• Vítejte na XBMC-Kodi.cz
  • Česko-slovenská komunita fanoušků XBMC/Kodi
Vítejte návštevníku! Přihlášení Registrace

Hodnocení tématu:
  • 0 Hlas(ů) - 0 Průměr
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
LibreELEC + NUC 13, Flirc USB, Skip 1s, TV Samsung
Uspávat nebo vypínat?

Titulek pokrývá jen jedno téma, které v tomto díle popíši. Nicméně je klíčové, protože to zásadně ovlivní způsob  využívání a ovládání Kodi a případně i dalších aplikací, které mohou být v systému instalovány. Já jsem své Kodi, resp. LibreELEC, koncipoval tak, že kromě Kodi v něm žádnou další aplikaci neprovozuji. Proto jsem z tohoto pohledu nebyl ničím limitován a jediným kritériem při výběru uspávat nebo vypínat byly případné limity a schopnosti HW nebo požadavky na chování Kodi z pohledu uživatele.

Výběr mezi uspáváním a vypínáním pak vlastně ani nemusel proběhnout, protože bylo hned jasné, že na spouštění z vypnutého stavu, které trvá cca 20 vteřin, nikdo čekat neche, a bylo tím pádem rozhodnuto. Bude se uspávat/probouzet.

Respektovat se při to musí i to, že NUC 13 nemá built-in IR přijímač, který by zvládal zapnutí/probuzení na úrovni HW tak, jak to měly NUC do verze 10. Tohle Intel už opustitl a jak se zdá, tak i Asus ve verzi NUC 14 se toho drží.

NUC 13, i když se v jeho popisu hovoří o HDMI-CEC, má funkce proti NUC 10 a nižších verzí, zásadně omezeny. Je to podobné jako i NUC 11, 12 i jako je to řešené v novém NUC 14 od Asus. Na základní desce není k dipsozici header pro připojení externího modulu HDMI-CEC, který by umožnil plnohodnotné fungoání tohoto rozhraní tak, jak to známe u Andoid box-ů nebo RPi. V BIOS lze tedy nastavit pouze čtveřici funkcí:
  • NUC se zapne/probudí při zapnutí TV
  • NUC se vypne/uspí při vypnutí TV
  • TV se zapne při zapnutí/probuzení NUC
  • TV se vypne při vypnutí/uspání NUC
Žádné další funkce rozhraní HDMI-CEC neposkytuje. Já jsem zpočátku předpokládal použití stávajícího dálkového ovládání (kombinace BT a IR) v kombinaci s Flirc USB přijímačem. Ale ukázalo se, že to není zas tak úplně ideální řešení. Chvíli jsme přemýšlel, že zkusím Pulse Eight USB - CEC Adapter, ale protože doma už žádný nemám, nakonec jsem sáhl do šuplíku a vyndal z něj SKip 1s, a nadvakrát mu ještě věnoval po hodince času. Nakonec jsem ho tedy vzal na milost a i s jistým sebezapřením (přeci jen to není Logitech Harmony One) jeho parametrizaci dotáhl do alespoň trochu úspěšného konce. Koho by zajímali detaily, může se podívat na téma, které se tomuto dálkovému ovládání věnuje, viz Dálkové ovládání Skip 1s.

Finální řešení

Finální koncepce byla tedy taková, že jsem si stanovil, že LibreELEC budu pouze probouzet a uspávat a to výhradně prostřednictvím dákového ovládání Skip 1s. A podobně i TV.

V BIOS jsme tedy zrušil nastavení:
  • NUC se zapne/probudí při zapnutí TV
  • NUC se vypne/uspí při vypnutí TV
a zbývající dvě:
  • TV se zapne při zapnutí/probuzení NUC
  • TV se vypne při vypnutí/uspání NUC
tam zatím z testovacích důvodů ponechal. A to, i když ani tam nejsou z hlediska používaných funkcí nutná. Probuzení/zapnutí i uspání/vypnutí je dálkové ovládání Skip 1s schopno zajistit samo. Ty testovací důvody znamenají, že ještě nemám 100% vyřešeno, jak se bude celá kombinace TV a NUC chovat při výpadku a náběhu síťového napájení. To je tedy ještě jedno nedořešené téma.

Citovat

Příspěvků v tématu
RE: LibreELEC + NUC 13, Flirc USB, Skip 1s, TV Samsung - od JiRo - 16.5.2024, 21:44

Přejít na fórum:

Prochází: 1 host(ů)