• Vítejte na XBMC-Kodi.cz
  • Česko-slovenská komunita fanoušků XBMC/Kodi
Vítejte návštevníku! Přihlášení Registrace

Hodnocení tématu:
  • 0 Hlas(ů) - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sekání videa
Ahoj, mám PC (Windows11) propojený s AVR (Marantz Cinema 60) propojený HDMI kabelem. Pouštím si filmy na počítači přes KODI (21.2) a dívám se na ně na TV Samsung. V poslední době jsem si všimnul, že se mi začaly kousat filmy. Mám to nastavené tak, že mi Kodi automaticky upravuje frekvenci obrazovky podle videa. Dneska jsem si pustil film, Kodi se přepnul na 24Hz, stejně jako film, ale obraz se stejně kousal, pomohl až restart počítače. Někdy se to nekouše jindy ano. Zjistil jsem také, že když mám současně zapnutou televizi s monitorem, KODI nepřepíná obnovovací frekvenci obrazu hned, ale až poté co KODI vypnu a znovu zapnu, pak tam teprve skočí 24Hz. Je to celé nějaké divné,  žádné nové programy jsem neinstaloval. Zkoušel jsem i instalovat nové ovladače grafiky GeForce RTX 3070. Dlouhou dobu - řadu let to takhle mám zapojené a fungovalo to korektně. Až v poslední době to začalo zlobit. Nemáte někdo nějaké zkušenosti, jak by se to dalo vyřešit? Díky

Citovat
Jen střílím, ale já mám neskutečné problémy s tímto tvým problémem na Androidí krabici H96 MAX v56 a dělají to HW kodeky. Zkus si je v Kodi povypínat (zapnout) a uvidíš. Někdy mi to pomůže, ale když to u těch filmů kde to dělá změním, rozhodí se to zase u těch ostatních. Někde jsem viděl i nějaký manuální zásah a přepis jednoho souborů tuším kde se ty kodeky zapínají. Defaultně mám ty akcelerace všechny zapnuty

Citovat
Také střelím od boku:

nestáhla  se aktualizace do TV?k akcím co radí @predator.1: 

- Přeinstaluj ovladače grafické karty (to jsi udělal) - zkus klidně zase starší verzi
- Zkontroluj vyzkoušej jiný HDMI kabel
- Pokud máš u TV zapnutý CEC pro HDMI tak to vypni

Citovat
Tady je to těžký. Nikdy za to nemůžou ti dva Japonci. Ptáš se pozdě. Měl jsi se zeptat první, druhý den po zjištění. Protože tady platí: Co se ten den, od kterého to nejde, stalo? Aktualizace čehokoliv? Než odpovíš ne, tak věz, že pokud máš nastavené automatické aktualizace, tak si nemůžeš být jistý. Mně se Samsung aktualizoval ve dvě ráno. Tak jsem automatiku vypnul. Dtto Kodi a automat, že se aktualizuje si nemusíš všimnout.

Peskoval jsem dost. Teď prakticky:
Zkus, jak se to bude chovat, když necháš fyzicky zapojenou jen telku nebo monitor. Dle popisu tipuji, že se jedno nebo druhé nedomluví s PC včas. Mluvíš o přehrávání z NASu v Kodi  nebo nějakého pluginu v Kodi.

Stlač Win + R a napiš dxdiag. Až se ti otevře, Zkontroluj hlavně záložku Zobrazení. Dtto při chybě a porovnej.
Stlač Win + X, jdi do Protokoly systému Windows > Systém. Pak vpravo na Filtr aktuálního protokolu. Zaškrtni jen Chyba. Snad to chování bude OS považovat za chybu. Když ne. Přidej k tomu Upozornění. Projdi vše, co může souviset se zobrazováním. Orientuj se podle hodiny, kdy se to přihodilo. Není potřeba procházet tisíce záznamů.
Netvrdím, že se něco musí najít, ale někde začít musíš.

Ještě zkus vyměnit HDMI kabel. Zvláště, pokud jsi s ním manipuloval a je to noname kabel.. Na to je HDMI prevít. A nikdy nemanipuluj a HDMI kabelem, pokud jsou zařízení zapnutá. To dokáže HDMI vstupy nabourat (vlasní zkušenost).
X96max plus 4/32 + CE 21 + skin Confluence DS / TV Samsung QE55Q6FNA
X96max plus 4/32 + CE 20.5 + skin Confluence DS

AVR Denon 1600H / Dali Spektor 5.1
Win10pro + Kodi19.5
NAS Synology 215j 3TB Raid1
Router Turris 1.1

Citovat
Tak jsem se nakonec rozhodnul koupit novou TV, tu starou už mám 15let, tak by to chtělo už obměnit. Je to LG OLED48C44 - zjistil jsem, že u LG by KODI mělo jít nainstalovat přímo do TV, ale prý to nejde přes obchod musí se to instalovat přes PC - nevím zda to zvládnu - nemá s tím někdo zkušenosti?

Citovat
@krystof90: Mrkni nejdřív sem webOS | Downloads | Kodi
Pokud si i pak nebudeš vědět rady, tak se ozvi

Citovat
(13.6.2025, 17:43)Dancan7976 Napsal(a): @krystof90: Mrkni nejdřív sem webOS | Downloads | Kodi
Pokud si i pak nebudeš vědět rady, tak se ozvi

Tak jsem na to koukal, jestli tomu dobře rozumím tak se to instaluje všechno v PC, prostřednictvím správce DevMode?

Citovat
Do PC to stáhneš a pak záleží, zda bude telka v rootu nebo ne. Vše tam máš popsané
Nicméně Kodi bude mít svá omezení, která jsou v tom návodu uvedená. A nejsem si jist, ale mám takový pocit, že ten devmode není trvalej a budeš to muset celé po nějaké době opakovat. Pokud si to teď nepletu s iOSem.
Každopádně pro Kodi to není úplně dobrá volba ten WebOS. 
Volil bych buď TV s Androidem nebo k této telce externí box s androidem, kde můžeš přes bootloader spouštět CoreELEC, což je vlastně Kodi. Čisté bez balastu Androidu. A případně mezi Androidem a CoreELECem "přepínat".
Ale to už jsem odbočil.

Abych nezapomněl. Dost důležitý neduh u LG s Kodi, že často nesedí zvuk s obrazem! (ale to je uvedeno i na konci toho návodu) Je to otravný a budeš z toho nešťastnej to pořád přenastavovat a posouvat. GoodLuck

Citovat
Myslím, že instalovat Kodi na LG není dobrý nápad. Viz Kodi on LG Web OS
X96max plus 4/32 + CE 21 + skin Confluence DS / TV Samsung QE55Q6FNA
X96max plus 4/32 + CE 20.5 + skin Confluence DS

AVR Denon 1600H / Dali Spektor 5.1
Win10pro + Kodi19.5
NAS Synology 215j 3TB Raid1
Router Turris 1.1

Citovat
Já se ještě chci vrátit k tomu přepínáni té obnovovací frekvence. Dnes jsem přišel domů pustil jsem PC, zapnul AVR a TV, na TV byla frekvence 60Hz, pustil jsem KODI a frekvence se přepla na TV na 24Hz - to bylo od minule co KODI po vypnutí videa už nepřeplo frekvenci zpět na 60Hz, kterou tam mám jako výchozí. Tak jsem ve Windows zpět nastavil 60Hz - ok frekvence v KODI je 60Hz, - pustím film, ale frekvence se nepřepne na 24Hz, ale zůstane na 60Hz. Tak jsem zavřel KODI a znovu spustil a teprve teď se to přeplo na 24Hz. Tak takhle nějak to zlobí. Zjistil jsem také, že když dám v KODI-nastavení-systém-zobrazení- obnovit výše uvedená nastavení na výchozí hodnoty - najednou to začne fungovat korektně - přepíná to frekvenci jak má, až do nějaké doby cca 1,2 dny, kdy to začne zase zlobit.

Citovat
Zkusil si vyměnit kabel?

Nastav si tohle a máš klid

[Obrázek: FqXXTWN.md.png]

Citovat
@krystof90: Je v tomto případě důležité to popisovat správně a správně taky chápat, jak to vlastně celé funguje. Často není jasné, co a kde se (ne)přepne. Určitě tedy neplatí, že "Mám to nastavené tak, že mi Kodi automaticky upravuje frekvenci obrazovky podle videa." Kodi žádnou frekvenci obrazovky neupravuje, to jen to označení té funkce vzbuzuje takový dojem. Co se děje, to je to, že Kodi, (ne)upravuje frekvenci přehrávaného videa, s kterou ji posílá do TV podle toho, jak je to nastavené. Které frekvence použije, to záleží na tom, jaké frekvence mu TV představila, že umí přehrávat, a taky podle tvého výběru v Seznamu povolených a případně ve volbách povolení dvojnásobné frekkvence nebo sníže frekvence v poměru 3:2. Všechno to najdeš Nastavení > Sytem.

A ještě než začneš kupovat nové kabely se tě zeptám, jak máš v tom Nastavení > System nastaveno Použít okno na celou obrazovku. Doufám, že tuto volbu máš vypnutou. Pokud ne, tak to udělej jako první věc, než se pustíš do dalších kroků. Protože pokud ji máš zapnutou, tak veškeré věci týkající se AFR nebudou, a je to logické, fungovat správně. Ostatně, v nápovědě této funkce je to na stránce System i uvedeno.

Teď jsem si to doma na Samsung také zkoušel a kromě jiného si všiml, že se mi TV skutečně chová jinak než dříve. Připojenou TV rozpoznala jako Apple TV, to se mi před tím nikdy nestalo a např. mi nereaguje na výběr zobrazení Informace. Že by skutečně nějaký nepovedený update? 8

Jo, zcela jistě tam byl nedávno nějaký zásadnější update, začala se mi jinak chovat barevná tlačítka. V režimi vstupu HDMI stejně, jako u v režimu TV. Před tím to bylo jinak.

Citovat
Tak tu funkci - použít okno na celiu obrazovky mám zapnutou. Když jsem totiž chtěl něco přenastavit na pc, tak tak mi zmizel obraz ma TV. Myslíš aktualizace windows?

Citovat
@krystof90: No, já nevím, jestli tohle spraví update Windows. Podle mě si musíš vybrat. Když chceš, aby Kodi ve Windows na naTV přehrávalo správně a bez sekání, tedy včetně AFR, pak prostě musíš to Použít okno na celou obrazovku vypnout.

Citovat
@krystof90: A pokud to vypnout nechceš, nech si frekvenci na 60Hz (nebo jeho ekvivalent) a zapni přepočet 3:2 a 1:2. 
Jinak budeš muset Kodi do telky dostat z jiného zdroje (streambox např.), pokud to není smartTV s ATV.
Pokud to máš vše v jedné síti, není problém to pak "propojit" bezdrátově, pokud bys to z nějakého důvodu potřeboval
Nokia 8010 ATV12+Kodinerds 21.2
Win11+Kodi 21.2 

Citovat
Ahoj, tak jsem koupil tu novou televizi LG OLED48C44. Dneska jsem ji propojil s PC novým HDMI kabelem ver. 2.1 5m, který mám v TV zapojený do portu HDMI 4. Pak jsem ještě vyměnil kabel mezi TV a AVR taky ver. 2.1. Ještě jsem zapnul v TV podporu eARC. Nastaveno to mám tak, že ve windows mám pro TV podporu HDR zapnutou a obnovovací frekvenci mám nastavenou na 60Hz. V informacích o obrazovce to píše Certifikace HDR- DolbyVision. Když jsem zapnul TV a naladil ji na vstup HDMI4 zobrazila se mi plocha a vpravo nahoře u TV se mi zobrazilo DolbyVision. Zapnul jsem KODI a probliknul mě monitor na PC - to mi dělá pořád nevím proč. Znovu se zobrazilo DolbyVision. Hned na začátku jsem narazil na první problém a to s nastavením obrazového režimu na TV. Když ho nastavím na Standardní a zapnu KODI, přeskočí mi na Režim pro hry, tak ho přenastavím znovu jako standardní a když vypnu KODI tak mi zase skočí spět do Režimu pro hry a takhle bych to musel přenastavovat pořád dokola. A teď k samotnýmu pouštění filmů. Filmy pouštím přes doplněk Stream Cinema CzSk, když tam najedu na nějaký film ve 4K, nebo 4K HDR, nebo 4K HDR+DolbyVision, tak mi absolutně nešel, pořád mi problikával obraz u TV a u monitoru PC, na chvíli se zobrazil obraz, ale prakticky to vůbec nešlo. Díval jsem se do nastavení KODI a zjistil jsem, že tam je zaškrtlá položka Nastavení režimu zobrazení HDR na zapnuto, tak jsem ji vypnul. Teď už mi filmy ve 4K šly spustit, ale ideální to vůbec není, strašně se koušou, obraz není vůbec plynulý. Taky jsem zjistil, že se nekorektně zobrazuje režim obrazu, někdy to napíše HDR, i když je puštěný film v DolbyVision, jindy zase obráceně. Když pustím film v SDR, tak mi taky běží v HDR. Prostě si to dělá co chce. Když jsem ve Windows HDR vypnul, tak KODI funguje nějak tak uspokojivě, ale je to rozdíl mezi SDR a HDR, v tom SDR barvy nic moc. Přemýšlím, že tu TV vrátím, jedině, že by mi někdo poradil jak ty problémy vyřešit.

Citovat
@krystof90: Předpokládám, že volbu Použít okno na celou obrazovku máš vypnutou. To je jedna věc. Druhá je, že Kodi interní přehrávač ve Windows Dolby Vision nepřehraje. Přiznám se, že v tomhle ale nejsem odborník. TV s DV nemám, takže mě to nezajímá, a co hlavně, nemám s tím tedy ani praktické zkušenosti. Ale z logiky věci si Kodi ve Windows s DV videem správně neporadí. DV lze ve Windows snad přehrávat pouze přehrávači vytvořenými pomocí frameworku Media Foundation, a to Kodi rozhodně není. Tady by asi mohl pomoci DV kompatibilní přehrávač, který by měl být k dostání ve Windows Store, a který si v Kodi nastavíš jako externí přehrávač. Aletím zase přijdeš o některé funkcionality Kodi.

To, že se ti DV video přehrává jako HDR, je důsledek toho, že video je hybridní (obsahuje DV i HDR) a pokud přehrávač nedokáže přehrát DV, vybere ze streamu HDR. Coý je ostatně i důkaz toho, že Kodi prostě to DV přehrát neumí.

Měl by ses prostě smířit s tím, že jestli chceš mít doma nějakou hlavní aplikaci, na které budete sledovat kvalitní obsah přes/z Kodi, měl by sis pro to pořídit nějaký dedikovaný HW s Android (TV), případně si na takový HW nainstalovat CoreELEC. Windows je pro takové účely naprosto nevhodný systém. Kodi na něm je ideální pro testování a ladění, protože tam může mít nainstalovaných více verzí, nebo jen pro příležitostné a nenáročné sledování, třeba při práci. Ale pro plný zážitek na TV a využití jejich možností, to určitě ideální volba není.

Citovat
Tohle by snad vyřešilo propojení PC - TV přes display port, když to chceš takto top. Ale tato tvá TV ho zřejmě nemá ve výbavě a navíc bys musel řešit jinak zvuk.

Citovat
@krystof90: Divím se, že i po tom všem, co ti tu píšeme si stejně šel do TV s WebOSem a pak to tady bastlíš v kombinaci s Widlema a pak chceš po kompromisu zázraky. To prostě není možný. Jestli to děláš kvůli tomu, že máš nadupanej komp a z logiky věci tě napadlo že i Kodi pojede jak poslední verze špičkový hry tak nepojede. Na Woknech ne. Je to jen kompromis na testování a ladění.
Nokia 8010 ATV12+Kodinerds 21.2
Win11+Kodi 21.2 

Citovat
@predator.1: Ani tímhle si nejsem jistý. A pokud se nezbaví toho Použít okno na celou obrazovku, nepomůže mu podle mne nic. O tom DV ani nemluvě.

Citovat

Přejít na fórum:

Prochází: