XBMC-Kodi.cz

Úplná verze: Zajímavé články - všehochuť, aneb zprávy pro Vás
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si plnou verzi s příslušným formátováním.
Aktualizace Windows 11 ještě zhoršila latenci L3 cache Ryzenů

[Obrázek: mq9zdFiUhQ7PfYhusj7Aof-1200-80.jpg] Začátkem října odhalený bug Windows 11 se úterní aktualizací ještě prohlubuje. Tzv. „Tuesday update“ přinezl změny, které procesory AMD ještě zpomalily…
 
[Obrázek: dW9LFD2.png?1]



Kalifornie je přísnější než EU. Zakazuje benzínové sekačky a zahradní techniku se spalovacím motorem

[Obrázek: 2021-10-11-image-44.jpg]
  • EU chce od roku 2035 zakázat auta se spalovacími motory
  • Kalifornie jde dál - od roku 2024 zakáže benzínové sekačky
  • Prý v některých směrech znečišťují ovzduší více než auta
Zatímco v Evropě chce Evropská komise zakázat od roku 2035 výrobu aut se spalovacími motory, ve Spojených státech jdou ještě o krůček dál. Nový kalifornský zákon se zaměřuje na malé spalovací motory, které mohou znečišťovat ovzduší víc než osobní auta. Zakazuje například benzínové sekačky na trávu, foukače listí a další zahradní techniku.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]
 



mBank spouští eKarty. Jsou to virtuální karty pro bezpečnější platby na internetu

[Obrázek: getthumbnail.aspx?q=60&crop=1&height=240...=395770140] Novým produktem v nabídce mBank jsou tzv. eKarty. Jde o virtuální debetky Visa, se kterými je možné platit výhradně přes internet. Není je možné použít ani skrz Apple/Google Pay. Navíc používají oddělený dobíjecí účet, takže i kdyby je někdo zneužil, nebude moci vysát všechny peníze.
 
[Obrázek: epXOddj.png?1]



Extrémní overclocker vyhnal Raspberry Pi na 3 GHz

[Obrázek: Extreme-Overclocker-Takes-Raspberry-Pi-to-3-GHz.jpeg] Kombinace extrémního overclockingu a Raspberry Pi vypadá spíše jako oxymóron, neboť tyto úsporné počítače nejsou pro nic takového určeny a ani na to nemají předpoklady. Ale právě proto jde o zajímavé téma. 
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



Čech uspěl v soutěži NASA. Naprogramoval, jak mohou autonomní roboti těžit na Měsíci

[Obrázek: DARPA-Final-Event-Promo-Graphic_FINAL-scaled.jpg] Česká republika zaznamenala další mezinárodní úspěch v robotice, tentokrát v rámci jejího nasazení ve vesmíru. František Brabec z jednočlenného týmu Robotika in Space získal druhé místo v soutěži NASA Space Robotics Challenge. Odnesl si za to 125 tisíc dolarů (video z předávání cen). Částku chce z větší části investovat do rozvoje společnosti Robotika International, kde působí.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]



Gang zlodějů kradl auta pomocí upraveného Game Boye

[Obrázek: 740b952147645238836f63eec489e25a.jpg] Britská policie zatkla tři zloděje aut, kteří během krátké doby odcizili pět vozů Mitsubishi Outlander v hodnotě více než pět milionů korun. Pomáhali si přitom nenápadným zařízením, které zvenku vypadalo jako běžný model přenosné herní konzole Game Boy. 
 
[Obrázek: iQYiwpg.png]



První podvodní záběry ukazují, jak láva přetvořila mořské dno na La Palmě

[Obrázek: First-underwater-images-of-the-lava-delt...-Palma.jpg] Speciální kamera přinesla první záběry z míst, kam se vylila láva z vulkánu na ostrově La Palma, jenž patří ke Kanárským ostrovům. I když na pevnině láva způsobila obrovské škody, podmořskému životu podle odborníků pomůže.
 
[Obrázek: gL3YC44.png]
Prozváněči znovu v akci. Nevolejte zpátky na zmeškané hovory ze zahraničních čísel!

[Obrázek: burundi-iko.jpg] Český telekomunikační úřad po čase znovu varuje před podvodným voláním ze zahraničí na tuzemská mobilní čísla. Českou republiku si opět za cíl vybrali útočníci podvodu známého jako „wangiri“, kdy pouze prozvoní a očekávají, že jim na zmeškaný hovor zavoláte zpátky. To určitě nedělejte, protože podvodníci volají ze zahraničního čísla a takové volání by se vám zaúčtovalo jako mezinárodní hovor. Reklamace je v takovém případě skoro nemožná, protože nachytaný zákazník zpátky zavolal ze své vůle.
 
[Obrázek: 1Ny27Si.png?1]



Těžaři Bitcoinu se z Číny přesunuli do USA. Spotřeba elektřiny se blíží zlatu

[Obrázek: bitcoin-energeticka-narocnost-772x463.jpg] Po zákazu kryptoměn v Číně jsou nyní největším producentem Bitcoinu s více než třetinovým podílem Spojené státy. Čína povolila pouze státní kryptoměnu – digitální jüan. Spotřeba Bitcoinu se již blíží energii vydané při těžbě zlata, která se odhaduje na 131 TWh ročně.
 
[Obrázek: jnlALHr.png?1]



Čipová krize jede dál, Apple vyrobí méně iPhonů, Hyundai si chce čipy dělat sám

[Obrázek: af00f6584e1e99b90f4139f08e4d5788.jpg] Vleklá čipová krize se týká mnoha odvětví a zdaleka nejde jen o klasické počítače. Problém má i automobilový průmysl nebo výroba mobilních zařízení. Dokonce došlo i na Apple, který nedodá tolik iPhonů, kolik chtěl.
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



Mnoho uživatelů routerů by mělo aktualizovat: jinak hrozí past z hlediska nechtěných plateb

[Obrázek: TP-Link-router-botnet-has-been-used-to-s...ap-SMS.jpg] V mnoha routerech TP-Link je bezpečnostní zranitelnost, která je stále zneužívána ke hromadnému odesílání SMS přes LTE. Majitelé routerů této značky by měli co nejdříve zkontrolovat, zda jsou pro jejich zařízení k dispozici aktualizace.
 
[Obrázek: pCTnkkU.png?1]



Sledujte start rakety Atlas 5 se sondou Lucy

[Obrázek: av096_roll1-326x245.jpg] Zítra, tzn. v sobotu 16. října v 11:34 hodin našeho času, by měl proběhnout start rakety Atlas 5, na jejíž palubě se bude nacházet americká sonda Lucy.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



NÚKIB: Do Česka se vrátil ransomware a incidenty rostou ve vzdělávacích institucích

[Obrázek: ransomware_attack_worried_businessman_by...?auto=webp] Září se podle Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost stalo prozatím nejklidnějším měsícem letošního roku. NÚKIB řešil pouze pět incidentů a žádný neměl závažné dopady, aby byl klasifikovaný jako významný.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]



Pilota Boeingu obžalovali z podvodu. Jeho vinou mělo dojít k haváriím maxů

[Obrázek: KUK8ec33b_FW1_BOEING_737MAX_1015_11_1.JPG] Bývalého testovacího pilota americké společnosti Boeing Marka Forknera obžalovali z podvodu v souvislosti s kauzou letadel 737 MAX. Právě jeho vinou podle úřadů došlo k tomu, že dva stroje 737 MAX v letech 2018 a 2019 havarovaly. Nehody si vyžádaly 346 obětí. Pilotovi nyní hrozí trest až 100 let vězení.
 
[Obrázek: JYpNADb.png]



TSMC postaví továrnu v Japonsku pro specifické místní potřeby

[Obrázek: GettyImages-1235442831%20(1).jpg] Co by pokud možno ihned potřebovaly evropské firmy, toho se dočkají v Japonsku. Potvrzuje se nám totiž, že tchaj-wanská TSMC postaví v Japonsku novou továrnu pro výrobu čipů, která bude odpovídat tamějším specifickým potřebám. 
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



Poslední americká sociální síť, kterou v Číně nezakázali a sama neodešla, to vzdala. Zemi opouští i LinkedIn

[Obrázek: 20211014-linkedin-china.jpg] LinkedIn do konce příštího roku opustí čínský trh. Americká společnost Microsoft, které oblíbená služba zaměřená na pracovní spojení patří, tak reaguje na sílící požadavky čínských regulátorů. LinkedIn přitom zůstával vůbec poslední velkou sociální sítí ze Spojených států, která byla v Číně aktivní.
 
[Obrázek: MUmrWh8.png?1]



Nezkrachovali jsme, naopak. Padlá Bohemia Energy tvrdí, že závazky splní

[Obrázek: 6805303.jpg?v=0&st=X5xC-688NnXVPHLUlDRJs...812000&e=0] Končící energetická skupina Bohemia Energy dostojí všem svým závazkům vůči zákazníkům, zaměstnancům, bankám i dodavatelům. Odmítá přitom tvrzení, že zkrachovala. Společnost to sdělila v pátečním tiskovém prohlášení. Uvedla, že k utlumení činnosti a ukončení dodávek elektřiny a plynu přistoupila právě z důvodu, aby taková situace nenastala.
 
[Obrázek: zeKoWd8.png]
.... Superman ..... ehm ..... nedovedu si představit tu scénu ..... vlastně dnes již možná ano, dnes je možné vše ...   19  
 


Chaos kolem nás, chaos v nás

[Obrázek: 138090506-network-chaos-of-colorful-elec....jpg?ver=6] Hackerská konference #HCPP21 se odehrála kvůli covidu v poněkud komornějším duchu. Hlavním tématem byl letos chaos – jeho různé podoby, jeho smysl a jeho role v řádu věcí.
[Obrázek: 6ioLsMD.png?1]



Měla se odtud řídit válka. Pod slavným hotelem na "Václaváku" byl i tajný špitál

[Obrázek: hotel-jalta-praha-01.jpg] Hotel Jalta na Václavském náměstí vznikl v éře komunistické totality 50. let jako jeden ze dvou významných pražských hotelů. Druhým byl Hotel International v Dejvicích. Přestože jde o stavbu ve stylu socialistického realismu, je architektonicky cennou památku, říká v pořadu Skryté poklady architektury historik Zdeněk Lukeš. Autorem budovy byl meziválečný představitel avantgardy Antonín Tenzer.
 
[Obrázek: zeKoWd8.png]



NASA v listopadu otestuje Armageddon v praxi: zkusí vychýlit asteroid z jeho oběžné dráhy

[Obrázek: 2021-04-22-NASAs-Double-Asteroid-Redirec...ecraft.jpg] Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) připravuje misi, která nemá v jeho historii obdoby. Půjde o praktický test schopnosti výrazně a předvídatelně změnit trajektorii asteroidu. Pokud se vám ale při čtení těchto řádků vybavuje film Armageddon s Brucem Willisem, budete možná zklamáni.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Linux pro Windows 11 budeme instalovat přímo z Microsoft Storu

[Obrázek: wsl-2-tr.jpg] Microsoft nabízí už od Windows 10 jako volitelnou součást operačního systému také linuxové jádro zpřístupněné skrze virtualizační vrstvu Hyper-V. Po jeho aktivaci pak stačí doinstalovat uživatelskou část linuxového operačního systému a spouštět příkazovou řádku Ubuntu a dalších distribucí. V nejnovějších verzích WSL – tzv. WSLg.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]



Rozjíždí se mobilní sítě v pásmu 700 MHz. Dojde k rušení televize a jak ho řešit?

[Obrázek: mobilfunk-700-mhz-1l2.jpg] Jedním z hlavních důvodů přechodu na nový formát pozemního televizního vysílání DVB-T2 byla úspora kmitočtového spektra. Nový formát umožňuje přenášet vyšší datový tok v rámci jednoho kanálu a po jeho nasazení se tak mohlo přikročit k dalšímu zúžení pásma určeného pro TV vysílání.
 
[Obrázek: KDvqMc9.jpg?2]



Berlínské Tesly dostanou adaptibilní světlomety. Mají tak jemné „rozlišení“, že umí vykreslit nápis

[Obrázek: photo-1554744512-d6c603f27c54?ixid=MnwyM...560&h=1707] V listopadu nebo prosinci začne berlínská Gigafactory vypouštět Model Y. Oproti standardní produkci z jiných továren má tolik inovací, že pro něj Tesla začíná používat odlišovací zkratku MIG, tedy Made-in-Germany. Hlavním trumfem je nová strukturální baterie založená na článcích typu 4680, ale na sobotním Giga Festu bylo k vidění i demo nových adaptibilních světlometů.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Digitální leninismus. Čína směřuje k úplné kontrole lidí, varuje australská expertka

[Obrázek: fedd6744-fe9a-4a41-9581-d834dc32a796.jpg...width=1067] Čínský režim shromažďuje data z internetu a počítačových sítí ve světě v naprosto masivním měřítku. Vidí v tom nutnost, jak si zajistit svoji bezpečnost a hájit své zájmy, říká Samantha Hoffmanová, australská specialistka na čínskou politiku a využívání moderních technologií režimem v Pekingu.
 
[Obrázek: zeKoWd8.png]



Konec kolizí s chodci? E-koloběžky Bird budou otravně pípat, když vjedete na chodník

[Obrázek: getthumbnail.aspx?w=600&h=300&crop=1&id_file=258904691] Sdílené elektrické koloběžky, ač jsou velmi populární, si nesou velký škraloup, který jim zásadně ničí pověst – lidé se na nich mnohdy nechovají zodpovědně. Jednak je parkují uprostřed cest a jednak s nimi jezdí po chodnících, byť je to zakázané. Právě druhý problém společnost Bird tvrdí, že dokáže vyřešit. Její elektrické koloběžky budou otravně pípat, když s nimi vjedete mezi chodce.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Ameriku by před škodlivou umělou inteligencí mohla ochránit nová listina práv. Nebo moratorium

[Obrázek: ai.jpg] Prvky umělé inteligence, zejména ty v nástrojích pro rozpoznávání tváří a další biometrice, nefunguje vždy ideálně. Nadržují osobám bílé pleti, někdy také mužům. Ačkoliv to obvykle vychází z nedokonalých datasetů, na kterých byla umělá inteligence vytrénována, záležitost se dostala tak daleko, že podobné technologie začínají být lokálně zakazovány. Americká administrativa nyní uvedla, že celá problematika se bude muset začít řešit nejen právně, ale rovnou ústavně.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]
Však ty @Rossi D máš taky samé jobovky 3
Smysl Hackerského chaosu a Válečný štáb na Václaváku, souboje nosných digitálních frekvencí, amerika bude tlumit vývoj AI narozdíl od Číny, kde to bude státní nástroj...
...Ale zpráva pro hackery - adaptabilní světlomety lze řídit softwárově: Už vidím na silnici vykreslené vzkazy pro míjející řidiče i cílené oslnění jen v místě očí - to bude nápadů!!!
: Docela to na sebe pasuje, což ??? Nebyl to úmysl, to je realita, dovedeš si představit takovéto zprávy cca dva roky zpět (i v tomto jsme udělali pokrok) ?!!!  8 1
Miliardář na penzi se s elektrotříkolkou za sto tisíc tlačí do cyklopruhů

[Obrázek: 961f73119d.jpg] Kanadský miliardář s rakouskými kořeny Frank Stronach se ve svých 89 letech rozhodl spasit svět jakýmsi křížencem elektrického kola a golfového vozíku. Možná se právě zrodilo něco, o čem sní mnozí zelení ideologové. 
 
[Obrázek: iQYiwpg.png]
 


Vědci zjistili, jakou gravitaci zvládne lidské tělo a kdy se začnou lámat kosti 

[Obrázek: 1.5124276.figures.online.f1.jpg] Naše lidské tělo je přizpůsobené na gravitaci planety Země, která je 9,8 m/s2, což označujeme standardně jako 1 G. Gravitace se ale odvíjí od množství hmoty, takže na hmotnější planetách či jiných objektech je samozřejmě gravitace větší. Vědci podrobně prozkoumali, kolik vlastně lidské tělo vydrží, než dojde k poškození.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



NVIDII se nedaří přesvědčit evropské regulátory, šetření se protáhne

[Obrázek: 9C5F9F52_D2D3_4BA7_BBF4_90704C1AE34C_1000x711_1.png] 
Nedávno jsme se dozvěděli, že Evropská komise teprve po začátku nového školního roku začne projednávat akvizici firmy Arm, na kterou si myslí NVIDIA. Důvod je prostý, a sice pozdě dodané podklady, ovšem jaký je nový vývoj?
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



 Česká pošta kupuje část PNS. Obchod prověřuje antimonopolní úřad

[Obrázek: 2599654-f201604123768601.jpeg?itok=8DKBprCv] Česká pošta kupuje část největšího distributora tisku a zároveň největšího alternativního poštovního operátora První novinovou společnost (PNS). Dle mluvčího pošty jde o sekci PNS zabývající se doručováním zásilek, nikoliv distribucí tisku do trafik. Cena je podle něj obchodním tajemstvím. Spojením se zabývá Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.
 
[Obrázek: 7Tq0Ghy.png]



Vzpomínáte ještě na Lancii? Tato rallyová legenda se vrátí jako elektro auto

[Obrázek: lancia.jpg] Skutečná ikona rallye sportu se znovu objeví v elektrické podobě. Šéf automobilky Lancia to nyní oficiálně potvrdil v italském deníku.
 
[Obrázek: pCTnkkU.png?1]



Bývalý softwarový šéf Pentagonu: „Za 15 až 20 let nebudeme mít proti Číně žádnou šanci.“

[Obrázek: Chinas-Quest-for-AI-Lead.jpg] Bývalý softwarový šéf Pentagonu v novém rozhovoru pro Financial Times prohlásil, že rezignoval na protest proti pomalým technologickým inovacím ve Spojených státech.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Ukrajinská policie zatkla nájemného hackera. K útokům používal botnet se 100 000 počítači

[Obrázek: russia-uses-ukrainian-servers-to-ddos-it...-16048.jpg] Ukrajinská policie se často (a očividně ráda) chlubí svými úspěchy na poli kybernetické bezpečnosti. Nejnovější trofejí je zadržení hackera, který ovládal botnet se 100 000 zařízeními a za peníze byl ochoten podnikat DDoS útoky na zadané cíle či rozesílat spam.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]



Let balónem na hranu vesmíru si rezervovaly už stovky lidí. Projekt teď získal téměř miliardu na další plány

[Obrázek: 22-1-e1592600424391.jpeg] Úspěšné komerční lety do vesmíru od firem SpaceX a Blue Origin i americké agentury NASA nám poslední měsíce ukazují, že vesmírný turismus už není pouhou fantasmagorickou představou, ale skutečností. Zatím sice vesměs pro bohaté nebo slavné, to na věci ovšem nic nemění. Nad Zemí se vidí i startup Space Perspective, který namísto letů v raketách či letadlech sází na výlety balónem. A to nyní přilákalo investory s tučnou dávkou peněz.
 
[Obrázek: MUmrWh8.png?1]
Přechod na USB-C prý zamezí inovacím, tvrdí Apple. Jak společnosti odpověděla EU?

[Obrázek: getthumbnail.aspx?w=612&h=250&q=60&id_file=817481331] EU vážně usiluje o přechod na USB-C. Zatímco u většiny Android výrobců to nebude velký problém, protože už dávno tento konektor u svých zařízení používají, tak u společnosti Apple je to pravý opak. Cupertinská společnost nyní tvrdí, že vyžadování společného nabíjecího konektoru zamezí inovacím. Evropská unie si to však nemyslí.
 
[Obrázek: 7ePrSuj.png?1]



Cetin bude z části opět státní firmou. PPF prodává třetinu akcií Singapurskému investičnímu fondu

[Obrázek: da42a8d20fcc3603b90142843cedd185_extract...92d44ae5ea] Skupina PPF si zachová majoritu 70 %, ale třetinu Cetinu prodá investičnímu fondu GIC. Ten vlastní stát Singapur, tedy Cetin se z této části bude vlastněný tímto státem. Cetin se přitom v minulosti akcie snažil akcie od minoritních akcionářů spíše získat.
 
[Obrázek: jnlALHr.png?1]



Intel varuje, DRM ve hrách nemusí mít rádo hybridní architekturu Alder Lake

[Obrázek: person-playing-fortnite-with-drm.jpg?q=5...84&dpr=1.5] Nedlouho před odhalením procesorů Alder Lake přichází od Intelu varování, dle nějž by některé hry s nimi mohly odmítnout fungovat. Nejde přitom o ně samotné, jako spíše o jejich DRM ochranu. Co tedy hrozí?
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]
O2 TV už umí Android TV. Vydalo aplikaci pro televizory Philips a Sony

[Obrázek: O2TV_android_TV-356x220.jpg] Největší operátor internetové televize s více než půlmilionem zákazníků dodnes chyběl na nejrozšířenějším Smart TV. Jeho dlouho jedinou aplikaci pro Samsung/Tizen teprve minulý měsíc doplnila podobná pro televizory LG/webOS. O2 dnes vydal zprávu, že se konečně dočkají i majitelé Android TV.
 
[Obrázek: jnlALHr.png?1]



Časopis Level zdigitalizuje všechna čísla, peníze od lidí na to vybral okamžitě

[Obrázek: level-1.jpg] Časopis Level pomocí crowdfundingu vybírá peníze na digitalizaci všech jeho čísel. Kampaň na Startovači byla spuštěna včera a požadovaných 150 tisíc se sešlo skoro hned. Nyní už lidé přispěli částkou přes 250 tisíc korun.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]



Tohle jsou ruské procesory Baikal. Rusko si zkouší hrát na Čínu, ale zatím to moc nefunguje

[Obrázek: 1634636895_254_Baikal-BE-M1000-the-Russi...ecture.jpg] Zatímco Čína si vyvíjí a vyrábí procesory s vlastní architekturou a v lokálních čínských továrnách, Rusko tak daleko není. Snaha o moderní ruské procesory ale stále je a potvrzují to i nejnovější čipy Baikal.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]



Šéf Intelu: „Budu bojovat, abychom získali Apple zpět. Musíme prostě udělat lepší čipy, než dělají oni“

[Obrázek: apple-m1-icon.jpg] Apple před rokem oznámil přechod svých počítačů od platformy Intel na vlastní čipy a plán svědomitě naplňuje. V pořadu Axios od HBO se ke slovu dostal i současný šéf Intelu Pat Gelsinger a reagoval na tuto závažnou změnu.
 
[Obrázek: epXOddj.png?1]



Amazon dle interních dokumentů kopíruje produkty a manipuluje s vyhledávačem

[Obrázek: 5326.jpg?width=465&quality=45&auto=forma...f0a3a0cad3] Průzkum agentury Reuters, která měla k dispozici tisíce interních dokumentů Amazonu, ukazuje na zajímavé praktiky, které se týkají kopírování úspěšných produktů jiných firem a způsobu prodeje vzniklých kopií. 
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



Ceny uhlí v Číně lámou rekordy, od začátku roku stouply o 260 procent

[Obrázek: eyJ1IjoiXC91cGxvYWRzXC8yMDIxXC8xMFwvbXRm...In0%3D.jpg] Ceny uhlí v Číně v úterý vystoupily na rekord a od začátku roku se zvýšily zhruba o 260 procent. Situaci zhoršuje sílící energetická krize a dřívější příchod zimy. Nejaktivněji obchodovaný kontrakt na komoditní burze v Čeng-čou, který má lednový termín dodání, vystoupil na rekordních 1982 jüanů (6 763 Kč) za tunu.
 
[Obrázek: JYpNADb.png]
 
Majitel Bohemia Energy se zbavil klientů, zbylou elektřinu ale přeprodává výhodně dál

[Obrázek: bohemia-energy.jpg] Skupina Bohemia Energy sice ukončila dodávky energií pro své zákazníky, funguje ale dál. Část elektřiny a plynu měla nakoupenou předem a zbyly jí značné zásoby. Jejich hodnota má dosahovat vyšších stovek milionů korun. Majitel skupiny Jiří Písařík nyní některým klientům začal nabízet dodávky ze své poslední přeživší společnosti – Amper Market.
 
[Obrázek: zeKoWd8.png]
Tesla přestala nabízet různé varianty Cybertrucku. Kromě toho smazala i jeho podrobnou specifikaci

[Obrázek: 907246.jpg] Tesla na svém webu přestala nabízet tři různé varianty Cybertrucku. Nyní zájemci mají k dispozici pouze tlačítko „koupit teď“ s plně vratnou zálohou 100 dolarů (resp. 2 500 Kč).
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Sonda Lucy má problém se svým solárním panelem

[Obrázek: GetThumbNail.aspx?id_file=833732973&widt...t=336&q=80] NASA hlásí, že sonda Lucy je celkově funkční a může pokračovat ve své misi, nicméně bude třeba řešit problém s jedním z jejích rozkládacích solárních panelů, které jsou navrženy tak, aby dokázaly poskytnout dost energie i daleko od Slunce.
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



Rehákův bezpečnostní startup Resistant AI získal 360 milionů od Googlu a dalších

[Obrázek: ai-powered-fraud-fighting-platform-resis...00x900.jpg] Český startup Resistant AI získal v rámci série A investici 16,6 milionu dolarů, tedy přes 360 milionů korun. Kolo vedl GV, fond rizikového kapitálu spadající pod Google.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]



Změna času v roce 2021: Kdy se změní letní čas na zimní

[Obrázek: 44516204_l-1024x861.jpg]Každé jaro a podzim nás čeká posun času o jednu hodinu. Stejně tomu je i v roce 2021. Standardním časem je čas, který platí v zimním období. Označení „zimní čas“ tedy není úplně přesné, měli bychom říkat standardní či běžný čas.
  • Letní čas v roce 2021 začal platit v noci 28. března. Hodiny se posunuly o hodinu vpřed z 2:00 na 3:00.
  • Standardní (nesprávně zimní) čas v roce 2021 nastane v noci 31. října. Hodiny se posunou ze 3:00 na 2:00.

[Obrázek: 7F7np89.png?1]
Podvodníci se vydávají za Českou poštu. Chtějí zaplatit clo, přitom kradou čísla platebních karet

[Obrázek: getthumbnail.aspx?crop=1&w=600&h=300&q=6...=878059396] Výzkumný tým Check Point Software Technologies varuje před phishingovou kampaní, ve které se útočníci vydávají za Českou poštu. Rozesílají e-mailové zprávy s informací o neexistující zásilce s tím, že je nutné doplatit clo.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]

Plzeňský Panasonic končí s výrobou televizí, o práci přijde až 900 lidí

[Obrázek: pavccz_14987_plzensko_h.jpg] Japonský Panasonic v továrně v Plzni podle předsedy odborového svazu KOVO Jaroslava Součka končí s výrobou televizorů. O práci by v továrně mělo k 31. březnu 2022 přijít asi 900 lidí.
 
[Obrázek: JYpNADb.png]
Znamení doby. Nedostatek čipů už je všude, už i Raspberry Pi zdražují a jsou nedostupná

[Obrázek: Raspberry_Pi_4_Model_B.jpg] Problém s nedostupností a zdražováním už je i u levných minipočítačů Raspberry Pi. Jestli scalpeři začnou kšeftovat i s RPi…

[Obrázek: jnlALHr.png?1]



Zapomenutá verze Windows: přesto ale stále má jedno praktické využití

[Obrázek: 6-27-2013-4-44-33-PM.png] Většina uživatelů používá Windows 10, ale stále existuje zdánlivě zbytečná předchozí verze, pro kterou jsou stále poskytovány aktualizace. Po uvolnění Windows 11 se nabízí otázka, proč vůbec Microsoft ještě věnuje čas a energii verzi 8.1.
 
[Obrázek: pCTnkkU.png?1]



Další zářez pro Arm. Čínská Alibaba vyvinula 128jádrový procesor, kterým v datacentrech nahradí čipy x86

[Obrázek: M9s4X395kDajV9RZQYMxnX-320-80.png] Stále více velkých technologických společností si vyvíjí vlastní procesory na bázi instrukční sady Arm a nově to platí i pro výkonné serverové čipy. Další významnou firmu, která odchází od instrukční sady x86, je čínská Alibaba.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]



Konečné prodejní verze Alder Lake-S jsou na světě, takty potvrzeny

[Obrázek: csm_alder_lake_core_i9_12900K_benchmark_...78bba0.jpg] Už příští týden má Intel představit své procesory Alder Lake-S, aby je na začátku listopadu vyslal na trh. Není tak vůbec divu, že ty se již nyní objevily na webu na snímcích v podobě verzí připravených pro prodej. 
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]
Mám vůbec přidávat další hrozbu?...
Čína má Evropu v hrsti, za pár týdnů dojde hořčík. Auto bez něj nevyrobíte
iDnes >
...čipová krize v automobilovém průmyslu je jen zahřívacím kolem před tím, co se na Evropu teprve řítí. Čína, která je monopolním producentem hořčíku, do konce roku výrazně přiškrtila jeho produkci a omezila export ...


FORBES
-> ...s odvoláním na Financial Times.
Podle deníku se očekává, že současné zásoby hořčíku v celé Evropě budou vyčerpány během několika týdnů...


Jojo, to jsou ty nenasytné značky, co přesunuly výrobu do Číny a nechaly ji zbohatnout - a skoupit strategické suroviny.
Kdepak na Čínu s nějakými smlouvami 3

Tak nám pustili
krátký šotek při podpisu
dokumentu. Bohužel nevyplívá, jestli signatář jen opakoval datum uvedené v něm, nebo oznamoval suitě, že je uvedené správně dle jeho přání.
Opravdu deklamoval německy úsloví Niccoló Machiavelliho: „Získán čas, získáno všechno“, pak zavřel oči a klesla mu hlava.
Hry o hradní moc pokračují.

Rossi D - pro tebe mám jinou informaci: Svítí nám tu sluníčko!
.... a tak to má být .....

[Obrázek: SunnyDayTutoring_NorthCounty-300x294.png]

4
Výběr z bankomatu už brzy nemusí být bezpečný: nový program rozpozná PIN

[Obrázek: 3040114.jpg?v=0&st=x6WV0oMXFuIeSL_afiCcA...812000&e=0] Zadávání PIN do bankomatu při provádění transakcí na účtu už do budoucna nemusí být bezpečné. Vědci vyvinuli program, který dokáže zadávaná čísla odhadnout. Stačí k tomu videa zákazníků banky. I když zadávání PIN zakryjete rukou, na celé věci to nic nemění.
 
[Obrázek: pCTnkkU.png?1]



Američtí chirurgové poprvé úspěšně transplantovali prasečí ledvinu lidskému pacientovi

[Obrázek: eyJ1IjoiXC91cGxvYWRzXC8yMDIxXC8xMFwvbmF0...In0%3D.jpg]
  • Chirurgové poprvé úspěšně transplantovali prasečí ledvinu člověku
  • Jde o první případ, kdy byla transplantován orgán z jiného živočicha
  • K operací použili geneticky modifikované prase a mrtvou ženu
Tým chirurgů pod vedením Roberta Montgomeryho ze zdravotnického zařízení Longone Health na Newyorské univerzitě v září tohoto roku úspěšně transplantoval prasečí ledvinu lidskému příjemci, informuje deník The Guardian.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Prima zakáže přetáčení reklam, za verzi bez reklam si nechá zaplatit

[Obrázek: prima.png] Televize Prima při představení obchodní politiky na příští rok oznámila, že už nedovolí přetáčení reklam při zpětném sledování pořadů. „Od 1. března zamezíme operátorům v přetáčení reklamy,“ uvedl podle serveru Médiář obchodní ředitel skupiny Prima Vladimír Pořízek. Prima bude chtít změnu vyjednat u všech operátorů. 
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]
Canon vás nenechal skenovat, když multifunkci došel inkoust. Teď za to půjde k soudu

[Obrázek: Tisk%C3%A1rna-Canon.jpg] Tahle aférka se týká Canonu v USA, ale zmíněný problém platí pro celý svět. Canon totiž některé své multifunkční tiskárny vyrobil tak, že pokud u nich dojde inkoust, software znemožní fungování i ostatních funkcí. Nastane tak absurdní situace, kdy kvůli nízké hladině inkoustu nebude možné skenování nebo třeba poslání faxu. Dokud si nekoupíte nové náplně.

[Obrázek: jnlALHr.png?1]



Volvo má autonomní náklaďák z bezfosilní oceli. Při její výrobě je koks nahrazen vodíkem

[Obrázek: G2021-9002-scaled.jpg] Společnost Volvo Group jako první na světě odhalila vozidlo z oceli vyrobené bez fosilních paliv. Takovou dělá firma SSAB – konvenční uhlí nahrazuje vodík z elektrolýzy.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]



ASML: cesta z boudy ke světové dominanci

[Obrázek: asml_nxe_3350b_678x452.jpg] Existuje mnoho známých firem, které začaly velice skromně v garážích či nuzných přístřešcích a asi nejznámější je v tomto ohledu Apple. My se ale nyní zaměříme na firmu, bez níž by ani Apple nebyl tam, kde je nyní. Jde o holandskou ASML.
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



Zapomenuté prototypy východního bloku. Tato auta komunisté nepustili do výroby

[Obrázek: skoda-990-nov-combi-prototyp-1963_08-strednaW.jpg] Éra do jisté míry izolovaného východního bloku automobilům moc neprospívala. Socialistické vlády neměly peníze na jejich modernizaci, a i když šikovných konstruktérů nebylo málo, prostor pro invenci měli značně omezený. To se ukázalo i na relativně malém množství prototypů, které socialistické značky vyprodukovaly. Nakonec jsme z nich vybrali deset zajímavých a trochu zapomenutých.
 
[Obrázek: zeKoWd8.png]



U chorvatského Zadaru vzniká vesnice pro digitální nomády. Umožní pracovat od pláže za cenu českého nájmu

[Obrázek: croatian-digital-nomad-village_1.jpg] Pracovat z pláže v dnešní době už nemusí být vůbec nákladné. K zaběhlým evropským destinacím pro freelancery a práci na dálku se kromě Portugalska nebo Španělska v posledních letech dostává i Chorvatsko, které láká na nízké životní náklady, příjemné počasí i dobrou dopravní dostupnost. Teď poblíž dalmatského města Zadar vznikne celá vesnice určená přímo pro takzvané digitální nomády.
 
[Obrázek: MUmrWh8.png?1]



Samsung, Qualcomm a americký Verizon mají nový rekord. V 5G síti docílili uploadu až 711 Mbps

[Obrázek: getfile.aspx?id_file=398388677] Samsung ve spolupráci s Qualcommem a americkým operátorem Verizon v testovací laboratoři dosáhl rychlosti uploadu 711 Mbps, což opět posouvá limity 5G sítí. Testu se zúčastnil vlajkový smartphone s 5G modemem Snapdragon X65, který využíval 400MHz frekvenci pásma mmWave amerického operátora Verizon v kombinaci s 20MHz 4G, a to v režimu SU-MIMO (Single-User MIMO) a Carrier aggregation. Testu se účastnila i 28GHz Compact Macro 5G stanice a síťově prvky vRAN a vCore od Samsungu.
 
[Obrázek: R88uJYq.png]



Atomovka proti asteroidu: nakonec přeci jen dobrý nápad?

[Obrázek: 95ac29_2aafee06ff574ee28e51730ae801efef~mv2.jpg] V posledních desetiletích vědci varovali, že pokus rozmetat asteroid jaderným výbuchem by nemusel být zrovna vhodný a spíše by mohl celý problém ještě zhoršit. Simulace z Lawrence Livermore National Laboratory ale tvrdí něco jiného. 
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



Doom si můžete zahrát na žárovce, foťáku, kalkulačce a teď i na Twitteru

[Obrázek: They-play-the-original-DOOM-through-a-sm...t-bulb.jpg] Máte pocit, že jste už viděli na internetech úplně všechno? Tak to vás vyvede z omylu twitterový profil Tweet2Doom.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]



Google upravuje vyhledávání: největší změna za poslední roky se blíží

[Obrázek: getthumbnail.aspx?q=100&height=20000&wid...=588192099] Firma oznámila zásadní změnu ve vyhledávání na mobilních zařízeních. Až doposud uživatelé museli při dosažení konce první stránky výsledků vyhledávání otevřít další stránku kliknutím na tlačítko "Zobrazit další". Nová funkce by měla vyhledávání usnadnit a zpřehlednit.
 
 [Obrázek: pCTnkkU.png?1]



MSI: DDR5 budou zezačátku stát o 50 - 60 % více než DDR4

[Obrázek: corsair-ddr5-ram.jpg?quality=50&strip=all&w=1024] Jedno z hlavních témat při testech nových procesorů Intel Alder Lake bude i to, zda se vůbec vyplatí paměti DDR5, které tyto procesory podporují vedle letitého standardu DDR4. Jak to vidí společnost MSI z hlediska cen?
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]
Citace: Prima zakáže přetáčení reklam, za verzi bez reklam si nechá zaplatit.

Tak já už skřípu zubama, když na HbbTV tlačítku vybereš pořad, začne třema reklamama, umožní po několika sekundách "stisknout" Přeskočit - a přidá ti reklamu navíc!!!
Boží! 3 Je to vlastně psycho-trening úplně zadarmo.