XBMC-Kodi.cz

Úplná verze: Jak pomáhá Ai -- stvořená "inteligence"
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si plnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
Když se OpenAI hádá, Anthropic se směje. Jeho Claude 2.1 umí pracovat až s 200 tisíci tokeny

[Obrázek: Cn0vShP.png]

Anthropic před dvěma lety založili lidé, kteří odešli z OpenAI. Provozují konkurenční službu Claude.ai – konverzační LLM chatbot, který v lecčem překonává i mnohem známější službu ChatGPT.

[Obrázek: wsxeahl.png]

Do háje, , jakými tagy vlastně přinutíš MJ udělat tak perfektní ilustraci?
Prozraď aspoň ten poslední 9 ...ééé ten #200
Po pravdě .....ty zprávy o vytvoření týmu Ai v rámci MS v čele s Altmanem (teď zřejmě bez) napovídají, že MS bude vyzkum v OpenAi stínovat - jako v politice. I když může předstírat, že je to implementační tým pro Copilot.
: Ten poslední ? OpenAI / Anthropic ?

Zadání: "Ilustruj symbolickou scénu zobrazující rivalitu mezi OpenAI a Anthropic. Na obrázku je velká digitální obrazovka rozdělená na dvě poloviny. Na jedné straně představují OpenAI ve stavu nesouladu s abstraktními vizuálními prvky naznačujícími nesouhlas nebo konflikt, jako je fragmentovaný kód nebo kolidující prvky návrhu. Na druhé straně znázorni AI Anthropic, Claude 2.1, v harmonickém, pokročilém technologickém prostředí, které se vyznačuje plynulým tokem dat a tokenů, což naznačuje jeho schopnost zpracovat až 200 000 tokenů. Kontrast mezi těmito dvěma polovinami by měl být ostrý, strana OpenAI chaotická a strana Anthropic uspořádaná a efektivní. Celková atmosféra scény by měla zprostředkovat pocit konkurence a kontrastu v odvětví AI s futuristickou a digitální estetikou"  4

Novinka na ChatGPT: Nově můžete mluvit s umělou inteligencí v bezplatné verzi

[Obrázek: Z7KTDzm.png]
  • ChatGPT nyní nově umožňuje hlasové konverzace i pro bezplatnou verzi
  • Funkce byla spuštěna v září pouze pro předplatitele ChatGPT Plus
  • S nástrojem můžete mluvit pomocí mobilní aplikace
Mezi chaosem v propouštění představenstva společnost OpenAI přidala do ChatGPT novou praktickou hlasovou funkci, která byla dosud dostupná pouze platícím uživatelům. Možnost byla pro zařízení Android i iOS zpřístupněna už v září, ovšem ke dnešnímu dni je funkce také součástí verze pro uživatele, kteří využívají GPT-3.5 bezplatně. Umožňuje vést opravdovou konverzaci s chatbotem v reálném čase a poměrně rychlou odezvou. OpenAI na svém Twitteru oznámilo, že je nyní k dispozici všem uživatelům zdarma prostřednictví mobilní aplikace.
 
[Obrázek: 7ePrSuj.png?1]
 


Studenti fakulty VŠE už nebudou odevzdávat bakalářské práce. V době ChatGPT to prý nedává smysl

[Obrázek: cL1nJMY.png]

Současná forma školství, alespoň tak, jak funguje v Česku, má mnoho kritizovaných aspektů. Podle některých příliš tlačí studenty k pasivitě, jiní si stěžují na důraz na testy nebo na zapamatování si encyklopedických hesel. Rozšíření umělé inteligence, přesněji řečeno pokročilých chatbotů jako ChatGPT, ale začíná rozvracet paradoxně nejpraktičtější část univerzitního studia: písemné práce. Podnikohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomické v Praze se na to rozhodla reagovat zajímavým způsobem – klasické bakalářské práce zruší.

[Obrázek: QCQVEhh.png?1]
: Díky, to je opravdu dokonalejší zadání, než zkouším já, občas, pro Bing Chat.
Vyzkouším a přiložím, co vytvoří.
: Prubni, jsem zvědav jak se to zobrazí u tebe  4



Děsivý průlom v umělé inteligenci! Představenstvo OpenAI obdrželo zlověstné varování

[Obrázek: wKiVWte.png]
 
  • Zprávu o obavách odeslal výzkumný tým společnosti OpenAI
  • Dopis byl odeslán představenstvu den tím, než byl Sam Altman propuštěn
  • Spekuluje se o možném dosažení průlomu obecné umělé inteligence (AGI)
Agentura Reuters zveřejnila informace o dopisu výzkumných pracovníků firmy OpenAI směřovaný představenstvu, kde vyjádřili obavy a varování o potenciálu nového projektu v AI. Údajně jde totiž o možný objev, který by mohl ohrozit lidstvo. Sam Altman souhlasil s interním vyšetřováním údajného jednání, které podle všeho spustilo řetězec propouštění posledních dní.

[Obrázek: 7ePrSuj.png?1]



Začátek konce lidského dabingu. František Filipovský začal díky AI mluvit perfektní angličtinou

[Obrázek: XNqvwYX.png]

Ať už máte dabing rádi, nebo se mu vyhýbáte širokým obloukem, s největší pravděpodobností ho čeká velká revoluce, která nemá obdoby. Na scéně se totiž pomalu objevují první služby s velmi pokročilou dabingovou AI.

[Obrázek: wsxeahl.png]



Průkopníci AI Nvidia, Google, Intel a Microsoft se utkali, kdo nejrychleji naučí od nuly GPT-3. Ty časy jsou brutální

[Obrázek: lez4aLr.png]
 
  • Žebříčky nejrychlejších superpočítačů už trošku nudí
  • Řada přichází na benchmarky generativní AI
  • A pozor, není to rozhodně jen o Nvidii!
Konstruktéři superpočítačů se celá desetiletí předháněli, kdo má nejrychlejší mašinu, no a my ostatní se pokaždé těšili, která z nich překoná zase nějakou tu další kulatou metu.

[Obrázek: wsxeahl.png]
: Někdy může být prompt docela složitý vůči tomu co se má zobrazit, spousta věcí navzdory popisu "výzvy" může i chybět ... příklad:

[Obrázek: Wie0sos.png]

prompt: "Zobraz scénu která kontrastuje různá pracovní prostředí v továrně. Na jedné straně ilustrujte dělníka, muže nebo ženy u dopravního pásu v továrně, představující opakující se a monotónní úkol práce na montážní lince. Dělníci působí unaveně a nenaplněně, vydělávají jen dvacet tisíc korun měsíčně. Ukaž nudnou a opakující se povahu jejich práce. Uprostřed jsou reprezentováni agenturní pracovníci jako novodobí dělníci, kteří jsou zachyceni v tomto cyklu. Na druhou stranu porovnej toto vše s operátorem automatizované linky a mechanikem, oba vydělávají výrazně více. Zabývají se dynamičtějšími a kvalifikovanějšími úkoly, obsluhují stroje a roboty. Prostředí pro tyto pracovníky je vyspělejší a poutavější. V pozadí se proplétají prvky moderní technologie, jako jsou chytré telefony a aplikace, symbolizující přizpůsobení se novým technologiím ve všech aspektech života. Celková scéna by měla vizuálně vyprávět o rozdílech v pracovní spokojenosti, mzdách a pracovních podmínkách ve stejném průmyslovém prostředí."
Výjimečně uložím výtvory BingChat podle poskytnutého promptu přímo, neb jsem mimo a na tabletu.

[attachment=9648]
: Paráda, povedlo se !!!  4
Jsme na prahu vzniku superinteligence? Revolta v OpenAI měla kořeny ve filozofii, ne v boji o moc

[Obrázek: lIGmi7e.png]

Pětidenní převrat v OpenAI měl podle všeho hluboké a veskrze filozofické kořeny. Spíš než o boj o moc a vliv nad nejhodnotnějším startupem dneška šlo o spor o budoucnost. Ti, kteří měli strach, že firma postupuje ve vývoji umělé inteligence moc rychle a nezodpovědně, proti těm, kteří ji nechtějí brzdit. Klíčovou roli v celém příběhu sehrál mezi technologickými intelektuály velmi populární myšlenkový směr známý jako efektivní altruismus.

[Obrázek: QCQVEhh.png?1]



Jak mi ChatGPT pomohl naprogramovat webovou aplikaci, i když to vůbec neumím

[Obrázek: KPmv0Y4.png]

Před několika měsíci jsem v článku ukazoval, jak jsem si za velké pomoci ChatGPT vytvořil vlastní doplňky do prohlížeče. Tento článek bude podobný. Berte ho jako inspiraci, jak můžete jen se základy programování použít ChatGPT k vytvoření něčeho, co byste třeba bez AI vůbec nezvládli.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]
Propadli jste generativní umělé inteligenci? Amazon nabízí AI kurzy úplně zdarma!

[Obrázek: Z5UQ8Lp.png]
 
  • Amazon oznámil projekt AI Ready, který má za cíl vzdělávat veřejnost v oblasti umělé inteligence
  • Nabídne 8 různých kurzů a stipendia v hodnotě 12 milionů dolarů pro 50 tisíc studentů středních a vysokých škol
  • 93% podniků očekává, že v příštích pěti letech bude AI v běžných pracovních procesech
Amazon si je dlouhodobě jistý, že budoucnost stojí na umělé inteligenci. Rok 2023 přinesl největší boom v oblasti generativních nástrojů ve všech možných sektorech a toho si je společnost velmi dobře vědoma. A jak nejlépe docílit dalšího perspektivního vývoje? Zpřístupnit vzdělávání každému, kdo se chce učit. S tím nabídne bezplatný kurz pro 2 miliony lidí. Amazon oznámil na svém webu závazek nazvaný AI Ready, který bude poskytovat školící programy pro dospělé i mladé studenty.
 
[Obrázek: 7ePrSuj.png?1]
 



Putin chce vlastní AI – bojí se převahy Západu

[Obrázek: bwgQQJC.png]

Rusko musí podle Putina konkurovat "nebezpečné" západní umělé inteligenci. Schválil proto národní strategii rozvoje umělé inteligence a zdůraznil, že je nezbytné zabránit západnímu monopolu.

[Obrázek: pCTnkkU.png?1]
Jak mluvit s AI. Hledáme aktivity pro dítě, které kvůli stávce učitelů zůstalo doma

[Obrázek: Aupng1V.png]

Využití AI asistentů jako je BingChat, nově přejmenovaný na Copilot, Bard nebo ChatGPT je snadné, pokud chatbotovi dáte správné informace v dostatečném množství. Tento krátký článek ukáže, jak připravit zadání, aby odpovědi byly co nejrelevantnější, a nabídne příklady běžných chyb, kterým byste se měli vyhnout.

[Obrázek: wsxeahl.png]
Ex Machina vs. současnost. Jsme v budoucnosti? Film z roku 2014 ve srovnání s rokem 2023

[Obrázek: E7KIPza.png]
 
  • Ex-Machina byl film natočený v roce 2014
  • Nabídl divákům zajímavý příběh a pohled do budoucnosti umělé inteligence
  • V dnešní době jeví jako předpověď toho, co by mohlo přijít
V roce 2014 byl vydán jeden z nejznámějších filmů, které zobrazovaly pokročilou umělou inteligenci – Ex Machina. V tomto roce však byla oblast robotiky omezená pouze na průmyslové či výzkumné aplikace a představeni byli první roboti, kteří zvládali pár základních úkonů. Od té doby oblast AI prošla velkými změnami, dnes máme roboty, kteří zvládají vyjadřovat emoce a navíc, v OpenAI se spekuluje o dosažení obecné umělé inteligence (AGI). Jak si však v roce režisér Alex Garland představoval budoucnost ve srovnání s tím, co známe dnes? Můžeme oficiálně prohlásit, že jsme v budoucnosti?
 
[Obrázek: 7ePrSuj.png?1]



Stability.ai se pochlubilo novým modelem Stable Video Diffusion. Podle promptu natočí krátké video

[Obrázek: gIUGqYp.png]

Stability.ai se pochlubilo dalším generativním modelem SVD – Stable Video Diffusion.
Jak už název napovídá, tato AI syntetizuje video, na hollywoodské letní trháky je ale ještě brzy, mají totiž délku jen několika málo snímků.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]
 



Umělá inteligence po česku: Tady je osm tuzemských AI startupů, které stojí za to sledovat

[Obrázek: UXeAB8v.png]

V médiích občas probleskne zpráva, že Česká republika zaostává ve využívání umělé inteligence. Není to až tak pravda. V Česku působí řada startupů, které na umělé inteligenci založily svoje fungování. Vybrali jsme z nich osm, jež stojí za to sledovat.

[Obrázek: VueRFyv.png?1]
 
Nová AI SDXL Turbo dokáže vyrobit obrázek za 200 milisekund. Ale budete potřebovat grafickou kartu za půl milionu

[Obrázek: nA7mbv8.png]

Studio Stability.ai se činí a po nedávném představení umělé inteligence pro tvorbu krátkých animací Stable Video Diffusion se pochlubilo dalším obrázkovým generátorem SDXL Turbo.

[Obrázek: wsxeahl.png]



Sam Altman je oficiálně znovu šéfem OpenAI, v představenstvu nově bude i zástupce Microsoftu

[Obrázek: EpgUOqg.png]

Interní krize v americké firmě OpenAI, která provozuje ChatGPT a další AI služby, se dočkala oficiálního rozuzlení. Společnost oficiálně oznámila, že se její spoluzakladatel Sam Altman vrací do pozice výkonného ředitele. Do role technické ředitelky se vrací také Mira Murati a do firmy znovu nastupují také zaměstnanci, kteří původně podali výpovědi kvůli Altmanově nucenému odchodu. „Nepřišli jsme o jediného zaměstnance,“ potvrdil Altman. Do role prezidenta firmy/neziskové organizace se vrací také další spoluzakladatel Greg Brockman.

[Obrázek: VueRFyv.png?1]



Výzkumníci zblbli ChatGPT. AI začala odpovídat surovými studijními daty, e-mailovými adresami a telefonními čísly

[Obrázek: mnUvjCc.png]

Žádný AI chatbot by neměl nikdy prozradit surová studijní data, na kterých se učil. Vše, co vytváří, musí být co nejvíce syntetizované, protože originální text by mohl obsahovat informace citlivé povahy.

[Obrázek: wsxeahl.png]
Nástroj DIRFA dokáže přeměnit zvukové klipy na realistické digitální tváře

[Obrázek: mMy565F.png]
 
  • Na univerzitě v Singapuru byl představen průlomový počítačový program
  • Zvládne transformovat zvukový klip a statické fotografie do realistického 3D videa
  • Dokáže inteligentně předpovídat a replikovat odpovídající výrazy obličeje a pohyby hlavy
Tým Singapurských výzkumníků vyvinul program Dirfa (Diverse yet Realistic Facial Animations). Jedná se o průlom v umělé inteligenci, který dokáže transformovat jednoduché zvukové klipy a statickou fotografii do trojrozměrné animace. Jednoduše řečeno, pokud máte hlasovou nahrávku a fotografie, program vám vytvoří digitální kopii zobrazeného člověka. Videa jsou schopné interpretovat přesnou synchronizaci rtů s hlasem, bohatou škálu výrazů a přirozené pohyby hlavy.
 
[Obrázek: 7ePrSuj.png?1]
Umělá inteligence vymýšlí tisíce nových materiálů. Na baterie, solární panely i mikročipy

[Obrázek: bm7erVI.png]

Společnost DeepMind použila umělou inteligenci (AI) k navržení struktury více než dvou milionů nových materiálů. Firma, která spadá pod Google, to označuje za průlom, který podle ní půjde brzy použít ke zlepšení technologií v reálném světě.

[Obrázek: 7Tq0Ghy.png]
Válka o AI zrychluje. Šéf Amazonu se opřel do OpenAI a Microsoftu a uvedl konkurenci Nvidii

[Obrázek: 2fOWfJx.png]

Nástup generativní umělé inteligence zvyšuje už tak velkou soutěživost mezi největšími technologickými společnostmi. Adam Selipsky, výkonný ředitel největšího poskytovatele cloudových služeb Amazon Web Services (AWS), na konferenci v Las Vegas, které se e15 zúčastnila, nelichotivě komentoval nedávné dění v organizaci OpenAI finančně podporované Microsoftem. Zároveň představil alternativu k ChatGPT a AI čipy konkurující Nvidii.

[Obrázek: epXOddj.png?1]



Vytvoření jediného obrázku umělou inteligencí vyžaduje tolik energie jako nabití smartphonu

[Obrázek: hslfxsR.png]

Podle nedávno provedeného výzkumu může vytvoření obrázku generovaného umělou inteligencí vyžadovat téměř stejné množství energie, jaké je potřeba k nabití chytrého telefonu. Výzkumníci také zjistili, že modely umělé inteligence pro obecné účely, jako je GPT-4, jsou "řádově" náročnější na spotřebu energie než účelové modely, které pohánějí produkty, jako je Překladač Googlu.

[Obrázek: pCTnkkU.png?1]
Nevídaný případ. Brazilské zastupitelstvo schválilo vyhlášku napsanou AI modelem ChatGPT

[Obrázek: PnjV5Fv.png]
 
  • Radní v brazilském městě schválili vyhlášku, kterou vytvořil ChatGPT
  • Vyhláška byla jednomyslně schválená 36 členy zastupitelstva
  • Má zabránit městu v účtování poplatků za výměnu ukradených vodoměrů
ChatGPT umí být hodně přesvědčivý a čas od času s dobrým zadáním dokáže vygenerovat i poměrně kvalitní práce. A o tom se přesvědčila také brazilské zastupitelstvo, které nevědomky schválilo vyhlášku, kterou vypracoval právě tento rozšířený model umělé inteligence. Ramiro Rosário, městský radní Porto Alegre se k tomuto činu přiznal až po schválení a zpočátku schytal razantní kritiku.

[Obrázek: 7ePrSuj.png?1]



Fotky budou tancovat. Další krok v AI rozhýbe statické snímky

[Obrázek: HrArvv1.png]

Už nyní můžete lehce animovat fotografie pomocí nástrojů RunwayML. Ostatně nedávno proběhla jejich soutěž AI filmů. Ale zatím jde jen o mírné pohyby scény bez věrné animace postav.

[Obrázek: wsxeahl.png]



Getty Images uspělo a Stability AI půjde před soud. Rýsuje se první precedens pro obrazové neuronky

[Obrázek: bcwTyZS.png]
 
  • Před rokem se začaly objevovat první žaloby na tvůrce generativní AI
  • Teď první z nich míří k britskému obchodnímu soudu
  • Obětí je Stability AI a její rodina generátorů Stable Diffusion
V lednu tomu bude rok od chvíle, kdy britsko-americký konglomerát Getty Images zažaloval vývojáře obrazových neuronek Stability AI. Uplynulo 11 měsíců a evropská větev případu skutečně zamíří před londýnský obchodní soud.
 
[Obrázek: epXOddj.png?1]
Ani 22 hodin jednání zatím nestačilo ke shodě na regulaci AI v Evropě

[Obrázek: zsxiFfK.png]

Více než 22 hodin v kuse trvalo jednání mezi zástupci Evropského parlamentu, Komise a Rady EU, kteří hledají shodu na návrhu důležitého nařízení o regulaci AI v Evropě. Tzv. trialog, který začal ve středu, nakonec ve čtvrtek odpoledne přerušila odsouhlasená přestávka.

[Obrázek: VueRFyv.png?1]



Google představil multimodální AI modely Gemini. Jsou lepší než GPT-4?

[Obrázek: yNPi86T.png]

Nově představené multimodální modely Gemini od Google slibují porazit na lopatky i nejnovější GPT-4 od OpenAI. Lze tomu věřit, nebo je v tom nějaký háček?

[Obrázek: nxrtxPm.png]
AI Act – Rada EU a Parlament se dohodly na prvních pravidlech pro umělou inteligenci na světě

[Obrázek: n88SDu2.png]

Po třídenním maratonu jednání dosáhlo presidium Rady a vyjednavači Evropského parlamentu předběžné dohody o návrhu harmonizovaných pravidel pro AI, tzv. zákonu o umělé inteligenci („Artificial inteligence act“ či „AI Act“)

[Obrázek: nxrtxPm.png]
Českým obcím pomůžou digitální úředníci. Vypadají jako bankomat s vlídnou lidskou tváří

[Obrázek: 9Av90ZR.png]

Dostat se na úřad a vyřídit si vše potřebné je pro lidi ve vzdálenějších obcích mnohdy náročné. A nejen tam, protože všichni víme, jak bývají úřady občas přeplněné a jejich zaměstnanci nestíhají. Pomoci by mohl digitální úředník, který dokáže vyřešit spoustu běžných úkonů – od úhrady poplatků za svoz odpadu či za psa přes výpisy z rejstříků až po zřízení živnosti. A to od počátečního požadavku až do jeho úplného vyřešení. Vytváří ho český startup Born Digital a už na něj dostal desítky milionů od České spořitelny a J&T.

[Obrázek: QCQVEhh.png?1]



Hurá do světa! Google vyvinul nový nástroj pro překlad řeči v reálném čase

[Obrázek: e5jqx1h.png]

Tým Google AI představil pokročilý model umělé inteligence Translatotron 3, který umožňuje překlady mluvené řeči v reálném čase bez rozsáhlých paralelních jazykových dat. Tato technologie lze s výhodou využít zejména pro jazyky, u kterých není k dispozici dostatečné množství zvukových záznamů.

[Obrázek: pCTnkkU.png?1]
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16