• Vítejte na XBMC-Kodi.cz
  • Česko-slovenská komunita fanoušků XBMC/Kodi
Vítejte návštevníku! Přihlášení Registrace

Hodnocení tématu:
  • 1 Hlas(ů) - 5 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tvheadend BB (Black Box) NEO
Aktuální NEO setup

Hardware
O hardware bylo rozhodnuto po kratší úvaze a zkoumání aktuálních možností. Základ byl jasný RPi 5 s 8 GB RAM. Ostatní pak byl výsledek diskuse v Raspberry PI 5 a PCIe, kde jsem konečné řešení HW i OS popsal, počínaje tímto příspěvkem. Takže jen zrekapituluji HW konfiguraci:
  • RPi 5 s 8 GB RAM
  • Zdroj 27 W
  • SSD disk Kingston SSD KC3000 M.2 1TB
  • Case Argon NEO
Zbytek HW jsme převzal z předchoího setupu:
  • 4x USB DVB-T/T2/C AverMedia TD310
  • Aktivní USB HUB, 1 + 7x USB2, se zdrojem
  • Anténní rozbočovač (pasivní), 1x IN/8x OUT
Operační systém

Pro operační systém platí to, co o HW, včetně odkazu, kde je detailní popis. Zde tedy jen telegraficky:
  • RPI OS
a k tomu základní sada potřebného SW a nastavení pro zamýšlené použití. Uvádím vždy instalační příkaz, aby bylo vidět co a odkud používám:
  • samba - sudo apt-get install samba samba-common-bin
  • jq - sudo apt install -y jq
  • streamlink - sudo apt install streamlink
  • dotNET - sudo apt-get install -y dotnet-runtime-7
  • docker - curl -sSL https://get.docker.com | sh
Snažil jsem se (a snažím se) využívat standardní a doporučené zdroje instalace. Vycházím ze zásady, co možné nejméně exotického a speciálního SW a řešení.

Protože jsem se nakonec rozhodl provozovat server kompletně jako headless, taže po první instalaci jsem přešel na vnc klient/server koncept. Zprovoznil jsem i ssh přístup a samba sdílení. V tomto ohledu tedy RPi, jeho OS a aplikace i data v něm spravuji přes tyto tři základní prostředky.

Protože jsem původně plánoval instalovat další aplikace výhradně do Docker, nainstaloval jsme si i tuto aplikaci. Časem z toho ale nakonec sešlo, takže dvě hlavní aplikace, Tvheadend a WebGrab++, jsou instalovány přímo do systému.

Tvheadend

Nainstaloval jsem standardně dostupnou verzi 4.3:
  • tvheadend - sudo apt install tvheadend
Nastavení pomocí standardního wizzardu ve web gui, po kterém naásledovalo několik dalších kroků:
  • Pro připojené USB DVB přijímače AverMedia TD310 jsem musel doplnit jejich firmware. Už dlouhé roky si udržuji zásobu různých fw pro různé platformy a systémy, takže nebyl problém vědět kam sáhnout a co a kam nakopírovat.
  • Další nastavení pak už bylo věcí rutiny. U všech DVB přijímačů jsem povolil jejich DVB-T a DVB-C tunery a naladil všechny dostupné DVB-T a DVB-C kanály, výsledkem byla sada odpovídajcíích služeb.
  • V případě OTT/IPTV služeb, které přijímám, jsem přenesl adresář se scripty používaných služeb. Scripty jsou napsané tak, že fungují v jakémkoliv prostředí, takže naladění i vytvoření odpovídajících služeb proběhlo bez problémů. Pro služby používající MPEG-DASH protocol používám streamlink. Jeho použití v Tvheadend je popsáno v Streamlink a jeho použití v Tvheadend.
Nahrávání jsem samozřejmě nasměroval do adresáře na disku SSD, timeshift buffer pak kombinovaně, část do RAM (vyhradil jsme mu 2 GB), a zbytek opět na SSD disk.

Nyní následovala "ruční práce", spočívající v nastavení jednotlivých služeb podle plánu priorit, který už delší dobu používám:
  • pokud DVB-T nebo DVB-C (free) vysílání obsahuje kanál s odpovídající kvalitou, má vždy nejvyšší priporitu
  • pokud je kanál k dispozici jako DVB-T nebo DVB-C a současně i jako OTT, ale OTT má vyšší kvalitu, má i OTT služba vyšší prioritu
Naštěstí se tohle musí udělat je jednou a pak pouze tehdy, dojde-li k nějaké zásadní změně a to jen u služeb, u kterých k té změně došlo. Výhodou tohoto řešení je, že se pro přehrvání použíje služba vždy s tou nejvyšší dostupnou kvalitou. Zároveń u kanálu s více službami je možné ty služby s nižší kvalitou použít jako zálohu. Typicky, kanály ČT přijímám primárně z DVB, kanály ostatních celoplošných TV z OTT. Když ale OTT služba vypadne, Tvheadend automaticky vybere další v pořadí, i když s horší kvalitou. Nebo takto zálohuji i kanály, které jsou dostupné ve více službách současně. Když služba vypadne a kanál je dostupný v některé další, pouižije se tato.

Data z DVR jsem si pak, jako vždycky před tím, přenesl ručně z instalace Tvheadend na CoreELEC. Dělám to tak pokaždé. Je pravda, že si takto táhnu předpisy pro nahrávání již více než 10 roků, od první instalace Tvheadend, kterým jsem nahradi MediaPortal TV Server.

Posledním krokem pak bylo nakopírování všech log televizních kanálů.

WebGrab++ (WG++)

Tady, stejně jako kdykoliv před tím, není skoro o čem psát. Prerekvizita, dotNET verze 7, byla již nainstalovaná, takže stačila standardní instalace WG++ a přenesení zdrojových dat z předchozí instalace na CoreELEC. Po prvním spuštění se sice ozvala kontrola licencí, takže bylo třeba pár hodin počkat. Po uplynutí čekací doby a dalším spuštění už vše proběhlo bez problémů.

Protože někomu doma vadí, že v EPG je u některých kanálů prázdno (je jich dohromady 14), doplnil jsem do konfigurace WG++ fake definice pro tyto kanály. Nyní tedy, kdy máme v Tvheadend celkem 214 kanálů, se EPG pro 138 z nich gereruje pomocí WG++. Zbytek EPG získává Tvheadend z DVB-T nebo DVB-C vysílání.

Závěrem

To je asi pro tuto chvíli vše. Popis není příliš detailní, protože si myslím, že pokud se někdo do něčeho podobného pustí, musí mít alespoň základní znalosti problematiky. Ale jsem samozřejmě připraven, pokud někdo bude mít nějaký doplňující dotaz, ho tady zodpovědět.
Jsem (až na výjimky) pouhým čtenářem fóra.
Nepokračuji tedy ani v tématech, která jsem založil.
To platí i pro doplňky Kodi a další aplikace, které jsou s takovými tématy spojené.

Citovat

Příspěvků v tématu
Tvheadend BB (Black Box) NEO - od JiRo - 09.11.2020, 15:22
RE: Tvheadend BB (Black Box) - od JiRo - 15.11.2020, 13:40
RE: Tvheadend BB (Black Box) - od JiRo - 17.11.2020, 13:11
RE: Tvheadend BB (Black Box) - od JiRo - 05.12.2020, 21:08
RE: Tvheadend BB (Black Box) - od tdanicek - 04.1.2021, 12:34
RE: Tvheadend BB (Black Box) - od JiRo - 04.1.2021, 12:44
RE: Tvheadend BB (Black Box) - od JiRo - 05.11.2021, 2:03
RE: Tvheadend BB (Black Box) - od JiRo - 16.5.2024, 15:03
RE: Tvheadend BB (Black Box) NEO - od JiRo - 19.5.2024, 16:00
RE: Tvheadend BB (Black Box) NEO - od JiRo - 19.8.2024, 13:21