XBMC-Kodi.cz

Úplná verze: Jak pomáhá Ai -- stvořená "inteligence"
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si plnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
AI pomáhá chránit OLED panely proti vypalování: monitor Gigabyte Aorus CO49HQ

[Obrázek: M7RYccL.png]

Systémy umělé inteligence se dnes cpou do všeho a najdeme je dokonce už i v monitorech. Gigabyte použil takový systém pro potlačování problému vypalování u nového ultra-širokoúhlého OLED monitoru Aorus CO49DQ.

[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]
Umělá inteligence pod lupou: EU ji chce opět omezovat a zakazovat.

[Obrázek: L2avTJm.png]

Evropská unie představila návrh prvního komplexního zákona o umělé inteligenci na světě. Jejím údajným cílem je zajistit, aby byla umělá inteligence v souladu s evropskými hodnotami a zároveň podporovat inovace a konkurenceschopnost. Jaký bude mít tento zákon dopad na vývojáře, uživatele a společnost jako celek?

[Obrázek: dW9LFD2.png?1]
ChatGPT zpomalil a trpí vánoční únavou, spekulují někteří uživatelé. OpenAI netuší, čím to je

[Obrázek: DsBQXnX.png]

Internetová komunita okolo ChatGPT se baví novou hypotézou – nazvali ji winter break hypothesis.
Někteří uživatelé si totiž poslední týdny na sociálních sítích stěžují, že jim chatbot odpovídá stručněji, jako by byl unavený. Na výtky zareagovalo i OpenAI, přislíbilo, že celou věc prošetří. Zároveň ale připomnělo, že od 11. listopadu neprovedlo v modelu chatbota žádné změny.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]
 



První velký vydavatel oznámil partnerství s OpenAI, ChatGPT nabídne zprávy z Politico či Bildu

[Obrázek: uF2ktz5.png]

Německý vydavatel Axel Springer oznámil globální partnerství s americkou firmou OpenAI, která provozuje AI chatbot ChatGPT a další služby. Podle oficiálního oznámení se v konverzacích s uživateli začne objevovat licencovaný obsah z titulů vydavatelství, například z deníků Politico, Business Insider, bulvárního deníku Bild nebo zpravodajského Die Welt. 

[Obrázek: VueRFyv.png?1]
AI prostoupí Windows. Pokročilý Copilot poběží na pozadí a budou se upscalovat video a hry

[Obrázek: 8g9NUhf.png]
 
  • Další hlavní verze Windows vyjde nejdříve v září 2024
  • Nabídne mnoho novinek založených na AI
  • Patřit k nim budou pokročilý Copilot nebo časová osa
Měsíce se neoficiálně mluví o tom, že další hlavní verze Windows se silně opře o umělou inteligenci. Díky reportu amerického novináře Zaca Bowdena už známe několik konkrétních vylepšení, která se za rok objeví.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]
EU a Velká Británie se rozcházejí v regulaci umělé inteligence

[Obrázek: g04ifjS.png]

Evropští politici se předhánějí v tom, aby se vypořádali s novými příležitostmi a riziky, které přináší umělá inteligence (Al), a aby zavedli regulaci, která by podporovala vývoj a využívání Al a zároveň chránila před přirozenými riziky. EU a Spojené království zaujímají rozdílné přístupy, přičemž EU navrhuje právní předpisy a Spojené království zaujímá nelegislativní přístup.

[Obrázek: M7LfRMP.png]
Evropský Akt o umělé inteligenci je hotový. Buď budeme vzorem pro celý svět, nebo se proměníme ve skanzen

[Obrázek: VntAiuC.png]
 
  • EU se dohodla na znění Aktu o umělé inteligenci
  • Finální text bychom měli mít v následujících měsících
  • Zreguluje chatboty, rizikové AI a některé neuronky budou ilegální
Evropský Akt o umělé inteligenci je první regulace svého druhu na světě. Jeho znění v posledních letech prošlo všemi možnými orgány EU a pomalu se blíží do finále. Před pár dny se klíčoví hráči zavřeli za dveřmi, čekal je totiž tzv. trialog.

[Obrázek: epXOddj.png?1]
 
Útok na další level: kdy nastoupí super AI

[Obrázek: cyganMi.png]

Údajný průlom v projektu Q* vede k vnitřnímu napětí ve společnosti OpenAI. Vize umělé inteligence se super schopnostmi zatím vyvolává stále více otázek.

[Obrázek: pCTnkkU.png?1]
...AGI by se neomezovala na specializované obory, jako třeba ChatGPT, ale mohla by dosahovat dokonalých výsledků v různých oblastech, třeba ve fyzice nebo chemii.
...průlomové objevy projektu Q* v OpenAI zahrnovat právě výrazně lepší matematické dovednosti.

Já mám o účelnosti získaných výsledků pochybnosti.
Ano, SUPER Ai bude mít zřejmě schopnost nebo snad možnost zpracovat všechny dosažitelné informace a schopnost zpracovat je bleskově.
Interpretace je ale něco, co věda vždy posuzuje několikanásobnou oponenturou.

To jako bude Ai oponovat sama sobě? Už teď vidíme nesmysly!
Zkrátím své myšlenky na to, že "výsledkem většinově budou konspirační data.
Ztratíme spoustu lidského času na třídění výsledků na hlouposti a použitelné projevy Ai
".

Zřejmě se vytvoří oblast, ve které bude přínos Ai měřitelný mocí a bohatstvím, podobně jako vznik a hodnota akcií, a zákonů o ochraně bohatých bankrotářů.

Klienti sociálních sítí, bankovnictví, armáda, věda. Ta opravdová zůstane zase na lidech.
: Možné je vše, ale tak černě bych to zase neviděl.. Věřím tomu, že případné budoucí výsledky budou doplněny patřičnou "simulací" a podrobným postupem dobrání se řešení včetně detailního vizuálního materiálu.
Kontrolní prostředky úměrné důležitosti Ai závěrů budou jistě následovat a budou se vyvíjet stejně jako sama umělá inteligence.
Výsledek je v současné době stejně tak nekontrolovatelný, neposouditelný a těžko definovatelný jako je celá tato "Ai věda". Věda která je plná po-porodních bolestí a člověk si k ní teprve hledá cesty použitelnosti a možné kontroly.
Musíme si všichni uvědomit, že stojíme teprve na začátku něčeho velkého, nepoznaného a s čím se musíme naučit zacházet a hlavně čemu musíme porozumět.
Ono to porozumění bude pro nás velmi těžké neb lidský mozek se poprvé dostal do kontaktu s něčím co je pro něj nebezpečně inteligentní, varující a co jej může ve finální fázi i předstihnout. Toto vše v něm spouští přirozené obranné mechanizmy v podobě nedůvěry, strachu a obav a to je jen dobře, bez respektu by to bylo jako chůze s odjištěným granátem v ruce.



Midjourney v6 začíná pracovat s textem. Obrázky jsou detailní, nádherné. Ale Emma… 

Vyšla nová verze obrázkového generátoru Midjourney. Číslo modelu tentokrát neposkočilo jen o desetiny, aktuálně jsme o jednotku výš na verzi v6 alpha.
Změny už nejsou tak zásadní a výrazné, jako když před rokem přišel model v4, nebo když se na jaře změnil v pětku. Pokud jde ale o kvalitu výstupů v kombinaci s jednoduchým zadáváním, Midjourney stále zůstává nejlepší službou svého druhu.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]
------------------------------------------------------------------------------

Také jsem na rychlo otestoval, v6 začíná zvládat i text a vygenerované obrázky jsou opravdu pěkné ...

[Obrázek: YOYU5dG.png]

[Obrázek: 9Mh6U1b.png]

[Obrázek: O7aQ3OU.png]

[Obrázek: 80sA15A.png]
Jana Žižku jsem zkusil v Midjourney upscalovat na 2688 x 1792 pixels, v6 to dává více než dobře a rychle.

[Obrázek: O7W2By4.jpg]

Vstaňte a bojujte, vybízí Sam Altman. Sepsal 17 poučení z byznysu, klíčoví jsou skvělí lidé

[Obrázek: XvQPQYl.png]

Sam Altman se v letošním roce stal nepochybně nejsledovanějším startupistou. Jím založená a vedená společnost OpenAI vzala celý byznysový svět útokem a ztrojnásobila hodnotu. Zároveň upoutal pozornost peripetiemi kolem svého (ne)odvolání z čela podniku. A těsně před Vánoci vydal blogový příspěvek, v němž shrnul svá manažerská poučení.
 
[Obrázek: QCQVEhh.png?1]



Umělá inteligence objevila nová antibiotika schopná pokořit i odolné bakterie

[Obrázek: 4vd0OW6.png]

Umělá inteligence dokázala prověřit miliony chemických sloučenin a najít mezi nimi rychle skupinu antibiotik schopných zabíjet dva různé typy bakterií, které jsou odolné vůči existujícím antibiotikům.

[Obrázek: 7Tq0Ghy.png]
Ono je potřeba si článek na čt24 přečíst a chápat, jak Ai "objevuje".
Nicméně je to obrovská pomoc.

Nemysleme si ale, že se také na tato další antibiotika nevyvine rezistence.
New York Times žalují OpenAI a Microsoft za porušení copyrightu

[Obrázek: fPkZFCm.png]

Tvůrci chatbota ChatGPT mají další soudní tahanici. Zažaloval je New York Times za porušení copyrightu, kdy byl chatbot natrénován na jejich datech, aniž by za ně zpravodajskému médiu zaplatili. Teď mu navíc tímto obsahem konkuruje.
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



Umělá inteligence zřejmě vyřešila záhadu Raffaelova obrazu Madona s růží

[Obrázek: pWBfDl4.png]

Kunsthistorikům se s pomocí umělé inteligence (AI) zřejmě povedlo rozluštit záhadu týkající se slavného obrazu renesančního mistra Raffaela, který má ve sbírkách madridské muzeum Prado. Odborníci se léta nemohli shodnout na tom, zda některé části olejomalby nazvané Madona s růží nejsou dílem jiného malíře. Algoritmus vyvinutý vědci z univerzity v britském Bradfordu nyní tuto verzi potvrdil – podle něj postavu svatého Josefa namalovala jiná ruka než Raffaelova.

[Obrázek: 7Tq0Ghy.png]
V každém státě EU vzniknou národní úřady pro umělou inteligenci,“ říká eurokomisařka

[Obrázek: vQEtQXY.png]

Jednání o závěrečné podobě regulace umělé inteligence (AI Act), probíhalo na poměry Evropské unie dramaticky, jednání trvalo dlouhých 37 hodin. Vyjednavači po uzavření dohody oslavovali fakt, že Evropská unie je prvním místem na světě, kde byla obdobná regulace schválena. „Jsem přesvědčená o tom, že AI musíme regulovat globálně a že je daleko lepší, když ta pravidla udává demokratický svět než svět, který chce pomocí AI docílit absolutní kontroly nad společností. Proto jsme první,“ říká v rozhovoru pro e15 místopředsedkyně Evropské komise pro hodnoty a transparentnost Věra Jourová, která se do vyjednávání zapojila.

[Obrázek: wsxeahl.png]



Možnosti a funkce jako ChatGPT, jen od Microsoftu a zadarmo. Stahujte aplikaci Copilot pro Android

[Obrázek: e25o0d0.png]
 
  • Androidy dostaly špičkový AI nástroj v podobě aplikace Copilot
  • Využívá modely GPT-4 a DALL-E, a je zadarmo
  • Vyžaduje pouze přihlášení k Microsoft účtu
Na Androidu se nám rýsují zdatná konkurence v oblasti umělé inteligence. Již dříve na této platformě vyšla aplikace ChatGPT, tentokrát ji však doplnila aplikace Copilot od Microsoftu. Ta využívá umělou inteligenci Bing AI, a díky samostatné aplikaci nemusíte tento AI Engine využívat prostřednictvím jiné aplikace, kterou byste jinak používat třeba nechtěli. Copilot má sice denní omezení na počet dotazů v rámci bezplatné verze, ty však jednoduše odemknete přihlášením k Microsoft účtu.

[Obrázek: 1Ny27Si.png?1]



Vědci se snaží odhalit tajemství umělé inteligence. Na pomoc si berou Harryho Pottera

[Obrázek: M5nY579.png]

I po sedmadvaceti letech stále táhne. Nakladatelství to vědí, a tak neustále vydávají nové a nové knihy inspirované příběhy Harryho Pottera. Televize dokola vysílají jednotlivé filmy a chystá se i nový seriál. Světa plného kouzel si ale začíná všímat také vědecká obec, která si půjčuje obrýleného čaroděje ke svým studiím. A třeba i k tomu, aby prozkoumala tajemství umělé inteligence.

[Obrázek: QCQVEhh.png?1]
Když je ten silvestr .... dnes vám všem přejí do roku 2024 vše NEJ ... dvě vygenerované Ai krasavice (daly obě docela dost práce)  .....  4 1 ... Doufám, že hezkým ženským tělem formou aktu nikoho nepohorším  4

[Obrázek: IgXRXgz.png]

[Obrázek: 9et7K5V.png]
Jak se dívám, Imgur si myslí, že ventiluji nějaké "P" a vše mi vymazal  8  ... bože kdy přestane být ženské tělo pro svět "sprosté" a začne být pro všechny krásné ....  11 Tak z mé tvorby aktů ještě jednou pár příkladů:

[attachment=9757]

[attachment=9758]

[attachment=9759]

[attachment=9760]




.... další z názorů .... 

Jak generativní umělá inteligence změnila internet za pouhý rok. Konec internetu, jaký známe?

[Obrázek: zDKyt96.png]
 
  • Generativní umělá inteligence ovlivnila digitální svět a spustila lehkou ,,paranoiu“
  • Větší prostor dostala i desinformace a počítačová halucinace
  • S rozmachem AI se stále častěji objevují dilema etiky a autorského práva
Už je tomu více než rok, co internet zaplavily surrealistické obrázky, generované umělou inteligencí, falešní představitelé státu propagující krypto byznys nebo deepfake videa ze všech koutů světa. Ačkoliv se nám to nemusí až tak zdát, tento fenomén v podobě ChatGPTMidjourney i ostatních modelů navždy změnil podobu internetu. Byl to listopad 2022, kdy OpenAI poprvé pustilo ChatGPT do veřejných prostor a stal se jednou z nejrychleji rostoucích aplikací všech dob. S tím vyvolalo i spoustu otázek spojenými s etikou a mezi širokou veřejností začal panovat mírný skepticismus vůči podobným technologiím, facebookové stránky zaplnily generované nerealistické fotky, kterým bohužel starší uživatelé mnohdy věří a dezinformace tak dostala ještě větší prostor než kdy dříve.
 
[Obrázek: 7ePrSuj.png?1]


Co nám věští umělá inteligence: předpovědi ChatGPT pro rok 2024

[Obrázek: BuGRmzt.png]

Rok 2023 byl rokem ChatGPT. Zeptali jsme se chatbota s umělou inteligencí, co předpovídá pro nadcházející rok. Toto jsou jeho předpovědi.

[Obrázek: pCTnkkU.png?1]
 



Microsoft Copilot přichází na Apple iOS a iPadOS, je postaven na GPT-4

[Obrázek: snLvHP3.png]

Systém umělé inteligence Microsoft Copilot nyní přichází jako mobilní aplikace i pro operační systémy Apple iOS a iPadOS. Velkou výhodou má být fakt, že je možné využívat modernější verzi modelu GPT-4.

[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]
A jak to dělá Firefly  4

" Fotografie s oceánem a vynořenou ponorkou "Nautilus" z dobrodružných románů od Julese Gabriela Verneho ve stylu českého filmového režiséra Karla Zemana "

- první generování, moc jsme se nepochopili .. výzva zadána v CZ

[Obrázek: 5dQrfKZ.jpg]

- druhé již bylo lepší ...

[Obrázek: Hht2lh0.jpg]

- třetí totožná výzva v AJ ..

" Photo with ocean and surfaced submarine from adventure novels by Jules Gabriel Verne in the style of Czech film director Karel Zeman "

[Obrázek: dbhqHuw.jpg]

- čtvrtá výzva stejná v AJ, pouze doplněna o název ponorky "Nautilus"

[Obrázek: IFyX6DI.jpg]

... myslím, že ani Adobe se stran Ai nemá zač stydět ....  4
Devět zdarma dostupných nástrojů umělé inteligence, které poběží na vašem domácím počítači

[Obrázek: KvOAn8F.png]

Tyto chytré nástroje umělé inteligence mohou mít velký vliv na vaši práci, protože pro řešení obtížných úkolů používají velmi propracované modely.Mnoho programů využívajících techniky umělé inteligence má otevřený zdrojový kód, a je tedy zcela zdarma – a není to náhodou. Tou prapůvodní příčinou je fakt, že se první pokusy s umělou inteligencí prováděly na akademické půdě, kde jsou bezplatné licence na software běžnou praxí, a to za účelem podpory spolupráce a dalšího vývoje.
 
[Obrázek: 1aok3xj.png?1]
 



AI přináší peníze: OpenAI má mít díky velkému zájmu o ChatGPT příjmy 1,6 mld. USD

[Obrázek: w5YDBq4.png]

Umělá inteligence byla po vypuknutí mánie ohledně ChatGPT považována za chvilkový boom, který zase pomine jako mnoho technologií. Jak se ale zdá, místo vystřízlivění se spíše stále rozšiřuje a přináší stále více peněz.
Na umělou inteligenci čekáme už roky. Desetiletí to byly spíše nepříliš úspěšné pokusy plné kontroverzních výsledků. Když však byl koncem listopadu 2022 veřejnosti uvolněn systém ChatGPT, bylo to jiné. I přes nějaké ty přešlapy se velké průšvihy nekonaly a dokonce nenastalo ani to, že by mánie po svém vypuknutí ustala. Někteří předpokládali, že ji postihne vystřízlivění po velkém počátečním "hypu" (jako např. kryptoměny), nicméně prozatím do vlaku naskakují další a další společnosti, přičemž tyto technologie začínají v běžném životě prakticky využívat lidé z nejrůznějších (i netechnických) oblastí. A společnosti OpenAI, která za projektem stojí, to už začíná i přinášet docela dost peněz.


[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]
Aktuálně testuji velmi zajímavé uživatelské rozhraní pro mnou již používaný "polo-manuální" generátor Stable Diffuze s názvem ComfyUI.
Na první pohled zcela jinak pojaté rozhraní, rozhraní které dává plnou kontrolu a správu procesů včetně okamžitého náhledu. Je to velmi pohodové sledovat co se děje při generování v neuronové síti která využívá PC na kterém běží a sílu jeho grafické karty potažmo CPU pro tvorbu bez omezení.

Posuďte sami styl "Node-Red"  4

[Obrázek: wq2BSg9.png]

zkusím něco složitějšího .... probíhá generování ..

[Obrázek: zguVBx1.png]

a výsledek - zvětšil jsem rozlišení na Full HD a vygenerování třech obrázků pro porovnání.

[Obrázek: ShB2XaF.png]

výsledný obrázek

[Obrázek: KBA10PU.png]

a opět jedna ponorka ala "Nautilus" i s Roburovou létající "lodí" ... ano není si to vůbec podobné, ale obrázek je docela zdařilý .. 4

[Obrázek: cNflfHt.jpg]
Skandální zjištění v AI! Vědci objevili podezřelé materiály

[Obrázek: qJm5mP3.png]
 
  • Stanfordští vědci objevili podezřelé obrázky v databázi Laion-5B
  • Na této databázi je postaven např. Stable Diffusion nebo Imagen
  • Databáze obsahovala více než 3226 obrázků znázorňujících sexuální zneužívání dětí
Ohledně tréninkových dat a způsobu, jak se vlastně modely umělé inteligence učí, stále víme velmi málo, regulace teprve přicházejí a první právní spory nastaly pár měsíců zpátky. Stanfordská observatoř však zjistila, že nejznámější databáze obrázků LAION-5B, na které byl trénován například Stable Diffusion, obsahuje více než 3226 obrázků podezřelých z nelegálních aktivit v podobě sexuálního zneužívání dětí.
 
[Obrázek: 7ePrSuj.png?1]
No jo, a na jaké kriminální činnosti byl trénován "Soudce Dredd", aby rozpoznal, komu nasadit klepeta?
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16