. K čemu vlastně je KODI? V dnešní době kdy máš jiné možnosti zábavy, využití volného času. Jo kdyby jsi vymýšlel novou věc a nedařilo se ti ale ty se s párátkem na zuby snažíš provrtat skrz kámen a hledáš cestu jak to udělat. Prostě něco k něčemu jinému co mnohem chytřejší hlavy než jsme my vyrobili ty se snažíš vykurwit aby ti to fungovalo jinde. Zlatej jinej plně funkční systém. Tak například já když doma nastavoval televizi TCL tak mi zahlásila že vidí v síti Apple TV a jeslti povolím abych mohl ovladačem od TV ovládat i Apple TV. Pak taky zahlásila že vidí v síti HomePod Mini ve stejné místnosti jako je televize a že jestli dovolím je taky použít. No nemyslím si že by to blbka co dá peníze neznámé osobě co mluví mizerně česky a co jí tvrdí, že je její vnučka (i když ta blbka má jen vnuka) tak že ta by tohle pochopila, ale já jsem spokojený. Takhle mají dnes věci fungovat.

Citovat
Smazáno

Win10pro + Kodi19.5
Router Turris 1.1

Citovat
(02.11.2025, 17:08)sachlj Napsal(a): ..... K čemu vlastně je KODI? ..... No nemyslím si že by to blbka co dá peníze neznámé osobě co mluví mizerně česky a co jí tvrdí, že je její vnučka (i když ta blbka má jen vnuka) tak že ta by tohle pochopila, ale já jsem spokojený. Takhle mají dnes věci fungovat.

Klid, to se dá léčit. Nesmíš ale polykat každou piluli, co se ti válí v šupleti 1
#
Na diskuzi jen fórum, ne SZ.

Citovat

Přejít na fórum:

Prochází: 1 host(ů)