XBMC-Kodi.cz

Úplná verze: Zajímavé články - všehochuť, aneb zprávy pro Vás
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si plnou verzi s příslušným formátováním.
Vlna veder zastavila čínské továrny Intelu, Foxconnu, Volkswagenu, Toyoty a další

[Obrázek: 294.jpg] Čínu v uplynulých dnech zasáhla nejsilnější vlna veder za posledních šedesát let, při které teploty překračují 40°C. S tím související sucho způsobilo nedostatek elektřiny v provincii Sečuán, která je do značné míry závislá na vodních elektrárnách. Vláda proto nařídila několika továrnám zastavit na šest dní výrobu, informuje China News.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]
Skupina Vodafone prodává své aktivity v Maďarsku za 1,8 miliardy eur. Vznikne polostátní operátor

[Obrázek: medium_2022-08-22-de502c17e3.jpg] Dosud má Maďarsko prakticky stejné složení mobilních operátorů jako my v Česku – působí zde maďarský Telekom ze skupiny Deutsche Telekom, nově přejmenovaný Yettel (dříve Telenor) z Kellnerovy skupiny PPF a také Vodafone z britské skupiny Vodafone Group. Právě ta se ale rozhodla, že své maďarské podnikání z portfolia vyřadí.
 
[Obrázek: 1Ny27Si.png?1]



Asus svolává ROG Maximus Z690 Hero kvůli vadné instalaci kondenzátoru

[Obrázek: asus-1660969750504.png] Svolávací akce se občas dějí i u elektroniky. Nyní ji spustila společnost Asus, jejíž základní deska ROG Maximus Z690 Hero má špatně instalovaný kondenzátor. Výsledkem je, že se deska může začít přehřívat a tavit, několik takových případů se i skutečně stalo.
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



Slováci žalují Američany o miliardy. Viní je ze sabotáže jejich údajně revolučního čipu

[Obrázek: E6DktkpTURBXy8wMzk3NjBjNTU2NDUxMzdlNDJkZ...736800&e=0] Slovenská společnost Tachyum viní svého dodavatele v podobě americké firmy Cadence z údajné sabotáže. U soudu v Kalifornii se chce domoci finančního odškodnění, které má jít do řádově miliard korun. Tachyum viní Caden­ce z údajné sabotáže, která měla výrazně zpozdit výrobu připravovaného slovenského univerzálního procesoru Prodigy.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]



USA: Stream poprvé porazil kabelovky Netflix a spol. vedou i nad satelitem a terestrikou

[Obrázek: 1*O-Tir7LB5L4z-YuQY09ruA.jpeg] Sledování streamovacích služeb je nejčastějším způsobem konzumace televizního obsahu ve Spojených státech. Stalo se tak poprvé v historii.
 
[Obrázek: KDvqMc9.jpg?2]



Vydavatelství stáhlo knihu o Vinnetouovi, prý podporuje rasistický folklór

[Obrázek: 2863602.jpg?v=0&st=Bd02OY8dZNoij-vHFiP9T...812000&e=0] Nakladatelství Ravensburger Verlag zastavilo prodej několika dětských knih založených na sérii literatury a filmů o náčelníkovi Apačů Vinnetouovi, údajně kvůli „zlehčujícímu klišé“. Rozhodnutí vzbudilo vlnu nesouhlasu. Společnost odůvodnila rozhodnutí „velkým množstvím negativních ohlasů“ na knihu Mladý náčelník Vinnetou kvůli údajnému podporování rasistického folklóru a zlehčování utrpení původních obyvatel Ameriky.
 
[Obrázek: fmZVZfk.png]

.... mám na toto jen dvě věty ... no ty vole, lidská blbost nezná mezí (omlouvám se za vulgaritu, ale nemohu si pomoci a co černý kocour Mikeš?) ...



Meteorologové "překazili" Orbánovi velký den. Jejich šéfka dostala padáka

[Obrázek: 75cf1806e26f56a33e1f610186d55477.jpg] Maďarská vláda odvolala šéfku Národní meteorologické služby (NMS) Kornélii Radicsovou a jejího zástupce kvůli chybné předpovědi počasí. Budapešť k oslavám státního svátku plánovala na sobotu velký ohňostroj, kvůli předpovídaným silným bouřkám ale rozsáhlou akci o týden odložila. V maďarské metropoli ovšem nakonec nepršelo a meteorologové se stali terčem hlasité kritiky zejména provládních médií.
 
[Obrázek: zeKoWd8.png]
Před 10 lety jsme v Česku začali platit mobilem. Start byl divoký, dnes tak „pípá“ každý čtvrtý

[Obrázek: jarvis_5e46ec28498e75f6a222a3cc.jpg]
  • Od spuštění mobilního placení v Česku uplynulo 10 let
  • Ze startu si hrál každý „na svém písečku“, dnes jsme na tom lépe
  • Platební trh si rozdělil Apple a Google, třetí je Garmin
Dnes je to rovných 10 let od zavedení bezkontaktních plateb v Česku. Psal se 23. srpen roku 2012, kdy jsem měl možnost zúčastnit se tiskové konference „NFC mobilní platby v České republice“, které otevřela možnosti mobilního placení uživatelům v Česku.
 
[Obrázek: 1Ny27Si.png?1]



Nizozemci si stěžují na Microsoft. Jeho datacentrum je příliš žíznivé. Letos vypije až 100 milionů litrů vody

[Obrázek: getthumbnail.aspx?w=612&h=250&q=60&id_file=405365258] Evropu trápí sucho, hladina mnoha kontinentálních veletoků se propadla až o několik metrů, a tak si veřejnost začala všímat i některých doposud možná trošku opomíjených odběratelů vody – datových center těch největších globálních hráčů, které vodu potřebují k chlazení.
 
[Obrázek: epXOddj.png?1]



V Číně kvantově propojili dva počítače na 12 kilometrů. Otevírá to cestu ke kvantovému internetu

[Obrázek: the-entanglement-of-tw.jpg] Čínští vědci dokázali propojit dva kvantové počítače pomocí takzvaného propletení částic. Využili složitý fyzikální jev, aby dokázali teleportovat informaci z jednoho do druhého.
 
[Obrázek: 7Tq0Ghy.png]



Samsung staví obří výzkumné centrum, které mu pomůže zůstat mezi polovodičovou elitou

[Obrázek: 127138272967_20100417.JPG] Korejská společnost minulý týden oznámila další rozsáhlou investici. Do roku 2028 napumpuje 15 miliard dolarů do výstavby nového střediska ve městě Giheung. Celý komplex bude mít bezmála 11 hektarů a půjde celkově o dvanácté výzkumně-vývojové centrum Samsungu.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]
Pákistán má ještě blbější nápady než EU, zdaní grafiky podle kapacity paměti

[Obrázek: Pakistan-to-impose-duty-on-graphics-card...memory.jpg] V roce 2012 plánovala Evropská unie zavést energetické limity grafických karet podle šířky paměťové sběrnice. Po deseti letech ji překonala Pákistánská islámská republika…Pákistán není zrovna zemí, kterou bychom v kontextu informačních technologií zmiňovali často. I toto tvrzení je značně eufemistické, neboť tag „Pákistán“ na našem webu vzniká až s tímto článkem. Přesto se tato země zapíše do análů IT světa.
 
[Obrázek: dW9LFD2.png?1]



Nahotinky vašich snů: sprosťácká síť Pornpen pracuje s umělou inteligencí

[Obrázek: CROP?_sig=5d7EgC_AxfhA7UNVRAWJmZSWB3Cu-PM21XoXogiAF_A] Umělá inteligence v těchto dnech zažívá skutečný boom a dokazují to i na internetu volně dostupné programy pracující s tzv. neuronovými sítěmi. Jednou takovou je i Pornpen.ai a vězte, že název rozhodně není náhodný.
 
[Obrázek: pCTnkkU.png?1]



Heureka.cz kupuje logistickou službu Balíkobot na automatizaci rozesílání balíků

[Obrázek: balikobot_w420h315.jpg] Investoři Martin Kasa a David Folprecht po téměř osmi letech prodali službu Balíkobot. Novým majitelem je skupina Heureka Group, která transakci oznámila v tiskové zprávě. Cenu ani jedna ze stran nezveřejnila.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]



C64, čtyřicetiletá legenda, která změnila svět PC

[Obrázek: Commodore64.jpg] Před 40 lety se na trhu objevil nejprodávanější a jeden z nejpopulárnějších osmibitových domácích počítačů. Kromě celé řady technických inovací a velmi slušné knihovny softwaru jako první z osobních počítačů využíval zvukový čip. Pobláznil miliony lidí, kteří se díky němu začali učit programovat.
 
[Obrázek: iQYiwpg.png]
Alza vyhrála soud, lidé mohou zboží vyzvedávat i ve dnech zákazu

[Obrázek: background-01new.jpg?v=5] Nejvyšší správní soud dal po téměř čtyřech letech za pravdu internetovému obchodu Alza.cz, který zažalovala Česká obchodní inspekce za nedovolený prodeji o Vánocích. NSS ovšem poukázal na rozdíly mezi fyzickou koupí a pouhým vyzvednutí v kamenné prodejně.

[Obrázek: JYpNADb.png]
NASA zveřejnila zvuk vydávaný černou dírou. Zní ještě hrůzostrašněji, než si dokážete představit

[Obrázek: universe-g80559d4c4-1920-1167x775.jpg] Žili jste až dosud v představě, že ve vesmíru panuje hrobové ticho? Pak vězte, že tomu tak rozhodně není! Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) v neděli publikoval na sociální síti Twitter zvuk černé díry dostupný lidským uším v poslouchatelné podobě.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]
Izraelci vymysleli dusíkovou klimatizaci. Nepotřebuje elektřinu a neprodukuje skleníkové plyny

[Obrázek: getthumbnail.aspx?w=612&h=250&q=60&id_file=162499262] Izraelský startup Green Kinoko si nechal patentovat dusíkovou klimatizační jednotku Kensho, jež ke svému provozu nepotřebuje elektrickou energii. Odpadá tak nejen nutnost řešit kabeláž, ale také emise skleníkových plynů, informuje web NoCamels.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Písničku Janet Jackson zařadili do databáze zranitelností. Dokáže ničit pevné disky notebooků

[Obrázek: the-old-hard-disk-drive-is-disintegratin...&auto=webp] Více než dvacet let stará písnička „Rhythm Nation“ od zpěvačky Janet Jackson se v uplynulých dnech dostala na titulní stránky technických magazínů. Důvodem není její text, hudba ani osoba interpretky, ale skutečnost, že tato skladba prý dokáže ničit pevné disky v noteboocích.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]



Čipová blamáž. Velký fond měl z Číny udělat procesorovou supervelmoc, ale peníze zmizely a manažery stíhá policie

[Obrázek: ChinaChip630-600x400-c-default.jpg] Státní Čínský investiční fond pro průmysl integrovaných obvodů, známý jako Velký fond, měl vystřelit Čínu na pozici světové jedničky ve výrobě polovodičů a zajistit jí nezávislost ve výrobě čipů, bez nichž se během technologického závodu s USA neobejde. Z fondu však nejprve zmizely peníze pro spřátelené firmy a potom i jeho nejvyšší funkcionáři včetně prezidenta Ting Wen-wua.
 
[Obrázek: epXOddj.png?1]



Dotykové obrazovky vs. fyzická tlačítka v automobilech. Švédi změřili, který systém se ovládá lépe

[Obrázek: i-3-90780466-new-study-shows-that-physic...creens.jpg] Švédský automobilový časopis Vi Bilägare otestoval dvanáct automobilů. Nezkoumal však jízdní vlastnosti, ale ovládání infotainmentu. Mezi výrobci aut se totiž už dlouho rozmáhá nešvar v podobě nahrazování fyzických tlačítek dotykovým displejem. Proč to automobilky dělají?

[Obrázek: jnlALHr.png?1]



Ni-Cd akumulátor slaví 120 let. V některých ohledech překonává dnešní lithiové baterie, takže proč skončil na smetišti dějin?

[Obrázek: getthumbnail.aspx?w=1600&h=1000&q=60&id_file=901430560] Pamětníci si jistě vzpomenou na éru nikl-kadmiových akumulátorů, jež se úspěšně prosazovaly zejména v minulém století. Ačkoli mají některé vlastnosti, kterými předčí i dnešní akumulátory na bázi lithia, dnes je již na českém trhu nepořídíte.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Google ukázal, jak probíhal největší DDoS historie. Za jedinou sekundu musel ustát aktivitu jako Wikipedie za celý den

[Obrázek: ddos-attack-visualization-videoVIDIMG.jpg] 
  • Síla DDoS začíná růst exponenciálně a také jejich počty
  • Naše internetové štíty je ale zatím dokážou zastavit
  • Nejvíce práce má Cloudflare, Google a Microsoft
Množství DDoS se neustále zvyšuje, zároveň ale neuvěřitelným tempem roste jejich ničivá síla. A to doslova den ode dne. Jsou to zhruba dva měsíce, co se Cloudflare pochlubil doposud největším útokem historie na webový server, který dosáhl síly 26 milionů rps.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]
Blíží se další doba ledová, říká archeolog, geolog a antropolog Petr Šída
-> -> https://www.novinky.cz/clanek/kultura-sa...a-40406545
((PhDr. Mgr. Petr Šída, Ph.D., (*1976) vystudoval archeologii a geologii na UK. Zabývá se variabilitou kultur lovců a sběračů. Je členem Střediska pro paleolit a paleoantropologii Archeologického ústavu Brno v Dolních Věstonicích. Přednáší na katedře archeologie Filosofické fakulty Univerzity Hradec Králové.))

Rozhovor, 25. 8. 2022, Štěpán Kučera, SALON
„Jediná volba, kterou reálně máme, je, zda budeme zvídaví a půjdeme v poznání stále dál, nebo se uzavřeme do sebe a budeme stagnovat,“ říká archeolog, geolog a antropolog Petr Šída. V rozhovoru pro Salon jsme se zaměřili na minulost i budoucnost lidstva a na evoluci lidského přizpůsobování. .....
"První cesta nemusí zaručit úspěch, může selhat, ale je to jediná možnost, jak se posunout, i když absolutně nevíme, kam nás zavede. Druhá cesta je selhání od samého počátku, nikam nevede a vést nemůže." ... "K čemu naopak jsem a vždy budu kritický, je snaha arbitrárně rozhodnout, která technologická řešení upřednostníme před jinými bez ohledu na to, zda nemají sama o sobě nějaká negativa. Od biopaliv pěstovaných na polích s extrémními nároky na fosilní zdroje až po přehlížení dopadů těžby kovů pro fotovoltaiku, větrné elektrárny a hlavně baterie."
...
Co dodám za sebe: Místo přivazování ke stromům kvůli kůrovci a zakazování benzinových motorů je lepší vystudovat obory, které zajistí lidstvu neškodné technologie a přežití v měnících se podmínkých.
Tohle nás ničí, hroutila se v reakci na vtipy manažerka Forejtovy restaurace

[Obrázek: Mc%E2%80%99n%E2%80%98Roll%20McDonald%E2%...rejt_2.png] Písnička Mc’n’Roll šéfkuchaře Přemka Forejta se po sociálních sítích šíří jako lavina. Na TikToku lidé napodobují jeho tanec, přidávají si knír, jako má on. Jenže zároveň se objevují i videa, kde se lidé chlubí tím, že píšou negativní recenze Forejtově olomoucké restauraci Entrée. Dávají jí málo hvězdiček a utahují si z kvality jídla. V samotném Entrée jsou z toho nešťastní.
 
[Obrázek: ia2Czyz.png]
Muž si nechal implantovat do rukou čipy. Odemyká jimi svůj dům i Teslu a ukládá na ně data

[Obrázek: tesla-chip1.jpg?ve=1&tl=1]
Deník New York Times přinesl informaci o muži, který si nechal do svých rukou trvale implantovat několik čipů, jež mu usnadňují život. Brandon Dalaly se tak například nemusí bát, že by ztratil klíčky od své Tesly – stačí mu totiž přiložit zápěstí pravé ruky k B sloupku a vůz se odemkne.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]



Ford testuje novou technologii světlometů, které dokážou promítat na silnici dopravní značky

[Obrázek: 2019-06-27-high-definition-headlamp-system_2.jpg] Evropská divize automobilky Ford testuje novou technologii světlometů, která má řidičům pomoci udržet pozornost na dění na vozovce. Technologie, označovaná jako „High-Resolution Headlights“ („světlomety s vysokým rozlišením“), je volně založená na stávajících head-up displejích, jež promítají užitečné informace na čelní sklo před řidiče.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Rocková rádia se hádala o název. Posluchač ten rozdíl pochopí, řekl jim soud

[Obrázek: 03320900.jpeg?itok=LBQOahPY] Provozovateli stanice Rock Zone se nelíbilo, že se pražské Oldies rádio přejmenovalo na Rock Radio. Soud při řešení žaloby počítal dokonce i slabiky v názvech.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]



Wikipedie po 12 letech změní tvář. Takhle bude vypadat

[Obrázek: tt563w0wllj91.jpg?width=640&crop=smart&a...4b50636ded]
  • Wikipedie chce být čitelnější, čeká ji největší redesign po 10 letech
  • Změny budou postupné, hotovo bude koncem roku 2021
  • Encyklopedie se dočká i tmavého režimu
Wikipedie se po stránce vzhledu a čitelnosti za posledních deset let prakticky nezměnila. Nadace Wikimedia proto chystá několik změn, které ze skanzenu webdesignu udělají místo odpovídající moderním trendům, aniž by ale největší encyklopedie světa ztratila svou tvář.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]



V Hongkongu testují nové pouliční osvětlení. Má varovat zombie s mobily, aby u silnice zvedly hlavu od telefonu

[Obrázek: 26f086d7992c4354865371-regular.jpg?quality=60] V Hongkongu již chytré mobilní telefony rozptylují chodce při přecházení ulic natolik, že úředníci se rozhodli začít testovat neobvyklý druh pouličního osvětlení. Upozornil na to Bloomberg.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



České bankomaty na krypto General Bytes mají vážnou chybu, mizí z nich peníze

[Obrázek: 52334-fa-batms-gb.png] Česká společnost General Bytes se potýká s bezpečnostním problémem svých bankomatů pro kryptoměny. Těch už do světa prodala přes 13 tisíc, přičemž jeden vyjde na pět tisíc dolarů a více. Chyba umožňuje odčerpávání prostředků z bankomatů. General Bytes incident nahlásila Policii ČR. Škoda způsobená provozovatelům se dostala na 16 tisíc dolarů, tedy asi 400 tisíc korun. Firma zveřejnila postup, jak zranitelnost opravit.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]



Převodovka jak z Kocourkova. Koenigsegg vyrobil 9stupňový automat, aby nad něj přidal umělý 6stupňový manuál

[Obrázek: 3RsH6Q.jpeg?fl=cro,0,1,1276,717%7Cres,1200,,1%7Cwebp,75] Superdrahý supersport Koenigsegg CC850 je srdcová záležitost, výroční model k 50 letům Christiana von Koenigsegga a 20 letům CC8S, což byl první produkční model značky. Základní koncepce, silueta i designové rysy jsou stejné, vše odkazuje na CC8S, ale zevnějšek dostal moderní vzhled. Zato technika pod kapotou za 20 let prošla zásadním vývojem.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Ze streamovací platformy Plex unikla data uživatelů. Teď je vyzývá ke změně přihlašovacích údajů

[Obrázek: NRBSfNxZoo9bwUriqOFR8SCvLgdFg8s9xtDdxqXr...Yk6KNpxDUQ] Provozovatel americké streamovací služby a platformy pro přehrávání multimédií Plex řeší nepříjemný problém. Při neoprávněném přístupu do jedné z jeho databází mohlo dojít k úniku uživatelských dat, včetně e-mailových adres, uživatelských jmen a hesel. Vyzývá proto své uživatele k neprodlené změně přihlašovacích údajů.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]
 

Reklamace SSD Samsungu s citlivými daty? Zákazník měl SSD provrtat nebo rozmlátit

[Obrázek: cz-feature-efficient-m-2-ssd-300720730?%24..._A_MO_JPG%24] V Německu se přihodila kuriózní situace. Zákazník chtěl reklamovat vadné SSD, na něm ale byla extrémně citlivá data, která nechtěl svěřit žádnému servisnímu technikovi. Výsledkem bylo, že měl zdokumentovat destrukci SSD.
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]
Konec OpenStacku u VSHostingu, firma zavírá cloudovou službu SnackHost

[Obrázek: openstack-cloud.png] VSHosting ukončuje svůj cloudový hosting SnackHost postavený na technologii OpenStack. Vyplývá to z e-mailu, který VSHosting poslal zákazníkům. Výkonný ředitel firmy Damir Špoljarič Lupě informaci potvrdil.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]



Krádež ve velkém stylu. Zaměstnanci Mercedesu si přilepšovali prodejem motorů

[Obrázek: Mercedes-Benz-complains-about-theft-of-m...ktuell.jpg]
Automobilka Mercedes-Benz čelila v posledních dvou letech rozsáhlým krádežím, při kterých z centrálního skladu ve Stuttgartu zmizelo více než sto hotových motorů a zhruba 500 automatických převodovek. Škody jdou podle policie do "několika milionů eur".
 
[Obrázek: zeKoWd8.png]
Začíná další patentová válka. Moderna žaluje Pfizer a BioNTech kvůli vakcínám proti covidu

[Obrázek: 694F7DA0-6F14-40AC-B3D2-034CFE16B000-1200x675.jpeg]
Závod o vakcíny proti onemocnění covid-19 pomalu ale jistě končí, neboť očkovací látky jsou přinejmenším v civilizovaných částech světa dostupné všem, kdo o ně mají zájem. Zdánlivě klidnou atmosféru však rozvířila žaloba americké farmaceutické firmy Moderna proti konkurenčním společnostem Pfizer a BioNTech.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Temná strana internetu tvoří většinu obsahu, dostupný je ale jen někomu

[Obrázek: darkweb-1.jpg] Kryptotechnologie zplodila i svou temnější stranu internetu – dark web, kde se pod rouškou anonymity rozbujel i svět kyberkriminality a černých trhů, kde se dá sehnat téměř cokoliv včetně zbraní a dětského porna. Nicméně je to místo, kde se mohou svobodně pohybovat a komunikovat političtí disidenti, aniž by je mohly špehovat a zastrašovat mocenské struktury. Digitální svoboda tak nabyla mnoha rozličných až protichůdných podob.
 
[Obrázek: ey0l0jd.png?2]



„Mise Armageddon“: Sonda NASA narazí do měsíce Dimorphos v září

[Obrázek: 01-9-800x445.png] Koncem loňského listopadu NASA zahájila očekávanou misi DART, přezdívanou „Armageddon“. Raketa Falcon 9 od společnosti SpaceX vynesla do vesmíru sondu, jejímž úkolem je střetnout se s malým měsícem Dimorphos (dříve Didymos B), obíhajícím kolem planetky Didymos A.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]
Google kope další hrobeček. Kvůli pandemii po šesti letech ukončí spolujízdu v aplikaci Waze

[Obrázek: Gas-Prices-in-Waze-how-to-1.jpg?quality=82&strip=all] Google v září ukončí službu Waze Carpool, která nabízela možnost spolujízdy v rámci navigační aplikace Waze. Informaci přinesl magazín The Verge s tím, že důvodem jsou změny v důsledku pandemie covidu-19, jež ovlivnily dojíždění zaměstnanců do práce.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]



Canon recykluje zbytkový toner na příměs do asfaltu pro stavbu silnic

[Obrázek: canon.jpg?itok=taeHF9Hz] Canon Virginia zvýšil své recyklační snahy a vysloužilé cartridge s tonerem nyní recykluje v ještě větším rozsahu. Nově se totiž svého dalšího použití dočká i zbytkový toner, který může být využit při stavbě nových asfaltových silnic.
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



Odstraňování Huawei ze sítě CETINu a O2 vystřelilo tržby Ericssonu nad miliardu

[Obrázek: fef6980e94a13f58ae62346dfe6d07d3.jpg] Česká pobočka švédské telekomunikační společnosti Ericsson loni výrazně zvýšila tržby. Ty se dostaly na 1,1 miliardy korun oproti dřívějším 353 milionům. Podle očekávání se začala projevovat zakázka pro CETIN (O2), který si Ericsson vybral jako nového dodavatele bezdrátové části své mobilní sítě. Nahrazuje jím Huawei.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]



Zemřel Michail Gorbačov. Muž, který nechtěně přispěl k pádu komunismu

[Obrázek: profimedia-0221521024.jpeg?fl=cro,0,0,12...%7Cwebp,75] Někdejší prezident Sovětského svazu Michail Gorbačov dnes po těžké a dlouhé nemoci zemřel. Bylo mu 91 let. S odkazem na prohlášení nemocnice o tom informovaly agentury TASS a Interfax.
 
[Obrázek: fmZVZfk.png]
Pozor na podvodné nabídky příspěvku na bydlení. Zneužijí vaši bankovní identitu, varuje NÚKIB

[Obrázek: 20200406PHT76601_original.jpg]  Českem se šíří nová série phishingových útoků, která zneužívá jména Ministerstva práce a sociálních věcí. Útočníci rozesílají podvodné e-maily a SMS zprávy o údajném poskytnutí příspěvku na bydlení, přiložený odkaz ale vede na falešnou stránku resortu. Upozornil na to Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB).
 
[Obrázek: wsxeahl.png]



Jak proměnit 100 dolarů na 10,5 milionu? Stačí, když kryptoburza udělá chybu a nevšimne si jí

[Obrázek: FHdYzOVXEAAk-WW?format=jpg&name=small] Žena, jíž burza Crypto.com poslala loni omylem obří sumu, peníze začala utrácet. Firma si svého účetního přešlapu všimla až po sedmi měsících.
 
[Obrázek: MUmrWh8.png?1]



Francouzský berňák využil AI a letecké mapy k vyhledání nenahlášených bazénů. Našel jich přes 20 tisíc

[Obrázek: Aquamarine-male-domaci-wellness-2.png] Francouzské daňové úřady pomocí softwaru využívajícího umělou inteligencí odhalily tisíce nenahlášených soukromých bazénů. Jejich majitelům vystavily účty v celkové výši přibližně 10 milionů eur (cca 246 milionů korun), informuje The Guardian.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]
USA zatrhly vývoz nejvýkonnějších GPU do Ruska a Číny, Nvidia může ztratit dost tržeb

[Obrázek: 3506-front.jpg] USA chtějí zabránit použití nejmodernějších výpočetních akcelerátorů pro vojenské účely. Nejvíce to může poškodit Nvidii, která má jen tento kvartál ohrožené zakázky do Číny za 400 milionů dolarů.
 
[Obrázek: jnlALHr.png?1]



Soutěž o nejpitomější název vyhrává USB4 Version 2.0. Ale zato zrychlí na dvojnásobek

[Obrázek: 9zkyBz8BBK9QgbLQKsGp7L.png] USB Promoter Group včera oznámila vývoj nového sériového rozhraní pro počítače. Venku už je návrh specifikací, ty finální budou k dispozici do listopadu, takže v příštím roce bychom se mohli potkávat s prvními kompatibilními produkty.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]



Objevila se falešná 30TB SSD za $30: podvod jak vyšitý

[Obrázek: FbCgMXTXwAAojAO?format=jpg&name=small] Na Walmartu i dalších platformách, které spolupracují se třetími stranami, se v poslední době začala prodávat záhadná "no-name" SSD s neuvěřitelným poměrem ceny a kapacity. Za pouhých 18 až 30 USD měla nabízet úložiště s 30 GB. Podvod to byl vskutku zajímavý.
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



Historický obchod definitivně posvěcen. Avast se spojuje s konkurentem, vzniká antivirový obr

[Obrázek: 6721213.jpg?v=0&st=imdz9amWnxPaiSADx2KN-...812000&e=0] Vyšetřování je definitivně u konce – a ještě o pár dní dříve, než se původně předpokládalo. Britský antimonopolní úřad dal definitivní zelenou spojení českého antivirového obra a jeho amerického softwarového konkurenta. Avast přechází pod NortonLifeLock, což je obchod, který má podle aktuálního kurzu hodnotu přes 211 miliard korun.
 
[Obrázek: MUmrWh8.png?1]
Od AVASTu jsem se odstřihl kvůli zatěžování systému. W10 jej nepotřebují a na W7 (kvůli DOS účetnictví) zatím hlídá Norton.

AVAST se postupně měnil na reklamní software, tak možná teď zkombinují dvě platformy. Jedna bude spamovat a zanášet bordel do počítače a druhá (Norton) bude počítač před AVASTem chránit
Angry -> Wink
: ehm .. tohle, omlouvám se za vytržení z kontextu ....jedna bude spamovat a zanášet bordel do počítače a druhá bude počítač chránit .... je ale účel každé "antivirové firmy", některá to vše dokonce obslouží i zcela sama, byznys je byznys a prachy se musí točit  1 Není geniálnějšího podnikání spočívajícího v tom vyslat červa do světa a pak ho s velkou slávou zlikvidovat neprůstřelným, jedinečným, super antivirovým programem za který si každý rád zaplatí a ještě si při tom nechá dobrovolně "oskenovat" každý bit v PC  1 1 1
Japonské úřady jsou pořád závislé na disketách. To se ale konečně změní

[Obrázek: PKA18cc4f_disketa.jpg] V zemi vycházejícího slunce možná dávají roboti dobrou noc, ale tamní byrokracie umí být hodně zpátečnická. Nový japonský ministr pro digitální záležitosti Taro Kono totiž v úterý vyhlásil válku disketám.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]



Samsung a Gatesovi vyrobili záchod, který recykluje vodu a lidský odpad pálí na popel

[Obrázek: 20220828d10d2844cf75f233d_th_1024x0.jpg] Samsung překvapil oznámením, podle kterého ve spolupráci s nadací Billa a Melindy Gatesových dokončil projekt v rámci výzvy „Reinvent the Toilet Challenge“. Výsledkem je prototyp toalety, která recykluje a bezpečně likviduje lidský odpad.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Po přenosných konzolích je velká sháňka. Svou vlastní chystá i Logitech, poběží na upraveném Androidu

[Obrázek: Untitled5261.jpg] 
  • Logitech chystá přenosnou herní konzoli
  • Poběží v ní systém Android a bude připravena pro cloudové hraní
  • Finální specifikace a cenu zatím neznáme, máme ale první fotky
Pandemie koronaviru prakticky otevřela dveře přenosným herním konzolím, a tak se do tohoto segmentu pouští čím dál tím více výrobců. Z koláče, kde dominuje Steam Deck, si chce každý ukousnout alespoň něco, i proto existuje spousta „no name“ konzolí s operačním systémem Android, které najdete na crowdfundingových serverech. Existují však i známější značky, které chtějí prorazit s vlastním řešením přenosné herní konzole, a jednou z nich je i známý brand Logitech.

 
[Obrázek: 1Ny27Si.png?1]



Formulový playboy Hunt by se dožil 75 let. Miloval stejně tak ženy jako rychlou jízdu

[Obrázek: DIYP_XqWAAA_0Fw.jpg] Před 75 lety se narodila legenda formule 1 James Hunt. Mistr světa z roku 1976 se proslavil také svým bohémským životním stylem.
 
[Obrázek: zeKoWd8.png]
 



Energie nad zlato: Kdy se probudíme?

[Obrázek: EK20_17_draty_Shutterstock.jpg] Po třiceti letech nekonání v energetice přichází ti samí politici, kteří můžou za současnou krizi – a tvrdí, že nás spasí. Já si myslím že nás nespasí, protože jen opakují ty samé chyby, které před dvaceti lety dělal Enron v Kalifornii. Těšíte se na blackouty?
 
[Obrázek: 6ioLsMD.png?1]
V Kalifornii zakryjí vodní kanály solárními panely. Vyrobí elektřinu a k tomu zabrání odpařování vody

[Obrázek: thumbnail_SolarAquaGrid-2-e1616481182299-1200x981.png] Kalifornie se stane prvním americkým státem, který bude instalovat nad vodními kanály stříšky ze solárních panelů. V rámci pilotního projektu nazvaného Projekt Nexus bude instalováno přibližně 2600 metrů solárních panelů na třech úsecích kanálů zavlažovacího okrsku Turlock. Úseky se liší orientací a šířkou, jež se pohybuje od 6 metrů v nejužších částech až po přibližně 30 metrů v nejširších.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Obří větrný park Hornsea Two u britského pobřeží je v plném provozu. Zhruba rok bude největší na světě

[Obrázek: how02-facts-2.ashx?mh=1440&mw=1440&rev=1...90323B5A1E] U britského pobřeží byla spuštěna nová větrná elektrárna Hornsea Two, kterou tvoří až 165 větrných turbín. Dokáží napájet více než 1,3 milionu domácností. Větrný park se tak stal největším na světě. Toto prvenství mu ale zřejmě moc dlouho nevydrží, protože už za rok má začít fungovat mnohem větší elektrárna v Severním moři, která by měla zvládnout napájet až šest milionů domácností. 
 
[Obrázek: 7Tq0Ghy.png]



Nesmrtelnost existuje. Genetici zkoumají DNA medúzy, která dokáže opakovaně omládnout

[Obrázek: Screen-Shot-2022-08-30-at-10.13.12-PM.png] „Být stále mlád“ – to nejsou jen slova z písně „nesmrtelného“ Karla Gotta, ale pravděpodobně i přání mnoha z nás. Možná vás překvapí, že se touto otázkou naprosto seriózně zabývají vědci. Nesmrtelnost totiž existuje, ale abyste si ji mohli užívat v praxi, museli byste být medúzou, uvádí web ILF Science.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]