XBMC-Kodi.cz

Úplná verze: Zajímavé články - všehochuť, aneb zprávy pro Vás
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si plnou verzi s příslušným formátováním.
Pozor na Krakonoše. Malware z cracknutého softwaru tajně těží kryptoměnu

[Obrázek: Malware-How-cybercriminals-are-targeting...80x470.jpg] Avast objevil malware, který by mohl mít původ v Česku. „Crackonosh“ se šíří prostřednictvím cracknutého softwaru staženého z torrentů či warez fór. Za pár let si útočníci měli přijít na miliony dolarů zneužíváním napadených PC ke cryptominingu.
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]
Tři velké firmy nečekaně podpořily prodej firmy Arm NVIDII

[Obrázek: arm-nvidia-thumb.png] V poslední době to vypadalo, že proti NVIDII se všichni spikli a že její šance na akvizici firmy Arm klesají a budou klesat i nadále. Nyní ale získala silnou podporu třech velkých firem, které samy architekturu ARM používají.
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



Uživatelé Android TV zuří. Google to schytal v hodnocení

[Obrázek: android-tv-uzivatelske-rozhrani-google-tv-774x516.jpg] Americký gigant Google se pěkně spálil při provádění své rutinní činnosti. Firma postavená na prodeji reklamy a sběru velkého množství dat pro její vysokou efektivitu narazila u uživatelů prostředí Android TV. V některých regionech začal Google ve svém televizním prostředí zobrazovat reklamy, což velká spousta lidí pochopitelně velmi těžce nesla. Umístění reklamního prostoru do služby, kterou si zákazníci v podstatě už jednou zaplatili, vedlo až k extrémně nízkému hodnocení aplikace Android TV Home. Tedy nástroje, který je domovskou obrazovkou Android TV.
 
[Obrázek: 7ePrSuj.png?1]



Windows 11 přijdou i ve verzích nevyžadujících TPM, nebudou však pro všechny

[Obrázek: what-is-a-tpm-and-why-do-i-need-one-for-...k.1200.jpg] Microsoft způsobil velké pozdvižení, když zveřejnil hardwarové požadavky pro Windows 11, kde najdeme i TPM 2.0. Dozvídáme se ale, že na svět mají přijít i speciální verze systému, které však nebudou určeny pro široký trh
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]
Microsoft přehodnotí podporu procesorů na systému Windows 11

[Obrázek: intel-pentium-4-cpu-underbelly.jpg] Po ohlášení systému Windows 11 přišly zmatky spojené především s požadavkem na TPM a nejistotou ohledně toho, jakou hardwarovou konfiguraci a jaké funkce budeme pro nové Windows potřebovat. A sám Microsoft tyto zmatky přiživuje.
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]
Před 50 lety zemřela posádka Sojuzu 11, první a jediná ve vesmíru

[Obrázek: sojuz_11_AFP.jpeg] Celá řada kosmonautů, astronautů a jejich předchůdců ztratila svůj život při různých nehodách, ovšem pouze jediná posádka zemřela přímo ve vesmírném prostoru. Byla to posádka Sojuzu 11, která se před 50 lety chystala k návratu. 
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



Daniel Beneš (Avast): Malware Krakonoš vytěžil dva miliony dolarů, v ČR i díky cracknuté hře Kingdom Come

[Obrázek: krakonos-1.png] V Avastu objevili a popsali malware Crackonosh, který může pocházet z Česka a který skrze cracknuté warezové verze her těží kryptoměnu Monero. Celosvětově se mu podařilo infikovat přes 222 tisíc systémů včetně pěti tisíc z Česka. Krakonoš díky tomu od roku 2018 vytěžil více než dva miliony dolarů a je nadále aktivní.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]



Únik dat z LinkedIn: data 700 milionů uživatelů jsou nabízena k prodeji, jaká hrozí nebezpečí

[Obrázek: linkedin-data-hack.jpg] Obrovský únik dat z LinkedIn: jak vyšlo najevo, na darknetu se objevily údaje o přibližně 700 milionech uživatelů, které tam jsou nabízeny k prodeji. Bezpečnostní experti mezitím potvrdili, že údaje jsou pravé.
 
[Obrázek: pCTnkkU.png?1]



WD zablokoval kód, který by dokázal zabránit ztrátě dat uživatelů My Book Live

[Obrázek: 445453-hard-drive-internal-640x360.jpg] Společnost WD nedávno důrazně doporučila uživatelům jejích produktů My Book Live, aby dočasně odpojili tato zařízení od sítě, neboť šířící se malware by mohl v důsledku kompletně smazat jejich data. Odkud ale tento problém pramení?
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]
Z Rohlíku je jednorožec, jeho hodnota stoupla na miliardu dolarů

[Obrázek: rohlik_logo.jpg] Hodnota online supermarketu Rohlik Group dosáhla jedné miliardy dolarů (zhruba 21 miliard korun) a firma se tak zařadila mezi tzv. jednorožce. Rohlíku k tomu pomohla další investice ve výši 100 milionů eur (přes 2,5 miliardy korun). Firma to oznámila v tiskové zprávě.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]



První mobily v Česku byly jen pro boháče. Už je to třicet let

[Obrázek: g5zU05yPmJOmhzLCzZbb4Zzqo_pFmurfLHEJso0i...xWMDVw8cCr] Před 30 lety se v tehdejším Československu objevily první mobily. Rozmach však nastal až o pět let později spuštěním digitální sítě GSM 1. července 1996. Jako první ji zákazníkům nabídl předchůdce dnešního O2, společnost EuroTel. Zlom znamenal až příchod konkurence, tedy podzimní spuštění sítě Paegasu, tedy předchůdce T-Mobilu. 
 
[Obrázek: iQYiwpg.png]



Za smazání dat z disků WD My Book Live mohou bezpečnostní díry způsobené lajdáctvím vývojářů

[Obrázek: WD-My-Book-Live-risk-a-full-disk-wipe-co...00x667.jpg]
  • Za smazání dat z disků WD My Book Live mohou bezpečnostní díry
  • Přinejmenším jedna z nich je chybou vývojářů firmwaru
  • Výrobce postiženým obnoví data a nabídne přechod na novější řešení
Minulý týden jsme informovali, jak se některým majitelů síťových disků WD My Book Live a Live Duo ztratily veškeré soubory. Původně nebyla zřejmá příčina, ale záhy se objevila informace o neopravené bezpečnostní díře CVE-2018-18472. Byla objevena již v roce 2018! Bohužel postiženým zařízením skončila podpora v roce 2015, takže záplatu neobdržela.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]



Policie obvinila muže kvůli letu z Řecka do Prahy s nefunkčním motorem

[Obrázek: PKA7da24e_smartwingskolaz.png] Police obvinila jednoho člověka v souvislosti s letem stroje společnosti Smartwings z Řecka do Prahy s porouchaným motorem. Na palubě bylo předloni 170 lidí, podle dřívějších závěrů leteckého vyšetřování incidentu jedenadvacetkrát pochybil pilot letadla, zejména zatajil úřadům technický problém. Zda je obviněným on, policie nepotvrdila.
 
[Obrázek: gL3YC44.png]



Signál, který měl přijít, nepřišel. Hubblův dalekohled je už dva týdny off-line

[Obrázek: HST-SM4.jpeg]
  • Hubblův kosmický dalekohled už více než dva týdny nefunguje
  • Příčinou je problém s počítačem užitečného zatížení, ale skutečný problém může být jinde
  • Hubblův dalekohled je ve vesmíru 31 let
Hubblův kosmický dalekohled byl na oběžnou dráhu vypuštěn z paluby raketoplánu v dubnu 1990. Během své historie si připsal na své konto bezpočet objevů. Také dnes vychází v průměru téměř 3 studie denně založené na jeho datech, což je o něco méně, než počet studií ze všech dalekohledů Evropské jižní observatoře (ESO) dohromady.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]
S Jeffem Bezosem poletí do vesmíru 82letá pilotka, která se zúčastnila kosmického programu Mercury

[Obrázek: 2829.jpg?width=465&quality=45&auto=forma...e832950d62]
  • Blue Origin plánuje na 20. července první let své kapsle New Shepard na hranici vesmíru
  • Na palubě bude vítěz aukce i Jeff Bezos se svým bratrem
  • Posádka na tři minuty zažije stav beztíže
Blue Origin se chystá na první let své kapsle New Shepard na hranici vesmíru. Start je plánovaný na 20. července, poletí i majitel firmy a zakladatel Amazonu v jedné osobě Jeff Bezos.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Chiamánie se pomalu uklidňuje, disky se pomalu vrací na původní ceny

[Obrázek: medium_2021-04-26-9af22a7282.jpg] Vypadá to, že velice prudký růst celkové kapacitě sítě Chia už je minulost a farmáři už nekupují tak vysokým tempem nové a nové pevné disky, alespoň prozatím. Na cenách se to ovšem zatím ještě neprojevilo. 
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



Telly zařadila do nabídky stanici NASA 4K

[Obrázek: NASA-UHD.png] NASA 4K je prvním televizním programem, který bude dostupný v nabídce televize Telly v rozlišení Ultra HD, nebo jinak také 4K. Telly jej dnes zařadila do všech svých měsíčních balíčků pro internetovou televizi.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]
Další firma sází na vesmírný turismus, startup nabízí „levné” lety balonem

[Obrázek: maxresdefault.jpg] Zatímco se miliardáři Bezos, Musk a Branson předhánějí v ambiciózních plánech komerčních letů raketoplánů, floridský startup chce zájemce o výlet do vesmíru vozit levněji. Společnost Space Perspective spustila ve středu rezervace míst ve speciálních balonech, schopných vyletět do výšky 30 kilometrů. Letenka vyjde na 125 tisíc dolarů (2,7 milionu korun).
 
[Obrázek: JYpNADb.png]
 


Autofotka týdne: ferrari poprvé přijíždí s šestiválcem

[Obrázek: 06_296_gtb_side_2_2.jpg] Dino je zpátky. Šestiválcové ferrari má 830 koní, 740 Nm a cenu 300 tisíc eur. Jmenuje se 296 GTB a má být hravým supersportem do kopců kolem Maranella, všichni v něm tedy vidí vzpomínku na bájné „neferrari“. 
 
[Obrázek: iQYiwpg.png]



Kutil přimontoval do 3D tiskárny svářečku. Nejprve mu to celé shořelo, pak vytiskl ošklivé kovové kolečko

[Obrázek: maxresdefault.jpg] FDM/FFF 3D tisk je nerozšířenější metoda mezi kutily. Jedná se o aditivní metodu, soustava krokových motorů tedy pohybuje tiskovou hlavou, která nanáší vlákno roztavené hmoty na základní desku.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]



Slovenský vynálezce představil nové létající auto, absolvoval nejdelší let

[Obrázek: medium_2021-07-01-1c44563f6e.jpg] Na první pohled vypadá jako sportovní vozidlo a jezdit s ním lze po silnicích, po rozbalení do letecké verze však dokáže vzlétnout a připomíná malé letadlo. Nové dvoumístné létající auto AirCar slovenského vynálezce a designéra Štefana Kleina absolvovalo nejdelší let a přistálo na mezinárodním letišti v Bratislavě.

[Obrázek: iQYiwpg.png]


AMD dostalo od Britů svolení k akvizici firmy Xilinx

[Obrázek: amd-xilinx.jpg] Britské regulační úřady se v poslední době nezaměřily jen na NVIDII a její snahu koupit Arm, ale také na prodej NAND Flash byznysu firmy Intel, o nějž má zájem SK Hynix a také na akvizici firmy Xilinx, již má zase dohodnutou AMD. 

[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]
Malý autobus Družba pro Střední skupinu vojsk navrhla Karosa

[Obrázek: ERP8c4e36_Karosa_GAZ_66.jpg] V bohatém portfoliu autobusů zrozených ve Vysokém Mýtě se krčí i jeden výtvor krásou příliš neoplývající. Je jím speciální autobus zkonstruovaný na podvozku sovětského náklaďáku GAZ-66 pro Střední skupinu vojsk. „Sériová výroba“ těchto autobusů potom běžela ve vojenských dílnách v Olomouci.
 
[Obrázek: iQYiwpg.png]



HBO Max poprvé expanduje mimo USA, ale zatím vynechává ČR

[Obrázek: hbo-max-ukazka.png] Platforma HBO Max se objevilo ve 39 nových oblastech Latinské Ameriky a Karibiku. Diváci budou mít možnost zvolit i nový mobilní plán s nižší cenou. Do Evropy se náhrada za HBO GO rozšíří později v roce 2021.
 
[Obrázek: rI71bwK.jpg?1]



Youtuber vyhrál sázku nad fyzikem. Vozidlo poháněné větrem opravdu může jet rychleji, než je rychlost větru

[Obrázek: getthumbnail.aspx?w=612&h=250&q=60&id_file=622789918]
  • Může se objekt poháněný větrem pohybovat rychleji než vítr?
  • Youtuber Muller tvrdí, že ano. Fyzik Kusenko, že nikoli
  • Uzavřeli proto sázku o deset tisíc dolarů. Jak to dopadne?
Oživeno 3. července: Youtuber Derek Müller sázku vyhrál. Sérií experimentů prokázal, že se jeho vozidlo skutečně pohybuje rychleji než vítr, který se opírá do jeho vrtule. Dosáhl rychlosti 2,8× vyšší, než byla rychlost větru, a vozidlo dál zrychlovalo. Fyzik Alexander Kusenko důkazy, které jsou v tomto videu, uznal.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Google představil plány na YouTube Theater. Pojme 6 tisíc diváků a bude streamovat on-line

[Obrázek: youtube_theater_1.0.png] Stejně jako zbytek technologického průmyslu byl i YouTube nucen přejít od živých událostí k virtuálním, když uzavřel své studiové prostory pro tvůrce a hudebníky. Platforma se však spojila s komplexem Hollywood Park v Kalifornii a plánuje vytvořit „divadlo“, které pojme 6 tisíc návštěvníků.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]



Gatesova pověst je jen dobré PR, v práci byl tyran, říkají zaměstnanci

[Obrázek: eyJ1IjoiXC91cGxvYWRzXC8yMDE5XC8wMlwvYmls...In0%3D.jpg] Server Business Insider na základě svědectví získaných od bývalých zaměstnanců společnosti Microsoft uvádí, že spoluzakladatel firmy Bill Gates byl na pracovišti známý jako kancelářský tyran a byl zapletený do různých sexuálních skandálů. Jeho čistá pověst a zdánlivě dobré vztahy s jinými veřejnými činiteli měly být údajně jen díky dobrému PR. 
[Obrázek: JYpNADb.png]



Čipokrize aneb jak jsme se vyřadili ze hry

[Obrázek: AI-chip.png?fit=1200%2C761&ssl=1] Nedostatek komponent je věc, která trápí IT obecně skoro už dva roky – ale tentokrát problém přetekl do oblasti, o které se obvykle v souvislosti s nedostatkem čipů nemluví: Automobilový průmysl. A nedostatek ho trápí celosvětově. Jak se to stalo?
 
[Obrázek: 6ioLsMD.png?1]



Vezměte malý bagřík, přimontujte na něj Arduino a získáte Vsakoně. Nový robot z ČVUT pomůže hydrogeologům

[Obrázek: 5aed9cbf-2b68-472d-b016-e2b096a841ea.jpg?itok=m-lRgdmB] Vezměte pásový podvozek malého rypadla Bobcat E10, přimontujte k němu průmyslový rádiový vysílač G3 od Scanreca, nezapomeňte na 90Ah LiFePo baterii od Winstonu a samozřejmě nezapomeňte na bastl z Arduina. Výsledkem je Vsakoň – robot z Fakulty strojní ČVUT, který vznik lve spolupráci se společností Chemcomex.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Studebaker US6: Americký náklaďák s německým jménem, který Sovětům vyhrál válku

[Obrázek: 2ddb989f871836ac8e73de4f8ba916b0_resize=...3c70ea34d7] Druhá světová válka proslavila celou řadu strojů: od britské stíhačky Spitfire přes sovětský tank T-34 až po nezastavitelný malý americký off-road Willys MB, kterému dnes nikdo neřekne jinak než džíp. Některé ale zůstaly pozapomenuty, a přitom k vítězství nad Německem přispěly vrchovatou měrou. Platí to i o letos osmdesátiletém Studebakeru US6.
 
[Obrázek: zeKoWd8.png]
Starší OS 3 v NASech WD má kritickou chybu, oprava asi nebude

[Obrázek: StorageReview-WD-OS3-Main.jpg] Nedávný problém s mazáním obsahu na NASech společnosti Western Digital vyvolal hrabání se v minulosti a zjistilo se, že uživatelé NASů mohou čelit mnoha dalším útokům. U starších modelů se nejspíš nedočkají nápravy.
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]
Nebyla to plošina těžící plyn, nebo ropu, nebyl to tanker. Nad Kaspickým mořem vybuchla bahenní sopka

[Obrázek: ABFn0.jpeg?fl=cro,0,68,1250,703%7Cres,1200,,1%7Cwebp,75] V neděli večer oběhly sociální sítě videa a fotografie zobrazující velmi silný výbuch v oblasti Kaspického moře. Dlouho nebylo jasné, o co jde, ázerbájdžánské úřady neměly žádné informace o technologické havárii. Spekulovalo se přitom o výbuchu na plošině těžící zemní plyn nebo ropu, případně o havárii tankeru.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Senátorka Wyomingu zve těžaře Bitcoinu, ať sem jdou těžit kryptoměny

[Obrázek: im-328657?width=620&size=1.4382022471910112] Zatímco Čína by se ráda zbavila těžařů kryptoměn, senátorka Wyomingu Cynthia Lummis je zve do země. Podle ní environmentální dopady těžby zdaleka nejsou tak špatné, neboť více využívá obnovitelných zdrojů elektřiny.
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



Kyberútok zasáhl stovky cílů ve světě, hackeři žádají 70 milionů dolarů

[Obrázek: revil.jpg] Stovky až tisíce firem ve světě se staly o víkendu cílem mohutného kybernetického útoku. Panuje podezření, že je dílem skupiny REvil spojované s Ruskem. Hackeři žádají 70 milionů dolarů (asi 1,5 miliardy Kč). Vláda USA poskytne pomoc zasaženým subjektům, uvedla poradkyně prezidenta Joea Bidena ve věcech kyberbezpečnosti Anne Neubergerová. Biden dříve ohlásil, že se původ útoku vyšetřuje.
 
[Obrázek: JYpNADb.png]



Richard Branson poletí do Vesmíru o 9 dní dříve než Jeff Bezos

[Obrázek: 1_richard-branson-main.jpg] Jen pár dní poté, co Virgin Galactic dostala licenci na komerční vesmírné lety s turisty, oznámil Richard Branson, že bude jedním z pasažérů prvního letu s plnou posádkou. O 9 dní předběhne Jeffa Bezose.
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]
 
Až Google dokončí tuto umělou inteligenci, lidstvo ztratí kontrolu nad návrhem čipů

[Obrázek: file-20190804-117866-1q7tbvy.jpg?ixlib=r...6&fit=clip] 
  • Každý procesor se skládá z logických hradel
  • Dnes jich jsou miliony a jejich skládání zabere roky
  • Google buduje technologii, která to dokáže za pár hodin
Celou naši současnou realitu tvoří pulzující nuly a jedničky v integrovaných obvodech. Ve své podstatě naprosto primitivní blikot elektrických signálů na jedné straně spočítá model klíčového proteinu ve farmaceutickém průmyslu, no a na druhé rozsvítí pixely vašeho monitoru, na kterém se zobrazí aktuální meme, které právě teď hýbe internetem.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]



Windows 11: jak se s novým operačním systémem změní Office

[Obrázek: Microsoft-Word-Excel-and-Powerpoint-Fluent-design.jpg] Pod Windows 11 dojde ke změnám i v dalších programech společnosti Microsoft. Nyní se objevily první informace o nové verzi programů Office, které by také měly získat nový design.
 
[Obrázek: pCTnkkU.png?1]



Jeff Bezos odstoupil z role CEO Amazonu, nahradil ho Andy Jassy

[Obrázek: 60db404c36cf170019de87d5?width=700] Amazon po 27 letech od svého založení mění svého CEO. Do této pozice společnosti zamíří Andy Jassy, který šéfoval cloudové divizi už 18 let. Jeff Bezos sice tuto roli opustí, ale ve firmě i nadále zůstane.
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]
Chtěl rodokmen, a dostane vězení. Poté, co poskytl DNA genealogické databázi, ho policie zatkla za znásilnění

[Obrázek: getthumbnail.aspx?w=1600&h=1000&q=60&id_file=57003738]
  • Američan poskytl svou DNA otevřené genealogické databázi
  • Odsouhlasil její použití pro účely policejního vyšetřování
  • Policie ho následně obvinila ze 14 let starého znásilnění
Policejní vyšetřovatelé z floridské Tampy se pochlubili dopadením pachatele 14 let starého případu znásilnění. Zločince vypátrali díky přístupu do databází webových služeb, které nabízí genealogické testy DNA sloužící k sestavení rodokmenu. O případu informoval magazín Insider.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]



Po Covid pasu uložíme do mobilu i další doklady. Chystá se aplikace eDokladovka

[Obrázek: edokladovka_screen_01.png] Covid pas v mobilu byl jen první vlaštovkou, státní tiskárna cenin má v plánu do mobilů již brzy uložit i další osobní dokumenty jako např. cestovní pas, občanku, průkaz pro osoby se zdravotním postižením, povolení k pobytu nebo řidičský průkaz. Zastřeší je aplikace eDokladovka, která je prakticky hotová, čeká se jen na chybějící zákonnou legislativu pro využívání digitálních dokladů, která by celému projektu dala zelenou k jeho dopracování a zařazení mezi stávající eGovernment projekty v Česku.
 
[Obrázek: 1Ny27Si.png?1]
Microsoft opravil závažnou chybu využívanou exploitem PrintNightmare, stahujte

[Obrázek: printnightmare_image-1-1280x720.jpg] Microsoft vyslal do světa mimořádnou záplatu pro své systémy Windows, a to nejen aktuální desítky, ale i starší systémy včetně Windows 7. Ta se týká chyby v Print Service, jež umožní vzdálené ovládnutí napadeného počítače. 
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



Česká umělá inteligence dokáže generovat fotorealistické obrázky pláží

[Obrázek: maxresdefault.jpg] Český vývojář Vojtěch Semecký, který stojí za službou Testomato, spustil volnočasový projekt This beach does not exist. Jde o generátor syntetických obrázků pláží postavený na neuronové síti. Lze si tak donekonečna generovat poměrně realisticky vypadající pláže včetně vody, západů slunce, písku, kamenů nebo palem.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]



Německé automobilky držely emisní kartel, zaplatí miliardovou pokutu

[Obrázek: skynews-mercedes-audi-vw-bmw_4424933.jpg?20180918095340] Evropská komise (EK) uložila čtyřem německých automobilkám pokutu 875 milionů eur (22,6 miliardy Kč). Firmy Daimler, BMW, Volkswagen, Audi a Porsche podle komise vytvořily kartel, aby omezily vývoj a zavádění systémů kontroly emisí osobních aut. Daimler se ale pokutě vyhnul, protože na existenci nezákonné spolupráce upozornil.

[Obrázek: JYpNADb.png]
S tímhle Steve Jobs nepočítal. EU nutí Apple uvolnit pravidla pro instalaci aplikací

[Obrázek: Sideloading-in-iOS-and-iPhone.jpg] Apple se již od vzniku iOS tvrdošíjně brání tzv. sideloadingu, tedy instalaci aplikací z jiných zdrojů, než je oficiální App Store. Android je v tomto benevolentnější, protože si dnes můžete stáhnout „ápékáčko“ takřka kdekoliv a na vlastní riziko jej do telefonu nainstalovat.
 
[Obrázek: 1Ny27Si.png?1]



Opět se množí případy falšování procesorů Intel

[Obrázek: hciZWqGx3UYpABmgdYTweQ-1200-80.jpg] Falšování počítačových čipů není nic nového, už jsme tu měli řadu případů týkajících se i procesorů x86 od AMD i Intelu. Nyní ale přináší nové příležitosti celkový nedostatek čipů na trhu, takže případy se množí. 
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]
Shell spouští největší továrnu na vodík pomocí PEM elektrolýzy v Evropě

[Obrázek: doc7ghb7sqi6rl1ncavu1h4.jpg] Společnost Shell si je vědoma toho, že závislost na produktech z fosilních paliv by v budoucnu mohla být problematická, proto rozšiřuje své působení i na elektřinu a vodík. V Evropě vybudovala největší továrnu na vodík pomocí PEM elektrolýzy.
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



Toxická kometa 46P/Wirtanen obsahuje nezvyklé množství alkoholu. Především metanolu

[Obrázek: comet46p-2018-11-26_large.jpg] 46P/Wirtanen je malá krátkoperiodická kometa, která náleží do Jupiterovy rodiny komet. Kolem Slunce oběhne za 5,4 let. Naposledy se přiblížila ke Slunci 16. prosince 2018.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



První slovenský sériově vyráběný motocykl Manet M-90 měl speciální motor

[Obrázek: Manet_M-90_%28Krivonoska_2005%29.JPG] Mezi významná centra výroby jednostopých motorových vozidel v bývalém Československu patřila Považská Bystrica. V roce 1947 v Považských strojírnách zkonstruovali i první slovenský sériový motocykl Manet M-90. Dostal jednoválcový motor s dvěma písty, věc vskutku netradiční.
 
[Obrázek: iQYiwpg.png]



Atari se rozhodlo pro vývoj "kvalitních her pro PC a konzole"

[Obrázek: atari-video-game-controller.jpg] Společnost Atari se rozhodla, že předělávky starých hitů do podoby mobilních her není to, co bude chtít jako náplň práce pro svou divizi Atari Gaming. Máme se prý těšit na hry s přidanou hodnotou pro PC a konzole. 
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]
Africké svízele a tragédie na východě. Jak bojoval a dobojoval Panzer III

[Obrázek: oWFRzhyoR9kOwNO-ou_KPiDw0g6xHkHqjxpu3l2X...ZCj9PoxD7e] Při obsazování Francie byly tanky Pz III a jejich osádky na vrcholu slávy. Ale Francie byla také prvním varováním, měli přijít těžší protivníci. Co tanku chybělo na výkonech, musely dohnat osádky taktikou. Nějaký čas to ještě fungovalo, ale limitem vozidla byly jeho malé rozměry, se kterými se nedaly dělat zázraky. 
 
[Obrázek: iQYiwpg.png]



Extrémně úsporné, přesto pekelně svižné. Francouzské plavidlo Lili je úkaz servírující budoucnost lodní dopravy

[Obrázek: monaco-one_cala-del-forte_6362_1.jpg] Jakožto obyvatelé země, která nemá k dispozici ani kapku mořské vody, čerstvou novinku ze světa lodní přepravy možná tolik neoceníme. Nelze však zapomínat, že tři čtvrtiny států světa mají k moři či oceánu přístup, a tato loď by se tak některým mohla náramně zamlouvat. Řeč je o futuristickém plavidlu Lili, které přivedl k životu startup Advanced Aerodynamic Vessels (A2V).
 
[Obrázek: MUmrWh8.png?1]



Autonomní kamion porazil živého řidiče. Cestu zvládl o 10 hodin rychleji. Kde vznikl rozdíl?

[Obrázek: 105735152-1550011600980dy1_nvtvyaawmqd.j...1600&h=900] Autonomního řízení má být dalším krokem k urychlení silniční přepravy. Společnost TuSimple, která takovou technologii vyvíjí pro kamiony, otestovala svůj systém na trase dlouhé 1 529 km z Arizony do Oklahomy. Tahač bez řidiče ji zvládl za 14 hodin a 6 minut, přitom běžnému řidiči trvá okolo 24 hodin.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Steve Wozniak vyslovil podporu iniciativě za "právo na opravu"

[Obrázek: Steve-Wozniak.jpg] Spoluzakladatel Applu, Steve Wozniak, v téměř 10minutovém videu vyjádřil podporu iniciativě, která prosazuje tzv. "právo na opravu". To je právě často spojováno s nynějšími produkty Apple, které je těžké opravit.
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]
Miliardář Branson v raketoplánu zahájil éru vesmírné turistiky, předstihl Bezose

[Obrázek: _119346555_fb7b1bc9-c61b-46fa-a2da-a4c09eecb52d.jpg] Britský miliardář Richard Branson se v neděli vydal k hranici vesmíru v rámci testovacího letu raketoplánu VSS Unity své společnosti Virgin Galactic. Z kosmodromu v americkém Novém Mexiku odstartoval ráno tamního času a zhruba po hodině zase přistál. Jeho let je považován za milník soutěžení ve vesmírné turistice.

[Obrázek: iQYiwpg.png]
Kdepak Arm. Minipočítač o velikosti diskety obsahuje výkonný Intel Tiger Lake

[Obrázek: 1x1_1200x1200_highres-LE-37O-3D8.jpg] Minipočítače na destičce byly v drtivé většinou případů postavené na platformě Arm a jedním z nejprodávanějších modelů takového typu je Raspberry Pi. Nová platforma Commate ale ukazuje, že lze v podobných velikostech postavit i moderní a relativně výkonný počítač na bázi nejnovějšího čipu od Intelu.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]



Jelly Bean už to má za sebou. Google ukončuje podporu 9 let starého systému

[Obrázek: android-jelly-bean-4.1.jpg] Google představil platformu Jelly Bean v roce 2012 společně s tabletem Nexus 7, ovšem od té doby se do Androidu dostala celá spousta softwarových novinek. Programátoři tvrdošíjně dodržovali zpětnou kompatibilitu, takže byla spousta nových softwarových novinek a „fičur“ portována i na starší verze Androidu. Protože však k letošnímu červenci poklesl počet aktivních zařízení s Androidem 4.1 - 4.3 pod jedno procento, bude v srpnu podpora tohoto systému ukončena.
 
[Obrázek: 1Ny27Si.png?1]
Apple odmítl zaplatit za předražený patent a hrozí odchodem z Velké Británie

[Obrázek: 6a0120a5580826970c026bdedf57ed200c-pi] Apple se ve Velké Británii dostal do soudního sporu se společností Optis Cellular Technology, která jej žaluje za porušení patentů. Jedná se o obecné patenty technologií umožňující zařízením připojení do mobilní sítě. Společnost si za porušení vyžádala od Applu poplatek ve výši 7 miliard dolarů, což se cupertinskému gigantovi logicky nelíbí. Právní zástupce společnosti Apple dokonce uvedl, že pokud by se situace ve Velké Británii stala komerčně nepřijatelnou, mohla by společnost trh úplně opustit.
 
[Obrázek: 1Ny27Si.png?1]



Na Ukrajině zavřeli nelegální farmu na těžbu kryptoměn, její provoz stál přes 5 milionů korun měsíčně

[Obrázek: GetThumbNail.aspx?id_file=469110571&widt...t=333&q=80] Ukrajinské bezpečnostní složky odhalily minulý týden ve městě Vinnycja farmu na těžbu kryptoměn. Sestávala z pěti tisíc počítačů a 3800 konzolí PlayStation a její nelegální provoz stál podle předběžných odhadů každý měsíc mezi pěti a sedmi miliony ukrajinských hřiven, tedy v přepočtu asi 4 až 5,5 milionů korun.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]



Ani Backblaze, poskytovatel záložních úložišť, by na Chia nyní nevydělal

[Obrázek: jobs-photo-event-b.jpg] Kryptoměna Chia začala nadějně a před pár měsíci ještě mělo smysl se pustit do farmaření na vlastní pěst i s výbavou několika málo pevných disků. Nyní v tom smysl nevidí ani společnost Backblaze, jež uvažovala o vyhrazení 150 PB. 
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]
V Česku vzniká další síť doručovacích boxů. Nově je staví i DPD

[Obrázek: FOTO1.jpg] Výdejní boxy dostupné 24 hodin denně a 7 dní v týdnu už v Česku provozují přepravní služby jako Česká pošta, Zásilkovna, WeDo nebo obchody Alza, Mall (spojen s WeDo), Pilulka, Rohlík či odnedávna také Ikea. Celorepublikovou síť výdejních automatů začal budovat i přepravce DPD.
 
[Obrázek: epXOddj.png?1]



Arm: zapomeňme na Mooreův zákon, nový ukazatel vývoje bude výkon na watt

[Obrázek: 1200px-Moore%27s_Law_Transistor_Count_1971-2018.png] Společnost Arm na svém blogu vyzývá k tomu, aby byl Mooreův zákon už konečně uložen k ledu. Dle ní se zrovna nacházíme v bodě zlomu, po němž by se měl vývoj čipů posuzovat spíše dle výkonu na watt, čili dle efektivity. 
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



Od srpna kanály MTV s novými logy. VH1 se změní na MTV 00s

[Obrázek: mtv-00s-08-2021.jpg] Hudební televizní kanály MTV čekají další změny. V příštím měsíci se představí s novými logotypy. Zároveň se rodina kanálů pod značkou MTV rozšíří o další kanál MTV 00s po rebrandu stávajícího programu VH1.
 
[Obrázek: mW71Ary.gif?1]