Hele, tohle je stále kolem a kolem. Už se to tady řešilo několikrát. Já bohužel nemám DVB-T2 příjem, jedu stále jen DVB-T. Zkoušel jsem to sice chytit DVB-T2 na kus drátu, ale jsem v nějakém stínu a nejde mi to. Takže nemohu nic ověřit. Tak snad se do toho někdo pustí.
Takže ještě jednou, vč. případné rekapitulace a nějakého minimálního vysvětlování:
- Předpokladem dalšího je, že daný mux má dobrý signál. Tohle někdy může blbnout v případě, že jde o společnou anténu a jsou tam kanálové zesilovače. Ale vzhledem k tomu, že se to objevilo i u lidí s vlastní anténou, tak tohle vyloučíme.
- První krokem by měl být pokusit se o ruční namapování service na kanál. Ale nemyslím ruční mapování pomocí tlačíka Mapuj vybrané/všechny služby, ale skutečně ruční nastavení relace mezi existující kanálem a službou:
- Vytvořit si ručně kanál.
- V nastavení služeb ve sloupci Program příslušné služby (měla by být Enabled) zaškrtnout před tím vytvořený kanál. Pokud to nepůjde zškrtnout, případně se to zaškrtnutí po chvilce zmizí, tak pak postupovat podle dalších bodů.
- MUX21 se od všech ostatních MUX-ů liší, to je známá věc. Má složitější strukturu a více kanálů (regionální, radio, dvojjediný kanál ČT:D/ČTart), a ty se nějak dělí dělí o kapacitu. Tohle všechno komplikuje detekci PLP ID, což je vlastně způsobuje (nejspíše, ale jistotu 100% nemám) diskutovaný problém.
- Identifikovat, zda je to skutečně tenhle porblém se dá pomocí analýzy logu (journalctl -u tvheadend), kde by měly být, v souvislosti s tímto muxem hlášky o chybách, něco jako: Service invalid (missing SDT) a No PAT/PMT found, ignoring. Podle toho, co tu píše @petkas:, je hodně pravděpodobné, že to tak bude.
- Jak z toho ven? Jedna z příčin problému, o které jsem tu už vícekrát psal, by mohla být v tom, že parametry muxů, které Tvheadend používá při ladění/scanování, jsou definovány univerzálně pro všechny frekvence, na kterých jsou muxy vysílány. U většiny v Česku používaných MUX-ů fungují dobře, ale ne pro MUX21 (viz výše). Jasně, je možné, že je tam ještě nějaký bug přímo v Tvheadend, ale myslím si, že by to někdo, co dále popíšu, mohl zkusit.
- Nevím, jaká verze Tvheadend používá parametry muxů, případně jaké kdo používá individuálně, ale když se podívám do instalovaného Tvheadend, tak tam mají všechny DVB-T2 muxy/frekvence stejné parametry. Pro náš problém je klíčový parametry STREAM_ID. Já ho v mé instalaci mám nastavený jako STREAM_ID=0.
- Pro případné odstranění problému by bylo potřeba zkusit změnit tento parametr na STREAM_ID=1 nebo STREAM_ID=2 a spustit znova scanování/ladění.
- Protože postup uvedený v bodu 7. bude zdlouhavý zkusil bych ještě před tím změnit nastavení konkrétního muxu přímo v Tvheadend. Měl by to být parametr PLP ID, který bych postupě nastavil na 1, a pokud to nepomůže, tak na 2.
- Vždy po změně tohoto parametru muxu a uložení je třeba spustit znova scanování. Ale není třeba scanovat celou síť DVB, to by trvalo příliš dlouho. Stačí spustit jen scanování daného muxu. To se provede změnou parametru Stav scanu na hodnotu AKTIVNÍ a uložením.
Pokud tohle pomůže, tak se pak vyplatí editovat si paramatry muxů. Buď přímo v příslušném souboru, který používáte (asi cz-All) nebo si, ještě lépe, vytvořit svůj vlastní soubor, z něj vyházet všechny nepotřebné frekvence, a v nastavení Tvheadend si zadat do
Cesta k souborům pro DVB scan umístění svých souborů a používat je ke scanování. Nezapomeňte, že v tom umístění douborů pro scan musíte zopakovat tu adresářovou strukturu a ty soubory umístit do správných adresářů.
[attachment=12075] [attachment=12076]
Jestli tohle pomůže, bude určitě zajímavé nás seznámit s výsledkem. Pokud ne, tak já jsme už svůj prach (alespoň pro tuto chvíli) vystřílel...