• Vítejte na XBMC-Kodi.cz
  • Česko-slovenská komunita fanoušků XBMC/Kodi
Vítejte návštevníku! Přihlášení Registrace

Hodnocení tématu:
  • 1 Hlas(ů) - 5 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Budoucnost fóra
@XBMC-Kodi
Repozitář: já vidím problém spíš v tom, že autoři některých doplňků zde nekomunikují. Myslím, že @wombat by měl kontaktovat tyto autory s tím, jak si to představují dále. Pokud nemají zájem pokračovat, bylo by dobré, aby zde byl nástupce. Alespoň pro opravy doplňků. Zde jako příklad uvedu nezájem autora o úpravu částečně nefunkčního iVysílání.

Co se týče vlastního repa. Nemyslím si, že by jako takové nefungovalo, ale bylo by asi záhodno vytvořit větev pro Kodi21-Omega. Přesto, že vím, že bude obsahově stejná jako pro K19-Matrix či K20-Nexus a doplňky z těchto repozitářů v K21 fungují. Vím to já, ví to pár dalších, přesto jsou tu dotazy, které právě repo pro K21 hledají.
X96max plus 4/32 + CE 21 + skin Confluence DS / TV Samsung QE55Q6FNA
X96max plus 4/32 + CE 20.5 + skin Confluence DS

AVR Denon 1600H / Dali Spektor 5.1
Win10pro + Kodi19.5
NAS Synology 215j 3TB Raid1
Router Turris 1.1

Citovat
@XBMC-Kodi Se správce repozitáře se už pokoušelo spojit více uživatelů, psal jsme mu PM s návrhy řešení doplňků od @Saros:, byl párkrát osloven i tady, stačilo jen ozvat se na některá adresná volání, a jako jeden ze dvou klíčových bodů bych to určitě neuváděl. Pokud je správa adresáře zajištěná, a opradu probíhá (což z faktického stavu repozitáře, jak píše @jkmh:, moc vidět není), tak to tedy řešit nebudeme.

Co se týče moderace, tak tomu, co nám vlastně sděluješ, nerozumním. A něco si z nějakých náznaků domýšlet nebudu určitě. Chápu to tedy tak, že moderovat se nebude, protože dva nabízející se moderátoři jsou málo, a bude tedy lepší zůstat u současného stavu, kdy nemoderuje nikdo.

Citovat
@jkmh: bohužel toto není možné po @wombat chtít nebo očekávat. Na druhou stranu nikdo určitě nebude bránit nikomu jednat v tomto duchu za fórum, klidně oficiálně s vyhlášením zde. Pokud se na to cítíš, nikdo není proti.

@JiRo: repozitář je zajištěn po technické stránce. Pokud kdokoliv z vás očekává více a je ochoten přiložit ruku k dílu, tak to pojďme rozjet. To samé se týká moderace.

Citovat
@XBMC-Kodi:  Vidíš. A to je přesně to, co bych od správce repozitáře očekával. Nevytvářet nic nového, ale organizovat. Organizovat údržbu doplňků. Buď s autory nebo s žádostí o pomoc zde na fóru. Oslovit autora s žádostí o opravu (když se k tomu autor sám nemá či nemůže), případně uložit opravený doplněk do repa, když už to někdo opraví.
Popř. domluvit se s autorem na možnosti účasti třetí strany na jeho doplňku. Souhlas by se měl, minimálně ze slušnosti, zajistit s každým zúčastněným autorem. Pak má smysl, aby se někdo přidal k údržbě repozitáře. S údržbou repa rád pomůžu.

Musím se přiznat, že bych čekal spíše reakci správce než tebe jako jeho mluvčího.
X96max plus 4/32 + CE 21 + skin Confluence DS / TV Samsung QE55Q6FNA
X96max plus 4/32 + CE 20.5 + skin Confluence DS

AVR Denon 1600H / Dali Spektor 5.1
Win10pro + Kodi19.5
NAS Synology 215j 3TB Raid1
Router Turris 1.1

Citovat
Já už tomu nerozumím...

@XBMC-Kodi: Já teď budu pár dní mimo, pokusím se v tom v klidu zorientovat a něco jednoduchého, skutečně jen pár jasných bodů, připravím jako návrh.

Citovat
(21.8.2024, 19:30)jkmh Napsal(a): ...Musím se přiznat, že bych čekal spíše reakci správce než tebe jako jeho mluvčího.
Co když to nejsou dvě osoby?
(22.8.2024, 9:38)JiRo Napsal(a): Já už tomu nerozumím...
Ale něco málo si myslíš o... "... přemotivované jedince je třeba primárně oddělit ..."

Citovat
@meda: Jen dvě jednoduché odpovědi.
Správce fór a je @wombat:.
Já už si raději nic nemyslím.

Citovat
Pánové, přestaňte prosím úplně zbytečně spekulovat.

Správce fóra není Wombat, Wombat je správce repozitáře. Bohužel, tak jako ostatní, i on má své povinnosti a prostě nenašel čas sem napsat. Nicméně z toho, co psal soukromě je patrno, že sleduje pouze jedno téma věnující se CZ repozitáři, ze kterého mu chodí mailem reporty:
> https://www.xbmc-kodi.cz/prispevek-repoz...kodi-cz-sk

Problémem dle něj je, že bohužel lidé diskutují jinde, tedy konkrétně:
> https://www.xbmc-kodi.cz/prispevek-repozitar-kodi-cz-sk
> https://www.xbmc-kodi.cz/prispevek-repoz...hy-doplnku

V prvním kroku tedy bude nutné vyřešit toto. Samozřejmě nápad s pravou rukou správce repozitáře je velmi dobrý a pokud se toho někdo ujme, bude to pouze ku prospěchu celé věci. Přesně tyto věci by totiž mohl dotyčný řešit a Wombatovi tyto informace předžvýkat. To samé platí i k nápadu moderátorů. Cítí se zájemci o moderaci celého fóra? Jde o to, že zájemců je poměrně málo.

Citovat
@XBMC-Kodi Jo, nějak jsme ujel. Ani už netuším, jak jsem tu poznámku vlastně myslel. Moc smyslu nedává, nehledě na to, že to, že je @wombat: správce repozitáře a ne fora, samozřejmě vím.

@XBMC-Kodi K dualitě témat repozitáře snad jen to, že to druhé téma, které založil @wombat: bylo určeno k diskusi směřující k obsahu repozitáře a tomu, které doplňky by se do něj měly, v době jeho vzniku, přenést. Je otázka, zda teď, když se provedl ten hromadný převod ze starého repozitáře, takové téma ještě potřebujeme. Já bych ho viděl spíše v novém subfóru věnovaném autorům doplňků. Také jsme tu myslím o jeho vzniku hovořili. Měli bychom myslet na to, že je tu plno lidí, kteří mají potenciál na to psát doplňky nebo alespoň udržovat ty, které  jejich původní autoři opustili, ale nemají zkušenosti s Kodi, jeho knihovnami a nebo teřba nepoužívají github. Já teď předbíhám, protože tomu se chci věnovat v příštím týdnu, až budu definitivně v civilizaci.

Ad moderace celého fóra. Já se k tomu hlásím.

Ad pravá ruka správce repozitáře. Tady si sebou nejsem 100% jistý, ale zkusil bych to také. Zatím bych to viděl spíše tak, že bych se primárně věnoval vzniku a organizaci subfóru pro autory, kde by se to, jak píšeš, "předžvýkávalo" a k @wombat: by se pak už dostal jen hotový doplněk nebo jeho fork k vložení do repozitáře.

Citovat
Díky za reakci, skvělý přístup. Moderace se připraví a může se to vše spustit naostro.

Citovat
Tiež by nebolo od veci urobiť aj sekciu pre autorov doplnkov, ktorej by som sa rád ujal ja. Bolo by určite fajn urobiť v tejto sekcii aj podsekciu určenú na testovanie doplnkov do ktorej by mohli pristupovať ľudia s rankom KODI začiatočník alebo vyššie

15  Autor doplnkov Kukaj.sk, Televízia LUX, Televízie NOE a tvpovazie.sk
Buďte k sebe dobrý a šírte dobro, ale zvážte aké informácie komu poskytnete

Citovat
Je to v plánu.

Citovat
@JanoHD: https://www.xbmc-kodi.cz/prispevek-autorska-temata
#
Na diskuzi jen fórum, ne SZ.

Citovat
Dobrý den - po měsíci dotaz: Jak poznáme, že "se to vše spustit naostro" a @JiRo Ty, nebo další kolegové, děláte moderaci (celého) fóra?
#

Citovat
@meda: Čekal jsem na výzvu k moderaci, ale dodnes se nestalo nic. Nechce se mi dál vyvíjet nějakou aktivitu, když nevidím žádnou ani na druhé straně. Považuji to tedy pro mne za uzavřené téma a nemám už ambice se v tom nijak dál angažovat.

Citovat
Bohužel bylo zjištěno, že je zde systémový problém. Lze přiřadit konkrétní uživatele do jedné skupiny Moderátoři, ale nelze potom nastavit skupinu pro témata. Bohužel se musí vše řešit ručně - každou přezdivku jednotlivě k jedné skupině témat.

Nevadilo by vám, kdybyste byly všichni přiřazeni všude? Šlo by to totiž možná obejít přímo přes DB, že po zadání jednoho uživatele by se mohl udělat dump databáze a jen změnit přezdívku v kopii řádku.

Případně máte konkrétní požadavky na konkrétní témata?

Citovat
Můj kdysi zájem se projeví jen občasným příspěvkem nebo radou. Utlumil jsem různá fóra spíš pro četbu, protože se mi nahromadily jiné aktivity.
#

Citovat
V pořádku, evidentně to tak má více lidí, že preferují jiné věci.

V každém případě do funkce nelze nikoho nutit.

Citovat
Zdravím, ak by nevadilo, tak by som sa rád pridal k tejto diskusii, nakoľko by som nechcel aby to tu upadlo. Rád by som sa stal moderátorom alebo administrátorom celého fóra. Je tu niekoľko zmien ktoré by som chcel uskutočniť.

Jedna z prvých zmien je vymazávanie veľmi starých príspevkov a zamykanie príspevkov ktoré sú skôr pre archivačné účely.

Ďaľšou vecou čo by som navrhoval je oddelenie tematu xxx - doplnky pre dospelých, navrhoval by som presunutie do sekcie o playlistoch na IPTV, nakoľko daný používateľ stále posiela len playlisty.

Ďalšia zmena ktorú som sa tu snažil nejak uskutočniť je priama sekcia pre autorov a aj pre ľudí čo začínajú s programovaním KODI addonov, nakoľko bez nových "programátorov" je to stratené. Tiež aj sekcie ktoré by boli určené k testovaniu nových doplnkov a diskusii k nim, ktorá by bola oddelená od klasickej diskusie.

Ešte je tu jedno vylepšenie ktoré by som chcel dopriať verným a to by mohli byť nejaké prémiové sekcie...

Čo sa týka samotného KODI tak dúfam že by sa tu toho niekto chytil a urobil nejaké video o tom že KODI nie je len StreamCinema alebo nejaký iný doplnok a teda že samotné KODI nie je nelegálne ako to občasne čítam v niektorých diskusiách na iných forach.

Zároveň by som privítal aj ďalšie návrhy od vás. Verím že vás táto moja ponuka zaujala a budem rád ak sa k tomu vyjadríte 15

15  Autor doplnkov Kukaj.sk, Televízia LUX, Televízie NOE a tvpovazie.sk
Buďte k sebe dobrý a šírte dobro, ale zvážte aké informácie komu poskytnete

Citovat
Ačkoliv jsem se ambicí na aktivní práci ve fóru už vzdal, můžu příspět názorem, jako jeho letitý uživatel, několika postřehy. Bude se přitom (také) opírat o poslední příspěveke @JanoHD:
  1. Nesnažme se z tohoto fóra dělat "střed světa" nebo ho používat k "evangelizaci Kodi". Jedno i druhé je cestou do pekla, a pokud si někdo ke Kodi nenajde cestu sám s vědomím toho, co Kodi je a co od něj chce, tak ho nepodporujme. Už tak je to s Kodi a jeho doplňky dlouhodobě nahnuté, tak do příliš nešťourejme. Na druhou stranu si ale ani nedělejme ambice, že pokud je to nahnuté, můžeme to nějak, tady ve fóru, podepřít, např. tím, že by někdo urobil nejaké video. Tím ničemu nepomůžeme, ba naopak. Spíše se tedy soustřeďme jen na to, abychom to ještě nezhoršovali.
  2. S respektem k závěru předchocího bodu, zapoměnme tedy na najakou osvětu o tom, že KODI nie je len StreamCinema alebo nejaký iný doplnok a teda že samotné KODI nie je nelegálne ako to občasne čítam v niektorých diskusiách na iných forach. Tohle by možná mohlo fungovat mimo rámec tohoto fóra, i když z dlouholeté praxe vím, že ani to příliš nepomáhá.
  3. Ostatně, když už je řeč o tom, zda Kodi je prostředek podporující pirátství či nikoliv, tak bychom si měli položit otázku, zda je pro toto povědomí vhodné to, že stále máme v sekci IPTV témata která jako kriminální označit lze. Pokud na jednu stranu chci toto povědomí měnit, nemůžu na stranu druhou řešit přesouvání témat evidentně porušujících pravidla fóra. Jasně, když už někam téma xxx - doplnky pre dospelých patří, tak do subfóra/sekce IPTV. Ale to není záležitost koncepce, to byyyy měl každý moderátor udělat jako první, pokud se do této role dostane. Mimochodem, takovýchto úletů je tady více než dost. Z dlouhleté zkusenosti s fórem je mi jasné, že menší či větší míra porušení pravidel (i těch vedoucích k tresně právní odpovědnosti) tu vždy tolerována byla. Buďme realisté a přiznejme si, že tohle nějaké absolutní řešení nemá. A pokudu ano, tak bychom asi měli začít tím, že bychom značnou část obsahu tohoto fóra měli smazat. Administrátor tady sekci IPTV mít chce nebo mu tu nevadí, tak tu zatím je. Znova tedy zopakuji, buďme realisté a nesnažme se tlačit ani jedním ani druhým směrem. 
  4. Vymazávanie veľmi starých príspevkov (tady asi mělo být správně Vymazávanie veľmi starých tém) je ošidné a myslím, že by to mělo projít ještě nějakou diskusí. Ona ta starší témata v seznamen propadnou automaticky dolů, takže nijak extrémně nepřekáží. Navíc, jaké kritérium pro staré téma zavést? Jsou témata, do kterých léta nikdo nic nenapsal, ale přesto jsou informace v nich stále aktuální. Nehledě na to, že např. v mnoha případech se na témata někdo v jiných příspěvcích odkazuje. Když něco, tak je určitě rozumné zamykání témat, ale i to by se mělo dít s rozvahou a znalostí jejich obsahu a dosahu.
  5. Snažme se, spíše než vymýšlet další pravidla co a kam přesunout, soustředit se na ta existující, a co hlavně, na jejich dodržování. Takže pokud něco chceme propagovat, tak právě ta pravidla a jejich dodržování. A pokud něco, tak najděme efektivní (a tedy jednoduchý) způsob, jak si to vymoci, resp. jakým způsobem reagovat, pokud ta pravidla někdo nedodrží.
  6. Nesnažme se z fóra dělat testovací platformu. Ano, subfórum pro tvůrce doplňků je určitě dobrý (musím se pochválit) nápad, viz Téma/subfórum pro tvůrce​, ale zase to nepřehánějme. Pokud jde o sdílený vývoj nebo alpha testování, na to přeci existují jiné nástroje a pokud to někdo s vývojem doplňků pro Kodi myslí vážně, bude je používat.
  7. Ještě k podpoře nových "programátorů". V duchu předchozího bodu bych rád před něčím, čemu já říkám školka programátorů doplňků Kodi, varoval. Ano, sdílení zkušeností, rady a pomoc při neobvyklých problémech, způsoby, jak knihovny Kodi použít a triky, jak je využít ještě lépe, to své místo v případném subfóru pro tvůrce určitě má, ale rady typu Jak programovat doplňky Kodi, to určitě ne. Sám jsem pár takových drobných rad či hintů v historii mého potýkání s doplňky Kodi dostal a podobně je i sám dal dalším, ale tím by to mělo skončit. Kdo nezná nebo neví nic, tak pro toho je, kromě informací jak programovat nebo jak programovat v Python, kterých je na internetu víc než dost, k dispozici poměrně rozsáhlá Kodi Wiki. A když ani to nestačí, je tady ještě oficiální Kodi fórum. No a pokud ani to není dostatečné, dá se plno věcí nakoukat z jichž existujících doplňků, ve kterých jsou k dispozici statisíce řádků kódu. Není to žádná ostuda, opsat část kódu z nějakého již fungujícího doplňku. Ostatně, pohybujeme se v prostředí Open Source a pokud člověk dodrží jistá pravidla, ta psaná i ta nepsaná, nemá se za co stydět. Děláme to tak všichni. Ale učit někoho na fóru programovat doplňky, to jako rozumný nápad nevidím.
  8. Měli bychom se vyvarovat nějakého nadměrného elitářství. Jasně, určitě je dobré mít možnost některé věci diskutovat méně veřejně, ale... Ostatně, už dnes existuje v subfóru Ostatné diskuse sekce VIP sekce. Co je podstatné v tomto případě, je výběr, kdo takovou sekci vidí a kdo do ní má přístup. Tohle bude vždycky trochu ošemetné, ale já osobně si myslím, že stávající pravidla výběru jsou dostatečná. Zohledňují, z různých úhlů pohledu, míru užitečného zapojení těch, kteří do něj mají přístup, do činnosti fóra.
A abych jen neteoretizoval, tak přidám několik konkrétních návrhů, většinou už zde na fóru publikovaných:
  • ad. dodržování pravidel fóra a činnosti moderátorů - restrikce by neměly být absolutní (a když, tak jen výjimečné) ani příliš agresívní.
    • určitě bych byl opatrný s bany, ty bych dával buď za hrubá porušení (spamy, komerční sdělení, kriminální případy, extrémní vulgarity, ...) a vždy jako výsledek operace míra provinění * četnost.
    • při porušení pravidla umístění příspěvku do příslušného tématu nebo založení tématu v příslušné sekci by měly existovat dva scénáře
      • pokud je možné přiřadit příspěvek/téma do správného tématu/sekce, tak ho  tam přesunout s komentářem moderátora,
      • pokud přiřazení příspěvku/tému do správné tématu/sekce možné není, tak ho přesunout do společného (nově založeného) tématu Koš, opět s kometnářem moderátora. Tam by byl umístěn po nějakou dobu, po jejím uplynutí by byl moderátorem tiše smazán.
      • tady je určitě ke zvážení výjimečný případ, kdy správné téma/sekce dosud neexistuje, ale je zjevné, že by existovat mělo. Tady by asi moderátor (tedy pokud k tomu má právo, jinak pak asi administrátor) měl sekci nebo téma ve správné sekci založit a příspěvek přesunout tam.
    • mazání příspěvků případně celých témat (tedy pokud to vůbec jde) bych omezil skutečně jen na ta hrubá porušení (spamy, komerční sdělení, kriminální případy, extrémní vulgarity, ...), případně (opět, pokud to funkce fóra dovolí). Tady už bez jakéhokoliv komentáře a definitivně (tedy žádný koš).
  • ad. podpora pro tvůrce doplňků - názor a odkaz na můj návrh jsem uvedl výše, k tomu tedy už jen pár poznámek:
    • určitě by to mělo být celé subfórum s řadou sekcí, které by asi bylo dobré vytvořit postupně na základě koncensu nějaké specifické skupiny
    • viditelné a s přístupem na čtení pro všechny, s plným přístupem jen pro definované role.  Tedy kromě administrátora a moderátorů samozřejmě tvůrci doplňků.
    • možná by tam mohla být sekce pro aspiranty na tvůrce doplňků, do které by měli přístup i ostatní
  • ad. pravidla pro moderátory - jestli jsme to pochopil dobře, tak moderátoři by mohli být definováni jendotně, napříč všemi subfóry/sekcemi. Asi je to s oheldem na množství lidí, kteří se k této roli budou hlásit, lepší řešení, než přiřazovat moderátory k jednotlivýnm subfórům/sekcím. Jen je řeba stanovit pravidla pro případy, když na řešení nějakého problému budou mít dva nebo více moderátorů jiné názory. Tady by asi bylo rozumné nedělat mezi moderátory rozdíly,  pokud jedene rozhodne, nemá druhý právo to změnit. To by případně mohl pouze administrátor. S oheldem na případné konflikty, by tedy měla, tak jako pro uživatele, existovat nějaké jasně a stručně definovaná pravidla pro moderátory.
Objevilo se v minulosti ještě několik dalších návrhů...
  • ad. Autorská témata - tady by asi pro začátek stačilo použít mechanismus připnutí na začátek seznamu témat v příslušené sekci, aby byla pohromadě a vždy na začátku seznamu.
  • ...

Na závěr ještě osobnější poznámku.

V minulosti jsme se snažil otázku budoucnosti fóra řešit proaktivně. Jak plynul čas, tak se mé snažení potkávalo s většími či menšími zádrheli. Není tajemstvím, že jsem např. s administrátorem měli občas poměrně zásadní rozdíly na některá témata (např. doplnky SC i SCC zde na fóru). I přesto jsem měl ambice fóru pomoci i jinak, než tím, že do něj poměrně aktivně přispívám. Ale ukázalo se, že to nepůjde tak rychle a já se mezitím, jako důchodce, orientoval trochu jiným směrem. Dnes je to tak, že už práci ve fóru nemohu věvovat tolik času, kolik jsem chtěl, protože jsem si ten čas mezitím alokoval někde jinde. Na druhou stranu ale stále platí, že si víceméně 1x denně přečtu nové příspěvky. Už to není tak, že na ně reaguji okamžitě, ale když vidím, že to nikdo jiný neudělá nebo že se porblém vyřešit nedaří, nakonec se ozvu s radou či jinou formou pomoci.

Můj dnešní příspěvek berte jako poslední, týkající se nějaké koncepce fóra, kterým jsem řekl to, co jsem říci chtěl. Ostatní, týkající se změn a budoucnosti fóra už přenechám jiným.

Citovat

Přejít na fórum:

Prochází: 1 host(ů)