• Vítejte na XBMC-Kodi.cz
  • Česko-slovenská komunita fanoušků XBMC/Kodi
Vítejte návštevníku! Přihlášení Registrace

Hodnocení tématu:
  • 0 Hlas(ů) - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dálkové ovládání Skip 1s
Jak Skip 1s v setupu HTPC s LibreELEC funguje.

Jedním z klíčových faktorů je, že pro komunikaci s HTPC používám Flirc USB. Znamená to, že i když Skip 1s komunikuje prostřednictvím IR, počínaje USB vstupem a celou další cestu je v systému vidět a zpracovává se jako HID klávesnice. To má na jednu stranu výhodu v tom, že je možné při mapování použít longpress prefix přímo v mapovacích souborech Kodi. Kdo chce, může ale použít i longpress mapování ve Flirc USB (pokud ho tedy používá). Každá z těchto metod má svá specifika i účel, ke kterému může být použita. Podobné je to pak u maker, která je možná definovat ve Skip 1s, ale zároveň mohou být také definovaná i ve Flirc USB. A opět, je na každém, jak a k čemu tyto možnosti využije. Na stranu druhou, HID klávesnice s sebou přináší jednu drobnou nevýhodu. Nelze IR vstup použít přímo k HW probouzení počítače. Co to znamená? Jedoduše to, že když je počítat uspaný, probudí ho stisk jakéhokoliv tlačítka v případě, že je zapnutá odpovídající aktivita. To může být v logice ovládání problém, protože počítač se tak může probudit i bez toho, že byste stiskli POWER tlačítko. A to může být v některých případech nepříjemné, protože se tím poruší logika "předpokládaného stavu". Skip 1s neví, v jakém stavu ta zařízení skutečně jsou. Předpokládá se, že to ví uživatel a podle toho ta tlačítka používá. Takže je třeba s tím počítat a vědět, jak tento případný problém napravit.

Co se týče TV (v mém případě Samsung), tak tam není třeba, kromě jednoho důležitého bodu (viz dále), nic speciálně řešit. Jen je třeba si dát pozor a včas odstranit z nastavení Skip 1s ty povely, které se tam při namapování TV defaultně nastaví.

A co je tedy v nastavení tím nejpodstatnějším?

Je to jednoduché, a jak už jsem naznačil, i stejné, jako to bylo u Logitech Harmony One. Pokud to příslušné zařízení dokáže, vyhnout se toggle povelům. Ty totiž dokáží v případě, pokud se něco při vykonání povelu nepovede provést podle předpokladu, do logiky ovládání a vzájemného stavu zařízení zanést pěkný zmatek. Dokud si tohle neuvědomíte a nezačnete se tím řídit, tak pak budete hodnotit funkce dálkového ovládání jak ne moc použitelné. Bohužel se to stalo i mně, než jsem si tuto chybu uvědomil. Paradoxní na tom je, že stejně jsem to měl i před 15 roky, když jsem poprvé nastavoval Logitech Harmony One, ale už jsme na to nějak zapomněl. Smůla je, že při přidání TV Samsung se defaultně na povel zapnutí i vypnutí nastaví právě tlačítko POWER TOGGLE. Naštěstí právě TV Samsung v nabídce povelů POWER ON a POVER OFF má (kromě POWER TOGGLE) také, takže stačí tyto povely vyměnit.

Další kroky jsou pak už logické. Řazení povelů z jednotlivých zařízení tak, aby příslušná OFF a ON makra byla vykonávána smysluplně a v logickém pořadí, je už celkem předpokládaná a rutinní funkce parametrizce. Takto to mají všechna podobná zařízení. Ve Skip 1s je možné každý povel vyslat i opakovaně (u některých to zvýší pravděpodobnost jejich vykonání) a samozřejmě, za každým povelem v makru (kromě toho posledního) je možné zadat prodlevu (což je někdy potřeba, aby zařízení mělo čas na to, povel vykonat). Tohle už teď v aktuální verzi firmware i Skip App funguje dobře.
[attachment=10460]
V případě, že se povely zapnutí a vypnutí aktivity z nějakého důvodu nepovedou všechny nebo proběhne nějaký timeout a povel, který je časově závislý se neprovede včas nebo špatně namíříte ovladač a např. TV povely přijme ale počítač ne, může se celá logika zapnutí nebo vypnutí aktivity narušit. Pak stačí buď povel opakovat nebo provést celou sekvenci ON-OFF-ON nebo OFF-ON-OFF a většinou by se o mělo spravit. Tedy pokud nejsou použita toggle tlačítka.
[attachment=10461]
Mám teď naparametrované zkušebně dvě aktivity a co je při tom klíčové, to je parametrizace zapnutí (ON) a vypnutí (OFF) activit a zařízení v nich. To mám definováno takto:
  • Watch TV - definováno jen jedno zařízení, TV
    • při ON:
      • TV: POWER ON - zapnutí TV
        • Delay 1s
      • TV: INPUT ANTENNA - přepnutí na zdroj živého vysílání
    • při OFF:
      • TV: INPUT HDMI2 - přepnutí na vstup HDMI, kam je připojené PC - je to proto, že při případném zapnutí aktivity Media Centre PC, když poslední aktivitou před tím byla Watch TV, neproblikne na chvíli živé vysílání
      • TV: POWER OFF - vypnutí TV
  • Media Centre PC - definována dvě zařízení, TV a PC
    • při ON:
      • PC: probuzení PC - v podstatě jakýmkoliv povelem
      • TV: POWER ON - zapnutí TV
        • Delay 1s
      • TV: INPUT HDMI2 - přepnutí na vstup HDMI, kam je připojené PC - teoreticky to není nutné, protože na tento vstup by mělo být přepnuté vždy, ale je to jistota
    • při OFF:
      • PC: Kodi povel STOP - před uspáním je lepší zastavit přehrávání. Není to ale nutné, Kodi by po probuzení mělo zvládnout navázat v přehrávání tam, kde skončilo před uspáním, ale podle mne je to lepší. Kodi nemusí zapínat ten, kdo ho vypínal a překvapení, že se, hned po spuštění (probuzení) Kodi, spustí přerávání něčeho, co před tím sledoval někdo jiný, nemusí být úplně žádané.
      • TV: POWER OFF - vypnutí TV
      • PC: POWER OFF - uspání PC
[attachment=10462]

Citovat

Příspěvků v tématu
Dálkové ovládání Skip 1s - od JiRo - 10.11.2022, 8:37
RE: Dálkové ovládání Skip 1s - od JiRo - 13.5.2024, 18:20
RE: Dálkové ovládání Skip 1s - od JiRo - 14.5.2024, 17:41
RE: Dálkové ovládání Skip 1s - od JiRo - 14.5.2024, 22:17
RE: Dálkové ovládání Skip 1s - od JiRo - 16.5.2024, 12:48
RE: Dálkové ovládání Skip 1s - od JiRo - 23.5.2024, 20:22
RE: Dálkové ovládání Skip 1s - od JiRo - 24.5.2024, 10:54