XBMC-Kodi.cz

Úplná verze: Jak pomáhá Ai -- stvořená "inteligence"
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si plnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
Toyota učí roboty dovednostem v mateřské školce. Učitel jim ukáže postup a roboti ho opakují

[Obrázek: nLLqUW3.png]

Toyota Research Institute (TRI) použil umělou inteligenci v „mateřské školce pro roboty“, aby naučil roboty připravovat snídani – nebo přesněji řečeno jednotlivé úkoly, které jsou k tomu potřeba. Co je zásadní: nezabralo to stovky hodin kódování, hledání a následného opravování chyb. Vědci dali robotům smysl pro dotek, zapojili je do modelu umělé inteligence a pak jim, stejně jako člověku, ukázali, jak na to.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]
Tom Hanks varuje před deepfake klipem, kde jeho AI verze propaguje zubní pojištění

[Obrázek: WCeT6ko.png]

Tom Hanks je jedním z herců, kteří upozorňují na úskalí generativní umělé inteligence, ale současně připouští, že jde o mocný nástroj, který se dá velmi dobře využít. Tentokrát s ale využil špatně k falešné reklamě na zubní připojištění.

[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



Aktualizováno: Rozpoznávání obrázků v OpenAI ChatGPT Plus bude bomba

[Obrázek: xwRE5zx.png]

Možná vás funkce rozpoznání obrázků v AI nástrojích zatím nijak neuchvátila, to se ale nejspíš změní, ať se podíváte, co všechno dokáže novinka v ChatGPT Plus.

[Obrázek: nxrtxPm.png]


Svět se řítí kvůli AI do obří energetické krize, varují experti

[Obrázek: 1hnZrAc.png]

Rychlý rozvoj umělé inteligence (AI) bude spojen s dramatickým nárůstem energetické náročnosti, shodují se na tom podle serveru Yahoo! Finance odborníci. Ti poukazují především na spotřebu extrémně výkonných výpočetních strojů, které jsou pro provoz AI systémů nezbytné. Někteří dokonce varují, že svět směřuje do energetické krize.

[Obrázek: gL3YC44.png]
Také pěkná citace:
 „Umělá inteligence nenahradí lidi – ale lidé, kteří ji používají, nahradí lidi, kteří ji nepoužívají“
 4
Takže takoví operátoři umělé inteligence nahradí ty, kteří používají tu vlastní. 3

Zkoušel jsem se od Ai dovědět, čím může být způsobeno přehřívání korekčních dusikových expanzních motorů sondy Psyché - článek na kosmonautických webech.
Nejdřív Ai tvrdila, že expanze plynu motory ohřìvá, pak že chladí.

Prostě ...už se těším.
: Bohužel, vlastní hlava v módě asi nebude ... s tím je třeba se smířit ať chceme nebo nechceme. Však tento trend začal ještě před světovým "příchodem" Ai.
Příklad:
obyčejný zámečník, mechanik, obráběč s max specializací na NC, byl (a je) na zcela jiném stupínku podnikové hierarchie než ten který uměl/umí ovládat CNC. Tedy nejen vzdělání VŠ,SŠ,UO ale i znalost programovacího jazyka a obsluhy číslicově ovládaných strojů (ta se zdá být z toho všeho asi nejdůležitější). Je to následně znát i v ohodnocení daného pracovníka.
V tom to celé tkví, ne v občasných hravých blábolech Ai na internetové dálnici  4

Proč nastaly zmatky kolem Windows 11 23H2. Microsoft chtěl, aby Copilot měli všichni co nejdřív

[Obrázek: IvzBrT0.png]
 
  • Velký balík novinek včetně Copilotu zamíří už do Windows 11 22H2
  • Ve čtvrtém čtvrtletí vyjde verze 23H2 a Copilot na ni nepočká
  • Microsoft totiž chce, aby lidé měli Copilot k dispozici co nejdříve
Když Microsoft před zhruba dvěma týdny na tiskové konferenci předváděl nové počítače Surface, oficiálně představil také významnou aktualizaci pro Windows 11. Přinést má především Copilot na počítače s Jedenáctkami. Nakonec to ale nebude verze 23H2. Při té příležitosti jsem na špatnou komunikaci výrobce upozornil. Teď už víme, proč všechny zmatky nastaly.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]



Asistent Google se propojí s Bardem. Umělá inteligence zvládne to, na co jsou stávající asistenti krátcí

[Obrázek: C68bb46.png]
 
  • Google Assistant u Androidu existuje už sedm let
  • Konečně se k němu přidává i umělá inteligence Bard
  • Otevírá nové možnosti interakce s telefonem, zatím jen jako experiment
Bylo jen otázkou času, než začne některý ze stávajících hlasových asistentů využívat pokročilou umělou inteligenci. Google při premiéře Pixelu 8 oznámil experiment v podobě funkce Assistant with Bard. Zatím se jedná o uzavřené vylepšení stávajícího hlasového asistenta, které se v těchto dnech dostává k omezenému počtu beta testerům. Stěžejní novinkou je jeho propojení s generativní umělou inteligencí, která umožní konečně plnohodnotně nahradit fyzického asistenta.
 
[Obrázek: ofuozKu.png?1]
V USA může kvůli umělé inteligenci přijít o práci 2,4 milionů lidí. Ohrožení jsou ti s vyšším vzděláním

[Obrázek: EOzI5Ze.png]

Generativní umělá inteligence nahradí ve Spojených státech do roku 2030 více než dva miliony pracovních míst. Nejvíce ohroženi jsou lidé s vyšším vzděláním a většími platy. Informace o prognóze dopadů generativní umělé inteligence přinesl magazín TechSpot.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]



Placka do klopy namísto telefonu: firma Humane ukázala svůj Ai Pin

[Obrázek: WEB6KT1.png]

Celá řada lidí se domnívá, že smartphone ve formě mobilu, placky nebo ohebného zařízení do kapsy, postupně zmizí. Funkci mobilních telefonů – ať už jde o komunikaci, nebo přístup na internet – nahradí nositelná zařízení. Jedním takovým může být i Ai Pin od start-upu Humane.

[Obrázek: pCTnkkU.png?1]



Coca-Cola zapojila AI a vyrobila Y3000. Nápoj a plechovku navrhla umělá inteligence, chutná to prý jako maliny

[Obrázek: 8YVwsEg.png]

Americká firma The Coca-Cola Company představila nový nápoj Y3000, který bude vyrábět v limitované edici. Z pohledu technického magazínu by to nebyl nijak zajímavý fakt, nicméně tiskovou zprávou rezonuje dnes již téměř zprofanovaný termín „umělá inteligence“, která údajně pomohla spoluvytvářet jeho recepturu.

[Obrázek: wsxeahl.png]



Brusel vyšetřuje praktiky na trhu s čipy pro AI

[Obrázek: gonfFHL.png]

Evropská komise (EK) zahájila předběžné vyšetřování údajného porušování pravidel hospodářské soutěže na trhu s čipy pro umělou inteligenci (AI), kterému dominuje americká společnost Nvidia. Informovala o tom agentura Bloomberg s odvoláním na zdroje obeznámené se situací.

[Obrázek: gL3YC44.png]
"Nejvíce ohroženi jsou lidé s vyšším vzděláním a většími platy."
Ajta krajta. O těch lidech se znalostmi tu už bylo...
Nebo to chápu úplně špatně.
: Jak je psáno "Tedy nejen vzdělání VŠ,SŠ,UO ale i znalost programovacího jazyka a obsluhy číslicově ovládaných strojů (ta se zdá být z toho všeho asi nejdůležitější)"

Ano, pravda, dopad na pracovní pozice jistě bude, ne všude a ne vždy bude stačit nějaká forma rekvalifikace. Osobně si stále stojím za tím, že pokud se člověk včas seberealizuje a nenechá si ujet AI vlak, nemá se čeho bát.
Žádná firma nevyhodí zaměstnance který bude umět s umělou inteligencí pracovat a následně ji využívat v daném pracovním procesu.
Každá důležitá technologická část vývoje člověka má své "oběti" ať již je to parní stroj, robotika, informační technologie, online obchod nebo Ai. Tím vším si homo sapiens prošel a bylo by velmi špatné, kdyby tento trend nepokračoval dále.
Člověk je od přírody tvor velice líny a bude si vždy hledat cestičku jak si ulehčit cokoliv co zavání nějakou prací, to je ten motor který jej táhne kupředu (nadneseno, leč od pravdy to daleko nebude).  4
Vím, že s tím mým Ai nadšením nejsem moc oblíben, jsem však nevýslovně šťasten, že tuhle dobu mohu prožívat a být její součástí ... Technologický vývoj je tak rychlý, že si to vše "stíhám" i plně vychutnávat. Drží mě to nad vodou do té míry, že se mi nebude chtít ani umřít  1 1

Microsoft bude ručit za svou generativní AI Copilot, zákazníkům zaplatí i za soudy

[Obrázek: guqz45m.png]

Generativní AI je naučena na obrovském množství zdrojových dat, což může být problémem z hlediska copyrightu. Microsoft si je svým Copilotem natolik jistý, že za něj ručí a zákazníkům zaplatí i případné soudní výlohy.

[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]
: Chápu tě i tvé nadšení. Já byl také nadšený, Banana dokud mi Ai neradila nesmysly. Ty vznikají zřejmě tím, jak se Ai učí z informací, které nikdo soudný nefiltroval - možná dokonce se učí ze škodolibě podstrčených Polib mi...
dezinterpretací.

Asi zaniknou povolání, kde bude stačit většinový volič 6 6 s přípojkou na Ai.
Zatím je za Ai obchodní humbuk. Řekl bych vjejička pro širokou veřejnost.
Jsem zvědavý, jak to bude fungovat za pár let, hlavně, co bude v obchodní nabídce se zárukou.

(Byla snad už ve smlouvách na nehmotný produkt zneplatněna věta "tak jak je a dodavatel a výrobce nenese žádnou zodpovědnost za škody způsobené funkčností ani nefunkčností"???)
: ... ano s tou náplní nesmyslných informací a z toho plynoucí nerelevantní, zmatené odpovědi máš pravdu, ale opět je tu řešení v podobě "školení" vlastního Ai "chatu".
Co potřebuji aby Ai dělala minimálně o řád lépe, na to konkrétní ji směruji tím, že ji "natankuji" spolehlivá data přímo od zdroje v podobě technických informací, manuálů, postupů ... stejně tak jako naučíš ChatGPT promptům pro Midjourney.
Onu "filtraci" si na počátku tedy provedu sám a pod kontrolou. Samozřejmě jsem ve stádiu testování a tak vítám každý nový update "vědomí" které jej posune i v tomto "filtračním" směru  1
Velký rozdíl je také v použití free verze inteligence vůči té placené, je to dost znát a to nejen v množství toho co Ai umí, zlepší se u něj i rychlost, přesnost, multifunkčnost (pluginy).
Ano souhlasím, jako vše je to byznys a ne malý i když na druhou stranu provozování Ai je v reálu finančně náročné a je nutno mít dostatek uživatelů kteří se na rozložení nákladů přímo podílí ..... Čím více oněch uživatelských a hlavně platících zákazníků je, tím je výpočtová (tělo) základna větší a Ai dokonalejší.  4
Ono "zodpovědnost za škody způsobené funkčností či nefunkčností " je velmi trefné a pokud to tam ještě nikde není, jistě v brzké době bude  1
ChatGPT nyní konečně může fungovat i jako vyhledávač, je napojen na Bing

[Obrázek: BfMY605.png]

I když se mnozí více či méně neúspěšně snažili používat chatbota ChatGPT jako vyhledávač, ten tuto funkci získává až nyní. Nově je totiž pro některé uživatele napojen na vyhledávač Microsoft Bing.

[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]

OneDrive 3.0 nabídne Copilot, offline režim a spoustu dalšího. Nebude vypadat jako z minulého desetiletí

[Obrázek: qgwziJG.png]
 
  • OneDrive projde jedním z největších redesignů v historii
  • Microsoft zmodernizuje webové prostředí a doplní chytré funkce
  • Chybět nebude Copilot, zřejmě ale zprvu zamíří jen do firem

Jak jsme předeslaliMicrosoft začátkem října oznámil velké novinky ve OneDrivu. Chystané změny označuje za třetí verzi, aby podtrhl rozsah úprav v kontextu šestnáctileté historie cloudového úložiště. Některé novinky vám mohou znít povědomě, protože Redmondští o nich mluvili před rokem při příležitosti 15. narozenin služby.

[Obrázek: wsxeahl.png]



Media Bohemia zakládá digitální divizi, chce využít umělou inteligenci

[Obrázek: MXI2AVG.png]

Majitel stanic Rádio Blaník, Fajn Radio, Rock Radio a sítě Hitrádií zakládá digitální divizi, která má rozvíjet zvukový obsah na internetu. Internetové produkty skupiny Media Bohemia nyní dohromady oslovují asi dva miliony uživatelů, nová divize má ambici tento zásah zvýšit.

[Obrázek: VueRFyv.png?1]
Společnost OpenAI údajně zvažuje výrobu vývoj a výrobu vlastních AI čipů

[Obrázek: E5WfE45.png]

Chatbot ChatGPT může být v budoucnu poháněn čipy, které si společnost OpenAI sama vyrobí. Vyplývá to ze zkoumání agentury Reuters, podle které OpenAI zkoumá své možnosti a údajně vyhodnotila potencionální akvizici.

[Obrázek: 1aok3xj.png?1]



Česká firma slibuje předpověď deště na minuty. Její umělá inteligence si sama vybírá data

[Obrázek: o6xdc4x.png]

Meteorologicko-technologická firma Meteocentrum řeší předpověď srážek minutu po minutě pro konkrétní lokalitu. A nabízí taky „nekonečnou“ předpověď.

[Obrázek: QCQVEhh.png?1]
AI chatboti jsou zatím hodně drahá charita a všichni hledají způsob, jak na nich přestat prodělávat

[Obrázek: 7djerJV.png]
 
  • Generativní AI letos začala měnit svět
  • Jenže to není perpetuum mobile
  • Provoz GPT-4 a dalších je brutálně drahý

Microsoftu a dalším provozovatelům generativní AI se zatím nepodařilo najít uspokojivé obchodní modely, tvrdí The Wall Street Journal a cituje některé experty z oboru, podle kterých příští rok dosavadní nadšení vystřídá racionálnější přístup.

[Obrázek: epXOddj.png?1]
Docela super věc, pecka by to byla v 80 letech při dabingu .... kde ty časy jsou ...  (... CZ je tam také ...) 1

[Obrázek: 6tGEhAk.png]

→ AI ElevenLab




 

... jízdní řád .... 

Midjourney V5.3 a V6 – Co všechno víme

Nejnovější verze přináší řadu zajímavých novinek a funkcí, které zase posunou tvorbu obrázků na nový level. Sepsal jsem všechny novinky, které jsou potvrzené zakladatelem Midjourney a zveřejněny na fóru Discort v pravidelných intervalech.

[Obrázek: 4k57maG.png]
Dnes jsem se přihlásil do beta testování DALL-E3 a zde zcela první výsledky testování hned po aktivaci.

Prompt lze zadávat i v CZ, Ai si vše přeloží ...

[Obrázek: olpG9lq.png]

výsledek:

[Obrázek: evqjNo1.png]

jedeme dále:

[Obrázek: AXb2hGq.png]

výsledek:

[Obrázek: Jmqx5HH.png]

půjdeme hlouběji:

[Obrázek: A9JVKRK.png]

výsledek:

[Obrázek: apbNT92.png]


trošku mu to ztížíme:

[Obrázek: iFQ2NKM.png]

vytvořil sám bez příkazu čtyři obrázky (je vidět spojitost a používání Midjourney jako nástroje):

[Obrázek: fBrXRsc.png]

chci změnu:

[Obrázek: u2lEwQq.png]

výsledek:

[Obrázek: 0OOvfdE.png]

upřesníme:

[Obrázek: DnRGTAp.png]

výsledek:

[Obrázek: djPQw7Q.png]

[Obrázek: LNMDGgB.png]

Omlouvám se za "širší" záběr procesu, ale nevím jak jinak demonstrovat první seznámení s DALL-E3. Ještě vše porovnám s prompty v AJ, jen co bude opět chvilka času ...

A ještě doplním jeden test řešení rovnic. Úloha je mu předhozena ze screenshotu obrázku, posuďte sami:

[Obrázek: F9KIe9k.png]

bude tedy řešit toto:

[Obrázek: tNngEdZ.png]

výsledek:

[Obrázek: J6VMlAd.png]

opět lze komunikovat v CZ ...

Až třetí příklad je správně u předchozích pozapomněl na číslo pod řádkem, možná i má chyba když jsem "odklepl" jeho "nástřel" příkladů matematických rovnic.

[Obrázek: KYctcnx.png]

: že to není až zase taková "trubka" to Ai ? Jen ji řádně proškolit a bude OK 4
: Ano, jde o to, co si vyberu k řešení. Jako výukový materiál pro sedmou třídu dobré. Já měl vždy problém s řešením matic - bariéra.
Tohle je na jednu stranu úžasné, zvláště, když je součástí toho procesu i popis řešení a zdůvodnění jendotlivých kroků. To kvituji. Na stranu druhou to všask otevírá poměrně rozsáhlou diskusi o tom, do jaké míry je třeba měnit základní paradigmata výuky, jak všeobecné, tak speciální, čí spíše specializované. Dílčím tématem takové diskuse pak třeba je, zda "osvobození" člověka od rutiních činností, zde tedy matematických výpočtů, nebude mít vliv na rozvíjení jeho kreativity. Zejména v oborech, kde je vazba mezi danou terorií, která se promítá i do praktických aplikací, velmi těsně propojena s výchozími poznatky o přírodě. Tím mám (pro příklad) na mysli například fyziku.

Celý život se pohybuji v oboru, kde je ta vazba velice těsná a pro jistou úroveň znalostí a schopnosti je dále rozvíjet, nezbytná. Z vlastní zkušenosti vím, že pokud chybí příslušná teorie a znalosti a zkušenosti s jejím matematickým aparátem a jeho celkovou i dílčími strukturami, tak je pochopení nejen základních, ale i těch vyšších principů daného oboru velice obtížné. A tím obtížnější, čím více chcete v teroretickém a následně i praktickém rozvoji přícházet s něčím novým. A tím nemyslím jen základní výzkum, ale i ten aplikovaný, kdy oba reagují na měnící se podmínky současného světa, společnosti i jednotlivých lidí v nich. Z dlouholeté praxe vím, jak je důležité neznat jen suchou teorii, ale že je třeba vědět, jak jsme k ní došli. A protože se, co se týče oboru, pohybuji právě ve světě, ktrerý má velice blízko právě k fyzice, vím, jak důležité je osvojit si ty matematické postupy, protože ty mě více než cokoliv jiného dovedly k velmi dobré znalosti toho, co se pak v reálném světě dané technologie děje. Většinu toho, co pak v rámci dané technologie potřebuji řídit, vidím v těch konkrétních matematických postupech, dílčích operacích a metodách, které například používám k řešení diferenciálních rovnic (což je je jeden z příkladů). V každém dílčím kroku řešení tak například mohu vidět jednu nebo více funkcí systému, který pak může danou technologi monitorovat nebo řídit.

Co tím chci říci? Ano, existují názory, že když někdo něčemu nerozumí nebo se to, aby tomu rozuměl, nechce nebo nemůže naučit, stačí, když mu dáme k ruce nějaký nástroj. Intrernet, google, aplikaci, AI, ... A jsou to názory správné, ale měly by mít své meze. Pokud bychom to vzali absoultně, pak by se mohlo stát, že skončíme jen jako tupí vykonavatelé někoho nebo nečeho. Analogie se společností, jejíž přínos je v tom, že provozuje jen montovny, ve kterých sestavuje to, co někdo nekde vymyslel, je v tomto případě celkem příhodná.

Nebo jiný příklad. Specializované AI pro tvorbu obrázků, jak je známe i z Tvého publikování na tomto fóru, dokáží poměrně dokonale vytvářet neuvěřitelné kousky. A velmi často je na jejich produkci vidět, že je lidé úkolují stylem "nakresli to a to..., jako by to nakreslil ten a ten autor." Co budeme v takovém případě AI říkat za 100 let? Stále se budeme vztahovat k autorům tvořícím v historii, od počátku té zaznamennná, až do přelomu 20. a 21. století? Nebo můžeme počítat s tím, že i ve 22. století budou dál lidé tvořit a budou, z hlediska významu a postavení natolik významní a známí, že se k nim budeme dále vztahovat? Těžko říci.

A nebo úplně poslední příklad. Herci ve filmech. Tam už jsme asi přímými svědky takového vývoje. Filmoví avataři budou stále častěji součástí filmové tvorby. Zatím to jsou jen výjimky, používané ze specifických důvodů. Ale v okamžiku, až se technologie dostanou na takovou úroveň, že bude pro producenty levnější a jednodušší použít avatara nějakého známého herce, který přitáhne publikum, nepochybuji o tom, že po takové metodě sáhnou. A o těch menších rolích nebo dokonce o komparsu ani nemluvě (v komparsu se to už děje poměrně dlouho, i když tady o klasických avaterech mluvit nemůžeme). No dobře. Ale opět, co se stane za dalších 100 let? Jaké slavné herce si pro avatary vypůjcí, když už herecké povolání bude nezajímavé a lidští herci jako povolání nejspíše nebude existovat? To budou pořád recyklovat Brada Pitta, Robin Wright a další?

Sám se v tom neodkáží jasně a jednoznačně zorientovat. Jediné, co je mi jasné, že AI přináší jak značnou výhodu a příležitost k našemu růstu, tak s sebou přináší řadu nevýhod a rizik. Některé jsou explicitní a všeobecně známá, některé více či méně skrytá a o některých stále ještě ani nevíme, či dokonce ani netušíme. O riziku, že AI může, neuváženým používáním a využíváním, ovlivnit tvůrčí rozvoj člověka (tím myslím celého druhu), já tedy už přemýšlím teď.
Jen bych chtěl opravit výše uvedenou větu v mém příspěvku "vytvořil sám bez příkazu čtyři obrázky (je vidět spojitost a používání Midjourney jako nástroje)", mělo tam být jako vzoru ...

: Byl to pouze příklad, co jsem narychlo našel, to jsem mu podsunul ...  4

... budiž matice  1

[Obrázek: H3LkxiD.png]

[Obrázek: TBBXUpF.png]

Stran otázky "čím může být způsobeno přehřívání korekčních dusíkových expanzních motorů sondy Psyché ?"

[Obrázek: gsxmIqa.png]

včetně infografiky a dokonce správného otextování 9 :

[Obrázek: Kgg82Y9.png]

... moc se v problematice dusíkových expanzních motorů nevyznám, nejsem tedy sto posoudit zda jsou odpovědi relevantní či ne ..



: Ano, také jistý úhel pohledu, samozřejmě i toto vše tebou zmiňované je nutné vzít v úvahu a plně si to uvědomuji ... Na druhou stranu si myslím, že tento překotný (leč pro mě přesto uspokojivý) trend vývoje Ai nezastaví již nikdo, ba právě naopak (jak jsem již zde zmiňoval), kdo zaspí bude v "koutě" ať chce nebo nechce.
Případné důsledky otevření této Pandořiny skříňky a možné přehnané tolerance vůči Ai se ne/budou řešit až dlouho poté kdy k nim ne/dojde.
Za mě ... užívejme této "pionýrské" doby rozmachu umělé inteligence pokud můžeme ... možná je to naposledy co si myslíme že slouží ona nám.  4
Občas mám pocit, že právě pro tuto etapu nástupu jiné inteligence než té lidské či etapu „Computer Numerical Control", jsem se narodil, že to prostě nemohlo být ani dříve ani později, ale právě v této době ...
Zlobte se na mě či ne, já si to stáří aktuálně užívám více než celé mé pravěké mládí, je to zvláštní druh adrenalinu který mi vdechl novou chuť do života ... a ne, nejsem Ai-masochista ...
: Je pravda, že žádná firma neukáže své výkresy a řešení stabilizačních motorků poháněných "studeným plynem" ...jak tomu říkají. Budou ale mnohem jednodušší.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16