• Vítejte na XBMC-Kodi.cz
  • Česko-slovenská komunita fanoušků XBMC/Kodi
Vítejte návštevníku! Přihlášení Registrace

Hodnocení tématu:
  • 0 Hlas(ů) - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
DŮLEŽITÉ - vyjádření k doplňku Stream Cinema Community
@JiRo: Asi jsem se vyjádři špatně, nebo přinejmenším nepřesně. Neměl jsem v úmyslu nijak znevažovat komunitu (obecně ani konkrétně) tvůrců jakéhokoli warezu (a ano, přesně o tomhle se tu bavíme), ani diskuzi o něm. Spíše jsem narážel na to, co se děje v poslední době na zmiňovaném Discordu SCC. Chápu, že je problém s vychcánky, kteří neznalým uživatelům skrze FCB prodávají SCC a přiživují se tím na jeho tvůrcích, aniž by se sami na vývoji doplňku podíleli. Na druhou stranu mi připadá nefér se pak do těch v podstatě napálených BFU navážet, když se pak ozývají ve stylu: "Zaplatil jsem si KODI a ono to nefunguje, kde si mám stěžovat?", protože oni prostě pozadí neznají. A pak se objevují názory, že by se měl z doplňku stát jakýsi víceméně soukromý, přístupný jen vyvoleným a všechny BFU od něj odstřihnout - což je vlastně to samé, co před lety vyčítali Baronovi, když se odstřihl od WS.

V ideální warezové komunitě se všichni členové nějakým způsobem podílí na tvorbě daného produktu. Pokud se ovšem produkt začne šířit, zákonitě začne počet pouhých uživatelů přesahovat počet tvůrců. Sám jsem se před lety (jo, to jsem měl ještě spoustu volného času 12) zapojil do jisté komunity překladatelů komiksů. A i tam bylo mnohem více čtenářů, než překladatelů. Je to logické - ne každý je schopný smysluplný překlad vytvořit nebo udělat lettering původního scanu. Ale pro nás všechny, kteří jsem se na překladech podíleli, bylo jedinou a největší odměnou poděkování za nový překlad.

Takže abych se vrátil k původní myšlence "A všechny tyhle rozbroje nakonec nejhůře dopadnou na ty obyčejné uživatele, pro které byly ty doplňky původně vytvořeny" - nepřipadá mi fér na pouhé uživatele, kteří se vývoji nepodílí, pohlížet jako na příživníky a hlupáky, což se na bohužel výše zmiňovaném Discordu děje.

Na závěr chci jen zdůraznit, že tenhle příspěvek nemá za cíl někoho hanit či odsuzovat (teda snad vyjma těch zmiňovaných vychcánků). Je to jen můj soukromý názor.

P.S. Asi jsem docela odběhl od tématu zákazu diskuze o SCC na tomto fóru, takže to propojím - vždycky mi připadalo nefér, že se zde kdysi zakázala jakákoli diskuze o SC, ale o SCC se diskutovat mohlo. Přitom o penězích jsou oba doplňky.

P.P.S. Podle mého názoru se symbióza SCC/WS nakonec bude muset přetransformovat po vzoru SC/Kra.

Citovat

Příspěvků v tématu
RE: DŮLEŽITÉ - vyjádření k doplňku Stream Cinema Community - od beepee - 16.1.2024, 11:28

Přejít na fórum:

Prochází: 1 host(ů)