XBMC-Kodi.cz

Úplná verze: Context Menu
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si plnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4
: A nešlo by to alespoň řešit způsobem Skrýt, Zakázat nebo něco podobného, co v db pak je i není zároveň.
: A co udělat obrácenou funkci (k oblíbeným), jakýsi blacklist pro skrytí jmen, která nechce vidět? : Jé, jsem blbej, neotočil jsem list 3
Pánové : a :, dobré návrhy, ale to už jde mimo téma kontextové menu. Resp. to by asi doplněk Context Menu mohl řešit jako volbu a spuštění nějaké funkce, ale problém je, jaké. Já nějak nevidím, jak by se to dalo jednoduše realizovat, Context Menu doplněk je přeci jen takové to jendoduché "udělátko". Na to by asi muselo jít asi "od lesa"...

(29.4.2023, 23:38)JiRo Napsal(a): [ -> ]Napadlo mě, že bych mohl doplnit funkci uživatelsky definovaných položek menu, kdy by si středně zkušený uživatel (musí mít alespoň základní znalosti z oblasti Kodi příkazů, doplňků a vzhledů) mohl přidat vlastní položku kontext menu.

Tak musím vás zklamat, i když nejvíc zklamaný a jsem já sám, protože se mi ta myšlenka hodně líbila. Abych mohl to, co jsem navrhoval realizovat, potřeboval bych, aby se do addon.xml dal dostat, a v kontextovém menu pomocí doplňku Context Menu zobrazit, text ze setting.xml. Myslel jsme si při tom na použití nového (v Kodi je od verze 20) infolabel-u Addon.SettingStr(), o kterém jsem referoval zde. Ale bohužel, tato funkce funguje pouze v rámci vyhodnocování podmínek a není možné ji použít (a v addon.xml už vůbec ne) pro zobrazení obsahu pmocí $INFO. Nevím, jestli je to bug nebo záměr autorů Kodi, ale každopádně to tak je.

A to jsme si, já blbec, všechno pěkně připravil, viz. například nastavení doplňku:
[attachment=9059]
a když jsem to celé dokončil, tak jsem zjistil, že to nefunguje... No, chybami se člověk učí. 

Takže suma sumárum, funkce uživatelsky definovaných položek menu v doplňku nebude! Bude, čtěte dál...
: Stane se.  3     : Ode mě to byl jen brainstorming k předchozí žádosti. Když to nejde (jednoduše), tak to nejde. A za sebe si myslím, že to není až tak důležité.
Už tak mám Context menu na obrazovce odshora až dolů, budu muset doplnit posun položek, popř. doplnit podmínku na skrytí některých položek v konkrétní situaci. Ale to je můj boj.
Jo jo, to nafukování kontext menu je problém. Snažil jsme se využít funkce vnořených menu (viz kapitola Submenus v popisu Context Item Add-ons) v domnění, že se pak ten obsah kontext menu nějak strukturuje, ale nějak se mi z toho nepodařilo nic získat. Ona je asi v tom popisu chyba (chybí mí tam jeden uzavírací tag </menu>), ale já vyzkoušel snad všechny možné kombinace struktury vnořených položek <menu></menu>, ale maximálně jsem dosáhl toho, že se mi ty mé položky v kontextovém menu nezobrazily. 11 Nezkoušel jsi něco také? 

Pak je tam ještě možnost definovat zvláštní kontetxové menu ne jako kodi.core.main, ale jako kodi.core.manage v domnění, že bude možné definovat odlišné kontext menu pro funkce v nastavení Kodi, ale ani tady se mi to nepodařilo. Asi to funguje jinak, než jsme si myslel.
: Nezkoušel jsem to. Vlastně jsem se po tom tolik nepídil. Ale zkusím.
: Nedalo mi to. Kodi.core.manage je systémová funkce. Tvé Contextmenu tam lze sice přesunout, ale celé a jen tam, kde systém tu položku Spravovat zobrazí. Nenašel jsem způsob, jak Spravovat zobrazit tam, kde ji chci mít. Menu také funguje. Mezi tagy <menu></menu> jsem vložil zkusmo některé položky, Pojmenoval cvičně AUTO a po restartu se mi Auto objevilo v context menu. Kliknutím se rozbalily mnou vložené položky mezi tagy jako submenu. I když v některém případě je to trochu divné. Ale třeba jsi měl jinou představu o funkci.

Teď jsem si všimnl, že screenshoty jsou v obráceném pořadí.
S tím Spravovat jsem si to původně taky myslel, ale když se mi to nezobrazilo, tak jsem usoudil, že to bude ještě nějak jinak. Takže je mi to už jasné...

Submenu tedy vyzkouším ještě jednou. Možná jsme tam měl nějakou chybu, které jsme si nevšiml a nebyl trpělivý to hledat.

Moc díky za objasnění.
: Protože submenu musí mít jméno, napadlo mě, že by jich možná šlo udělat více a snad i jejich zobrazení podmínit dle situace. Ale to je jen nápad bez zkoušky.
Jo jo, poté, co mi nevyšly to "user defined" pložky, vyzkouším submenu.

Vyzkoušel jsem a skutečně, teď mi to funguje. Možná, že jsem při tom prvním pokusu neměl label...

Jen mě štve, že se to submenu, i když ho mám definované až na konci, zařadí na začátek. To je dost nešikovné, potřeboval bych, aby se zařadilo tam, kde ho mám v tom souboru definované. Tohle je, alespoň pro mne, na nic... 11

Zkoušel jsem submenu zneviditenit a žádným způsobem (<visible> i condition) se mi to nepodařilo. Takže tudy také cesta nepovede.
Prodělek je taky kšeft. V tomto případě zkušenost pro "někdy". Co se týče toho pořadí, napsal bych jim, ale na to je moje angličtina chabá. A taky jsem si všiml, že uživatelsky přidané položky, třeba od Ládi v jeho addonu nebo od Sarose v jeho addonu, jsou v submenu ještě jednou. Bůhví, jak je to spracovávané. Systémové položky ne.

Nech to plavat...
Update Context Menu

Na první stránce tématu je ke stažení nová verze 0.1.4 (2023-05-03) se změnami:
  • možnost přidat uživatelem definované položky (max. 4 položky na celkem 4 pozicích)
  • přepracován koncept volání skriptů a předávání parametrů
  • přidáma anglická (GB) a slovenská verze textů doplňku
Update Context Menu

Na první stránce tématu je ke stažení nová verze 0.1.5 (2023-05-1) se změnami:
  • vyhledávací funkce (SCC, WS) mohou (podle nastavení) použít text z obsahu aktuálně vybrané položky

A k tomu několik poznámek

Byl to okamžitý nápad, kdy jsem si chtěl podle obsahu EPG najít, zda uvedený titul není také v SCC. Od nápadu nebylo daleko k realizaci. Ale ukázalo se při tom několik problémů.
  1. Uvolnit funkci hledání i v případě, že se uživatel právě nachází v seznamu doplňku SCC? Momentálně jsou totiž funkce hledání v SCC i na WS povoleny pouze tehdy, pokud nejde o seznam vytvořený v rámci doplňku. Nedávalo mi to příliš smysl. Teď, když přibude možnost hledání podle tetxu aktuální položky, už to smysl dává. Text se samozřejmě může editovat, takže není třeba hledat "to samé", ale například nějak modifikované.
  2. Pokud se hledá podle textu vytvořeného doplňkem SCC, vyvstane ještě další problém. Tento doplněk do Title i Label kromě vlastního textu vkládá i různé formátovací znaky. No a pokud je tedy pro hledání použijeme, v textu pro hledání se objeví i ony. Je to otravné a mazat je, je mnohdy poměrně nepříjemná práce, zláště, pokud to děláte jen pomocí dálkového ovladače.  Já se pokusím nějakým "smart" způsobem je z těch tetxů dostat pryč, ale udělám to až v nějaké další verzi.
  3. Pokud použijeme text ze Seasson nebo Episode, často je v něm (v lepším případě) pouze text názvu epizody, ale chybí text názvu seriálu, tedy to, co je obsahem TVShow. Je tedy otázka, zda v tomto případě do textu nevložit i obsah TVShow. Tady si asi také počkám až budu řešit předchozí bod a nějak to zkusím navrhnout.
Docela by mě zajímal váš názor na výše uvedené body a jejich případná řešení.

Jinak ještě k algoritmu výběru zdroje hledaného textu. Primárně se použije text z Title, pokud je prázdný, tak pak z Label. Vyzkoušel jsme to u řady funkcí Kodi i některých doplňků, a zatím jsme nepřišel na nic, kde by to nebylo vyhovující. Když tedy narazíte na nějaké místo v Kodi nebo doplněk, ze kterého nedostanene očekávaný text, informujte mě prosím, pokusím se to vyřešit.

V té souvislosti mě napadá případně další vylepšení, mít možnost zvolit výběr textu podle seznamu, který se naplní i dalším obsahem (Title, Lable, Label2, Tag, Tagline, Plot, ...), z tohoto seznamu si pak uživatel vybere jeden zdroj jehož obsah se pak zobrazí v poli virtuální klávesnice, kde ho bude možné editovat.

Na závěr několik screenshot-ů...

Doplnění nastavení o možnost použití textu z aktuální položky:
[attachment=9091]
Výběr textu z titulu v EPG:
[attachment=9092][attachment=9093][attachment=9090]
Zobrazení výsledku vyhledávání v SCC:
[attachment=9089]

Rozšíření funkcí hledání

Dnes představená nová verze Context Menu, s rozšířenou funkcí hledání v SCC a na WS mě přivedla k myšlence dalšího případného rozšíření:
  1. [UPDATE] Už zmiňované vyčištění případných formátovacích znaků v položkách, které vytváří doplněk SCC [doplněno ve verzi 0.1.7]
  2. Možnost výběru zdrojů textů z aktuáně vybrané položky, tzn. nejen Titel a Label, ale i další, které mohou nějaké klíčové texty, podle kterých by bylo vhodné hledat, obsahovat
  3. [UPDATE] Doplnění možnosti hledání i v jiných zdrojích, např. v knihovně Kodi, v YouTube [doplněno ve verzi 0.1.6], ... Zatímco k prvním dvěma bodům bych se chtěl dostat co nejdříve, ten třetí je už poměrně komplexnější. Protože ale tuto ideu už v hlavě nosím poměrně dlouho, určitě bych se k jejím řešení rád někdy dostal také...
Napadne někoho ještě nějaký další námět?
Update Context Menu

Na první stránce tématu je ke stažení nová verze 0.1.6  (2023-05-13) se změnami:
  • přidána funkce hledání na Youtube
  • přejmenování a úprava funkce Odstranit
  • změny v textech a jejich sjednocení s logikou definice ostatních textů v Kodi - viz. Poznámka
Poznámka: Některé změny v textech se projeví až po restartu Kodi.

A opět pár poznámek...
  1. Pro hledání v Youtube jsme musel najít správný formát zadání hledaného textu. Při použití textu 1:1 tak, jak ho získávám z položek v seznamech Kodi, Youtube doplněk občas protestoval. Zajímavé bylo, že se tak dělo například při hledání textu z EPG "Zataženo, občas trakaře". Text sice našlo, ale zjevně v konečném důsledku hledalo pouze text "Zataženo" (tedy pouze po "čárku" v názvu filmu) a navíc po návratu z vyhledaného seznamu Youtube doplněk skončil s chybou. Pokoušel jsme se tedy vyhledávaný text uzavřít do uvozovek, ale ani to nepomohlo, ba naopak, bylo to ještě horší, k vyhledání vůbec nedošlo. Nakonc jsem vyzkoušel další možné kombinace vymezení hledaného textu, až pomohlo použití závorek () a zdá se, že to s nimi funguje. Nicméně, kdyby se při hledání v Youtube objevily nějaké problémy, budu vděčný za informaci.
  2. Zatímco přidání hledání v Youtube nebylo nijak složité, v podstatě jsme pouze (až na problém uvedený výše) zopakoval řešení hledání v SCC, hledání v knihovně Kodi bude o chlup složitější. Zatím ho tedy v nejbližší době nečekejte.
Update Context Menu

Na první stránce tématu je ke stažení nová verze 0.1.7  (2023-05-14) se změnami:
  • pro všechny funkce Hledat... by mělo dojít k vyčištění hledaného textu od formátovacích tagů a dalších informací (jazyk, žánry, ...), které do označení titulu přidává SCC.

Dnes opět pár poznámek
  1. Odstranění formátovacích tagů a dalších informací chápejte prosím jako první pokus. Snažil jsme se podchytit všechny možné kombinace jejich výskytu, ale je možné, že někde a někdy něco v textu zůstane. V takovém případě prosím o informaci, pokusím se funkci "čištění" textu doplnit.
  2. Zvažoval jsem, zda v hledaném textu ponechat rok, protože ten může být někdy důležitý. Na druhou stranu zase, pokud tam chybí, tak hledání vrátí všechny odpovídající texty, bez ohledu na rok, což může být někdy vhodnější. Nebyl by problém tam ten rok ponechat, zase ale, pro jiné zdroje hledání, kde k dispozici nutně být nemusí, by chyběl. Takže teď je to stejné pro všechny zdroje, ať už rok obsahují nebo ne - rok tam prostě není...
Dostal jsem dotaz, zda by bylo možné doplněk používat v Kodi verze nižší než 20. I když v 1. příspěvku tématu, v kapitole Instalace, o tom celkem jasně píši, tak to ještě zopakuji:

Doplněk je určen pouze pro Kodi verze 20 (Nexus) a případně vyšší. Důvodem je, že používá funkce, které jsou v Kodi dostupné právě od této verze. Úpravu doplňku pro nižší verze Kodi nepředpokládám.

Myslím, že zdůvodnění je dostatečné a nevím, co k tomu ještě dodat. Snad jen jednu obecnější osobní poznámku:

Vžilo se přesvědčení, že pokud něco funguje, není dobré to měnit nebo se v tom šťourat. S tím samozřejmě nelze než souhlasit. Chybou však je, pokud to budeme chápat absoulutně, a budeme to aplikovat ve všech případech, tedy i v případech nových verzí Kodi.

Kodi, jak známo, slouží především k přehrávání různých zdrojů mediálního obsahu. To je svět, který je neustále v pohybu. Mění se jak zdroje a jejich provozovatelé, obsah který prezentují, ale i jeho forma. A to v několika úrovních, od samotného prostředí (servery a jejich aplikační prostředí) až po streamy a jejich formáty a kódování. A na to samozřejmě autorský tým Kodi reaguje. Reaguje tak, že vyvíjí stále nové a nové major verze, a v minor verzích pak opravuje chyby a nedostatky, které v rámci tohoto vývoje vzniknou a případně přidává nějaká drobnější vylepšení. No, a pokud některý uživatel ustrne v hluboké historii, neříká týmu Kodi nic jiného, než že na jejich snahy kašle, a že tím, že nové verze si nebude instalovat, protože mu stačí ty staré, neposkytne týmu to nejcenější, co mu poskytnout může, tedy zpětnou vazbu komunity.

Není žádný (až na výjimky) důvod nepřejít na releas aktuální major verze. A to platí i pro Nexus. Některé důvody chápu, ale ne takový, který jsem si nedávno přečetl na Discordu Stream Cinema Community (parafrázuji):  "Instaluji si novou verzi Kodi vždy až tak od 4. až 5. minor verze, až se vychytají všechny mouchy". Kdyby tohle udělal každý, tak kde bychom dnes byli...

Chápu, že někdo na novou verzi Kodi nemá odpovídající HW, jiný se novinek bojí a další na to nemá dostatečné zkušenosti. Pak se ale musí smířit  tím, že některé funkce a doplňky, které by mu poskytla nová verze, bude prostě muset oželet.
Super Context Menu adon skvelá práca, poprosim pridať vyhladavanie na kra sk adon Stream Cinema CZ/SK ak by to šlo. Alebo vyhladat spouzitim ako je prehrať spouzitim že by text vyhladavania ostal v schranke ako kopi a paste ale to sa asi neda v kodi.
Tak tady tě asi zklamu. Hledání v original Stream Cinema (SC) tak, jak je teď udělané v SCC, WS nebo YT, jednoduše udělat nejde. Brání tomu dva důvody:
  1. Pojetí funkce hledání, jak je v SC realizované. Tzn. obsahuje nejdříve výběr cílového seznamu (filmy, seriály, ...), pak jaký atribut hledat (název, herce, ...) a teprve pak následuje vastní zadání hledaného textu. Kdybych tohle chtěl realizovat, musel bych nejdříve vytvořit příslušné dialogy k výběru cílového seznamu a pak hledaného atributu a terve potom vložit hledaný text převzatý z aktuální položky. Je to dost složité a navíc, není jistota, že vůbec nakonec půjde vložit obsah převzatý z aktuální položky (viz bod 2)
  2. Zatím nevím, jak v případě hledání v SCC vložit do formuláře hledaného textu obsah převzatý z aktuální položky. Musím nejdříve dekódovat adresu příslušného container-u, který plní SC.
Takže jediné, co bych zatím mohl udělat, by bylo spuštění funkce hledání v SC bez toho, že by se do ní dal předat předal text aktuální položky.
Tak bod 2. zmiňovaný v mém předchozím postu o hledání v SC úspěšně vyřešen. Zatím tedy zkušebně pro hledání podle názvu ve filmech. Publikovat to ještě nebudu, udělám to, až to bude hotové celé.

Takto to vypadá, když se hledá podle názvu filmu v SC a název filmu je převzat z vybraného widgetu SCC 1 :
[attachment=9114][attachment=9118][attachment=9117][attachment=9116][attachment=9115]

Teď je třeba si poradit s úkolem v bodě 1. Tam nečekám žádné problémy, jen to bude trochu práce vymyslet tu logiku výběru, kde hledat a podle čeho. Možná by tam mohla být nějaká rychlá volba, tzn. že hledání podle názvu ve filmech a seriálech budou volitelné pomocí jednoduché volby pouze v jednom kroku, ostatní pak bude ve dvou krocích. V prvním kroku se vybere kde (filmy, seriály, koncerty, dokumentární, anime, sport) a ve druhém kroku podle čeho (názvu, herce, písmene atd.)

Uložení hledaného textu pro další použití v jiném hledání určitě není špatný nápad a mám tak trochu ideu, jak by se dal realizovat. Ale to si nechám až na nějakou další verzi.

Tak jsem se prošel po současné menu Vyhledávání v SC a není to věru hezký pohled. Myslím tím co do systematičnosti. První pohled mě totiž překvapil. Když jsem viděl tu spoustu hledání u filmů, kde byly možnosti podle názvu, herce, 1. písmena názvu, krajiny (tedy správně česky země), kvality, žánru a roku. U seriálů to bylo, až na jedno (kvalita), podobné. Pak jsem ale do jednotlivých položek menu zabrousil detailně a ukázalo se, že skutečná "vyhledávání" jsou v podstatě pouze čtyři. Pro filmy a seriály a podle názvu a herce. Tedy přesně tak, jak to bylo v SC už od nepaměti. Nebude tedy třeba nijak složitého rozhraní, tohle půjde udělat jendoduchým způsobem. Budou tedy pouze čtyři (pro SC tedy už tradiční) kombinace atriibutů hledání:
  • filmy podle názvů
  • filmy podle herců
  • seriály podle názvů
  • seriály podle herců
Docela se tomu -ovu přístupu divím, protože takhle chaotické uživatelské rozhraní jsem tedy věru nečekal.
Update Context Menu

Na první stránce tématu je ke stažení nová verze 0.1.8  (2023-05-17) se změnami:
  • přidáno vyhledávání v SC
  • vyčištění hledaného textu od formátovacích značek SC (platí, stejně jako v případě SCC, pro všechna hledání)

A k této verzi ještě dvě poznámky:
  1. Hledání v SC je v samotném SC pojaté poněkud odlišně, než např. v SCC. Existuje samostatně pro filmy a seriály, a je také třeba definovat, zda chcete hledat název titulu nebo jméno herce. Nemohu tedy jinak, než tuto logiku zadávání převzít i do Context menu. Jeslti je ot lepší nebo horší přístup jak v SCC je k diskusi. Je pravda, že varianta ElasticSearch, kterou pravděpodobně používá SCC, je v současné době hodně populární a řada lidí ji preferuje. Já na to, zda je lepší cílenější vyhledávání a la SC nebo to, které nabízí SCC, vyhraněný názor nemám.
  2. Někdy, když hledání v SC skončí neúspěchem (nic se nenajde), skončí to oznámením chyby. Tzn. nevrátí to prázdný seznam, jak by člověj očekával, ale jednu ze dvou hlášek, které moc user-friendly nejsou. To by ani tak nevadilo, jako to, že pak (z pro mne zatím neznámého důvodu) se hierarchie stromu posloupností volených funkcí nevrátí přímo do výchozího bodu a je tak třeba zadat ještě jednou <back>. Spuičasně s tím se v lohu objeví chybové záznamy od SC doplňku. Zatím jsem na to, proč tomu tak je a jako tomu zabránit, nepřišel a budu nad tím samozřejmě pátrat dál. Podezírám z nějakého nestandardního zakončení samotný doplňek SC. ..
Stran: 1 2 3 4