• Vítejte na XBMC-Kodi.cz
  • Česko-slovenská komunita fanoušků XBMC/Kodi
Vítejte návštevníku! Přihlášení Registrace

Hodnocení tématu:
  • 1 Hlas(ů) - 1 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zajímavé tipy na " Jak na to" ze všech oblastí života
5 nejbizarnějších herních konzolí, které by měl mít každý sběratel v hledáčku

[Obrázek: A3HtwGj.png]

Komerční videoherní průmysl existuje přinejmenším od roku 1972, kdy byl vydán Magnavox Odyssey. I když se v následujících desetiletích prosadili silní hráči jako Microsoft, Sony a Nintendo, tato velká trojka se vždy musela potýkat i s dalšími společnostmi, od začínajících firem až po jiné obrovské konglomeráty. Jak před velkým krachem herního průmyslu v roce 1983, tak i po něm se různí výrobci elektroniky a hraček vrhali do ringu a snažili se získat kousek tohoto vzkvétajícího odvětví.

Je zřejmé, že vzhledem k tomu, že většina lidí se dnes soustředí na velkou trojku a hraní na PC, jen málo z těchto uchazečů se v průběhu let výrazněji prosadilo. Ale už jenom díky experimentálnímu duchu, který byl při jejich tvorbě použit, jsou fascinující součástí herní historie. Pokud se považujete za sběratele historického hardwaru, napadá nás minimálně pět podivných, obskurních konzolí, které by si mohly najít místo na vaší poličce, když už ne pod televizí nebo ve vašich rukou. (vp)

[Obrázek: siZGqx8.jpg]

Sony Walkman slaví 45 let - proč je stále nejikoničtějším přístrojem všech dob?

[Obrázek: SX6ciSn.png]

Když ukážete kazetu téměř komukoli mladšímu 25 let a zeptáte se ho, co si myslí, že to dělá, bude na vás nechápavě zírat, jako byste po něm právě chtěli, aby otevřel konzervu fazolí pomocí žabky. Ale vzhledem k tomu, že původní Sony Walkman - Sony TPS-L2 - dnes slaví 45 let, je na čase uznat, že je to nejikoničtější přístroj všech dob.

Jestli má generace Z něco ráda, tak je to nadužívání slova "ikonický", ale v tomto případě je to zcela zasloužené. Kazety existovaly už od počátku 60. let, kdy je vyvinula společnost Philips jako mnohem pohodlnější alternativu k vinylům a kotoučovým magnetofonovým páskám, ale teprve když společnost Sony v roce 1979 uvedla na trh model TPS-L2, začaly se tyto malé plastové obdélníky skutečně používat.

S příchodem přehrávače Walkman jste už nemuseli být doma nebo v autě, abyste mohli poslouchat hudbu, kterou nevybral rozhlasový DJ - nyní jste ji mohli poslouchat na cestách. A tento koncept můžete i po 45 letech vidět všude kolem sebe.

Volný styl na zadním sedadle

Walkman je o pět let starší než já, ale v době, kdy jsem věděl, co to je, byly všude. Doma rodiče poslouchali vinyly, ale v autě jsme poslouchali kazety: Genesis, Gerryho Raffertyho, Graceland Paula Simona a další věci, které nezačínaly na "G".
Když jsem byl starší, chtěl jsem poslouchat vlastní kazety, a tak mi rodiče koupili levný přenosný kazetový přehrávač Aiwa. Jistě, nebyl to Walkman, ale v té době už se na tuto vlnu vrhla téměř každá jiná značka spotřební elektroniky - a tehdy poznáte, že jste se dostali k něčemu dobrému.

Tahle černá plastová krabička mi změnila cestování autem (i když při vybitých bateriích, které nevydržely dlouho, zněli všichni jako Barry White). Už jsem nemusel poslouchat, co pouštěli rodiče, mohl jsem sedět vzadu a pouštět si mixtape, který jsem si nahrával z rádia.
Můj "walkman" - na značce nezáleželo, všechny přenosné magnetofony se tehdy označovaly jako walkman - mi umožnil začít si vytvářet vlastní hudební vkus.

Na rodinné dovolené na Minorce, když mi bylo deset, poslouchalo jedno ze starších dětí u bazénu kazetu Nevermind od Nirvany. Bylo léto 1994 a Kurt Cobain zemřel teprve před několika měsíci, takže jeho kapela byla poněkud tragicky populárnější než kdy dřív.
Rodiče si takovou hudbu nepouštěli a já jsem se s ní nesetkal ani v rádiu, takže když jsem si jednou odpoledne půjčil jejich kazetu, vyrazila mi dech.

Walkman nejenže změnil způsob, jakým lidé poslouchají hudbu, ale umožnil změnit veřejné prostory na soukromé. Stačilo si nasadit sluchátka, stisknout tlačítko play a mohli jste se odmlčet. Ve většině dnešních veřejných prostor jsou lidé, kteří to nedělají, často bývají v menšině.

První model TPS-L2 byl skutečně vybaven dvěma zdířkami pro dvoje sluchátka, ale nikdo nepoužíval tu druhou, protože poslech hudby na Walkmanu byl považován za velmi individuální záležitost.
Fascinující je, že měl také tlačítko, které aktivovalo mikrofon, takže jste mohli slyšet, co se děje kolem vás, téměř stejně jako funkce "transparentnosti", kterou dnes mají nejlepší sluchátka Bluetooth. Ale i od toho se rychle upustilo, protože lidé se rádi stáhli do svého světa, aniž by je někdo rušil.

Najednou jste si mohli vybrat soundtrack téměř ke každému okamžiku svého života. Ať už to bylo zamyšlené pozorování západu slunce z okna vlaku za zvuků Spirit of Eden od Talk Talk nebo podupávání po ulici po špatném dni v práci za zvuků Napalm Death, všechno se stalo o něco filmovější.
Vzhledem k tomu, že zvuk a místo mohou být tak neodmyslitelně spjaty, zejména vzpomínky spojené s konkrétními písněmi, přenosná hudba zcela změnila to, co pro nás znamená.

V roce 1984 společnost Sony dokonce vydala model WM-F5 - Walkman, který byl vybaven odolnějším šasi odolným proti stříkající vodě a párem sluchátek přímo do uší (většina ostatních modelů byla dodávána s náhlavními sluchátky), takže jste jej mohli používat při cvičení a pumpovat si inspirativní melodie přímo do uší.
Žlutá zimniceModel WM-F5 se dodával v zářivě žluté barvě, což nás přivádí k dalšímu důležitému vlivu, který měl Walkman na svět technologií: k módě.

Walkman byl jedním z prvních technologických produktů, který kladl téměř stejný důraz na estetiku jakož i na funkčnost (ačkoli nejeden člověk se na mou robustní Aiwu díval obdivným pohledem). Vlastnit Walkman byla volba životního stylu, kterou Sony ráda prosazovala ve své reklamě, a to i dlouho poté, co CD nahradily kazety, MiniDisky nahradily CD a MP3 nahradily všechny ostatní.

[Obrázek: eocEaub.png]

Jméno Walkman je ve skutečnosti tak silné, že překračuje nejen generace produktů, ale dokonce i fyzické formáty. Společnost Sony v éře CD přešla na Discman - ještě že v 90. letech byly v módě pytlovité džíny, protože vtěsnat jeden takový do kapsy byl problém - ale brzy si uvědomila, že není důležitý typ médií, která její výrobky přehrávají, ale pocit svobody, který Walkman ztělesňuje.

U Walkmanu jsem vydržel i během jeho relativně krátkého, ale velmi oblíbeného období MiniDisc a na svůj telefon Sony Ericsson W880i Walkman mám hezčí vzpomínky než na jakýkoli smartphone, který jsem od té doby vlastnil. V té době se však na scéně objevil mnohem intuitivnější a uživatelsky přívětivější iPod, který převzal roli mého oblíbeného přenosného multimediálního přehrávače.

iPod čtvrté generace, který jsem si koupil na univerzitě, by bez walkmana neexistoval a tenká bílá hrací skříňka od Applu bezesporu změnila svět technologií. Ale Walkman změnil celý svět. (vp)

[Obrázek: 2WtLW0v.jpg]

... Všechny mé příspěvky pocházejí z reálných a existujících článků které jsou do podoby stručných souhrnů přeloženy, upraveny a doplněny o tematický vizuál umělou inteligencí ...

Citovat

Příspěvků v tématu
RE: Zajímavé tipy na " Jak na to" z oblasti HW/SW - od Rossi D - 01.7.2024, 14:30

Přejít na fórum:

Prochází: 8 host(ů)