XBMC-Kodi.cz

Úplná verze: Jak pomáhá Ai -- stvořená "inteligence"
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si plnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
To je jen jeden z kamínků mozaiky možného negativního působení AI. Takových by se našlo a jistě ještě najde plno. Stačí se podívat na některé nabízené produkce z oblasti klasického porna a je jasné, že to může být (a velmi pravděpodobně i bude) použito i pro jeho specifické subžánry. Na druhou stranu bude určitě AI naopak použita právě pro odhalování takových druhů nelegálních aktivit, takže poznámka od : je také relevanntí. Zdá se, že vlastní AI a její využití bude jen jedním z problémů, který musíme řešit. Ty další se budou týkat její regulace, omezení, ochranných a obranných mechanismů, autorských práv apod., což se ale určitě také někomu líbit nebude. A to ještě musíme brát v potaz i celou řadu dalších aspektů. O jednom z nich píši v následujícím odstavci.

V listopadu loňského roku jsem se jako posluchač účastnil panelové diskuse na téma Člověk, duše a umělá inteligence. Bylo to zajímavé a mně to umožnilo položit dotaz týkající se jednoho zatím nepříliš diskutovaného, ale podle mne dalšího možného negativního vlivu AI. Přikládám odkaz na Youtube záznam celého večera. Celé je to dost dlouhé, takže v odkazovaném videu lze ten dotaz slyšet v čase 59:26 - 1:01:22 a následně je pak možné slyšet i odpovědi diskutujících. Upřímně mě některé odpovědi panelistů nijak zvlášť nenadchly. Myslím, že to docela dobře ukazuje, že nejen vlastní AI, ale i náš postoj a vztah k ní bude důležitým problémem, a že na tom musíme ještě hodně pracovat.

: Skvělé! Poslechnu postupně celé, chybi mi volná chvile. Nicméně jen ta část, kterou jsem slyšel, mne dpověďmi vůbec neuspokojila. Možna po tom poslechu celku napiši, proč.
: No ty jsi jim to docela nandal, perfektně daná otázka na příhodném místě  Thumbup 
Sám nevím jak by ti odpověděl. Logika se přímo nabízí ... mozek bude líný, ucpaný nesmysly, netrénovaný a lékem musí být něco co ho udrží ve formě, čímž bude nějaký druh mozkové posilovny ...vida máme tu nový podnikatelský "záměr"   1 1
Osobně bych to možná viděl trošku jinak (technokraticky 4 ).
Právě díky onomu "uvolnění" mozku z nějakých těch vysoce přemýšlivých činností včetně sounáležijících denních rutin, může a jistě dojde i k masivnímu rozvoji skrytých schopností. Tyto doposud spaly, doposud byly utlačované a doposud válcované každodenními činnostmi nedovolujícími tyto rozvíjet na vyšší úroveň.
Ne, nemyslím tím telekinezi či ostatní PSI schopnosti (i když ... nikdy neříkej nikdy), mám na mysli plné věnování se rozvoji nějakého talentu který je v tom kterém člověku ukryt a já věřím že každý z nás tento talent máme, bohužel  někdo to zjistí až na konci svého životního cyklu.
Jako příklad mohu dát sám sebe, od té doby co jsem na home-office (dva roky) a mohu se skutečně naplno věnovat PC jak pracovně tak i zájmově, nastartovalo to můj starý mozek takovým způsobem jakým je přidání nitra do automobilu. Některé věci zvládám o 100% lépe než dříve, umím si na ně lépe "zajít", začalo mi to myslel i lépe prakticky ... věci co je nutné udělat do sebe zaskakují jako když se blíží poslední fáze složení Rubikovy kostky. Mám širší rozhled, vybavuje se mi spousta věcí z minula ... prostě je jako znovuzrozený a funguje jako za mlada  4 Mám pocit jako kdybych opět otevřel knihovnu která byla před mnoha lety uzavřena.
Umělá inteligence a její používání mě donutila myslet obrazně, přiměla mě snažit se to co mám v mysli proměnit v obraz, film, zvuk a věru dvakrát jednoduché to není najít ten správný prompt k vyjádření myšlenky.
Nevím jak dlouho to vše vydrží a kdy dojde k té opravdové stařecké degradaci, ale jsem rád, že jsem tuto mozkovou euforii  mohl alespoň pocítit. Těžko se to všechno popisuje, ten "čerstvý vítr" je třeba zažít.
Samozřejmě stále budou existovat mozky které se do ničeho zapojit nebudou chtít, bude jim bližší využívat svůj mozek v režimu "na jednom v hospodě" (stejně jako dnes).
Toť můj názor na Ai vs člověk  4
Víš, já to mám nějak podobně. AI v podobě používání komerčních aplikací typu ChatGPT se věnuji také, ale spíše se vracím ke starším profesním zájmům, jako je implementace neuronových sítí. Zabývám se oblastí řídících systémů v energetice a ačkoliv jsem s tím zhruba před rokem v zaměstnání seknul a odešel do opravdového důchodu (po třech letech souběžné práce a důchodu), tak jsem se ani ne po roce vrátil. Dostal jsem takovou nabídku na práci, kterou jsem nemohl odmítnout. 6 Když přemýšlím, proč se mi teď tak po mentální stránce daří (a je to skutečně podobné tomu, jak popisuješ ty), není to ani tak proto, že si hraji s AI a zajímám se o ni, ale proto, že jsem se zbavil té odpovědnosti za velké projekty a hlavně stresu, který s tím byl spojený. Měsíc poté, co jsem před rokem s prací seknul, se mi upravil tlak, dobře spím a mám chuť dělat plno dalších věcí. Práce, co teď mám, není o výkonu ale o tom (v podstatě), že lidem říkám to, co vím, a co jsem za těch více jak 40 let v oboru naučil. Většinou pracuji doma, čas od času vrazím notebook do baťohu a projdu se po Praze na nějaký ten meeting face-to-face, workshop nebo do kanceláře mezi mladé kolegyně a kolegy nebo za zákazníky. Začal jsem studovat univerzitu třetího věku, humanitní obory (Tvůrčí psaní, Antická filosofie, apod.), tedy něco zcela nepodobného tomu, čím jsem se zabýval celý život. Přemýšlím, čtu, píšu, chodím po kraji a fotím. Také jsem se vrátil ke kvantové fyzice, co mne vždycky bavila a na kterou jsem neměl dřív moc času ani volnou kapacitu v hlavě. A také plánuji cesty po světě, či spíše teď už jen po Evropě. Do práce chodím ne pro peníze, ale pro radost, nicméně to přilepšení k důchodu mi ještě dlouho umožní nechat připravené úspory tam, kde jsou.
25 000 USD za detekci hlasu naklonovaného umělou inteligencí: získat je můžete i vy

[Obrázek: acYF52L.png]

Americká Federální obchodní komise (FTC) začala přijímat přihlášky do veřejné soutěže Voice Cloning Challenge s hlavní cenou 25 000 dolarů za nápady, které ochrání spotřebitele před nebezpečím klonování hlasu pomocí umělé inteligence za účelem podvodné činnosti.

[Obrázek: pCTnkkU.png?1]



OpenAI spustí obchod s uživatelskými boty GPT příští týden

[Obrázek: ylyhLvr.png]

Očekávaný obchod s uživatelskými boty vytvořenými v rámci AI chatbota ChatGPT začne fungovat někdy v průběhu příštího týdne. Vyplývá to z e-mailu, který svým předplatitelům rozesílá společnost OpenAI. Obchod se bude jmenovat GPT Store.
Společnost v e-mailu tvůrce GPT vyzvala, aby prověřili, jestli jejich výtvory odpovídají podmínkám používání a zásadám pro užívání značky GPT. Aby se jejich výtvory v GPT Store objevily, musí je také publikovat jako veřejně dostupné.
Vytvářet a používat boty GPT mohou jen platící uživatelé ChatGPT. 
Ačkoli OpenAI o GPT Store mluví jako o obchodu, společnost zatím nepotvrdila, zda bude GPT Store obsahovat i možnost uživatelské boty zpoplatňovat. V e-mailu nic o možné monetizaci není.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]

: No vida, na stres jsem zapomněl i když právě ten v rámci denních povinností dává mozku řádně zabrat.
Já své studium univerzity třetího věku zahájil samovýukou právě před těmi dvěma lety, tato doba je důležitým bodem kdy mi skončil čas určovaný jakýmsi řádem a kdy nastal čas organizovaný mnou. Přestaly mě zajímat odpracované hodiny a začaly mi tikat hodiny daleko převyšující klasickou zaměstnaneckou dobu. Dělám je rád, jsou to hodiny které i když jsou součástí mé práce, jsou pro mě zábavné, inspirující a neskutečně mě baví.
Jak jsem již psal, při oné práci se neustále vzdělávám a mohl jsem do této samovýuky zároveň zahrnout vše technicko-počítačové, vše to co mě odjakživa fascinovalo až po metu zvanou Ai.
Veškeré tyto vědomosti jsou dále prospěšné prakticky při jakékoliv jiné nepracovní činnosti, od létání, cestování přes focení až po ladění smart domácnosti  4
Máš skvěle vybrané obory a velmi ti přeji aby ti tvé sny vyšly v plném rozsahu ! Osobně mám pocit, že jsem svého "ráje" již dosáhl a doufám, že v něm vydržím až do konce  4
Kupka, Medek, Čapek a další. AI Midjourney trénovala i na řadě českých umělců

[Obrázek: PfWFKji.png]

AI Midjourney, která umí na základě textového příkazu vygenerovat obrázek, stále udivuje svět svou pokročilostí. Umělci z něj ale nadšení nejsou, protože pro získání svých schopností „umělá inteligence“ použila autorské práce některých z nich. Nyní vyšla najevo konkrétní jména téměř pěti tisíců světových umělců. Minimálně dvě desítky z nich pocházjí z Česka nebo Slovenska

[Obrázek: wsxeahl.png]



Proberte to s Aristotelem, nebo s mrtvým dědečkem. Delphi klonuje osobnosti, pak si s nimi můžete povídat

[Obrázek: j8urYhD.png]

Neuronka Delphi (www.delphi.ai) je vlastně sbírka chatbotů, kteří trénovali na datech jedné osobnosti. Přímo na webu si můžete popovídat s řadou současných i historických osobností, neuronka imituje jejich myšlenky, osobnost i styl konverzace. Ale to je jen začátek, technologické demo. To hlavní (a tady už jde o placenou službu) je možnost natrénovat si vlastní AI klon.

[Obrázek: wsxeahl.png]
AI není jen přechodná móda. Už dnes mění svět a do konce roku má vyrůst na půl bilionu dolarů

[Obrázek: CuK0EPr.png]

Generativní umělá inteligence se během posledního roku přesunula z oblasti specializované technologie do mainstreamu. Podle průzkumu IBM již 35 % firem zahrnulo nějakou podobu AI do svého fungování, což potvrzuje, že byznys i pracovní trh dostává novou tvář. Rostoucí trend implementace AI do dalších produktů a oblastí bude i letos pokračovat. Podle studie PwC by do roku 2030 měla umělá inteligence přispět do globální ekonomiky přes 15 bilionů amerických dolarů. A jen roce 2024 by měl světový trh s umělou inteligencí narůst ze současných zhruba 140 miliard dolarů na půl bilionu. Se těmito změnami přichází také vznik pracovních pozic – podle studie The Future of Jobs by mělo do roku 2025 díky AI vzniknout 97 milionů nových pracovních míst.

[Obrázek: epXOddj.png?1]



Jak jednoduše a zdarma odstranit pozadí z obrázku. Díky AI to zvládnete na jedno klepnutí

[Obrázek: AktD8bT.png]
 
  • Díky AI se grafické editory učí odstranit pozadí klepnutím
  • K nejlepším bezplatným řešením patří webová Photopea
  • Objekty v popředí očišťuje do jemných detailů
Jednou z praktických oblastí, kde AI otevírá technologie lidem, představuje automatizované odstranění pozadí za objektem na obrázku. Právě tady umělá inteligence přestává být abstraktním pojmem a stává se pomocníkem nejen pro negrafiky nebo negrafičky. Dnes si ukážeme, jak právě takovou funkci použít. Hodí se sem klišé z nultých let, že tohle „zvládne i vaše babička“.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]



Čínský konkurent Ernie by mohl brzy dohnat ChatGPT!

[Obrázek: 00IDjO4.png]
 
  • Ernie 4.0 je čínská obdoba ChatGPT
  • Generativní model AI nasbíral za pouhých pět měsíců více než 100 milionů stažení
  • Pracuje převážně v čínském jazyce, ale umí pracovat i s angličtinou
Ernie je jazykový model umělé inteligence vyvinutý čínskou vyhledávací společnosti Baidu a byl na trh uveden teprve nedávno. Za velmi krátký čas, během pouhých 5 měsíců, model získal více než 100 milionů uživatelů, kteří aplikaci nainstalovali do svého zařízení. Pro porovnání, rival ChatGPT nedávno dosáhl 180 milionů registrovaných uživatelů. Samotná aplikace Ernie 4.0 u nás bohužel není dostupná, avšak prohlížeč Baidu je k dispozici globálně, jen je pouze v čínštině a to jak pro Android tak iOS.

[Obrázek: 7ePrSuj.png?1]
 
Umělá inteligence pomohla najít substanci do baterií budoucnosti

[Obrázek: dbMKeue.png]

Vědecký tým ze společností Microsoft a Pacific Northwest National Laboratory (PNNL) objevil za pomoci umělé inteligence a supervýkonného počítače novou substanci, která dokáže snížit podíl lithia v bateriových článcích až o 70 procent.
 
[Obrázek: iQYiwpg.png]



Rabbit r1: kapesní společník s AI vás zavede do králičí nory

[Obrázek: xXRGMr1.png]

Vlnu zájmu o AI se snaží využít tvůrci zajímavého kapesního zařízení Rabbit r1. To využívá umělou inteligenci založenou na velkém akčním modelu, který podle tvůrců umožňuje lidem intuitivně dokončit složité úkoly prostřednictvím přirozeného jazyka. Podle nich posouvá AI od slov k činům a po pár dnech hlásí startup vyprodáno.

[Obrázek: pCTnkkU.png?1]



OpenAI spustila rozcestník GPT Store, časem chce autorům GPT i platit

[Obrázek: jGE3Ihb.png]

Očekávaný rozcestník na uživateli vytvořené chatboty GPT je tady. Jmenuje se GPT Store, ale obchod to – zatím – není. Společnost OpenAI v něm umožňuje vyhledávat chatboty, které uživatelé veřejně publikovali. Součástí rozcestníku jsou i tipy na zajímavé boty nebo jejich žebříček podle popularity.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]
 



Jak mluvit s AI v kuchyni: Přepočítá suroviny v receptech nebo vytvoří nákupní seznam

[Obrázek: mYuE881.png]

Rád vařím podle kuchařek, které jsou ale plné receptů pro čtyři nebo šest osob. Nepotřebuji takové množství. A ne vždy jsou recepty psané přehledně. Nemluvě o velikosti a neskladnosti kuchařských knih, které dokážou zabrat značnou část kuchyňské plochy.

[Obrázek: wsxeahl.png]
Tohle mám schované víc než týden, jenže mezi spam jsem nechtěl vkládat.

: Vrátím se k diskusi na téma Člověk, duše a umělá inteligence, kterou jsem konečně vyslechl celou.
Vyjímečně to bude dlouhý text:

Jako někdo mezi atheistou a těmi, které by mohl zastupovat Jiří Grygar v důvěře v "Boha" (nejspíš ve smyslu víry v čestné zasady), tedy ten, který v zákoutí myšlení připustí, že mohou existovat entity mnou neuchopitelné - podobně jako pro ryby jsme neuchopitelní my, lidstvo.
. ::
Nejdříve můj názor na to, čemu se může říkat sebezáchovný mechanizmus vývoje civilizací na planetě Zemi.
Když už život vznikl, určuje mu náhoda a přirozenost vyvíjet se k formám vitězícím pokračováním v čase tak, aby nevyhynuly.
Množství, moc/síla, šikovnost/chytrost.
Protože vesmír je nebezpečné místo, potřebujeme výchozí prostředí a jeho ochranu.

Prostředí umožní zopakovat cestu vývoje, pokud se ukáže ona jako slepá, nebo pokud vývoj přeruší katastrofa.
Katastrofa může přijít z vesmíru a také si ji život/civilizace způsobí i sama.

Pokud zůstane takové prostředí které umožní další vývoj života, může nastat nový start, přirozený rozvoj a soutěž o životaschopnost.
Pokud civilizace zničí tuto výchozí podmínku, bude po návratu ze slepé cesty hrozba zániku, po významné katastrofě definitivní konec.

::
Diskuze se účastnily psycholožka, theoložka a internetový/technologický specialista Seznamu.
(Pavla Koucká, Ivana Noble a Dušan Y. Janovský)
Jak jsem jejich názory a odpovědi vnímal já.
Snažil jsem se poučit, přesto názory psycholožky často ukazovaly na nepochopení oblasti Ai.
Názory theoložky omezoval rámec víry a biblických poučení. Fabulovala o duši a duchu.

Vynikajici charakteristika neblaheho vývoje Ai (odpověď Dušana Y. Janovského, který ví, že Ai je především jazykový modul pokročilé statistiky) začíná od času 1:13:00. Etika Ai a překvapení, co bysme Ai naučili nechtěně.

::
Následující už v diskuzi nebylo.
Pokud se spolehnete jen na pokročilé schopností lidstva a pohrdneme vlastními kořeny ve smyslu, že už jsou nepotřebné, podřízneme si pod sebou větev. Tu větev, která nám umožní vrátit se ze slepe uličky pokroku.

Ai se učí z toho, co vše nashromaždil lidský intelekt a talent. Ai to jen vyhodnotí a zkombinuje do nejlepší(?) odpovědi či řešení. Někdy se ale zdá, že Ai se učí i od špatných řešení a to dokonce svých.
Pokud Ai vyhodnotí (podle predikcí Scifistů), že už člověka nepotřebuje, podřízne si větev úplně stejně.

Po globální katastrofě civilizace strojů bude trvat miliony let, než zhoustnou dřevité lesy a opět dopadne na povrch planety dostatečné množství kovových meteoritů. Země bude opět čekat na druh, který pro činnost nepotřebuje vyrobenou elektrickou energii, který začne používat nástroje a využívat přírodu. Taky se k tomu ale nemusí objevit podmínky.

Lépe bude, pokud zbyde pár jedinců, kteří budou umět využít zbytky artefaktů civilizace. Ale nebudou znát pokročilé postupy k zajištění energie, stavebních hmot, masoveho zemědělství. Manuály a know-how v elektronické podobě vezmou za své. K dochovaným nezničeným zápisům se nedostane každý nebo znalý použití.

Jen "sebevrazi" považují Ai za další stupeň vývoje člověka.
Je to jen rychlá encyklopedie, rychlý stroj na pokročilé koláže a rychlý analyzátor. Nenasytný žrout energie.
Ai by měla zůstat jen pomocníkem.

Ještě lze myšlenku vyvoje doplnit o biologické stroje, které uzavřou cyklus a stanou se budoucimi lidmi. Jen ta expanze do jiných slunečních soustav, rozšíření bezpečného prostředí, tu neumím domyslet. Možná na to opravdu bude pořeba, aby se vyvinul organizmus se stádii buněčný zárodek, hybridní hybernující stroj, dospělý mutant. Velké počty a velké ztráty ve slepých uličkách - jako za úsvitu života. Budou se považovat za přirozené a pak znovu začnou vymýšlet...
Microsoft uvádí Copilot Pro a zpřístupňuje Copilot for Microsoft 365 pro všechny


[Obrázek: h4dC4ok.png]


AKTUALIZOVÁNO: Zapomeňte na ChatGPT Plus a Team, nový král generativního AI do kanceláří přichází jako blesk z čistého nebe. A potěší jak jednotlivce, tak firmy.

 [Obrázek: nxrtxPm.png]

 


Vodafone se dohodl s Microsoftem na partnerství v oblasti umělé inteligence. Chatbot TOBi bude chytřejší

[Obrázek: 70949Fl.png]

Britská telekomunikační skupina Vodafone se dohodla s Microsoftem na desetiletém rozsáhlém strategickém partnerství v oblasti umělé inteligence (AI). Součástí spolupráce bude rozšíření budoucích technologií, jako jsou internet věcí (IoT) a cloudové služby, o funkce AI.
 
[Obrázek: ofuozKu.png?1]



Umělá inteligence nemůže vytvořit autorské dílo, konstatoval soud

[Obrázek: 31uvWtM.png]

Obrázek vytvořený umělou inteligencí na základě uživatelského zadání není autorským dílem. Vyplývá to z pravomocného rozsudku Městského soudu v Praze. Jde o jedno z prvních tuzemských rozhodnutí, které se k otázkám autorského práva a umělé inteligence vztahují.

[Obrázek: VueRFyv.png?1]



Volkswagen pustí ChatGPT do svých aut. Dostane se i na českou Škodu

[Obrázek: uFMP2I3.png]

Volkswagen na veletrhu CES oznámil, že pustí ChatGPT do všech svých elektromobilů, modelů Tiguan, Passat a Golf. Ne v nějaké vzdálené budoucnosti, ale ve druhém kvartálu roku 2024. A protože je to evropská firma, začne s tím v Evropě, ostatní regiony přijdou na řadu později.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]
Microsoft vyhlíží „AI PC“. Po počítačích s Windows 11 bude chtít alespoň 16 GB paměti

[Obrázek: ZCwOxWE.png]

Microsoft už Windows 11 prošpikoval generativní umělou inteligencí skrz naskrz, ale to je jen začátek. Doteď se spoléhal výhradně na AI běžící ve vzdáleném cloudu, jenže letos chce výrazněji rozšířit technologie, které poběží přímo na počítači i bez připojení k internetu.

[Obrázek: wsxeahl.png]



ChatGPT v automobilech: máme se těšit, nebo spíše bát?

[Obrázek: 73Za8Jc.png]

Volkswagen pokračuje ve spojování automobilů a umělé inteligence. Již za několik měsíců bude řada jeho modelů standardně vybavována ChatGPT.

[Obrázek: pCTnkkU.png?1]



Copilot za vás přečte dlouhé PDF nebo smlouvu a shrne to nejdůležitější. Jak mluvit s AI…

[Obrázek: b5ITZ8y.png]
 
  • Ve čtečce PDF v Edgi můžete používat integrovaný Copilot
  • AI vám pomůže zejména s analýzou dokumentů
  • Copilotu je nutné pokládat přesné dotazy a požadavky
AI chatbot se plete ve faktických věcech, zato je v dnešní době užitečný jako analytický nástroj. Dobrá zpráva zní, že se Copilot v Edgi integroval do čtečky PDF. Do té doby byla práce s dokumenty v tomto formátu v prohlížeči obtížná, i když někdy možná. Teď s pédéefky pracuje spolehlivě a nezalekne se ani desítek stran textu.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]
Našiel som toto video. Je to staršieho dáta - z pred štyroch rokov, ale celkom zaujímavé:
Deset chatbotů z GPT Store. Jeden vás všechno naučí, druhý uvaří a třetí se promění v bytového architekta

[Obrázek: dhVdgLL.png]
 
  • Komunita už vyrobila více než tři miliony chatbotů GPT
  • Jsou to všemožně ohnutí pomocníci, kteří běží v placeném ChatGPT
  • Podívali jsme se na deset kousků z jejich nového katalogu GPT Store
OpenAI dalo loni na podzim komunitě možnost vytvářet specializované chatboty. Na rozdíl od základního ChatGPT mohou být lépe vyzbrojení pro plnění nějakých specifických úkolů. 

[Obrázek: wsxeahl.png]



Seznam chystá vlastní umělou inteligenci. Má držet krok s češtinou a pomůže s hledáním na internetu

[Obrázek: 2nW7bEi.png]

Textové generátory, jako je ChatGPT od OpenAI, jsou většinou nejjistější v angličtině, čeština je v jejich podání často nevalná. A právě to chce změnit česká internetová jednička Seznam, která dala na vývoj velkých řečových modelů desítky milionů korun. Firma zatím využívá volně dostupných modelů, postupně ale chce vyvinou vlastní základní model, který by využívala v různých službách, od internetového vyhledávání po popis nabídky při nakupování online. První produkty, které na nich budou založené, chce Seznam představit letos.

[Obrázek: QCQVEhh.png?1]
Čína umožňuje copyright pro snímky vytvořené pomocí AI, USA přesně naopak

[Obrázek: yKYswQi.png]

Mohou spadat snímky vytvořené pomocí generativní AI pod autorské právo? Je to velmi těžká otázka, přičemž spousta argumentů míří spíše proti, což ostatně způsobilo, že v USA bylo něco takového smeteno ze stolu. Soudkyně Beryl Howell rozhodnutí zdůvodnila tím, že ochrana autorským právem byla odnepaměti přisuzována pracím, které "vedla" lidská ruka. Podle ní obrazy generované pomocí AI toto vedení nemají. A zde se dostáváme na tenký led a hned několik různých argumentů.

[Obrázek: CkqYJKV.jpg?1]



Umělá inteligence od Konica Minolta dokáže sledovat spokojenost zákazníků

[Obrázek: wobUlSZ.png]

Klasickou bezpečnostní roli dohledových kamer dnes rozšiřuje mnoho dalších funkcí, stále častěji využívajících i technologii umělé inteligence. Například v maloobchodě mohou kamery vedle ochrany majetku poskytovat neocenitelné informace při vyhodnocování zákaznického chování. Obchody pak mohou například optimalizovat sortiment nebo prodejní dobu a tím dosáhnout vyšší spokojenosti zákazníků.

[Obrázek: pCTnkkU.png?1]
Windows 12 se letos patrně nedočkáme. Místo nich přijdou Windows 11 s integrovanou AI

[Obrázek: Reuhuzz.png]

Je pravděpodobné, že příští aktualizace operačního systému od Microsoftu se nakonec nebude jmenovat Windows 12, jak se původně předpokládalo. Spíše půjde o zásadní přepracování systému Windows 11 s rozsáhlou integrací umělé inteligence.

[Obrázek: wsxeahl.png]
Generátor s umělou inteligencí od Googlu udělá z textu nebo obrázku video

[Obrázek: u1tC1pe.png]

Nástroj Lumiere od Googlu vytváří pětisekundová videa, která "zobrazují realistický, rozmanitý a souvislý pohyb". Stačí napsat textové pokyny, nebo poskytnou obrázek a vznikne pěkné video v jednom průchodu. Lumier také umí měnit styl videí, nebo měnit objekty.

[Obrázek: pCTnkkU.png?1]



AI asistenti: Revoluce v ovládání elektroniky, anebo další Tamagotchi?

[Obrázek: nmm0KCf.png]

Tento rok se objevují nová zařízení – osobní AI asistenti jako Rabbit R1, kteří představují revolučně novou formu zařízení. Zásadní otázkou je, jestli se uchytí a stanou se náhradou mobilních telefonů, anebo zda je mobilní segment pochytí a asimiluje je do sebe.
Tamagotchi byla kapesní hračka velikosti vajíčka, ve které žila digitální příšerka. Vy to asi nepamatujete, ale v roce 1996 to byl naprostý trhák. Také to byl jenom takový chvilkový záblesk, po kterém kapesní monstra víceméně zmizela, tedy až do dob, než to Nintendo otočilo a udělala z nich kapesní monstra Pokémon, která byla Tamagotchi naopak. (Proto mi osobně přijde vtipné, jak se nyní objevil Palword, který provedl podobný trik – a myslím, že ho Nintendo bude chtít když už ne zastavit, tak alespoň podojit. Přitom v Nintendu v podstatě jen předestilovali nápad s kapesními monstry, se kterými se v polovině 90. let experimentovalo, jen to zvládli nejlíp.)
 
[Obrázek: 6ioLsMD.png?1]
 
Na ČVUT vyvinuli systém, který detekuje střelbu. Pomocí AI určí i typ zbraně

[Obrázek: gMhAWS0.png]

Na katedře měření Fakulty elektrotechnické Českého vysokého učení technického (ČVUT) vyvinuli systém, který je schopen během několika sekund detekovat střelbu, určit polohu střelce, odhadnout ráži a typ použité zbraně. Pro identifikaci typu zbraně systém používá umělou inteligenci.

[Obrázek: wsxeahl.png]
Google už pracuje na další verzi AI Gemini Ultra a má už 100 milionů předplatitelů služby One

[Obrázek: AEz7DZe.png]

Společnost Alphabet včera oznámila finanční výsledky za poslední čtvrtletí minulého roku. V něm zvýšila tržby o 13 % na 86,3 miliardy dolarů. Čistý zisk stoupl o 52 % na 20,7 miliardy dolarů.
Největším penězovodem zůstávají reklamy, ty se na tržbách podílely více než 65 miliardami dolarů, z toho 48 miliard připadlo na reklamy ve vyhledávání, 9,2 miliardy na YouTubu a 8,3 miliardy vygenerovaly reklamy na webech a službách třetích stran. Dalších 10,8 miliardy pochází z přímého prodeje zařízení, aplikací nebo předplatného, 9,2 miliardy má na svědomí cloudová divize.


[Obrázek: epXOddj.png?1]



Přichází rok, kdy nám AI ukáže, že nelze věřit ani vlastním očím a uším

[Obrázek: AgaL5bg.png]

Vzpomínáte si, když jste poprvé využili ve videokonferenční aplikaci falešné pozadí? K prvním pokusům jste museli mít jednotné pozadí, ideálně zelené, a stejně výsledek vypadal na první pohled uměle a kolem hlavy vám při pohybu prosvítala „svatozář“. Postupně se to však měnilo a nyní ty nejpokročilejší technologie zvládnou relativně slušně vložit váš obraz snímaný webkamerkou do jiného prostředí, než v kterém se právě nacházíte, aniž by to bylo nějak poznat.

[Obrázek: iQYiwpg.png]
 
 
 
Chatbot Google Bard s novou AI Gemini Pro je v Česku. Slibuje mnohem vyšší inteligenci

[Obrázek: aDMeECA.png]

Google v závěru loňského roku vypustil do světa svoji novou a mnohem schopnější AI Gemini, která začala pohánět chatbota Bard.
V Evropě jsme si ale museli nechat zajít chuť, kvůli nutné harmonizaci s legislativou GDPR se k nám totiž podobné novinky dostávají až s několikaměsíčním zpožděním.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]
AI Act – Zákon o umělé inteligenci – konsolidované znění

[Obrázek: 8apR7eW.png]

Pakliže jste občanem či se pohybujete na území Evropské unie, či chcete jejím občanům poskytovat služby využívající AI, měli byste znát nový zákon o umělé inteligenci. Tady máte jeho TL;DR verzi.

[Obrázek: nxrtxPm.png]
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16