• Vítejte na XBMC-Kodi.cz
  • Česko-slovenská komunita fanoušků XBMC/Kodi
Vítejte návštevníku! Přihlášení Registrace

Hodnocení tématu:
  • 0 Hlas(ů) - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HDMI kabel - lze rozeznat?
Zdravím. Za ty roky mám doma několik HDMI kabelů a rád bych je nějak využil. Ale k tomu potřebuji vědět co je to za verzi. Na mnohých není nic napsáno. Kvalitní opletení, tuhej jak hadice a pořádné konektory ale nemusí znamenat že jsou vhodné na dnešní použití. Tak mě zajímá, zda existuje nějaká možnost jak zjistit co za kabel je připojený mezi televizí a androidím boxem. jestli třeba není apka co by otestovala jaký standart kabel podporuje. Abych je pak smysluplně využil. 
Díky za typ jak na to.

Citovat
Odpověď od AI

HDMI kabel sám o sobě nemá žádný čip ani elektronickou identifikaci, takže:

žádné zařízení (TV, PC, konzole apod.) nedokáže přečíst „verzi“ kabelu;

neexistuje způsob, jak softwarově zjistit, jestli máš HDMI 1.4, 2.0, 2.1 atd.;

i tzv. „High Speed“ nebo „Ultra High Speed“ označení je jen marketingový štítek daný výrobcem podle testování, ne podle informací uložených v kabelu.

---

Jediné, co lze ověřit nepřímo:

Pokud přeneseš přes kabel např. 4K@120 Hz nebo 8K video, tak víš, že propustnost kabelu odpovídá HDMI 2.1.

Když zvládne jen 1080p nebo 4K@30 Hz, jde o kabel nižší kvality (typicky HDMI 1.4).

Citovat
Jo, je to tak jak píše @corve: Až od verze HDMI 2.1 musí mít kabel povinné označení "Ultra High Speed HDMI Cable". Nedávnou jsem ho kupoval, skutečně to měl a byl tam dokonce i holograf s QR kódem, podle kterého se to dá ověřit. Je na to mobilní appka.

Já si od jisté chvíle na HDMI a USB kabely lepím barevné samolepky, abych věděl, co jsem si koupil. A nedávnou jsem velkou část starších kabelů odnesl do elektroodpadu. Nechal jsem si vždycky je jeden kus od každého typu.
Jsem (až na výjimky) pouhým čtenářem fóra.
Nepokračuji tedy ani v tématech, která jsem založil.
To platí i pro doplňky Kodi a další aplikace, které jsou s takovými tématy spojené.

Citovat
(03.11.2025, 10:41)JiRo Napsal(a): ...část starších kabelů odnesl do elektroodpadu...

Tak vidíš, jak je Kodi na hovno 3
#
Na diskuzi jen fórum, ne SZ.

Citovat
Jo jo, však se mě taky pán ptal: "To jste používal pro Kodi?" A když jsem přikývl, řekl, že to je tedy už na ho.no, ať to hodím rovnou do směsného odpadu, co jde do spalovny. Že se na tom to používání s Kodi podepsalo tak, že to už ani nepůjde recyklovat.
Jsem (až na výjimky) pouhým čtenářem fóra.
Nepokračuji tedy ani v tématech, která jsem založil.
To platí i pro doplňky Kodi a další aplikace, které jsou s takovými tématy spojené.

Citovat
zdravím. Právě jsem na alze koupil HDMI 2,1 kabel pro 8K video co s ním propojím televizi na port 4K/60Hz a androidím boxem. A jestli ten shit box nebude posílat video v 4K tak s ním praštím o zem a uklidním si nervy. Ale fakt nechápu, že není třeba nějaký test například video test kdy bych posílal přes kabel nějaké obrazce a posoudil zda zobrazuje co by měl při 1080 nebo při 4K videu. Nebo nějaký test na zapojení kabelů, dyď je v tom přece rozdíl...

Citovat
@sachlj: Ty jsi neštěstí. Nechápeš toho víc. Ani googlovat jsi se nenaučil. Bodejť bys pak uměl rozhýbat Kodi. Demolandia -Files for testing home theater systems-
X96max plus 4/32 + CE 21 + skin Confluence DS / TV Samsung QE55Q6FNA
X96max plus 4/32 + CE 20.5 + skin Confluence DS

AVR Denon 1600H / Dali Spektor 5.1
Win10pro + Kodi19.5
NAS Synology 215j 3TB Raid1
Router Turris 1.1

Citovat
Pochopte, že když seděl ve vrátnici v té IT firmě, tak neměl šanci používat internet, aby si sám našel nějaké info.
Proto se ptá na jakoukoliv hovadinu.
2xRPI3,LibreELEC 9.2,Sandisk 32Gb,Sony Android TV

Citovat

Přejít na fórum:

Prochází: 2 host(ů)