XBMC-Kodi.cz

Úplná verze: Jak pomáhá Ai -- stvořená "inteligence"
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si plnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
Hele, krásný. S-D i částečnou nahotu také zamlžuje, asi nějaký automat. Jen to, co vyhodnotí kupodivu jako nezávadné, lze stáhnout.
: Snažil jsem se Mydjourney přesvědčit alespoň o částečné odhalení ženy do té míry, že mě chtěl nahlásit administrátorům, raději jsem tedy přemlouvání zanechal. Je to velký puritán  1

Midjourney umí inpainting. Označíte část obrázku a řeknete, co na ní má být jinak

[Obrázek: OiCbY8h.png]

[Obrázek: GqtBIBT.png]

[Obrázek: GetThumbNail.aspx?id_file=224502205&widt...t=223&q=80] .... bohužel mi tam chybí onen řádek dole pro zadání promptu, zřejmě nějaký bug ...

[Obrázek: GetThumbNail.aspx?id_file=166708414&widt...=2000&q=80]

 Služba Midjourney pro generování obrázků přidala novou funkci, pro kterou se u podobných nástrojů vžil název inpainting. Označíte část obrázku a popíšete, co se v ní má změnit.
Úprava vygenerovaných obrázků byla v Midjourney dřív dost komplikovaná. Co AI nakreslila, nedalo se moc měnit. Často byla jediná cesta zkusit to znovu od začátku s nadějí na lepší výsledek. 
 
[Obrázek: wsxeahl.png]
Buďte hodní na herní postavy. Nvidia ACE má vylepšenou AI pro generování odpovědí

[Obrázek: nkLQSVT.jpg]

V květnu na Computexu představila Nvidia novou technologii ACE pro generování přirozených odpovědí postav ve hrách pomocí velkých jazykových modelů.

[Obrázek: wsxeahl.png]
Největší radost z boomu AI musí mít Nvidia. Díky prodeji akcelerátorů má desetkrát vyšší zisk než loni

[Obrázek: unliWsF.png]

Nvidia oznámila finanční výsledky za druhé fiskální čtvrtletí. To pro americkou firmu bylo nejúspěšnější v celé historii. Nvidia utržila 13,5 miliardy dolarů, o 101 % více než před rokem. Provozní zisk stoupl o 1263 % na 6,8 miliardy a čistý zisk o 843 % na 6,2 miliardy dolarů. Hrubá marže oproti loňsku vyskočila o 26,6 bodu na 70,1 %.

[Obrázek: epXOddj.png?1]



Seamless od Mety: Nahrajte svůj hlas a AI ho přeloží 35 světových jazyků. Funguje to i v češtině

[Obrázek: xTSZRKl.png]

Meta se pochlubila novou experimentální AI hračkou. Jmenuje se Seamless a je to jazykový překladač hlas-text-hlas, který si poradí s bezmála stovkou jazyků na vstupu a 35 jazyky na výstupu. Včetně češtiny! Z8kaldem je AI technologie SeamlessM4T.

[Obrázek: wsxeahl.png]
Ještě k funkci inpainting v článku výše "Midjourney umí inpainting". 

Nezobrazení textového pole pro zadání příkazu nebyl bug.
Je nutno v hlavním příkazovém řádku zadat příkaz /settings a vybrat ikonu s názvem "remix mode".
Následně se po použití "Vary (Region)" objeví dole plné textové pole. 

Příklad na "rozchechtání hada"  1

[Obrázek: UFWOMk1.png]

[Obrázek: ggBXQwX.png]

[Obrázek: S89D8Ym.png]



Hlasové ovládání chytré domácnosti v češtině. Pomohla nám AI GPT-3.5 a pár řádků v Pythonu a Javascriptu

[Obrázek: xc0clbD.png]
 
  • Dnes si vyzkoušíme novou techniku function calling od OpenAI
  • Chatbot bude překládat přirozený jazyk na strojové instrukce
  • Česky ovládneme RGB žárovku, klimatizaci a ventilátor
V dalším pokračování našeho seriálu o programování elektroniky se vrátíme k OpenAI API, továrna na umělou inteligenci totiž před pár dny vyšla vstříc kutilům, kteří si nechtějí přímo povídat s AI chatboty, ale touží je proměnit třeba v ovladač chytré domácnosti.

[Obrázek: wsxeahl.png]



Spouštějte ChatGPT nebo nový Bing v podobě aplikace pro Windows

[Obrázek: 6hH3gB6.png]

V současnosti jsou velmi populární aplikace, které nějakým zásadním způsobem využívají umělou inteligenci. Mezi ty nejoblíbenější patří aplikace pro chat a vyhledávání. Mají ovšem jednu nevýhodu: pracují v prostředí internetového prohlížeče, takže musíte každou aplikaci před použitím načítat do okna internetového prohlížeče samostatně. Ale co kdybyste nemuseli?

[Obrázek: 1aok3xj.png?1]
Umění vytvořené umělou inteligencí nelze chránit autorským zákonem, rozhodl americký soud

[Obrázek: JV5RrJV.png]

Je umění vytvořené umělou inteligencí autorským dílem, nebo není? To je otázka, kterou bude nutné vyřešit v následujících letech spolu s tím, jak bude přibývat materiálů vytvořených pomocí chytrých algoritmů. V pátek 18. srpna padlo v tomto směru jedno z prvních rozhodnutí – americká federální soudkyně Beryl Howell rozhodla, že „lidské autorství je základním požadavkem“ pro cokoli, co usiluje o ochranu autorských práv.

[Obrázek: wsxeahl.png]



Unie vydavatelů: Pokud se AI učí na mediálním obsahu, měla by za to platit

[Obrázek: 0Y2LrnX.png]

Umělá inteligence rozšiřuje prostor pro komerční zneužívání obsahu vytvářeného vydavateli a představuje pro ně tak významnou hrozbu do budoucna. Na svém webu to tvrdí česká Unie vydavatelů. Příkladem je podle ní využívání vydavatelského obsahu k učení umělé inteligence.

[Obrázek: VueRFyv.png?1]
Před rokem jsme objevili Midjourney. Teď porovnáme, jak se tento AI generátor obrázků zlepšil

[Obrázek: IdM7h3W.png]
 
  • Před rokem jsme na Živě začali používat AI generátor Midjourney
  • Zkusili jsme stejné prompty v současném modelu v5.2
  • K Midjourney už saháme častěji než k fotobance
Přesně před rokem jsme objevili Midjourney. Věděli jsme o něm už dřív, dostávaly se k nám zajímavé generované obrázky. Ale až o předposledním srpnovém víkendu v roce 2022 jsme otevřeli Discord a začali zjišťovat, jak se s touto obrázkovou AI vlastně pracuje.

[Obrázek: wsxeahl.png]
OpenAI spouští ChatGPT pro firmy, nemá omezení, šifruje konverzace a pracuje s delšími texty

[Obrázek: FMQXIkL.png]

Generativní AI míří do firem. Po nedávném představení firemní verze Bing Chat od Microsoftu svou variantu pro velké společnosti představila také firma OpenAI. Její ChatGPT Enterprise, běžící na modelu GPT-4, nabízí lepší zabezpečení dat, nové funkce pro firemní správce či vyšší výkon.

[Obrázek: VueRFyv.png?1]
Microsoft Ruksak: V Redmondu si patentovali AI asistenta v podobě batohu na záda

[Obrázek: ArspdSV.png]

Apple se domnívá, že budeme svět okolo sebe vnímat skrze jeho Vision Pro a je pravda, že na různé podoby brýlí vsadili v oblasti AR/VR zatím úplně všichni. Tedy až na jednoho. Microsoft věří v chytré batohy, které si nechal patentovat!
 
[Obrázek: wsxeahl.png]
: Také jsem to četl 1 Řekl jsem si, že je to patent jistoty - co kdyby jednou mohl zabránit podobnému konkurenčnímu zařízení, nebo navíc získat poplatky za využití patentu...

Ony ty chytré VR brýle nikdo nechce nosit kvůli váze ,,,ale MS stejně vlastní HW produkci zazdí.
: To by nebyl MS  1 1

Prodejce automobilů nahradí umělá inteligence ze Švédska

[Obrázek: FADwydZ.png]

Momentu, kdy začne umělá inteligence spolehlivě řídit silniční vozidla, se ještě chvilku nedočkáme. Ale pomáhat s prodejem automobilů by mohla začít už v roce 2025. Švédská společnost Phyron vyvíjí samoučicí se software, který bude schopen prodávat auta stejně efektivně jako lidští prodavači.

[Obrázek: iQYiwpg.png]



Roboti Somatic čistí záchody aneb AI uklízečka za 1000 USD měsíčně
 
[Obrázek: YkL60Lz.png]

Robotické vysavače už známe. Také už existují velké autonomní stroje pro vytírání podlah. Společnost Somatic ale vytvořila ještě komplexnějšího robota. Ten už zvládne provést trochu komplexnější údržbu záchodů.
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]
Revoluce v AI: Ochrnutá žena "mluví" prostřednictvím digitálního avatara

[Obrázek: JJYQspF.png]

Nové technologie založené na umělé inteligemci a vyvinuté na amerických univerzitách umožnily ochrnuté ženě znovu "mluvit" prostřednictvím digitálního avatara. Je to poprvé, kdy se podařilo převést mozkové signály zároveň na řeč i výrazy obličeje

[Obrázek: pCTnkkU.png?1]
Umělá inteligence bude v jádru všech aplikací. Český startup s ní pracuje a získal přes 50 milionů

[Obrázek: r7luxpl.png]

Václav Mlejnský a Tomáš Valenta se znají ještě od střední školy, kdy společně začali dělat hry na iPhone. Během studia Matfyzu se pak více zaměřili na oblast počítačového vidění a v posledních letech vyvinuli několik různých nástrojů pro developery. Boom kolem technologií umělé inteligence z poslední doby je ale dovedl k novému nápadu. A jen několik měsíců od startu je teď investoři včetně známých jmen podpořili částkou přesahující padesát milionů korun, čímž v podstatě dorovnali český startupový rekord.
 
[Obrázek: QCQVEhh.png?1]
Školy by AI neměly ignorovat ani zakazovat, nikam to nevede. Sedm doporučení Pedagogického institutu

[Obrázek: GeWZJ8G.png]
 
  • Národní pedagogický institut České republiky vypracoval doporučení
  • Ukazují školám, jak k umělé inteligenci ve vzdělávání přistupovat
  • Zakázání AI nikam nevede, lepší je otevřená komunikace
Rychlý nástup generativní AI překvapil mnohé a školství patří k oblastem, kde je její případné využití široce diskutovanou otázkou. Před pár měsíci zareagovaly zákazem některé zahraniční vysoké školy. Začátkem května jsme vás informovali o tom, v jakém stavu se nachází diskuse na největších českých vysokých školách.

[Obrázek: wsxeahl.png]
Nejdřív pivo ze vzduchu, teď s umělou inteligencí. V Plzni spojili ChatGPT, český ležák a styl NEIPA

[Obrázek: ZONBTCa.png]

Kdo nepoužívá umělou inteligenci, snad jako by ani nebyl. V technologických odvětvích to nepřekvapí, když se ale do použití AI pustí sládci, je to neobvyklé. Na stále ještě trendy vlně se nově svezl i Plzeňský Prazdroj, který během září nabízí speciál, na němž se podílela právě umělá inteligence. A to nejen při vaření.

[Obrázek: QCQVEhh.png?1]
Google bude po politicích vyžadovat prohlášení o odpovědnosti pro politické reklamy generované umělou inteligencí

[Obrázek: IHiM6Cy.png]

Podle nedávného oznámení ukládá Google povinnost všem politikům jasně označovat všechny politické reklamy a kampaně, které obsahují „syntetický obsah“. To se týká všech videí, obrázků nebo zvukových stop, které byly vytvořeny pomocí umělé inteligence. Cílem je jasně odlišit reálné politické spoty od virtuálních, avšak realisticky vypadajících lidí nebo událostí, které však nemusí vždy nutně odrážet skutečnost.

[Obrázek: 1aok3xj.png?1]
 
Microsoft Designer zapojuje AI. V této nové aplikaci pro Android zdarma vytvoříte libovolnou grafiku

[Obrázek: 5SCa4C5.png]
 
  • Na Android se dostala aplikaci Microsoft Designer
  • Pomocí umělé inteligence navrhne potřebnou grafiku
  • Třeba pro sociální sítě nebo v rozměru A4 pro budoucí tisk
Microsoft představil novou aplikaci, která pomůže s kreativní tvorbou reklam, sloganů a plakátů. Zatím je sice stále v betaverzi, i tak si ji však mohou již nyní vyzkoušet uživatelé podporovaných zařízení. Z nich jsou prozatím vyloučeny tablety a skládací hybridy, ostatní si mohou aplikaci bezplatně stáhnout zde.
 
[Obrázek: 1Ny27Si.png?1]
Dnes jsem experimentoval s kooperativou Midjourney a ChatGPT. Generování příběhu jsem zadal dle svého do ChatGPT a nechal jej připravit "prompt" do Midjourney. Výsledek je bez větší námahy a upřesňování daleko pohodlnější a rychlejší. Zdá se mi že textový AI lépe rozumí popisu děje a dá dle vzorce do "promptu" pro obrazový AI přímější prvky pro pochopení vedoucí k hladkému ztvárnění zamýšleného obrazu. Samozřejmě je nutné mu základy Midjourney promptu "nalít" do hlavy, což lze lehce udělat zkopírováním definice "prompt" z .docs.

ChatGPT potvrdí dokončenou výuku:
"It seems you've provided information about how to create prompts for generating images using the Midjourney Bot. If you have a specific request or need assistance in crafting a prompt, please let me know, and I'd be happy to help you generate an image prompt based on your requirements."

Zeptáme se:
"I want you to use this formula to write Midjourney Prompts: (image we're prompting), (5 descriptive keywords or phrases), (camera model and lens), (lighting), (style of photograph) Do you understand this formula? Say "yes" if you understand"

ChatGPT potvrdí porozumění vzorci:
"Yes, I understand the formula you provided for creating Midjourney Prompts. Please provide the specific elements you'd like to include in the formula, and I'll help you craft a prompt accordingly."

Zadáme příkaz:
"Using the formula provided, write me a prompt for [car]"

ChatGPT nám vytvoří "prompt" který zadáme do Midjourney:
"Of course! Here's a prompt for generating an image of a car:
"Image of a sleek sports car, metallic finish, red, under bright studio lighting, captured with a high-end DSLR camera and a prime lens, showcasing its elegant curves and details."
Feel free to adjust any of the descriptive elements or specifications to match your vision for the image."

Výsledek:
[Obrázek: He7HpAc.jpg]

Jak jsem se dále dočetl, lze toto vše udělat i jednodušeji ve verzi ChatGPT plus / USD $20/mo pomocí pluginů "Photorealistic" nebo "Prompt Perfect" ... Zatím přemýšlím zda si plusko aktivovat nebo ne. Lákají mě přidané funkce a s AI pracuji každý den ... uvidíme ... 
V žádném případě jsem neobjevil Ameriku, jsou to známé a všude popisované věci, jen jsem si to chtěl ověřit osobně a potvrdit funkcionalitu 4

edit: to bych nebyl já abych to plusko neotestoval ....

V ChatGPT plus je to opravdu jiná káva. Text pro vytvoření promptu lze zadat i v CZ, další zpracování je v AJ.
Vypadá to nějak takto (popis knihy okopírován):

Zadání:
[Obrázek: pZkZUW9.png]

Připravený prompt přes plugin "Photorealistic":
[Obrázek: rKmRPLv.png]

Akce v Midjourney:
[Obrázek: NJ0lzmP.jpg]
Úpravou textu lze samozřejmě dojít i k jiným výsledkům:

[Obrázek: wkt5jb2.jpg]

[Obrázek: uyV9Vjj.jpg]

[Obrázek: bOOw4jO.jpg]
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16