• Vítejte na XBMC-Kodi.cz
  • Česko-slovenská komunita fanoušků XBMC/Kodi
Vítejte návštevníku! Přihlášení Registrace

Hodnocení tématu:
  • 0 Hlas(ů) - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dálkové ovládání Antik RC 317
Poté, co jsem se stal šťastným majitelem DO Skip 1s jsem si myslel, že už žádné další si kupovat nebudu. Názor jsem změnil, když jsem si, zcela náhodou, všiml dálkového ovládání RC 317, které ke svým STB dává společnost Antik.

Co mě přimělo změnit názor?

Jednoduše řečeno, tento obrázek:

[Obrázek: WI2NPaz.jpeg]
Z něho jsem si dovodil, že je toto DO jedno z mála zařízení svého druhu, který umí současně vysílat kód stisknutého tlačítka prostřednictví IR vysílače i prostřednictvím BT. Umožňuje tedy použí pro běžnou komunikaci BT, ale např. pro probuzení a/nebo zapnutí boxu lze použít IR. Kromě toho umožňuje pro 4 tlačítka (POWER TV, VOL TV +/- a SOURCE) naučit kód TV. Ano, tohle umí i jiné DO, ale tenhle má navíc poměrně slušnou výbavu tlačítek.

Pátral jsme po tom, zda to tak skutečně je, ale nikde jsem jasnou a jednoznačnou odpověď nenašel. A tak jsem ovladač za pouhých 316 Kč v Alze objednal. Dnes večer dorazil a tak jsem ho hned vyzkoušel. Tedy vyzkoušel jsem to, co jsem vyzkoušet mohl. Tedy funkce spojené s BT a ovládání TV. Pro zkoušku s IR musím ještě připravit odpovídající HW, což si ale nechám na později, až budu doma.

První pohled

Že bude DO větší jsem věděl, ale přesto mě ta sice úzká, ale dlouhá nudle překvapila. Proč?! Určitě by se baterky, které DO natahují do nepříjemné délky, daly umístit pod tlačítka a ten prázdná konec by zmizel. Pro srování jsem DO  (je na fotografii vlevo) vyfotil vedle DO Skip 1s.

[Obrázek: XPjMIqw.jpeg]

Povrch je matný, jakoby sténový, běžných otisků prostý. Mastné prsty na něm asi nějakou stopu zanechají. Jen si nejsme jistý, jak ten saténový povrch bude vypadat po delší době používání. S tím moc dobré zkušenosti nemám.

Tlačítka malá a menší (barevné klávesy), ale stisk jasný a zřejmý. Rozdělení tlačítek celkem smysluplné, myslím, že si na ně člověk zvykne brzy a bude tak DO používat i poslepu, což ostatně bude třeba. Podsvícení chybí.

Tlačítek je poměrně dost, takže pro Kodi bude výhoda pro uživatelská mapování. Co ale zamrzí, že DO nemá tlačítko CONTEXT MENU a ani PgUp/PgDown. Na tahle tlačítka jsme si už hodně zvykl. Ale i to se dá, právě tím mapováním, vyřešit.

První zkušenosti

[Obrázek: YmRIZi5.jpeg]

Po vložení baterek jsme omylem stikl POWER TV a zapnula se Samsung televize. A fungovaly na ní všechny další tlačítka, která se u DO dají naučit. Hmm, takže výrobce asi preferuje tutu značku. Přeto jsem zkusil ta tlačítka naučit jiné kódy, a fungovalo to přesně tak, jak mělo.

Druhý test, párování BT. Zapnul jsme ho na DO a vyzkoušel napárovat na několika BT zařízení. Notebook s Windows, NUC s LibreELEC, TV. Vždy okamžitě a bez problémů. Jen jsem zapomně vyzkoušet režim uspání a probouzení BT komunikace. Tedy pokud ho DO podporuje. K tomu se ještě vrátím.

Podíval jsme se na to, jak je na tom DO systémově. Podle popisu by se prostřednictvím komunikace IR mělo DO projevovat jako RC5, ale to zatím potvrdit nemohu. U komunikace BT pak jako HID zařízení, což jsme si i ověřil. V Linux se projeví jako dvě zařízení, Antik Remote Control a Antik Remote Control Consumer Control. Rozdělení tlačítek na tato dvě zařízení je vidět na výše uvedeném obrázku. Mapování na úrovni hwdb bude tedy asi bez problémů.

Co říci závěrem 1. testu

Zatím dobrý! Uvidím, jak si DO povede s IR komunikací a jestli opravdu bude současně vysílat na IR i BT. Pokud to tak nebude, jde vlastě o docela běžné DO, jakých mám doma v šuplíku několik. Pokud ale to, v co doufám, bude fungovat, pak je to docela zajímavý kousek. Je samozřejmé, že jeho nastavení pro fungování v CoreELEC, kdy přes IR se bude zapínat nebo probouzet box a pro všechna další tlačítka se bude používat BT, bude trochu složitěší (ale ne moc, vlastně vůbec ne), ale výsledek by mohl stát za to. Škoda, že já ho nevyužiji. Ale už teď vím, kdo by z něj mohl mít radost a že by to tedy mohl být pěkný vánoční dárek. Jen doufám, že moje ségra toto fórum nečte.
Jsem (až na výjimky) pouhým čtenářem fóra.
Nepokračuji tedy ani v tématech, která jsem založil.
To platí i pro doplňky Kodi a další aplikace, které jsou s takovými tématy spojené.

Citovat

Příspěvků v tématu
Dálkové ovládání Antik RC 317 - od JiRo - 30.10.2025, 1:12
RE: Dálkové ovládání Antik RC 317 - od smazany_uzivatel - 02.11.2025, 17:08

Přejít na fórum:

Prochází: 2 host(ů)