XBMC-Kodi.cz

Úplná verze: Zajímavé články - všehochuť, aneb zprávy pro Vás
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si plnou verzi s příslušným formátováním.
Počítače a škola: Které části výuky informatiky zastarávají?

[Obrázek: F9xEeHv.png]

 Jedna zajímavá otázka, na kterou jsem narazil na letošním Bytefestu 2023, byla ta, že dnes se vlastně už málokdo učí základy IT. Myslím tím totální základy od binární logiky, kombinačních obvodů, strojáku a vůbec té úplně nejnižší vrstvy IT. Jsou tyhle znalosti zastaralé?
Informační technologie jsou problematické v tom smyslu, že znalosti velice rychle zastarávají. Zastarávají do té míry, že například Oborová encyklopedie výpočetní a řídicí techniky, kterou vydalo SNTL v roce 1982, je dnes fakticky muzeální text. Drtivá většina informací tam pokrývá nejranější éru výpočetní techniky do počátku 80. let (na to je to opravdu excelentní zdroj informací!) a rozhodně se vyplatí mít ji v knihovně, zvlášť pokud vás zajímají naprosté základy signálového kódování, práce s informací a podobně. 
Absolutním fundamentům, replikám těch nejstarších mikropočítačů z raných 70. let, se na Bytefestu věnovali lidi z OctopusLAB, kde se zabývají i vývojem výukových nástrojů. A tam jsme se bavili o tom, že dnes vlastně hluboké principy zajímají málokoho – a že celá retroscéna je vlastně spíš o retrogamingu, o tom, jak věci vypadají a jak fungují.
 
[Obrázek: 6ioLsMD.png?1]
 



Google platí Applu, Samsungu a dalším výrobcům 26 miliard dolarů ročně, aby byl výchozím vyhledávačem

[Obrázek: r2tFuPS.png]

V USA nadále probíhá soud týkající se téměř monopolního postavení Googlu na trhu s vyhledávači. V této souvislosti jsme nedávno psali o tom, že firma platí Applu až 20 miliard dolarů ročně za to, že Google bude výchozím vyhledávačem v Safari.

[Obrázek: epXOddj.png?1]



Past pokroku: Sověti zamaskovali obří jadernou katastrofu, svět se o ní dozvěděl až po Černobylu

[Obrázek: VhOL986.png]

Dne 29. září 1957 v přepracovatelském závodě Majak poblíž města Ozersk v Čeljabinské oblasti SSSR vybuchla podzemní nádrž s vysoce radioaktivním odpadem. Protože ani město Ozersk, ani výrobní komplex Majak označovaný také jako Čeljabinsk-40 nebyly zaneseny na mapách, označuje se katastrofa podle nejbližšího „oficiálního“ města – Kyštymu.

[Obrázek: 7Tq0Ghy.png]



Před 35 lety zaútočil první internetový červ Morris. Světová síť zkolabovala

[Obrázek: O3JVYId.png]
 
  • 2. listopad 1988 se do dějin internetu zapsal černou kaňkou
  • Objevil se první internetový červ Morris
  • Chyba v jeho kódu vyústila v rozpad tehdejší internetové sítě
2. listopad 1988 se do dějin světového internetu zapsal černou kaňkou. Objevil se totiž první (nebo jeden z prvních) internetový červ. Jmenoval se Morris a kromě toho, že odstartoval lavinu následovníků, také získal značnou mediální pozornost.

[Obrázek: wsxeahl.png]



Google zasíťuje Pacifik. Podmořskou optikou propojí USA, Austrálii a dva ostrovy

[Obrázek: xOc2twY.png]

Google oznámil na svém blogu plány týkající se iniciativy nazvané „South Pacific Connect“, v jejímž rámci hodlá vybudovat dva nové podmořské kabely Honomoana a Tabua. Jejich úkolem bude zvýšit spolehlivost a odolnost digitálního připojení v Tichomoří.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]
MojeID neskončilo, to jen stát změnil Identitu občana a fandí spíš bankám

[Obrázek: 08Mm0aF.png]

Digitální a informační agentura v těchto dnech až do 15. listopadu postupně mění přihlašovací dialog Identity občana. Pokud tak navštívíte Portál občana či jinou online službu veřejné správy, již na vás nečeká sedm obřích tlačítek s různými identitními prostředky, ale nová bílá stránka, kde jsou tyto prostředky rozděleny do kategorií.

[Obrázek: wsxeahl.png]



.... ještě jednou Brněnský Codasip .... 

Češi jako první na světě do svých procesorů integrují technologii pro zlepšení bezpečnostních problémů

[Obrázek: 3vkUos6.png]

Brněnská společnost Codasip se stala první na světě, která do komerčního prostředí nasazuje bezpečnostní technologii CHERI vyvinutou na univerzitě v Cambridge a podporovanou firmou ARM. Díky tomu bude moci na trh dodávat svá procesorová jádra postavená na otevřené instrukční sadě RISC-V s větší ochranou paměti.

[Obrázek: VueRFyv.png?1]



Místo léků pacientovi vystřihnou kus DNA. Zažíváme boom genové terapie, říká vědec Michal Šmída

[Obrázek: K8z71nM.png]

Češi se před měsícem složili malému Martínkovi, který trpí vzácným syndromem AADC, na stomilionovou genovou léčbu. Přispělo více než 300 tisíc dárců a dvouletý chlapec bude moci v zahraničí podstoupit genovou terapii. Jak přesně probíhá, proč je tak drahá a s jakými dalšími nemocemi může v budoucnu pomoci? „Teď zrovna zažíváme velký boom genové terapie,“ říká v rozhovoru pro CzechCrunch molekulární biolog Michal Šmída, který pracuje ve vědeckém centru CEITEC pod Masarykovou univerzitou v Brně.

[Obrázek: QCQVEhh.png?1]



Nikdy neplaťte výkupné. ČR podepsala mezinárodní dohodu o vyděračském ransomwaru

[Obrázek: A5qu2K3.png]

Česká republika se s dalšími více než čtyřiceti státy připojila k prohlášení proti platbám výkupného při ransomwarových útocích. To vzniklo na konferenci Counter Ransomware Summit ve Washingtonu, kde Česko zastupoval náměstek Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost Pavel Štěpáník společně se severoamerickou kyberatašé Bertou Jarošovou.

[Obrázek: VueRFyv.png?1]
Neuralink spustil testy mozkových implantátů, které slibují ovládání počítače myšlenkou

[Obrázek: uTAzeoX.png]
 
  • K testování se mohou přihlásit pouze občané USA
  • Neuralink by mohl představovat revoluční průlom pro osoby s paralýzou
  • Implantát umožňuje ovládat počítač pouze pomocí myšlenky
S pokrokem v neurovědách a technologiích jsme se dostali do bodu, kde koncept mozkových implantátů přestává být sci-fi a stává se realitou. Neuralink, firma pod vedením vizionáře Elona Muska, nyní otevírá novou kapitolu v této oblasti s oznámením zahájení prvních testů svých mozkových implantátů na lidech.
 
[Obrázek: 7ePrSuj.png?1]



Další mobilní superprocesor je na světě. Mediatek Dimensity 9300 vsadil vše na maximální možný výkon

[Obrázek: aaoAnMx.png]
 
  • Konkurence pro Snapdragon 8 Gen 3 je tady
  • Mediatek však vsadil vše na jednu kartu
  • V čipsetu vynechal úsporná jádra, takže získal maximální možný výkon
Qualcomm už novou generaci svého špičkového mobilního procesoru představil, a tak nastal čas na konkurenční Mediatek. Ten formálně uvedl na trh čipset Mediatek Dimensity 9300, který na to jde trochu jinak. Z tříclusterového čipsetu vypustil úspornější jádra, výkon čipsetu tak mezigeneračně vzrostl o 40 procent, přičemž čipset potřebuje o třetinu méně energie.
 
[Obrázek: 1Ny27Si.png?1]



Bláznivý příběh WeWorku narazil. Poskytovatel sdílených kanceláří požádal o ochranu před věřiteli

[Obrázek: Wao6mPy.png]

Poskytovatel sdílených kanceláří WeWork požádal ve Spojených státech o bankrotovou ochranu. Firmě, jejíž raketový vzestup a následný pád změnily globální podobu odvětví pronájmu kanceláří, se nevyplatily sázky na to, že společnosti budou více využívat její sdílené kancelářské prostory. Pobočky mimo Spojené státy a Kanadu nejsou řízením dotčené. Jednu má WeWork také v Praze v budově Drn na Národní třídě.

[Obrázek: QCQVEhh.png?1]
Evropa staví už čtvrtý kosmodrom, ale rakety má jen na obrázku

[Obrázek: LXhoVx7.png]
 
  • Evropský kosmodrom ve Francouzské Guyaně zná každý
  • Slyšeli jste ale o spaceportech Esrange, Andøya a SaxaVord?
  • Starý kontinent má aktuálně více kosmodromů než raket
Za dva měsíce to bude už rok od slavnostního otevření Spaceport Esrange – prvního kontinentálního evropského kosmodromu, který doplní ten velký ve Francouzské Guyaně.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Padající eVTOL z nebe? XPeng AeroHT ukázal, jak mají fungovat padáky

[Obrázek: 90T4DyJ.png]

Doba létajících elektrických letounů pro malý počet osob se už hodně rychle blíží, velkou otázkou je ale bezpečnost v případě, že se stane něco špatného. AeroHT proto nedávno prezentovalo, jak to bude s padáky.

[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]



Podmanivé hlubiny vesmíru. Evropská kosmická agentura zveřejnila první snímky z mise Euclid

[Obrázek: yYiEVto.png]

Evropská kosmická agentura (ESA) ukázala v úterý první barevné snímky ze sondy Euclid, kterou označuje za detektiva pátrajícího v temném vesmíru. Má před sebou jasnou misi: prozkoumat, jaký podíl má temná hmota a temná energie na tom, že dnešní vesmír vypadá tak, jak vypadá. Zároveň jde o teleskop, který je schopný vytvářet velmi ostré astronomické snímky velkých částí oblohy. Euclid tak dokáže poskládat dosud nejrozsáhlejší 3D mapu kosmu a odhalit nám, jaká tajemství ukrývá.
 
[Obrázek: QCQVEhh.png?1]
Obyvatelé Tábora si na téma bezpečnosti nebrali servítky. Zástupci města připustili, že ke gangům se přidávají Ukrajinci

[Obrázek: PrvFNVU.png]

Přes tři hodiny trvala ve středu večer debata o bezpečnostním problému Tábora. Přišlo přes sto lidí, kteří popisovali své zkušenosti z Husova náměstí, prostoru u obou nádraží, od Jordánu, situace se zhoršila i na Pražském sídlišti. Iniciátorem setkání se stal otec patnáctiletého chlapce, kterého tu gangy mladistvých třikrát napadli. Dvakrát ho zbili, jednou skončil svlečený donaha a šaty mu naházeli do Jordánu. Zástupci radnice se na vlastní oči přesvědčili, že občané se dokáží sami svolat, když město dostatečně nekoná. Přišlo přes sto lidí a nebrali si servítky.

Malý výtah z článku (nedávno jsem psal, že to město nechá dojít až tak daleko, že to lidé stran jejich lhostejnosti a bagatelizování situace vezmou do vlastních rukou a je to tady ... Osobně se do té případné domobrany rád připojím, můj vnuk tudy chodí také a ubližovat mu od těchto nepřizpůsobivých rozhodně nenechám).:

"Z davu zaznělo: „Jestli mně někdo přepadne syna, vezmu baseballku a seřežu ho." Vybuchl potlesk. Zdeněk Mácha ale varoval, že snad nechceme zřizovat domobranu a brát věci do svých rukou. Očekáváme účinné kroky od oficiálních složek. „Všichni tady v sále podporujeme tvrdá opatření," upozornil občan Zdeněk Trippé. „Asi letos koupíme dětem k Vánocům pepřové spreje," poznamenal jeden z tatínků."

[Obrázek: BLHupEm.png]
 



Konec Seana Kirkpatricka. Šéf kanceláře Pentagonu pro výzkum UFO rezignoval

[Obrázek: Gf7rjkr.png]

Sean Kirkpatrick rezignoval na funkci šéfa All-domain Anomaly Resolution Office (AARO), kterou zastával necelých 18 měsíců. Podle dostupných informací ho nahradí jeho zástupce Tim Phillips – minimálně do doby, než Pentagon jmenuje nového ředitele.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]
 



Pomalé umírání Windows: proč se se systémem Microsoftu loučí stále více uživatelů – přemýšlíte o tom i vy?

[Obrázek: 2Uc4H98.png]

 Není žádným tajemstvím, že celkové počty prodaných stolních počítačů klesají. Je to trend, který se nedá přehlédnout a je to i jeden z faktorů, proč má systém Windows stále méně uživatelů.
Podle informací analytické agentury Statista byl v červenci tohoto roku podíl Windows na poli operačních systémů 68,41 % celosvětově. Ještě v lednu 2009 se Microsoft mohl těšit z dominance v podobě 95 % tržního podílu.
 
[Obrázek: pCTnkkU.png?1]
 
 
 
 
Steve Wozniak po slabší mrtvici opustil nemocnici

[Obrázek: FILE%20PHOTO%3A%20Steve%20Wozniak%2C%20c...&width=960]

Spoluzakladatel společnosti Apple Steve Wozniak musel být v Mexico City hospitalizován kvůli mozkové příhodě. Třiasedmdesátiletý podnikatel přitom měl vystoupit na konferenci. Po krátkém pobytu v nemocnici řekl, že „letí domů“. Informovala o tom televizní stanice ABC news.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]



Čtenáře napálili falešným kabelem. Koupili jsme ho a prozkoumali

[Obrázek: iEaU3Kz.png]

Pokud potřebuji něco propojit, typicky stačí kabel se správnými konektory. Jenže ne vždy je to tak jednoduché. S prosbou o radu se na nás obrátil čtenář, kterému se nový televizor nepodařilo připojit ani úplně novou redukcí. A vyklubal se z toho zajímavý případ.

[Obrázek: iQYiwpg.png]
 
Past pokroku: Byla plná chemikálií, mrtvých zvířat a občas začala hořet. Destrukce řeky šokovala Ameriku

[Obrázek: urJSvUF.png]

V Clevelandu se zrodila snaha Čechů a Slováků získat společný stát. Narodila se tu postava komiksového hrdiny Supermana, ale také tu vznikla touha a potřeba chránit přírodu. Jenže k tomu by nedošlo, nebýt jedné velké katastrofy.

[Obrázek: 7Tq0Ghy.png]



Veteránská scéna v šoku. Známý německý restaurátor obviněn z prodeje padělků

[Obrázek: j4bn4r2.png]

Obchodník Klaus Kienle a jeho firma na renovaci aut patřila donedávna k absolutní špičce. Osmdesát zaměstnanců podniku sídlícího nedaleko Stuttgartu dávalo nový život vzácným Mercedesům, do kterých pak investovali nejbohatší lidé z celého světa. Před pár dny však podnik vyhlásil bankrot. Pětasedmdesátiletý Kienle je už šestý měsíc vyšetřován, policie jej viní z podvodu.

[Obrázek: zeKoWd8.png]



Uvnitř Země se skrývají zbytky planety Theia, se kterou se před miliardami let srazila a vznikl Měsíc

[Obrázek: 1qxd3gh.png]

Počátky Země v rámci naší sluneční soustavy jsou možná ještě záhadnější, než se dosud předpokládalo. Vědci z Kalifornského technologického institutu zveřejnili novou teorii o dvou masivních „skvrnách“ („blobs“) ve vnitřní části planety. Již desítky let se vedou diskuze o tom, co jsou tyto útvary zač. Nová teorie dochází k jedinému závěru – uvnitř zeměkoule se skrývají pozůstatky dávné a zapomenuté planety.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Tak toto se Microsoftu s Windows asi nikdy nepodaří: konkurent ze světa Linuxu je opravdu úsporný

[Obrázek: mxTHkw7.png]

Zatímco systém Windows je neustále objemnější, konkurenci ze světa Linuxu se daří naprostý opak. Z pohledu úspornosti by si z ní Microsoft mohl vzít příklad.

[Obrázek: pCTnkkU.png?1]



Vyhynutí dinosaurů po nárazu asteroidu způsobil prach v atmosféře a zastavení fotosyntézy

[Obrázek: sCaiXln.png]

Klasické detektivky fungují tak, že z vraždy je podezřelá téměř každá postava. Zánik neptačích dinosaurů je v tomto směru hodně podobný. Dopad asteroidu Chicxulub a jeho následky vytvořily obrovskou škálu potenciálně smrtelných podezřelých. Kdo je skutečným vrahem? Obří ohnivá koule a mohutné tsunami? Divoké výkyvy klimatu? Globální požáry? Potemnělá obloha, která zastavila fotosyntézu? Nebo snad všechno dohromady?

[Obrázek: 7F7np89.png?1]
Vyvrtat lebku, přišít čip k mozku, nabíjet kšiltovkou. Elon Musk hledá dobrovolníky na první operace

[Obrázek: zbRznGe.png]

Bylo září 2022 a Elon Musk hovořil ke shromážděným zaměstnancům svého biotechnologického startupu Neuralink: „Je třeba zásadně zrychlit. Jako kdyby hrozil konec světa. Musíme to dokázat dřív, než umělá inteligence všechno změní.“ Řeč byla o počtech implantátů, respektive lidských pacientů s nimi. Právě v propojení mozku člověka s výpočetní technikou, byť miniaturní, totiž nejbohatší člověk světa vidí cestu, jak zamezit obecné umělé inteligenci, aby převzala vládu nad planetou Zemí.

[Obrázek: QCQVEhh.png?1]



Jako robot: 600 let stará kostra muže šokovala vědce, měla železnou ruku

[Obrázek: rMExZNz.png]

Odborníci našli nedaleko Mnichova kostru muže středního věku pocházejícího z 15. až 16. století. Samotný objev by nebyl až takovou senzací, kdyby kostra neměla k levé paži připevněnou železnou protézu. Umělá ruka nahrazovala čtyři prsty, o něž pravděpodobně přišel při amputaci. Ukazuje to, že se už tehdejší lékaři zajímali o blahobyt takto zraněných lidí.

[Obrázek: 9JY1hHy.png]



Šéf všech exorcistů je z Brna. Pomáháme v boji proti mimořádnému narušení zlem, říká

[Obrázek: FRrjg2U.png]

Do Sacrofanu nedaleko Říma ďábel na konci září zcela jistě nezavítal. Sešlo se tu totiž 203 kněžích exorcistů, kteří přijeli z celého světa. Další stovka hostů byla vymítači pomocnými. Cílem setkání bylo jediné – zvolit svého předsedu. Tím se stal kanovník brněnské kapituly Karel Orlita.

[Obrázek: QCQVEhh.png?1]



Souostroví Tuvalu nejspíš skončí pod hladinou oceánu. Austrálie slíbila, že obyvatele přijme

[Obrázek: mqvGNvV.png]

Klimatické změny mohou v budoucnu změnit mapu světa. Jednou z prvních obětí by mělo být souostroví Tuvalu, kde už v současnosti oceán pohltil dva z devíti ostrovů. Celkově neobyvatelné by pak mohlo být během příštích osmdesáti let. Místní obyvatelé zatím mají alternativní útočiště zaručené, v bezprecedentní smlouvě se k přijetí klimatických uprchlíků zavázala Austrálie.

[Obrázek: 7Tq0Ghy.png]



Apple si z výnosů reklam v iOS bere 36 procent. Samsung dostal od Googlu 8 miliard dolarů za loajalitu

[Obrázek: w5FxGKL.png]
 
  • Apple navenek bojuje za soukromí uživatelů a proti jejich sledování
  • Ze všech zisků z reklam a vyhledávání v iOS ale dostává 36% podíl
  • Google platí i Samsungu, a to za pozici vyhledávače číslo jedna

Probíhající soudní spor v USA už prozradil několik zajímavých faktů o finančních transakcích, které probíhají mezi Googlem a dalšími mobilními značkami. Google je výchozím vyhledávačem u smartphonů, ale rok od roku jej to stojí více a více peněz. Za poslední rok mobilním značkám za svou vyhledávací pozici číslo jedna zaplatil neskutečných 26 miliard dolarů. A ani další zprávy týkající se Applu a Samsungu nejsou nijak přívětivé.

[Obrázek: 1Ny27Si.png?1]



Nvidia představuje H200: monstrózní grafický procesor pro umělou inteligenci

[Obrázek: t4kpbLB.png]

Společnost Nvidia oznámila grafický procesor HGX H200 Tensor Core založený na architektuře Hopper. Je určen především k akceleraci aplikací umělé inteligence, jako je ChatGPT. Pokud bude široce nasazen, mohl by v blízké budoucnosti vést k mnohem výkonnějším AI modelům a rychlejším reakcím těch stávajících.

[Obrázek: pCTnkkU.png?1]
 



3D zvuk zdarma a otevřeně. Google a Samsung mají alternativu pro Dolby Atmos

[Obrázek: V0p7JTg.png]

Společnosti Google a Samsung dokončily vývoj nového formátu IAMF (Immersive Audio Model and Formats). Nemá tak sexy název jako Dolby Atmos nebo DTS:X, ale je jejich přímou konkurencí. Na rozdíl od nich je plně zdarma, nezatížený licenčními poplatky, a ještě k tomu open source (kódy na GitHubu). Díky tomu by mohl k pomoci k širší adopci 3D zvuku na internetu.

[Obrázek: wsxeahl.png]

Poprvé ve střední Evropě: V Praze vystoupí tvůrce legendárního Tetrisu Alexej Pažitnov

[Obrázek: H9U0Cr1.png]

Ve střední Evropě poprvé veřejně vystoupí Alexej Pažitnov, tvůrce legendární hry Tetris. Bude hostem tradiční konference Game Developers Session (GDS), která proběhne osmého až devátého prosince v pražském kongresovém centru.
 
[Obrázek: VueRFyv.png?1]



.... a je to tu opět .... 

Nehoda pandurů na dálnici D6. Řidička v Hyundai ix20 vjela do vojenské kolony

[Obrázek: f4d2d20744583cdb8ddf1eba65885ede_resize=...fa954bf58d]

Na dálnici D6 ve směru z Karlových Varů na Prahu těsně za sjezdem na Lány došlo ve středu ráno k nehodě tří obrněných vozidel s červeným Hyundai ix20. Řidička do kolony tří pandurů náhle vjela při připojování na dálnici. Zraněni byli čtyři vojáci.

[Obrázek: zeKoWd8.png]

... jen pro připomínku ...

Na obchvatu Tábora bouralo pět pandurů. Záchranky odvezly osm vojáků a matku s dítětem

[Obrázek: 4742f8a220e83174b5e795cc579133f1_extract...1b026ae9f0]

Pět obrněnců Pandur a jedno civilní auto se v pátek ráno srazily v Táboře-Čekanicích. Deset lidí – osm vojáků a matku s dítětem – záchranky odvezly do táborské nemocnice, všichni utrpěli pouze lehká zranění. Nehodu nyní vyšetřuje policie ve spolupráci s Vojenskou policií. "Ženu s dítětem po ošetření na ambulanci okamžitě propustili," sdělila Aktuálně.cz mluvčí jihočeské záchranky Petra Kafková s tím, že většina zraněných vojáků utrpěla pohmožděniny, drobné tržné rány či naraženiny. "Jestli budou někteří hospitalizovaní, zatím nevíme," řekla Jana Chocholová z táborské nemocnice.

[Obrázek: zeKoWd8.png]



Kdo pošle Cybertruck dál do světa, riskuje žalobu. Tesla nechce, aby se jej lidé zbavovali

[Obrázek: 32PuXyQ.png]

Během posledních listopadových dnů Tesla předá svůj dlouho očekávaný Cybertruck prvním zákazníkům. Kdo by však chtěl svůj nově nabytý automobil s velmi výstředním charakterem během následujícího roku prodat, má smůlu. Tesla v podmínkách prodeje uvádí, že v takovém případě by po svých zákaznících vymáhala pokutu 50 tisíc dolarů, v přepočtu tedy skoro 1,16 milionu korun.
 
[Obrázek: QCQVEhh.png?1]
 
Stačí málo a z Platby na kontakt je nástroj ke šmírování jmen a příjmení

[Obrázek: j0i5TgD.png]
 
  • Platby na kontakt zrychlují a zjednodušují platby do 5 tisíc Kč
  • Jenže mají i stinnou stránku, mohou sloužit k odhalení jmen a příjmení
  • Problémem může být i recyklace čísel operátorů
Včera u některých českých bank odstartovaly Platby na kontakt. Je to rychlá a pohodlná služba, v článku jsme popsali, jak můžete poslat peníze na telefonní číslo.
Stačí ake málo a Platby na kontakt se mohou stát nástrojem na odhalení jmen a příjmení spojených s telefonním číslem. Čím více uživatelů bude služba mít, tím hrozí větší riziko.
 
[Obrázek: 1Ny27Si.png?1]
 


Microsoft uvádí vlastní AI akcelerátor Maia 100 a CPU Cobalt 100 na ARMu

[Obrázek: szBs0PC.png]

Máme tady další procesor na architektuře ARM, o který se nám tentokrát postarala společnost Microsoft. Ta pro svá datová centra vyvinula novinku Cobalt 100. Má však také i nový AI akcelerátor Maia 100.
 
[Obrázek: FZsKZS0.jpg?1]
 



Jak být první volbou na obrazovce Čeká nás pronájem TV jako u mobilů?

[Obrázek: CFW4IJY.png]

Rozvoj v oblasti elektronických medií byl a je v posledních letech diktován technologickým rozvojem jako takovým, který je poplatný konkurenci jak na poli obsahu, způsobů distribuce, přijímacích zařízení a zejména v sektoru služeb při získávání konečných zákazníků v celé multimediální oblasti pomocí nových obchodních modelů. Jaké jsou trendy v současné době v nepřehledné nabídce placené mediální zábavy? A má k ní spotřebitel jednoduchý přístup?
 
[Obrázek: HCKSs3U.png]
 



Češi jsou nejvíc „odíraným“ národem v Evropě, ukazují data OECD a Světové banky

[Obrázek: J45oYaF.png]

Češi se nechávají „odírat“ jako žádný jiný národ v Evropě. Na své výplatnici totiž vidí nejmenší část hodnoty, kterou skutečně vytvoří. Konkrétně se jedná o zhruba 67 procent. Třeba Belgičané se ale mohou pochlubit výdělky, které takřka ze sta procent odpovídají hodnotě, kterou skutečně vytvoří. Poměrně vysokou část (93procentní či vyšší) toho, co skutečně odpracují, mají na svých výplatnicích také Francouzi, Slovinci, Rakušané, Španělé a Němci
 
[Obrázek: fmZVZfk.png]
Vzhledem k obratnosti našich kapitalistů let devadesátých a ekonomů posledního půlstoletí to není nic neuvěřitelného. Navíc ta chamtivost celého "západu" potápí slabší země EU a nadbíhá ekonomice Číny.
: jsem podobného názoru, Čína skoupí co se dá a vezme to po té hromadným tahem, updatuje jen svou "Hedvábnou stezku" ... Na druhou stranu, pokud je nabízeno je i koupeno a Číňani jsou již od dávných časů skvělí obchodníci kteří zakoupené zboží využijí do "mrtě" a nejen to, využijí ho i včetně místa kde bylo pořízeno.
Donedávna Kim Čong-un lepil foťáky na produkční drony. Teď zkopíroval americký Reaper

[Obrázek: Kg4yHn8.png]

Severní Korea uspořádala před pár týdny v Pchjongjangu velkou Výstavu zbraní u příležitosti návštěvy ruského ministra obrany Sergeje Šojgua. Mezi známými zbraněmi se objevily i kopie amerických bezpilotních letounů RQ-4 Global Hawk a MQ-9 Reaper.
 
[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Další špatné zprávy pro evropský autoland. Čínský BYD postaví továrnu na elektromobily v Maďarsku

[Obrázek: 6soKidl.png]

 Co bylo ještě v červnu jen neurčitý plán, nabývá v listopadu konkrétních tvarů. BYD oznámil, že svoji evropskou továrnu postaví v Maďarsku.
Evropské automobilky budou pod ještě větším tlakem. Začalo to importem čínských automobilek do Evropy, ale je jasné, že Evropa bude chtít svoji ekonomiku nějakým způsobem chránit. Plánovaná „znevýhodnění“ chce na automobily z Číny uvalit Francie a Itálie, ale očekává se i jednotný postup řízený z Bruselu. Logickým krokem čínských značek je postavit v Evropě továrny, aby se vyhnuly případným sankcím. Sníží se tak i náklady na logistiku.
 
[Obrázek: wsxeahl.png]
 



Grindavík se propadá, peklo na Islandu otevírá chřtán

[Obrázek: fPcBGx7.png]

Evakuovaný Grindavík na Islandu se postupně propadá. V ulicích města duchů se objevily široké pukliny a popraskaly i některé domy. Poloostrov Reykjanes, kde se nachází, podle expertů čekají desítky let aktivní vulkanické činnosti. Stovky malých zemětřesení, která jihozápad Islandu nyní zasahují každý den, vyvolávají obavy z velké erupce.

[Obrázek: gL3YC44.png]
 



Co vše změní nová norma Euro 7: Měřit se budou i emise pneumatik či brzd


[Obrázek: fz8Sq2y.png]

Poslanci Evropského parlamentu v minulých dnech schválili emisní normu Euro 7. A to v mírnější podobě, než původně navrhovala Evropská komise. Automobilky tedy budou mít méně práce se snižováním emisí nových vozidel, navíc dostanou více času na přípravu na změny technologií. Pro osobní a užitková auta se oproti předpisům platným dnes nemá měnit nic, limity se o něco zpřísní u nákladních automobilů. Deník nyní přináší odpovědi na nejdůležitější související otázky.

[Obrázek: 9JY1hHy.png]
Aktivisté narušili slalom SP. Běsný Kristoffersen se na ně sápal: zatracení idioti

[Obrázek: VbgpwyC.png]

Skupina klimatických aktivistů narušila úvodní slalom sezony Světového poháru v rakouském Gurglu. V závěru druhého kola pronikla do cílového prostoru, ve kterém mladí lidé začali stříkat na sníh oranžovou barvu. Jejich počínání natolik rozzuřilo norského slalomáře Henrika Kristoffersena, který se na ně začal sápat a při tom jim nadával.

[Obrázek: zeKoWd8.png]



Past pokroku: Smrtící mrak chemikálií zabil v Indii desítky tisíc lidí. A ubližuje dodnes

[Obrázek: KDd3DCu.png]

Tři týdny před Vánocemi roku 1984 se indickým městem Bhópál začala šířit neviditelná smrt. A zůstala v něm dodnes – chemikálie, které se tehdy uvolnily, ještě do roku 2010 zabíjely každý den jednoho člověka. Děti přicházejí na svět nevyléčitelně nemocné. A to vše kvůli šetření nákladů na údržbu.
 
[Obrázek: 7Tq0Ghy.png]



Přestupné sekundy by mohla nahradit přestupná minuta jednou za 50 let. Proti je Rusko a Vatikán

[Obrázek: HznNraQ.png]

20. listopadu se delegace z celého světa vydají na konferenci do Dubaje, kde se bude jednat o mezinárodních smlouvách týkajících se rádiových frekvencí, koordinace družic a dalších složitých technických otázkách. Patří mezi ně i poněkud nepříjemný problém týkající se měření času. Podrobnosti přináší deník The New York Times.

[Obrázek: 7F7np89.png?1]



Proč už nemáme české počítače: problém s národními platformami

[Obrázek: Sjd33V1.png]

Se 17. listopadem se vracím k otázce, která mě pronásleduje celé roky: Je dobré mít svoje vlastní národní počítače? Národní počítače vznikaly v 70. a 80. letech – a v mnoha případech byla jejich existence zcela oprávněná, hlavně když jste psali zvláštními obrázky, a to nějakými divnými směry. Byl to ale celkově dobrý nápad?
Dnes žijeme ve světě, ve kterém víceméně přestaly existovat národní počítače – snad s výjimkou Huawei, která je tak trochu okolnostmi nucena postavit se sama za sebe. To je ale důsledkem obchodní války s USA, rozhodně nejde o jejich přirozenou a dobrovolnou volbu. Za normálních okolností by se k takovému kroku nerozhodli. 
 
[Obrázek: 6ioLsMD.png?1]
 



Začne se na auta montovat přední brzdové světlo? Slovenský patent má za sebou testy

[Obrázek: 8RN7vfn.png]

Přední brzdové světlo zlepšuje bezpečnost a pomáhá plynulosti provozu, ukázalo se po téměř ročním výzkumu. Nyní by ho jeho autoři chtěli co nejdříve dostat do prodeje, a ideálně aby se stalo povinnou výbavou na vozech ve státech EU.
[Obrázek: zeKoWd8.png]
 



UFO whistleblower David Grusch se brání proti nařčení, že o svých poznatcích odmítá mluvit s lidmi z Pentagonu

[Obrázek: 2HZovvf.png]

UFO whistblower David Grusch se nechce dostavit do Pentagonu a hovořit o svých poznatcích s jeho zaměstnanci. Alespoň tak to tvrdí končící šéf All-domain Anomaly Resolution Office (AARO) Sean Kirkpatrick.

[Obrázek: 7F7np89.png?1]
Jak poprvé vyfotili člověka. Postál u čištění bot a vstoupil do dějin

[Obrázek: EG24maX.png]

Pohled na pařížský Boulevard du Temple je vůbec první snímek, který zobrazuje člověka. Muž nechávající si čistit boty postával na stejném místě tak dlouho, až se jeho silueta otiskla do dějin. Fotografii pořídil francouzský malíř a vědec Louis Daguerre za použití vlastní fotografické metody daguerrotypie. Příběhu snímku se věnuje další díl seriálu Slavné fotografie.

[Obrázek: JYpNADb.png]



Investoři chtějí návrat Altmana do čela OpenAI. Správní rada firmy o tom už údajně jedná

[Obrázek: wbONMM8.png]

Významní investoři společnosti OpenAI, která vyvinula chatovací systém ChatGPT, tlačí firmu k tomu, aby vrátila Sama Altmana do funkce výkonného ředitele. Informují o tom média s odvoláním na své zdroje. Podle některých zdrojů s Altmanem o návratu do funkce jedná správní rada podniku, která ho v pátek večer překvapivě odvolala.

[Obrázek: 7Tq0Ghy.png]



Italové chtějí zastavit prodej extrémně pálivých chipsů z Česka

[Obrázek: NT3mnl2.png]

Italský antimonopolní úřad zahájil řízení v souvislosti s extrémně pálivými chipsy s názvem Hot Chip Challenge vyráběnými v České republice. Řízení je namířeno proti společnosti Dave's, která tyto chipsy v Itálii distribuuje, a mohlo by vést k pozastavení jejich prodeje na italském trhu, informovala o víkendu tamní média. Podobné rozhodnutí padlo už dříve ve Francii.

[Obrázek: gL3YC44.png]
 
 
 



Budoucnost patří dřevu, věří Japonci. Na oběžnou dráhu pošlou družici z magnólie
[Obrázek: 2nnkdXY.png]

Možnosti využití dřeva jako kosmického stavebního materiálu vyzkouší příští rok společná mise NASA a japonské vesmírné agentury JAXA. Na oběžnou dráhu pošlou vůbec první dřevěnou družici a nejméně půl roku budou ověřovat, zda lze do stavby vesmírných plavidel zapojit obnovitelné zdroje.

[Obrázek: 9JY1hHy.png]



Sousedé už dálnici dávno mají, v Česku se čeká. Může být tempo ještě pomalejší?

[Obrázek: hrWiCcw.png]

Česko zaostává ve výstavbě nových dálnic. Může za to zdlouhavý proces od plánování stavby přes získání stavebního povolení až po samotnou realizaci. A zatímco sousedé už se k našim hranicím přibližují s napojením vlastních dálnic, nebo mají už dokonce hotovo, v Česku se o dálniční projektech často roky jen mluví. Stavaři navíc upozorňují, že jsou nuceni dovážet základní suroviny ze stále větší vzdálenosti, což stavby i prodražuje.

[Obrázek: fmZVZfk.png]
 
 



Kosatky začaly útočit na lodě. Důvod vědci hádají, možností jsou hra, pomsta i pandemie

[Obrázek: kkibZzV.png]

Ten zvuk byl skutečně strašidelný. Jak narážely do kýlu, ozývala se příšerná ozvěna. Myslela jsem si, že převrátí loď. A pak ten ohlušující hluk jejich komunikace. Jak na sebe hvízdaly. Bylo to tak hlasité, že jsme museli křičet. Vypadalo to, že byly domluvené,“ vylíčila svůj zážitek Victoria Morrisová. Nešlo o střet s žádnými piráty, kteří by si na přepadení vzali megafony. Šlo o kosatky.

[Obrázek: QCQVEhh.png?1]
 
Windows pod tlakem: Microsoft musí konečně zabudovat nové funkce pro uživatele

[Obrázek: kf0vv99.png]

Uživatelé si samozřejmě mohou přát nejrůznější funkce OS, ale zda to Microsoft následně zohlední, je jiná věc. Firma z Redmondu však v současné době musí hlavně plnit nové požadavky EU. Uživatelé Windows si plánované novinky přejí již dlouho. Přijdou do března 2024.

[Obrázek: pCTnkkU.png?1]



EU chystá jednotnou digitální identitu i peněženku. Přichází „Evropa dohledu“, bojí se kritici

[Obrázek: j4dgx6X.png]

Evropské unii se rodí takzvaná evropská identita, která by do budoucna všem občanům členských státu umožnila se jednoduše přihlašovat na úřady, nahradit doklady těmi digitálními nebo využívat jednotnou evropskou digitální peněženku. Před několika dny se na základech shodli zástupci předsednictví Rady a Evropského parlamentu, který má o návrhu hlasovat v prosinci. Novinka podle znalců i politiků přináší značné zjednodušení, současně ale také obavy o bezpečí osobních dat nebo ztrátu soukromí.

[Obrázek: fmZVZfk.png]



Výstavu děl autora filmového Vetřelce HR Gigera na Hluboké shlédlo 46 tisíc lidí 

[Obrázek: ZaziUcx.png]

Dílo švýcarského umělce Hanse Rudolfa Gigera zhlédlo v Alšově jihočeské galerii (AJG) během pěti měsíců přes 46.000 lidí. Výstava, která představila autora filmového monstra Vetřelec, byla v zámecké jízdárně od 11. června, byla v neděli přístupná naposled. Zájem o ni byl mimořádný i o tomto prodlouženém víkendu. Podle galerie to byla jedna z nejnavštěvovanějších akcí v historii. 
 
[Obrázek: GhZmgCL.png]
...přední brzdové světlo? Slovenský patent...

Bože, bože, jakému úředníkovi jsi dal zase moc?!
To, že autu svítí brzdové světlo, neznamená, že dává přednost!
Znamená to jen, že snižuje rychlost.
To zas bude úrazů dětí na přechodech a pomačkaných levých blatníků aut vyjíždějících z vedlejší komunikace!!!


Promiň . tohle fakt musím zopakovat
> Autorem projektu a také vlastníkem patentu** je Lubomír Marjak, který se myšlenkou na vývoj předního brzdového světla začal intenzivně zabývat před víc než patnácti lety. ...
Během deseti let vývoje světla do něj dle svých slov investoval miliony eur. 90
Instaluje se navíc velmi jednoduše, napojí se na stávající elektroinstalaci ve voze způsobem, jakým je zapojené zadní brzdové světlo," popisuje Marjak.
Zelená páska v nárazníku svítí současně se zadním brzdovým světlem, a tak jasně informuje ...


**/Patent povinně pro celé EU - to je penězovod! Na blbýho ... nenarazíš.
Tak bohužel
Nový žebříček aut, která nejčastěji propadnou u technické kontroly
AKTUÁLNĚ, Jakub Stehlík, Jan Matoušek
> Tesla Model 3; Dacia Logan; Seat Alhambra; BMW X5/X6; Volkswagen Sharan; BMW řady 2 Active/Gran Tourer; Dacia Dokker; Dacia... Renault... Dacia... Renault... Dacia ...Dacia
[Obrázek: 8ae41ead9b223f4eb82f83c0261ec3f5_resize=1960,1306_.jpg]
... Dacia vede ve všech letech, BMW na tom také není nejlépe a o EONnkově samohybu ve 2-3 letech ani nemluvě .... 
Rozhodnutí, která nelze vzít zpět. Co zlomí začínajícím startupům vaz aneb Fuckupy z pohledu investora

[Obrázek: rBtDlfC.png]

Jak zjistit, jestli je startup úspěšný? Záleží, koho se zeptáte. Zakladatelům jde o to zaplnit díru na trhu revoluční novinkou a získat pro svůj produkt nebo službu množství nových zákazníků. Investory zajímá, jaká bude hodnota startupu při budoucím prodeji. Jenže vidět vlastní projekt očima investorů jednoduše nejde – a někdy to může být taky velice bolestné.

[Obrázek: QCQVEhh.png?1]



Islandská země puká. Jaké mohou být následky výbuchu sopky? Scénářů je několik

[Obrázek: Tqbxey0.png]


Úřady na Islandu očekávají erupci sopky Fagradalsfjall na jihozápadě země. Vědci nyní modelují možné dopady a snaží se zjistit, kdo a co je v ohrožení.
 
[Obrázek: 9JY1hHy.png]



Letoun amerického námořnictva přejel na Havaji ranvej a skončil v moři

[Obrázek: xRXPBsz.png]

Hlídkový letoun amerického vojenského námořnictva P-8A přejel přistávací dráhu a skončil v mořském zálivu na Havaji. Oznámila to v úterý agentura AP s odvoláním na mluvčího americké námořní pěchoty, na jejíž základně Kaneohe Bay se incident stal. Všech devět lidí na palubě stroje se bezpečně dostalo na břeh a nikdo nebyl zraněn.

[Obrázek: gL3YC44.png]


 
.... konkurence pomalu mizí, to není vůbec dobré ... 

Čepro kupuje konkurenci, převezme čerpací stanice RobinOil

[Obrázek: rZvG9DN.png]

Třetí největší česká síť čerpacích stanic se brzy rozroste. Státní podnik Čepro, který provozuje benzinky EuroOil, převezme konkurenční Robin Oil. Dohodu o spojení obou podniků ještě musí schválit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který obchod nyní posuzuje.

[Obrázek: gL3YC44.png]
 



Dříve odpad, teď poklad. Z hlušiny u Chvaletic je největší ložisko manganu v Evropě

[Obrázek: 6o61uUa.png]

Když si člověk odmyslí nevzhledné panorama blízké uhelné elektrárny, je to vlastně i docela hezká procházka. Vytěženými haldami hlušiny z bývalého dolu u města Chvaletice vedou vyšlapané cestičky, i když by sem prý lidé spíše chodit neměli. Jsou tu keře, traviny i vzrostlé stromy, nejčastěji břízy. Příroda si dokázala poradit i tam, kde je podzemí plné kyseliny sírové, dalších chemických látek i kovů. Jeden z nich je obzvláště zajímavý a lukrativní: mangan.

[Obrázek: ey0l0jd.png?2]



Vojenská policie a protimafiánská centrála zasahují na několika místech v Česku

[Obrázek: OJ7IvbR.png]

Vojenští policisté zasahují na několika místech v Česku, serveru iROZHLAS.cz to potvrdila policejní mluvčí Barbora Bitalová. Uvedla, že policie provádí úkony v trestním řízení a vyšetřování je neveřejné. Mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej dodal, že útvar „provádí souběžnou realizaci“ a že jeho vyšetřování se netýká ministerstva obrany ani armády.

[Obrázek: uGMyqxB.png]