• Vítejte na XBMC-Kodi.cz
  • Česko-slovenská komunita fanoušků XBMC/Kodi
Vítejte návštevníku! Přihlášení Registrace

Hodnocení tématu:
  • 0 Hlas(ů) - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
LibreELEC + NUC 13, Flirc USB, Skip 1s, TV Samsung
Závěrečné hodnocení

Použití NUC 13 jako HW pro Kodi jde tak trochu mimo současný mainstream v jeho používání. Odpovídá spíše původnímu kopceptu Kodi, které není jen přehrávač médií z jednoho doplňku, ale komplexní aplikace, která na jednom místě a v konzistenntím prostředí soustřeďuje více mediálních aplikací, realizovaných formou jeho doplňků. To má své výhody, ale také nevýhody.

Mezi výhody můžeme počítat nesrovnatelně vyšší výkon pro operace prováděné a závislé na výkonu CPU, rychlosti a kapacitě RAM i rychlosti a kapacitě disku. Také dokonalé chlazení, kde vzhledem k tomu, co Kodi od HW NUC vyžaduje, je teplota to nejmenší, co je třeba řešit.

Nevýhody jsou pak dány především menší podporou přehrávaných formátů, kdy je např. třeba zcela zapomenout na Dolby Visiion (DV). Ale to se ale týká i většiny mainsteramových instalací, protože DV není a asi ani dlouho nebude u většiny z nich podporován. Další věcí je, že pokud je někdo příznivcem značky Samsung, nemusí absenci DV jako nevýhodu vůbec vnímat. Ale to je samozřejmě na úplně jinou diskusi, do které bych se v tomto typu příspěvku nechtěl pouštět. Samostatnou kapitolou nevýhod může být absence HDMI-CEC rozhraní. Když pomineme to, že se dá nahradit externím HDMI-CEC modulem, nemusí být ani tato nevýhoda pro někoho, kdo ovladače TV pro ovládání Kodi prostřednictvím tohoto rozhraní z celé řady důvodů nepoužívá, vůbec významná. K nevýhodám musíme samozřejmě, a možná na prvním místě, přidat i cenu. Cena celé konfigurace NUC 13, včetně RAM a disku, může dosáhnout až desetinásobku ceny levného, a pro většinu uživatelů dostačujícího řešení. Ano, tak to je a ani tohle bych nechtěl nijak dál rozvádět. Za hračky se prostě platí a to, co komu přináší, je jeho věc. A je více než jisté, že tohle bylo, je a bude individuální, a jen těžko přenositelné.

Jak jsem už uvedl na začátku tématu, "stavba" Kodi v této konfiguraci byla spíše, než cokoliv jiného, zábava. A také způsobem, jak prozkoumat další možnosti této dnes již letité aplikace, s kterou jsem já osobně, a se mnou celá má rodina, strávili téměř 20 roků. A právě díky tomuto setupu jsme se konečně dokopal k tomu, že jsem věnoval čas k zprovoznění dálkového ovládání Skip 1s. Chci v tom pokračovat a přispět komunitě soustředěné kolem tohoto projektu svým časem. Přeci jen, nostalgické stýskání po dálkovém ovládání podobnému Logitech Harmony One, je silným motorem.

Nejsem si vůbec jistý, zda si Kodi provozované na NUC 13 ponechám. Možná se najde někdo z mých přátel, kterému ho rád za nákladovou cenu přenechám, ať už v této konfiguraci, nebo tak, že mu na něj naistaluji Windows. Ale je možná, že mě jeho kouzlo už ovlivnilo tak, že se ho prostě nedokáží zbavit. 11

Citovat

Příspěvků v tématu
RE: LibreELEC + NUC 13, Flirc USB, Skip 1s, TV Samsung - od JiRo - 17.5.2024, 10:27

Přejít na fórum:

Prochází: 1 host(ů)