XBMC-Kodi.cz

Úplná verze: Jak pomáhá Ai -- stvořená "inteligence"
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si plnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
Rusko chce mít vlastní GPT, samozřejmě s tím správným pohledem na svět

[Obrázek: yOb0Odg.png]

Ruské ministerstvo pro digitální rozvoj plánuje v roce 2024 zavést vlastní technologii GigaChat ve státních službách. Podle ruských představitelů obsahují ruský GigaChat a západní ChatGPT ve skutečnosti různé obrázky světa a různě také chápou to, co je „dobré“ a co „špatné“. Rusko chce v kritických odvětvích používat modely, které odpovídají jejím vlastním národním zájmům.

[Obrázek: pCTnkkU.png?1]
Umělá inteligence táhne. Hodnota OpenAI se přiblížila dvěma bilionům

[Obrázek: 4463PKL.png]

Americká společnost OpenAI uzavřela novou obchodní dohodu, podle které se za pouhých deset měsíců hodnota podniku ztrojnásobila na astronomických 80 miliard dolarů, což odpovídá 1,89 bilionu korun. Start-up, který stojí za populárním chatbotem ChatGPT, se tak řadí mezi nejhodnotnější firmy svého druhu.

[Obrázek: gL3YC44.png]



Už i Peugeot vstupuje do světa umělé inteligence. Na dovolené vymyslí program a zabaví děti

[Obrázek: xi3UTOe.png]

Umělá inteligence otevírá nový svět digitalizace. Poslouží pro řešení problémů, cestování, i zábavu.
Vlna umělé inteligence nabrala gigantických rozměrů. Vezou se na ní marketingové i studijní nástroje, pomáhá ve výzkumu i vývoji a je volně dostupná v rámci kvalitních vyhledávačů. Bylo jen otázkou času, než usnadní život i v automobilech.
Škoda Auto ohlásila začátkem ledna její postupné začleňování do asistentky Laury, kde by měla být dostupná v polovině tohoto roku. Stejný systém má ve svých vozech třeba i Volkswagen. Fungovat bude na modelech využívajících platformu MEB GP a MQB EVO.
 
[Obrázek: rFc5tsU.jpg]
Nový AI generátor obrázků Stable Diffusion 3 slibuje vyšší kvalitu a práci s textem. Porovnali jsme ho s Midjourney a DALL-E

[Obrázek: I64DLJ8.png]

Stability AI se pochlubilo novou generací obrázkového generátoru Stable Diffusion 3. Informací je zatím pomálu, firma ale slibuje, že brzy dodá technickou dokumentaci a zpřístupní jej širší veřejnosti, generátor je totiž k dispozici zatím jen na pozvánku.

[Obrázek: wsxeahl.png]
AI zanáší do programového kódu více problémů, než je únosné

[Obrázek: WIBmbIt.png]

Podle průzkumu, který uveřejnila bezpečnostní firma Snyk, může kódovací asistent GitHub Copilot navrhovat nezabezpečený kód – může totiž replikovat bezpečnostní chyby, které se naučil z nevhodných podkladů

[Obrázek: LrJlYiP.png]
Jak snadno mluvit s AI pomocí obrázků. Jeden screenshot je za tisíc slov

[Obrázek: SJBEC2g.png]

Před třinácti lety v seriálu Teorie velkého třesku vymýšleli aplikace, které z fotografie přečtou a vyřeší matematické rovnice nebo online najdou módní obuv Šest let zpět jsme mohli začít na Googlu vyhledávat pomocí obrázků. Minulý rok jste možná žasli nad prvními multimodálními modely umělé inteligence. A teď můžete obrázky použít i pro komunikaci s AI.

[Obrázek: wsxeahl.png]
Mistral Large je evropská odpověď na GPT-4. Pařížský startup má i velmi podobné prostředí pro vývojáře

[Obrázek: 7Thti5n.png]

Pařížské studio Mistral AI se pochlubilo novou verzí svého stejnojmenného velkého jazykového modelu. Mistral Large se prý podle testů MMLU téměř vyrovná GPT-4.

[Obrázek: wsxeahl.png]
Umělá inteligence Google Gemini zamířila do aplikace, kterou používáme denně

[Obrázek: I1qpuyU.png]
 
  • Generativní umělá inteligence Google Gemini se dostala do další aplikace
  • Ve Zprávách Google lze s AI zábavně chatovat nebo plánovat
  • Už téměř nepřekvapivě je zde ale spousta nepříjemných omezení
Google pokračuje ve svém plánu zjednodušit a vylepšit celé své portfolio služeb pomocí umělé inteligence. Jeho generativní model Gemini 1.0 Pro zamířil do chatovací aplikace Zprávy Google, kde bude plnit funkci osobního asistenta, jemuž budeme moct napsat, jako by šlo o náš skutečný lidský kontakt.
 
[Obrázek: 7ePrSuj.png?1]
Musk žaluje OpenAI. Cílem byl vývoj AI pro dobro lidstva, dnes je to miliardová firma, které jde jen o zisk

[Obrázek: 1c9ETDD.png]

Elon Musk žaluje tvůrce ChatGPT, společnost OpenAI, jejího generálního ředitele Sama Altmana a prezidenta Gregoryho Brockmana. Problém vidí v tom, že OpenAI vznikla jako nezisková organizace s cílem vyvíjet umělou inteligenci pro dobro lidstva. Dnes je to komerční firma s hodnotou v řádu desítek miliard dolarů, která aktivně spolupracuje s Microsoftem a zaměřuje se na zisk.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]

... to žaluje ten pravý ... ten který by se pro cent upsal i ďáblovi  (jen kdyby to bylo naopak, to by bylo ticho po pěšině) ...
Tak jasně - nejziskovější a nejhodnotnější firmy přece musí mít jen Musk!!!
Více Googlu ve formuli 1. Jeho AI bude analyzovat data a monopost McLaren polepí jeho logy

[Obrázek: 313UGSx.png]

Google a závodní stáj formule 1 McLaren se dohodli na rozšíření stávající spolupráce. Na veletrhu Mobile World Congress, který právě probíhá ve španělské Barceloně, byly v pondělí 26. února zveřejněny podmínky dohody pro nadcházející sezónu. Podrobnosti přináší web Android Headlines.

[Obrázek: wsxeahl.png]
 



(AI)pokalypsa: Než nás AI zničí, aspoň bude sranda!

[Obrázek: CPdviGM.png]

Zatímco do sebe buší technooptimisté a technoskeptici, musím konstatovat, že technologická apokalypsa, která na nás přichází, je mnohem větší legrace, než jsem čekal. A to nejenom proto, že AI něco nejde, ale také proto, že ilustruje, jací jsme sami blázni.

[Obrázek: 6ioLsMD.png?1]
Nejlepší AI generátor obrázků? Ideogram je zdarma a funguje skvěle!

[Obrázek: O8rQ18C.png]
 
  • Svět AI generátorů obrázků má možná nového krále
  • Ideogram je zdarma a vytváří špičková díla
  • Součástí je i kouzelná funkce Magic Prompt
Umělou inteligenci používá pro vytváření obrázků čím dál více lidí – s troškou kreativity při psaní promptu si můžete nechat během chvilky navrhnout v podstatě veledílo, které zaručeně zachytí pozornost návštěvníků vašeho blogu nebo sociálních sítí. AI generátorů je na trhu hned několik a hned napoprvé si pravděpodobně vybavíte jména jako DALL-E nebo Midjourney. Před několika dny však byla oficiálně vydána nová verze konkurenční služby Ideogram, která je zcela zdarma a funguje fenomenálně.

[Obrázek: 7ePrSuj.png?1]



AWS, Microsoft, Ericsson, Nvidia a další zakládají alianci pro integraci AI

[Obrázek: EhaOvWi.png]

Hned několik světových technologických lídrů na veletrhu MWC 2024 v Barceloně oznámilo, že spojilo síly a vytvořilo alianci AI-RAN, pomocí níž chtějí dohlížet na integraci umělé inteligence do mobilních technologií.

[Obrázek: UaAVJDa.png]
.... bez komentáře ... 

Slušná hlína! 3
Češi z GoodAI zdarma vydávají GPT model od OpenAI s dlouhodobou pamětí

[Obrázek: 3jSyoLk.png]

Česká společnost GoodAI jako open source vydala LLM agenta Charlie Mnemonic, který je vybaven dlouhodobou pamětí (LTM). Může se učit z každé interakce s uživatelem, díky čemuž bude moci předkládat interakce postavené na dřívějším kontextu a konverzaci.

[Obrázek: VueRFyv.png?1]
Google přináší do aplikace Mapy generativní AI 

[Obrázek: vTDIGEc.png]

Umělá inteligence je to, co v poslední době hýbe světem. Někteří jsou z ní nadšení, jiní naopak v souvislosti s AI hledí do budoucnosti poněkud skepticky. Ať už patříte mezi první nebo druhou skupinu, rozšiřování AI se dotkne i vás. Výrazně se totiž prosazuje i v segmentu mobilních technologií. Letos na AI výrazně vsadila například společnost Samsung, která své vlajkové telefony z řady Galaxy S24 vybavila hromadou nových AI funkcí. K umělé inteligenci se obracejí i výrobci procesorů. Tipaři odhadují, že letošní vlajkový čipset Dimensity 9400 má nejen na slušný výkon, ale také výrazně vylepšenou podporu AI. A pozadu nezůstává ani společnost Google.

[Obrázek: crmjJZ4.png?1]
Umělá inteligence v roce 2024. Co nás čeká?

[Obrázek: 318cmJe.jpeg]
 
  • Umělá inteligence už není sci-fi
  • Stává se dostupnou i v mobilech
  • Nové možnosti přinášejí potřebu úpravy legislativy
Jsou to dva roky, kdy byly podobné věci k vidění pouze v americkém sci-fi. Představa, že bychom se mohli bavit s počítačem běžným jazykem, dokonce v češtině, vypadala tak vzdálená… A pak přišel rok 2022, společnost OpenAI představila ChatGPT-3.5 a způsobila poprask. A dnes už o umělé inteligenci (Artificial Intelligence, AI) slyšel snad úplně každý.

[Obrázek: 7ePrSuj.png?1]



.... zdroj je v AJ, přesto to sem dám se základním překladem ... na "SuperpowerDaily" bývají zajímavé informace ...

Bývalý inženýr společnosti Google obviněn z krádeže technologie umělé inteligence

[Obrázek: eQzptAP.jpeg]

Inženýr společnosti Google Linwei Ding, známý také jako Leon Ding, byl obviněn federální velkou porotou z údajné krádeže obchodního tajemství týkajícího se softwaru a hardwaru čipů umělé inteligence společnosti Google, konkrétně čipů TPU (tensor processing unit). Tyto čipy jsou klíčové pro pracovní zátěže umělé inteligence společnosti Google a ukradené soubory obsahují návrhy softwaru pro čipy TPU a také hardwarové a softwarové specifikace pro grafické procesory v datových centrech společnosti Google. Ding je obviněn z toho, že během tajné práce pro čínské společnosti zabývající se umělou inteligencí přenesl více než 500 důvěrných souborů na osobní cloudový účet.

[Obrázek: hYa7Jtx.png]

Copilot ve Windows 11 nově zvládá analyzovat osobní soubory

[Obrázek: j0Jwg6o.jpeg]

Zdá se, že Microsoft nově umožňuje nahrát do Copilota ve Windows 11 dokumenty, snímky obrazovky a obrázky obecně. Následně virtuálního asistenta můžete požádat, aby vám v nich udělal jasno.

[Obrázek: LrJlYiP.png]
 



Rádia Seznamu ovládne umělá inteligence. Noví robotičtí moderátoři budou hlásit regionální zprávy

[Obrázek: JOdeWPc.jpeg]

Když si koncem března v pracovní den naladíte zprávy na některém z rádií Seznamu, bude na vás mluvit umělá inteligence, i když to čistě z hlasu možná ani nepoznáte. Na stanicích Expres FM a Classic Praha tou dobou začnou „pracovat“ noví, syntetičtí moderátoři trénovaní umělou inteligencí podle hlasové předlohy opravdových lidských novinářů.

[Obrázek: QCQVEhh.png?1]



Výzkumníci prolomili chatboty s umělou inteligencí pomocí umění ASCII -- ArtPrompt obchází bezpečnostní opatření a odemyká škodlivé dotazy

[Obrázek: Cr8JtBk.jpeg]

Výzkumníci z Washingtonu a Chicaga vyvinuli ArtPrompt, nový způsob, jak obejít bezpečnostní opatření zabudovaná do velkých jazykových modelů (LLM). Podle výzkumného článku ArtPrompt: GPT-3.5, GPT-4, Gemini, Claude a Llama2 lze přimět k odpovědi na dotazy, které mají odmítnout, pomocí uměleckých výzev ASCII generovaných jejich nástrojem ArtPrompt. Jedná se o jednoduchý a účinný útok a v článku jsou uvedeny příklady chatbotů vyvolaných ArtPromptem, které radí, jak vyrábět bomby a padělané peníze.

[Obrázek: fHCNTca.png]

... volně přeloženo ...
Za robotem Figure stojí špičky v oboru. Mozek mu dodá OpenAI

[Obrázek: uDJCMRd.png]

Optimovi od Tesly se sice daří v poslední době získávat největší pozornost, není to ale jediný nadějný humanoidní robot ve vývoji. Přijít s něčím ještě lepším, má za cíl startup Figure. Podařilo se mu zajistit financování od velkých jmen typu Nvidia, Intel či Jeff Bezos a uzavřel spolupráci s OpenAI. Mozek jeho budoucího robota by tak mohl nést stopy ChatGPT. 

[Obrázek: wsxeahl.png]



ANALÝZA: Umělá inteligence, pornografie a dezinformační scéna. Americké prezidentské volby vstupují do ostré fáze

[Obrázek: BgiElC0.png]

Spojené státy letos čekají prezidentské volby, v nichž bude poprvé hrát silnější roli umělá inteligence. Nejen ona má ale obrovský potenciál ovlivnit chování voličů.
 
Dva obrazy: na prvním stojí Taylor Swift hrdě vzpřímená v elegantních černých šatech a sebevědomě hledí fotografovi do objektivu. Ztělesnění úspěchu a síly – fotí pro titulní stranu magazínu Times, který ji vyhlásil osobností roku. 
Na druhém leží umělkyně na posteli s rukama spoutanýma za hlavou. Nahá, s nohama roztaženýma do vulgární pózy. Jde o jeden z tisíců obrázků vygenerovaných umělou inteligencí, které v posledních týdnech zaplňovaly sociální sítě (především X).
Výjevy by nemohly být odlišnější. Spojení mezi nimi je přesto jasné – americké prezidentské volby, umělá inteligence a pomsta protrumpovských „trollů“. 
Vliv Taylor Swiftové jde totiž daleko za hranice pop-music. Zpěvačka má ambici ovlivňovat americkou politiku. A že není radno ji podceňovat, dokázala například v loni na podzim, kdy svých 285 milionů sledujících na Instagramu vyzvala, aby se zaregistrovali k volbám. Jednorázově se zvedl počet registrovaných o 1220 procent oproti běžnému provozu.

[Obrázek: 7Tq0Ghy.png]
Bezplatný Copilot přešel na přesnější model GPT-4 Turbo. Takhle jej aktivujete

[Obrázek: o6cxjVH.png]

V Copilotu teď můžete používat vylepšený jazykový model GPT-4 Turbo místo původního GPT-4. V bezplatných verzích změna proběhla automaticky a je nevratná, uživatelé placených účtů Pro se ještě k GPT-4 mohou vrátit. Novinku potvrdil Mikhail Parakhin, který v Microsoftu vede divizi webových služeb a reklam.

[Obrázek: wsxeahl.png]



Zakázané aplikace AI i nové povinnosti pro firmy. Europarlament posvětil regulaci umělé inteligence

[Obrázek: YopsGwM.jpeg]

Po letech vyjednávání má Evropská unie regulaci AI. Poslanci Evropského parlamentu definitivně schválili nové nařízení o umělé inteligenci, které stanovuje pravidla pro využívání této technologie v Evropě. Norma získala 523 hlasů, 46 europoslanců bylo proti a 49 se zdrželo hlasování.

[Obrázek: VueRFyv.png?1]
Neuralink si po prvýkrát vyskúšal človek: Je to ako používať silu zo Star Wars, povedal

[Obrázek: WRhNM67.png]

Muskov Neuralink môžeme po prvýkrát vidieť v praxi na človeku, ktorý si len pomocou mozgu zahral šach.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16