Serverový linux na osobním počítači, aneb Bez starostí do roku 2032 - Část 2
Překvapení. Starosti. Terminálové příkazy. Diskuze.
DITT, Norcom, 26.4.2025 (Česky)
Hned z počátku vyplývá, že Rocky Linux (Enterprise) není řešením pro Běžného Fandu Uživatele (tedy mně), neb bez opakování dle návodu se nechytá.
No ale když už jsem to sem dal?!!
Rocky Linux máme nainstalovaný, no ale co dál? To se dozvíte v tomto pokračování...
Při zběžném ohledání je zřejmé, že toho na PC moc není – de facto téměř nic kromě následujícího softwaru:
Webový prohlížeč Mozilla Firefox, Poštovní klient Mozilla Thunderbird, Správce souborů Thunar, Terminál, Nástroje pro správu.
Jaký software budeme potřebovat. Jmenovitě jde zejména o:
Prohlížeč obrázků – Ristretto, Prohlížeč PDF dokumentů – Atril, Kancelářský balík – LibreOffice, Přehrávač videa – VLC, Poznámkový blok – Mousepad, Kalkulačku – Galculator, Program pro práci s archivy – Xarchiver, p7zip, unrar, Nástroje pro obsluhu souborových systémů NTFS a exFAT – ntfs-3g, ntfsprogs, exfatprogs, Plugin DNF pro automatickou aktualizaci systému...
Překvapení. Starosti. Terminálové příkazy. Diskuze.
DITT, Norcom, 26.4.2025 (Česky)
Hned z počátku vyplývá, že Rocky Linux (Enterprise) není řešením pro Běžného Fandu Uživatele (tedy mně), neb bez opakování dle návodu se nechytá.
No ale když už jsem to sem dal?!!
Rocky Linux máme nainstalovaný, no ale co dál? To se dozvíte v tomto pokračování...Při zběžném ohledání je zřejmé, že toho na PC moc není – de facto téměř nic kromě následujícího softwaru:
Webový prohlížeč Mozilla Firefox, Poštovní klient Mozilla Thunderbird, Správce souborů Thunar, Terminál, Nástroje pro správu.
Jaký software budeme potřebovat. Jmenovitě jde zejména o:
Prohlížeč obrázků – Ristretto, Prohlížeč PDF dokumentů – Atril, Kancelářský balík – LibreOffice, Přehrávač videa – VLC, Poznámkový blok – Mousepad, Kalkulačku – Galculator, Program pro práci s archivy – Xarchiver, p7zip, unrar, Nástroje pro obsluhu souborových systémů NTFS a exFAT – ntfs-3g, ntfsprogs, exfatprogs, Plugin DNF pro automatickou aktualizaci systému...
#
Na diskuzi jen fórum, ne SZ.
Na diskuzi jen fórum, ne SZ.