04.9.2020, 15:52
Zatím asi na dlouho poslední příspěvek.
Tady trochu odbočím z tématu, nicméně stále zůstanu u Tvheadend...
Zkušenosti s použitím Rpi 2 jen potrvdily, co je největší slabinou tohoto HW. Není jím ani tak slabý výkon CPU a GPU (tedy kromě případů, kdy chcete zpracovávat nějaké výpočetně náročné úlohy třeba např. dekódování videa), ale zejména slabé hrdlo komunikací (USB, Ethernet). U Tvheadend není problémem slabé CPU, paralelní zpracování většího počtu kanál/muxů ho nijak extrémně nezatíží, ale na čem to ztroskotá daleko dříve, to jsou komunikace po USB a Ethernetu. V případě minisatip aplikace jsem to už naznačil, v případě Tvheadend běžícímu na RPi 2 v plné "palbě funkcí" je to podobné. O to víc, pokud použijete oblíbený způsob řešení, kdy se nahrávky směřují na NAS. Představte si, že přes jednoho Kodi klienta sledujete jeden program z jednoho multiplexu, druhý program z druhého multiplexu nahráváte a současně (s časovým posunem) nahrávku přehráváte na druhém Kodi. Jaké datové Kodi přes RPi a jeho perifrie v takovém případě probíhají:
- do RPi 2 s minisatip aplikací jsem připojil další dvojitý USB přijímač a začaly se dít věci
- především se u tohoto přijímače v Tvheadend objevily správné údaje o síle signály i odstupu sš, takže problém nebude u vlastní aplikace minisatip, ale patrně u fw daného přijímače
- při větším zatížení (více současně spuštěných kanálů z různých muxů) to začalo haprovat, myslím tím výpadky/kostičkování. Což o to, tohohle se dá u RPi 2 dosáhnout bez problémů, ale proti stavu, kdy na RPi běží Tvheadend k němu dojde při měnším počtu současně spuštěných muxů. Je to logické, pokud mám přijímače fyzicky připojené k RPi na kterém běží Tvheadend, je vstupní tok shodný, ale ten výstupní - ke klientům Kodi - odpovídá pouze toku pouze právě přenášených kanálů. U minisatip jak vstupní (přes USB) tak výstupní (přes Ethernet) vždy odpovídá toku celého multiplexu.
- jasně to člověk uvidí, když se podívá na architelkturu RPi a uvědomí si, že veškerý tok USB i Ethernet probíhá přes jedno rozhraní a jesltiže například pojedou čtyři muxy, tak je souhrnný datový tok - 4x dovnitř a 4x ven pro RPi 2 už neřešitelným oříškem. BTW On je to neřešitelný oříšek už při dvou/třech muxech...
- myšlenka, použít jako HW šuplíkové RPi 2 se tedy neukázala jako příliš dobrý nápad
- sáhnu tedy do zásob a pro kamaráda použiji jeden z nepoužívaných PC bareboone s SD kartou a zkusím na něj dostat nějaký Linux. Pro konfiguraci standardního x86 HW obsluha 4 USB 2.0 rozhraní a 1 Gbps Ethernet s maximální záteží snad oříškem nebude
- plánoval jsem pro sebe použít podobné řešení pro Tvheadend server běžícím pod LibreELEC na hlavním obývákovém Kodi (abych k němu mohl připojit další USB přijímače). Ale nakonec se raději asi pokorně vrátím k původně plánovanému řešení dedikovaného Tvheadend serveru s přímým připojení USB přijímačů a vlastním HDD pro ukládání nahrávek. HW na to mám připravený
Tady trochu odbočím z tématu, nicméně stále zůstanu u Tvheadend...
Zkušenosti s použitím Rpi 2 jen potrvdily, co je největší slabinou tohoto HW. Není jím ani tak slabý výkon CPU a GPU (tedy kromě případů, kdy chcete zpracovávat nějaké výpočetně náročné úlohy třeba např. dekódování videa), ale zejména slabé hrdlo komunikací (USB, Ethernet). U Tvheadend není problémem slabé CPU, paralelní zpracování většího počtu kanál/muxů ho nijak extrémně nezatíží, ale na čem to ztroskotá daleko dříve, to jsou komunikace po USB a Ethernetu. V případě minisatip aplikace jsem to už naznačil, v případě Tvheadend běžícímu na RPi 2 v plné "palbě funkcí" je to podobné. O to víc, pokud použijete oblíbený způsob řešení, kdy se nahrávky směřují na NAS. Představte si, že přes jednoho Kodi klienta sledujete jeden program z jednoho multiplexu, druhý program z druhého multiplexu nahráváte a současně (s časovým posunem) nahrávku přehráváte na druhém Kodi. Jaké datové Kodi přes RPi a jeho perifrie v takovém případě probíhají:
- rozhraní USB - kompletní multiplex č. 1
- rozhraní Ethernet - sledovaní kanálu z multiplexu č. 1 na Kodi klientovi
- rozhraní USB - kompletní multiplex č. 2
- rozhraní Ethernet - nahrávání programu kanálu z multiplexu č. 2 na NAS
- rozhraní Ethernet - načítání streamu nahrávky z NAS
- rozhraní Ethernet - sledovaná kanálu z nahrávky z NAS na Kodi klientovi