@
meda: @
Rossi D Hele, já myslím, že AI do společnosti přivede další vlnu antagonismu. K těm všem dosavadním, ať už globálním nebo lokálním, přibudou ty podle přílušnosti či preferencí AI modelů, tomu jak a do jaké míry AI budou lidé věřit, jak uznávat jejich místo ve společnosti, vědě, technice, kultuře a celé řadě dalších oborů. Bude těch rozporů, antagonismů a příležitostí k rozdělení společnosti podle AI a vztahu k ní zajistě mnohem víc.
Vidím to i na sobě. Neuronovými sítěmi jsem se začal zabývat už v 90. letech, kdy to byl hit, ale nebyly na to technologie a infrastruktura. Teď jsem tedy z některých applikací AI v mém oboru, postavených samozřejmě na neuronových sítí a kompozitních AI nadšený a cítím, jak tím oborem pohnou dopředu. Sám také AI používám.
Na druhou stranu jsem zpočátku například tak trochu odsuzoval ty, kteří AI používali k programování (např. doplňků Kodi). A teď ji už používám docela běžně. Ne, že bych si nechal psát celé doplňky, ale nadefinuji si např. třídu pythonu a její všechny metody, popíšu, co má dělat a pak jen celý modul napsaný AI vložím do mého programu. Funguje to parádně. Z 1/2 dne programování a ladění mi zabere pár minut definice zadání, AI mám výsledek za pár vteřin. Občas se jí něco nepovede, ale to zvládne běžné ladění. Úspora tak 90 a více % času.
Zároveň ale vidím, jak to devastuje kulturu, nebo ji devastovat bude, a jak to brzy narazí na vlastní meze tvořivosti, kdy se patrně ve vývoji zastaví a bude třeba aby lidé dále tvořili některá díla sami a ona z nich zase nasála tu lidskou nepredikovatelnost opřenou o city, pocity, nálady, duševní pochodym duševní zdraví apod. Co děl např. stvořili lidé, kteří byly neracionální, duševně nemocní, alkoholici, apod. Tohle AI asi umět nebude, protože ty jejich vnitřní pocity a hnutí mysli nikde popsané nejsou a ona neví, jak by se to na případném zcela novém díle mělo projevit.
Je to hezké téma, ale asi ne na tohle fórum. Nicméně já o tom přemýšlím často...